Responsive tasarımın seo üzerindeki etkileri

responsive temanın seo üzerindeki etkileri

Responsive tasarımın seo üzerindeki etkilerini bugünkü dersimizde işleyeceğiz. Responsive tasarım site içerisindeki bölümlerin ve sitenin farklı cihazlarda mobil ve tablet üzerinde uyumlu görünmesidir. Örneğin bilgisayarda açtığınız bir web sitesinin telefonda, tablette ve diğer cihazlarla uyumlu olup rahatça kullanabileceğiniz şekle responsive tasarım denir.

Responsive Tasarımın Seo’ya Etkileri nelerdir?

Mobil uyum özelliği olan siteler Google tarafından ve ziyaretçi gözünde değer görür bu tür web siteleri daha dikkat çekmektedir. Google yıl içerisinde birden fazla mobile güncelleme ve mobil güncelleme algoritması yayınlamış durumdadır. Responsive tasarımın iyi yanları olduğu gibi kötü yanları da malesef karşımıza çıkıyor. Responsive tasarımlı sitelerde masaüstü cihazlarda bulunan içerikler mobile aktarılıyor bazı mobil kullanıcıların internet hızı fazla iyi olmadığı için içeriğinize tıklandığında kullanıcılar beklemek zorunda kalacaktır. Bu tarz durumlardan kurtulmak ve çözüm üretmek için aslında yapmanız gereken mobile optimizasyon olacaktır. Öncelikle sitenizin mobil uyumlu olup olmadığını test etmeniz gerekmektedir. Bu işlem için google mobil uyumluluk adresinden sitenizi analiz edebilirsiniz. Yine aynı link üzerinde mobil dökümanlarını incelemeniz faydalı olacaktır.

mobile uyumluluk

Sitenizin yavaş olduğunu ve mobil optimizasyonun yapılmadığını düşünelim. Ziyaretçi mobil cihazdan bağlanarak arama motorun da aramak istediği bir içeriği aradı ve sizin sitenizi gördü sitenize tıkladığında kullanıcının internet hızı yavaş olduğu için geç açılacaktır hatta kullanıcı içeriği açılmadan kapatabilir, incelemek dahi istemez ve Google’ın botları size webmastertools aracılığı ile sayfa açılımında kötü bildirimler yollar. Bu tür olaylar kitlenin ve Google’ın hoşuna gitmez ve sitenizdeki içerikler mobil cihazdan girecek kişiler için yararsız olarak görünür. Eğer sitenizde bir çok javascript dosyaları varsa mobilden aşırı derece yavaş açılıyorsa bu tür sıkıntılar için subdomain kullanmanızı tavsiye edebilirim, subdomain kullanmanızı tavsiye etmemin sebebi Matt CUTS’un responsive konusunda yaptığı açıklamalardır. m . seosefi . com gibi mobil kullanıcılar için daha iyi bir görünüm kazandıracaktır. Mobil üzerinden site açılış hızının arttığını göreceksiniz.

Diğer değinilmesi gereken konu ise, mobil uyumlu hale getirdikten sonra, tam ekran reklamlardan uzaklaşmak olacaktır. Yine google mobil kalite güncellemesi yaparak, tam ekran ve aldatıcı reklam sunan, farklı içeriklere ve farklı link yönlendirme servisleri ile yönlendirme yapan sitelere penaltı vermektedir. Site trafiğinizi incelediğinizde yapılan aramaların mobil ağırlı olduğunu görürsünüz, eğer bir mobil uyumlu temanız yok ise ziyaretçilerin sitenize girmesi ile çıkması bir olacaktır. Özel yazılım kullanan şirketler veya mobil uyumsuz siteler için bir an önce mobile uyumlu temalara geçmeleri tavsiye etmekteyim. 2016 yılı süreci içerisinde mobil aramaların diğer yıllara göre daha fazla olacağı ve önümüzdeki 5 yıllık süreç içerisinde neredeyse tamamen mobil trafiğe dönüşeceğini gözlemlemek artık mümkün diyebilirim. Gelişen teknolojiye ayak uydurmalı, hızlı mobile temaları ile ziyaretçilerinize iyi izlenimler sunmalısınız.

Author:
SEO ve Dijital Pazarlama Ajansı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teklif Al

Bize projenizi anlatın. En kısa süre içerisinde tarafınıza dönüş yapacağız.