Web sitenizi arama motorları için optimize etmeye kalktığınız zaman karşınıza çok sayıda site içi ve site dışı SEO faktörü çıkacaktır. Bu durum SEO kriterleri arasında anlam karmaşası yaşamanıza neden olabilir. Daha iyi sıralama almak için kesinlikle sıkı çalışmanız ve çaba göstermeniz gerekir. Arama motoru kriterlerinin temelini kavradıktan sonra web sitenizin görünürlülüğünü arttırmayı sağlayabilirsiniz.
Site içi SEO, web sayfalarını arama motoru kriterlerine uygun hale getirmek için yapılan optimizasyonlardır. Sayfa dışı SEO ise arama görünürlülüğünü arttırmak için yapılan backlinkler ve diğer harici sinyallerdir.
Şimdi daha iyi sıralama almak için sizlere en iyi 30 site içi SEO ipucu vereceğiz. İpuçları web sitenizde hayata geçirerek serp sonuçlarındaki iyileşmeleri gözlemleyebilirsiniz.
Arama Görünürlüğünü Arttırmak için Sayfa İçi SEO İpuçları
Arama görünürlülüğünü arttırmak için web sitenizde bazı düzenlemeler yapmanız gerekmektedir. Vereceğimiz bilgiler arasında gözünüzden kaçan durumlar olabilir. Bu bilgiler size gözünüzden kaçanları göstererek daha iyi site içi SEO değerlerine sahip olmanızı sağlayacaktır.
1. Serp Sonucu Araştırması
Arama hacmi yüksek olan yani sıklıkla kullanıcılar tarafından aranan anahtar kelimenizi arama motorunda arayın. Daha sonra karşınıza çıkan sayfaları inceleyin. Bu sayfalar bir şeyleri doğru yaptığı için ana sayfada yer almaktadır. Bu sayfaların URL yapısını, başlıklarını ve diğer alakalı bilgilerini inceleyin. Akabinde bu içeriklerde nelerin eksik olduğunu belirlemeye çalışarak içeriklerinizi bu yönde geliştirin.
2. Meta Robots Etiketinizi Kontrol Edin
Meta robots etiketi, arama motoru örümceklerine ilgili sayfada yer alan içeriği index’leyip indexlememesini söyleyen HTML kodudur. Eğer burada arama motorlarına ilgili içeriği dizine ekleme denirse ilgili sayfa arama sonuçlarında yer almaz. Arama motorlarının tamamı anahtar kelimelere göre sayfaları sıralamak için web siteler arasında gezinir. Bu nedenden dolayı meta robot etiketinizin taramaya izin verdiğinden emin olun.
3. Anahtar Kelime Stratejinizi Belirleyin
Hali hazırda belirlediğiniz çeşitli anahtar kelimeleriniz vardır. Pazar payınızı arttırmak adına ilgili anahtar kelimeleri derinlemesine bir şekilde araştırıp anahtar kelime stratejisi oluşturmanız önemlidir. Yaptığınız araştırmalar size kullanıcıların neleri görmek istediğini anlamanızı sağlayacaktır. Bunları uygun kategoriler ve içerikler oluşturarak kullanıcıların satın alma potansiyelini arttırabilirsiniz. Yapılan algoritma değişiklikleriyle birlikte sesli aramalar önemli hale geldi. Bu yüzden anahtar kelime stratejinizi sesli aramaları göz önünde bulundurarak oluşturun.
4. Robots.txt Dosyasını Kontrol Edin
Robots.txt içerisinde, arama motorlarına web sitenizdeki hangi sayfaları taramasını veya web sitenizdeki hangi sayfaları taramamasını söyleyen komutlar yer almaktadır. Arama motorlarına yasaklanan URL’lerin robots.txt içerisinde olmamasına dikkat edin. Ayrıca daha iyi sıralama almasını istediğiniz içeriklerin web site haritasında olup olmadığını da kontrol edin. URL’lerin web site haritasında yer alması daha iyi sıralama almaya yardımcı olmaktadır.
5. URL Yapınızı İzleyin
Sayfaların sahip olduğu URL, arama motorlarına alaka düzeyini belirleme konusunda yardımcı olmaktadır. Elinizden geldiğince 3 ila 5 kelimeyi geçmeyen URL kullanın. Ayrıca URL içerisinde mutlaka anahtar kelimenizin yer almasına dikkat edin. URL’de anahtar kelimenin yer almaması alaka düzeyinin düşmesine neden olabilir. Bu yüzden elinizden geldiğince başlığınız ve içeriğinizle uyumlu URL kullanmaya çalışın.
6. Schema İşaretlemesi Ekleyin
Günümüzde daha da önemli hale gelen şema işaretlemeleri, sayfalara eklenebilecek mikro veriler arasında yer almaktadır. Eklenen şema işaretleri sayesinde içerikleriniz rich snippet oluşturmaktadır. Ayrıca eklenen şema işaretleri sayesinde arama motoru örümcekleri ilgili içeriklerin neyle alakalı olduğunu daha iyi anlar. Alaka düzeyinin artması daha iyi sıralama alınması anlamına gelir. Şema işaretlemelerine ek olarak web sitenizin HTTPS – SSL aracılığıyla güvenli hale getirildiğinden emin olun.
7. Anlaşılır Başlık Etiketleri Kullanın
Arama motoru örümcekleri, içeriklerin ne ile alakalı olduğunu anlamak için kullanılan başlık etiketlerine dikkat etmektedir. Arama motorlarının tamamı içeriklerinizin neyle alakalı olduğunu kavramak adına kesinlikle başlık etiketlerinize bakacaktır. İçerik başlıklarınıza 2 ila 3 anahtar kelime ekleyin. Başlığın geri kalan kısmına ilgi çekici kelimeler koyun. Bu sayede kullanıcıları içeriklerinizi ziyaret etmeye teşvik edebilirsiniz.
8. Dahili İç Bağlantılara Dikkat Edin
Alaka olarak birbirine yakın ya da birbirini tamamlayan makalelerinizi iç bağlantılar kullanarak birbirine bağlayın. Örneğin wordpress nasıl hazırlandırılır makaleniz olsun. Bu makaleden wp super cache kurulumu adlı makalenize iç bağlantı verin. Vereceğiniz iç bağlantılar arama motoru örümceklerinin diğer içerikleri de gezmesini sağlayacaktır. Bu da ilgili makalenin alaka düzeyini arttırarak daha iyi sıralama almasına yardımcı olur.
9. H2 Etiketi Kullanın
Google yetkilileri, H2 etiket kullanımının bir sıralama kriteri olmadığını söylese de kullanılan H2 etiketleri okunabilirliği iyileştirmektedir. H2 etiketi kullanarak kullanıcıların aradıklarını daha rahat bulmasını sağlayabilirsiniz. Kullanıcı deneyimi arttıkça dolaylı yoldan içerikleriniz daha iyi sıralama almaya başlayacaktır.
10. İçeriklerinizin Erişilebilir Olduğunu Kontrol Edin
Web site içeriklerinizin tüm cihazlar tarafından ulaşılabilir olup olmadığını kontrol edin. Bunun için responsive web site tasarımları kullanabilirsiniz. Her geçen gün mobil kullanıcı sayısı artmaktadır. Mobil first indexing kriterinin devreye sokulmasının da temel sebebi budur. İçeriklerinizin her cihazda sorunsuz bir şekilde görüntülendiğine dikkat edeceğiniz gibi içeriklerinizin engelli kişiler için de uygun olmasına özen göstermeye çalışın.
11. Meta Açıklamalara Özen Gösterin
Meta açıklama, içeriklerin neyle alakalı olduğunu ifade eden kısa metinsel öğelerdir. Google arama sonucu ekranında çoğunlukla girilen meta açıklamayı kullanır. Nadiren de olsa meta açıklama girilmiş olmasına rağmen içeriğin alakadar kısımlarını da meta açıklama olarak kullanabilir. Meta açıklamalarınızın 160 karakterden daha uzun olmamasına dikkat edeceğiniz gibi içeriğinizin tam bir özetini yansıtmasına özen gösterin.
12. Videoları Optimize Edin
İçeriklerde kullanılan videolar oturum süresinin uzamasına yardımcı olur. Eğer bu güne kadar içeriklerinizde video kullanmadıysanız kesinlikle video kullanmaya başlamalısınız. Web sitenize eklenen videoları tüm kullanıcıların izleyebilmesi için video içeriklerinizde mutlaka altyazı kullanın. Ayrıca video için kesinlikle bir açıklama metni yazarak içerisinde anahtar kelimenizin geçmesine dikkat edin.
13. Sayfa Hızını Kontrol Edin
Sayfa hızıyla web site hızını karıştırmayın. Sayfa hızı site hızı değildir. Sayfa hızı genel olarak sayfayı yüklemek için gerekli olan süreyle tanımlanır. Sayfa yükleme hızı en pozitif etkiye sahip olan SEO kriterlerinden birisidir. Sayfa yükleme hızını arttırmak için CDN kullanmaya özen gösterin. Özellikle web sitenizde yer alan görsel öğeleri sıkıştırdığınıza emin olun. Sayfa yükleme hızını arttırıcı yönde yapacağınız iyileştirmeler daha iyi sıralama almanızı sağlayacaktır.
14. Uzun İçerikler Oluşturun
İlk etapta kısa içeriklerin kullanıcıların aradığını bulma konusunda daha iyi olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak yapılan analizler sonucunda uzun olan içeriklerin daha iyi sıralama almadığı tespit edilmiştir. İçerik uzunluğu arttıkça makaleler daha kapsamlı hale gelerek alaka düzeyi artar. Alaka düzeyinin artması kesinlikle daha iyi sıralama almaya yardımcı olur. İçeriklerinizin elinizden geldiğince 2000 kelimenin üstünde olmasına odaklanın. Ayrıca daha rahat okunmalarını sağlamak adına mutlaka alt başlıklar kullanın. Daha fazla kullanıcıya ulaşmak için içeriklerinizde sosyal paylaşım butonlarının olmasına dikkat edin.
15. İçeriklerinizi Güncel Tutun
İçeriklerinizi en az yılda 1 defa olmak üzere gözden geçirin. Eğer içeriklerinize eklenebilecek yeni bilgiler ve bağlantılar varsa gerekli eklemeleri yapın. Özellikle Google botları içeriklerinizi güncel tutma konusundaki çabalarınızı görecek ve bunu ödüllendirecektir. Tek dikkat etmeniz gereken şey sabırlı olmaktır. Er ya da geç yaptığınız güncellemeler meyvesini vermeye başlayacaktır.
16. Başlıklarınızda Uzun Kuyruk Anahtar Kelimeler Kullanın
Başlıklarınız hiçbir zaman aranma hacmi en yüksek olan anahtar kelimeye odaklanmasın. Bunun yerine anahtar kelimelerinizin uzun kuyruklu hallerini kullanmaya özen gösterin. Örneğin ana anahtar kelimemiz alovera yağı olsun. Bu anahtar kelimenin rekabeti aşırı derecede yüksektir. Bu tarz kelimeler üstünden organik trafik çekmek ilk etapta zordur. Bunun bilincinde olarak alovera yağı şeklindeki bir başlık yerine alovera yağının faydaları nelerdir gibi bir başlık kullanabilirsiniz. Böyle bir başlık ana anahtar kelimenizde daha hızlı yükselmenize yardımcı olacaktır.
17. Sıkça Sorulan Sorular Bölümü Oluşturun
İçeriklerinizin tamamında sıkça sorulan sorular bölümünün olmasına özen gösterin. Hatta bu oluşturduğunuz sıkça sorulan sorular bölümüyle rich snippet almaya çalışın. Son zamanlarda içeriklerinde sıkça sorulan sorular yer alan web sitelerin daha iyi sıralama aldıklarınızı gözlemliyoruz.
18. Görsel Öğelerde Alt Etiketi Kullanın
Görsel öğelerde kullanılan alt etiketler, arama motoru örümceklerinin görsellerin neyle alakalı olduğunu daha iyi anlamasına yardımcı olur. Ayrıca görsel düzgün yüklenmese bile kullanıcılar alt etiket girildiği için görselin neyle alakalı olduğunu anlayabilir. Görsellerde kullanılan alt etiketler, görme engellilerin ilgili görselin neyle alakalı olduğunu daha iyi anlamasını sağlar. Ayrıca alt etiketlerde mutlaka anahtar kelimenizin yer almasına dikkat edin.
19. Sayfalara Özel Özet Ekleyin
Web site sahiplerinin büyük bölümü özet kısmının gücünü bilmediği için özet yazmaz. Ancak arama motorlarının büyük bölümü özet kısmını kullanarak rich snippet oluşturmaktadır. Hazırlayacağınız özet kullanıcıların makaleyi okumaya başlamadan önce neleri kapsadığını anlamasına yardımcı olur. Kullanıcı deneyimini ve okunabilirlik düzeyini arttırdığı için özet kullanımına özen gösterin.
20. Web Sitenize İnceleme Bölümü Ekleyin
İçeriklerinize kullanıcıların inceleme yazısı yazmasını sağlamak için inceleme bölümü oluşturun. WordPress altyapısına sahipseniz bunun için basit eklentilerden yararlanabilirsiniz. Özel yazılıma sahip olan kişilerin bu konu için yazılımcılardan destek alması gerekmektedir. İçeriklerinize yorum şeklinde inceleme yazılarının gelmesi arama motoru örümceklerinin gözünden kaçmayacaktır. Yazılan inceleme yazıları kullanıcıların içeriklerinize olan ilgisini gösterir. Bu da daha iyi sıralama almanıza yardımcı olacaktır.
21. Anahtar Kelime Yoğunluğuna Dikkat Edin
Anahtar kelime doldurma gibi spam uygulamalar yapmadan ilgili anahtar kelimenizin web sitenizde belirli aralıklarla yer almasına dikkat edin. Ana anahtar kelimenizin diğer kelimelere göre web sitenizde daha fazla yer almasını sağlayın. Tabi ki yüzdelik olarak çok yüksek değerlere çıkmayın. Bu durum anahtar kelime doldurma olarak algılanıp ciddi sıralama kaybı yaşamanıza neden olabilir.
22. İçeriklerinize Dış Bağlantı Ekleyin
İçeriklerinizde güvenilir dış bağlantılar kullanın. Otoriter sitelere vereceğiniz dış bağlantıları bir kayıp olarak görmeyin. Verdiğiniz dış bağlantılar içeriklerinizin alaka düzeyini arttırır. Ayrıca elinizden geldiğince dış bağlantıları kullanmanız web sitenize ilgili web sitelerin bağlantı verme olasılığını arttıracaktır. Otoriter web sitelerden dış bağlantı almanız kesinlikle otoritenizin artmasını sağlayacaktır.
23. İçeriklerinizde Semantik Kelimelere Yer Verin
İçeriklerinizde mutlaka anahtar kelimenizin semantiği olan kelimelere de yer verin. Kullanacağınız semantik kelime ve kelime grupları içeriğinizin alaka düzeyini arttıracaktır. Örneğin portakalla alakalı bir makaleniz olsun. Bu makale içerisinde Antalya, C vitamini, Finike gibi kelimelere yer vermeye çalışın.
24. Akıcı ve Anlaşılır Dil Kullanın
Web site sahiplerinin büyük kısmı içeriklerinde adeta nokta kullanmayı unutuyor. İçeriklerde yer alan cümlelerin uzun olması dilin akıcılığını kaybetmesine neden olur. Bu da kullanıcı deneyiminin düşüp sıralama kaybının yaşanmasına neden olmaktadır. Elinizden geldiğince kurduğunuz cümlelerin kısa ve anlaşılır olmasına dikkat edin. Teknik makalelerde kimi zaman mecburiyetten dolayı uzun cümleler kullanılabilir. Buna rağmen anlatacaklarınızı mümkün mertebe kısa cümleler kurarak anlatmaya çalışın.
25. İçeriklerinizi Okunabilirlik Testinden Geçirin
İçeriklerinizin okunabilirliğini test etmeniz kimi zaman yanlışa düşmenize neden olabilir. Bu konu için geliştirilmiş olan çeşitli online araçlar vardır. Bu araçları kullanarak içeriklerinizi okunabilirliliğini test edebilirsiniz. Okunabilirlik testi için ücretsiz olan hemingwayapp web sitesini tavsiye ediyorum. Bu web site içeriğinizde ne gibi değişiklikler yaparak okunabilirliğini arttırmanız yönünde yardımcı olacaktır. İçeriklerinizin okunabilirliği ne kadar iyiyse alacağınız sıralama da o derecede iyi olacaktır.
26. İçeriklerinizi İyi Düzenleyin
Bazı içerikleri ziyaret eden kullanıcıları sırf içerik düzeninin olmamasından dolayı ilgili içerikleri terk edebiliyor. Özellikle kullanıcıların sıkılma ihtimali yüksek olan bölümlere görsel ya da video eklemesi yaparak okuyucu heyecanının diri kalmasını sağlayın. Yani içeriklerinize sırf görsel öge eklemek için bir şeyler eklemeyin. Her birinin düzenlemesi kullanıcı ruh halini hesaba katarak yapın. Hedefiniz okuma heyecanını içeriğin her bölümünde diri tutmak olmalıdır.
27. Başlıklarda Zarf Kullanmaya Özen Gösterin
SEO konusunda içerik her zaman kraldır. İçeriğin kral olduğu bir dönemde kesinlikle başlıkların iyi seçilmesi gerekmektedir. Yaptığımız incelemeler sonucunda başlıklarda zarf kullanılmasının tıklanabilirlik derecesini arttırdığını gördük. Örneğin başlıklarınızda en iyi, rehber, kontrol listesi, inceleme gibi zarfları kullanabilirsiniz. Başlıklarda kullanacağınız bu tarz tetikleyici nitelikteki zarflar, kullanıcıların arama sonuçlarında sizi daha fazla tercih etmesini sağlayacaktır.
28. En Önemli Anahtar Kelimenizi Giriş Kısmında Kullanın
En çok trafik almak istediğiniz anahtar kelimenin, içeriğin ilk 100-150 kelimesi arasında olmasına dikkat edin. Ayrıca bu anahtar kelime giriş kısmında en az 1 defa kullanmaya özen gösterin. Birçok kişi buna dikkat etmeden anahtar kelimesini giriş kısmında geçirmektedir. Eğer doğal yollardan anahtar kelimenizi giriş kısmına hiç eklemiyorsanız bundan sonra dikkat etmenizi tavsiye ederiz.
29. En İyi Üç Sonuca Göre Hareket Edin
Anahtar kelimenizle sıralama almış olan en iyi 3 sonucu inceleyin. Bu 3 sonuçta ortak olan şeyleri tespit edin. Örneğin hepsine kullanılan ortak alt anahtar kelimeler var mı? İçerikler aynı şekilde mi tasarlanmış? Eğer bunlara vereceğiniz ortak cevaplar varsa bunları mümkün mertebe web sitenize uygulamaya çalışın. Kesinlikle sonuç alacağınızdan emin olabilirsiniz.
30. Algoritma Değişikliklerini Takip Edin
Özellikle Google, alaka düzeyi yüksek sonuçları okuyuculara sunmak için sıklıkla güncelleme yapmaktadır. Yapılan değişikliklerden haberdar olmanız gerekli düzenlemeleri rakiplerinize göre daha önce yapmanızı sağlayacaktır. Bu da şüphesiz rakiplerinize oranla daha ön plana çıkmanıza yardımcı olur. Arama motorları geçmiş yıllara oranla daha fazla algoritma değişikliği yapmaya başlamış durumda. Güncel kalmak için algoritma değişikliklerini takipte kalmanızda fayda var.
Arama motorları tarafından geliştirilen yüzlerce sıralama faktörü vardır. Bunların her birini hayata geçirmek kimi zaman kolay olmayabilir. Buna rağmen size sunduğumuz daha iyi sıralama almak için geliştirilen 30 ipucunu hayata geçirerek sıralamanızı iyileştirmeniz mümkündür.
Müslüm hocam değerli bilgileriniz için teşekkür ederim benim için çok faydalı oldu.
Mevcut bilgileri tazeleme fırsatı buldum. cok teşekkür ederim. 2.3 tanede güncel bilgi sahibi oldum sayenizde örneğin içeriklerinize dış bağlantı ekleyin gibi
Çok faydalı içerik olmuş müslüm hocam emeğinize sağlık..
Yaziniz cok faydali tesekkurler.Bir konuyu biraz acarmisiniz. Sayfalarda ozet kullanimi nasil olmasi gerekir