SEO Kriterleri

Google Algoritmaları

SEO kriterlerini 200 farklı algoritma başlığı altında inceleyeceğiz. Google dünyanın en büyük arama motorudur, büyük olması google için bazı sorunlar teşkil eder ve bu sorunları gidermek için çeşitli algoritmalar üretir. Google web sayfalarında sıralama ve değer işlemini 200 farklı algoritma ile gerçekleştirir. Önceki makalelerimiz de 200 algoritma ile değer verdiğini anlatmıştık, peki bu 200 algoritma neleri kapsamaktadır. Maddeler halinde kısaca tek tek inceleyeceğiz.

Google Algoritmaları ve SEO Kriterleri

Algoritmaları incelemeden önce , bazı algoritmaların varsayım olduğunu bildirmek isteriz, bazı algoritmalar ise kanıtlanmış ve Google dizinlerinde dökümanları bulunan algoritmalardır. Kesinlik ibaresi olan algoritmalar için google link yönlendirmeleri yapılmıştır. Algoritma sayısı yıllara göre artış göstermektedir.

Alan Adı (Domain) Faktörleri

domain faktörleri

Alan adı ilk adım olarak adlandırabiliriz. Alan adlarının Google üzerindeki etkilerini inceleyecek olursak;

1.Madde : Alan Adı Yaşı

Alan adı yaşı ile ilgili Matt Cutts aşağıdaki videosunu inceleyecek olursak, 6 aylık bir alan adının aslında 1 yıllık alan adı ile aynı olduğu ve aralarında hiç bir fark olmadığını belirtmiştir. Domain yaşı Google için çok üst düzeyde bir kriter değildir. Sadece alan adının uzun vadeli alınması daha sağlıklı olacaktır. Bir projeye başlandığında alan adını en az 5 yıllık almak gerekmektedir.

2. Anahtar kelime alan adı (domainde) yer alması

Google arama motoru anahtar kelimenin domain içerisinde yer almasının halen bir etkisi vardır. Keyword olarak domaini algılar ve sıralarda keyword seçilmiş domainlere birazdaha öncelik vermektedir. Domain seçimlerimlerinde keyword harici domain aldı iseniz çokta geriden takip ettiğiniz anlamına gelmez, sadece küçük bir etkisi olan bir faktördür.

3. Anahtar Kelimenin Alan Adının Başında yer alması

Bu konuda kanıtlanmış bilgiye moz dan ulaşabiliriz. Her iki yılda bir yaptığı analizler sonucunda. Anahtar kelimeler domainin ilk sırasında yer alıyorsa sıralamada daha etkili olduğu kanıtlanmıştır. İyi yerlere gelen domainler üzerinde yapılan test sonuçlarını aşağıda görebilirsiniz.

moz

4. Alan Adı ( Domain) Tescilinin Uzun Yapılması

Domain tescili yapılırken alan adının uzun süreli alınması SEO çalışmalarını ve arama motoru kriterlerini olumlu yönde etkiliyor. Kısa süreli alınmış alan adları üzerinde yapılan araştırmaya göre, uzan süreli alan adı alımı yapan sitelerin daha üst sıralarda yer aldıkları görünmektedir.

5. Sub Domain ( Alt Domain) de anahtar kelime

Moz un yaptığı 2011 yılı analizlerine göre alt domain adında anahtar kelime kullanan sitelerin daha iyi sıralarda olduğu gözlenmiştir.  İyi sıralarda olan sitelerin 52,8 lık kısmı alt anahtar kelime kullanan sitelerdir.

6. Alan adı (Domain) Mazisi

Domain adresleri ne kadar eski ise ve eski olan domainde yine aynı hizmet veriliyorsa, sitenizi olumlu yönde etkileyecektir. Domain adreslerinin geçmişi google veri tabanlarında tutulmaktadır. Geçmişi kirli olan bir domain ile yola çıkmanız tamamen bir hatadır. Domain mazisi temiz olan bir domainle aynı keyword üzerinden ilerleme yapılması en sağlıklı olan çalışmalardandır. Şu kriteride göz önünde bulundurmak gerekiyor. Kısa ve geçmişi temiz olan eski bir domain kolay kolay satışa çıkmaz. Domain alımı yaparken mutlaka geçmişini incelemelisiniz.

7. Full Eşleşen Alan adı (Domain) – Exact Match Domain

Tam eşleşen alan adı yükselmeniz için önemli bir faktördür. Matt Cutss un twitter açıklamasın bunu görebilirsiniz.

matt cutss

8. Domain gizlilik durumu

Matt Cutts yıllar önce yaptığı açıklamayı göz önüne alırsak, domain adreslerinin whois bilgilerinin gizli olması google içinde önemli bir faktördür. Whois bilgilerinin kime ait olduğunu Google görmek istemektedir. İyi bir yayıncı iseniz mantıklı düşündüğünüzde, google domain kime ait diye bakmak isteyecektir. Genelde gizli tutulan domainler spam amaçlı üretildi gözü ile değerlendirilmektedir.

9. Daha önceden ceza almış domain sahibi

Google daha önceden bir domaine ceza vermişse whois bilgilerinden kullanıcıyı takip altına almaktadır. Tekrardan yeni bir domainle piyasaya çıktığında , whois bilgilerinin açık olmasını ister ve kullanıcıyı her ne kadarda domaini değiştirmiş olsa bulur ve yeniden cezalandırır. İşte bu yüzden google whois bilgilerinin açık olmasını önemli kılar.

10. Lokasyon Ülke Uzantısı TLD etkileri

Google’da ön planda çıkmak için etkisi olan bir uzantı çeşididir. Ülke uzantılı com.tr gibi alan adları kullanan kişilerin sitelerinin daha ön planda ve alt sayfa alma hızlarının daha çabuk geliştiğini görürsünüz. Türkiye uzantılı domain aldığınız zaman şunuda göz ardı etmemeniz gerekmektedir, kulllanılan tr lokasyon alan uzantıları global çalışmalarda malesef geri planlarda yer almaktadır. Eğer yurt dışına ürün satışı yapan bir firma isek, com.tr domainleri tercih etmemeliyiz.

Sayfalar için Google Seviye Kriterleri Nelerdir

sayfalar için google seviye kriterleri

11. Title etkiketlerinde anahtar kelimenin yer alması

Title konu başlık etiketleri sitemizin geleceğini oluşturan faktörler arasında önemli bir yer kaplamaktadır. Title lerimizde anahtar kelimeleri barındırmamız sıralama açısından önemlidir.

12. Anahtar Kelime ile başlayan başlık etiketi

kurumsal seo

Anahtar kelimeleri başta kullanan sitelerin, anahtar kelimeleri sonda kullanan sitelere göre daha ön sıralarda çıktığını unutmayalım. Başlıklarınızı oluştururken ilk iki kelimeyi anahtar kelime olarak kullanabilirsiniz.

13. Tanım Etiketlerinde Bulundurulması Gereken Anahtar Kelime

Tanım etiketlerinde anahtar kelimeleri 1 veya 2 cümle olarak kullanmak site geleceği açısından önemli faktörler arasında yer almaktadır.

14. H1 Etiketlerinde Anahtar Kelime Kullanma

h1 etiketi

H1 etiketlerinin ikinci başlığımız olduğu unutmamalı ve kullanımına özen göstermeliyiz. Google analizlerinde H1 etiketi kullanan sitelerin Kullanmayan sitelere nazaran daha ön planda çıktıkları istatistiksel olarak ispatlanmıştır.

15. Anahtar Kelimelerin Konu İçinde Kullanımı

Anahtar kelimeleri konu içerisinde kullanmak SEO’nun temelleri arasında yer almaktadır. Konu içerisinde anahtar kelime kullanan sitelerin , kullanmayan sitelere göre daha ön planda çıktıkları ispatlanmış Google algoritması dır.

16. İçerik uzunluğunun önemi

içerik uzunluğu

SERP sonuçlarına göre kısa içerik yayınlayan kullanıcıların iyi sıralarda olmadıkları görülmektedir. İçeriğimizi ne kadar geniş ve anahtar kelime barındırarak yazarsak sıralarda önemli gelişmeler elde ederiz.

17. Anahtar Kelimelerin Kullanım Yoğunluğu

Anahtar kelime yoğunluğu kurallar dahilinde içeriğimizin uzunluğuna göre abartılmadan kullanılmalıdır. Google anahtar kelime yoğunluğuna eskisi kadar maalesef önem vermiyor ama algoritmaların dan bu özelliği çıkarmış durumda değildir. Bu yüzden doğru şekilde kullanımı ile sıralamalarda halen önemini korumaktadır.

18. Semantic Anahtar Kelime Kullanımı LSI

Semantic LSI farklı anlama gelen anahtar kelime kullanımı Google Algoritmaların da yine önemli bir sıralama değeridir. Örnekle açıklamak gerekirse portakalın bir meyve olduğunu açıklamak.

19. HTML Sayfa Yükleme Hızı

developers

Sayfa yüklenme hızı hem kullanıcılar hemde arama motorları örümcekleri için 2015 yılında en önemli faktörler arasında yerini almıştır. Google PageSpeed Tools kullanarak sayfa yükleme hızınızı ve optimizasyon işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

20. Kopya İçerik Unsuru

Site içerisinde çift içerik yayınlamak hatta değiştirilmiş yani rewrite yapılmış yazılar arama motorları için olumsuz sonuçlar yaratacaktır. Google algoritmaların da tespiti düşündüğünüzden daha kolay mili saniyeler içerisinde yapılmaktadır. Ve kopya içerik yayınlayıcı olarak penaltı vermektedir.

21. Canonical kurallarına uygun içerik

Canonical etiketinin doğru kullanılması durumunda Google içeriği kopya içerik olarak görmeyebilir. Yanlış kullanım durumunda ise yine içerik kopyacısı olarak değerlendirilecektir.

22. Chorome sayfa yükleme verileri,

Google Crome algoritmalara önemli bir fayda sağlamaktadır. Crome google’a sayfaların yükleme hızı ile ilgili bazı sinyaller göndermektedir.

23 . Resim optimizasyonu (image optimization)

Sitemizde kullandığımız görsellerin Google için büyük bir önemi vardır. Yüklenen resimlerin başlıklarına, alt başlıklarına ve etiketlerine bakmaktadır. Görsel index sıralamaları buna göre sunulmaktadır.

24. İçerik Güncelleme Sıklığı

Google yayıncıların içerikleri hangi sıklıkla güncellediği de incelemektedir. İçeriklerini sürekli güncelleyen sitelere sıralamalarda daha iyi vermektedir.

25. İçerik Güncellemenin Bilinmeyen Faydaları

içerik güncelleme

Bir içerik yazdınız ve üzerinden 1 yıl gibi bir süre geçti içeriğiniz artık google gözünde değerli bir içerik değildir. Eski ve hit gelmeyen içeriklerinizde küçük değişiklikler yaparak konunuz için yeniden robotların gelmesini sağlayabilir, eski içeriğinizle tekrar sıralamalarda görünebilirsiniz.

26. Sayfaların Güncelleme Sıklığı

Web sayfamızda sadece içeriklerin güncellenme sıklığı önemli değildir. Sayfalarınızında güncellenme sıklığı google için önemlidir. Sayfaları oluşturduktan sonra belirli dönem aralıklarında küçük düzenlemeler yapılması sıralama için yine önemli bir faktördür.

27. Anahtar kelimelerin yanlış kullanımı

Bir içerik yayınladınız ve içeriğiniz 100 kelimeden oluşuyor ise ve anahtar kelimenizi 3 defa kullandı iseniz , yine penaltı olur. Kısa yazılmış yazılar içerisinde birden fazla anahtar kelime kullanmak sakıncalıdır.

28. Anahtar kelimelerin H2 ve H3 tağında kullanılması

H2 ve H3 tagları

Anahtar kelime seçimlerinde dikkat edilmesi gereken en önemli unsur, anahtar kelimenin h1 tagları arasında yer almasıdır. H2 ve H3 taglarında kullanılması zayıf sinyal anlamına gelmektedir. Moz’un yaptığı araştırmalara göre H2 tagında anahtar kelime kullanımı dünya genelinde %47,2 olarak saptanmıştır. Alt başlıkları sunarken H1 tagları arasında sunmaya özen gösterelim. Diğer başlıklarda ise H2 ve H3 taglarını kullanabilirsiniz.

29. Anahtar Kelimelerin Sıralanması

Arama yapılan kelimeler ile sayfa içeriğinin bağlantılı olması sıralamada önemli bir faktördür. Konu içerisinde kullanılan anahtar kelime sıralamalarında değişkenlik yapmak ise daha olumlu yönde sıralamalarda yükselmeye neden olacaktır. Yani anahtar kelimemizin seo nedirolduğunu düşünelim. Konu içerisinde “seo nasıl yapılır” anahtar kelimesini kullanırsak daha olumlu sonuçlar alırız. Lakin konu içerisinde “seo nedenleri nasıl yapılır” tarzında yanlış bir anahtar kullanırsak doğal olarak geri sıralarda çıkarız. Bunun için anahtar kelime seçimleri konu ile bir bütünlük içerisinde olmalıdır.

30. Otoriter Link Yönlendirme

Bu konuda bir çok SEO uzmanı ortak fikirdedir. Bir yazı içerisinde geçen bir kelimenin kaliteli ve konu ile alakalı bir siteye yönlendirilmesi Google gözünde önemli bir durumdur. Örnek vermek gerekirse Google Search Console da kullandığımız gibi yapabilirsiniz.

31. Verilen Linkin Bütünlüğü ve Konusu

Google arama motoru verilen linkin konu ile bütünlüğünü incelemektedir. Elma hakkında bir yazı yayınlayıp içerisindeki herhangi bir kelimeye kalkıp ta armutla ile ilgili bir sitenin linkini vermek penaltı almanızı sağlar. Doğru konu için doğru siteye yönlendirme yapılması gerekmektedir. Yanlış yapılan yönlendirmeler ile sitenizin arama motorlarında yanlış alğılanmasını da sağlayacağını unutmayın. Elma ile ilgili bir siteniz var ve siz armut ile ilgili bir link yönlendirme yaptığınız da ve bunu sık sık tekrarladığınızda arama motorlarını sitenizin armut ile alakalı bir site olduğunu düşünmektedir. Bu tarz durumlarda da ciddi derecede trafik kaybı yaşarsınız.

32. Gramer kurallarına uyulması

Konuyu oluştururken giriş,gelişme ve sonuç bölümlerine göre oluşturmanız Google için önemlidir. Bir konuyu anlatırken öncelikle bir ilde önemli bir olay olduğunu haber yapacaksak, il hakkında küçük bir bilgi vererek giriş bölümünü oluşturmalı. Sonra olayın nasıl geliştiği hakkında orta ölçekte bilgiler sunmalıyız ve böylece gelişme bölümünü tamamlamış oluruz. Sıra sonuç bölümüne gelmektedir. Bu bölümde ise haber yapılan ilde ne olduğu ve sonucu yazılmalıdır. Gramer kurallarına uyan makaleler her zaman Google sıralamalarında daha ön sıralarda çıkmaktadır.

33. Toplu İçerik Girişi

Google toplu içerik girişlerini pek sevmez, içeriklerin kopya içerik olabileceğini düşünerek ilk başlarda önemli sıralarda yer vermez. Bunun yerine içeriklerinizi WordPress gibi sistemler kullanarak belirli saat aralıklarında girmeniz Google için ve sitenizin geleceği açısından daha sağlıklı olacaktır.

34. Rewrite Yapılmayan içerik yayınlama

Başka sitelerden veya kaynaklardan alınan veriler ile, içeriğin bazı bölümlerinin değiştirilmesi sonucunda çıkan yazı türüne rewrite yazı denmektedir. Sadece Google değil, tüm arama motorları rewrite yazılardan nefret eder ve değersiz yazı türü olarak işaretlerler. Sitenizi rewrite yazılarla maalesef iyi bir yere getirmeniz söz konusu dahi değildir. Özgün içerik yayınlamaya önem göstermelisiniz.

35. İçerik yönlendirmenin önemi

içerik yönlendirme

Makalenizi oluşturduktan sonra içeriğinizi okuyan kullanıcılar için yazmış olduğunuz makeleye benzer makaleleri sunmak ve bu makalelere yönlendirme yapmak, hitiniz ve arama motoru açısından en sağlıklı sonuçları doğuracaktır. Bu sayede kullanıcıların sitenizde kalma oranını yükselterek sıralamada önemli değişikler elde edebilirsiniz. Yine arama motoru örümceklerininde sitenizde daha çok vakit geçirmesini sağlamış olacaksınız.

36. Dış Linkleri Adeti (OBL)

Yazdığınız bir makalede yüksek sayıda dış link yönlendirmesi yapmak sitenin Trustrank değerlerinin gerilemesine neden olmaktadır. Konu içlerinde link yönlendirmesi yaparken 100 veya 200 kelimelik bir makalede 1 den fazla dış yönlendirme yapmamaya dikkat edilmesi gerektiği unutmayınız.

37. Resim, Video Kullanımı

İçeriklerinizi sade yazılar ile yayınlıyorsanız Google açısından aslında bu bir kaliteli makale değildir. İçeriklerinizde resimler ve videolar kullanarak zengin bir içerik Google arama motoruna sunabilirsiniz. İyi şekilde dizayn edilmiş bir içerik her zaman sıralamada iyi yerlerde olur. İçeriklerinizde en azından 1 veya 2 adet resim, video kullanımına dikkat etmelisiniz. Aynı zamanda kullanıcılarınıza zengin bir içerik ve görsel sunarak sayfada kalma süresini de olumlu yönde etkileyeceğini unutmayınız.

38. Sayfa içi Yönlendirilen Link Adeti

Yazılarımızda kullandığımız toplam iç link sayısı , dış link sayımızdan fazla olmalıdır. Yani yazılarınızı yazarken iç link konu yönlendirme linkini dış link ile orantılı olarak kullanmanız gerekmektedir. Bunu düzenli aralıklarla seo analiz programları ile yapabilirsiniz.

39. İç sayfalara yönlendirilen linklerin kalite oranı

Sitenize PR siz Trustranksız sitelerden gelen yönlendirmelere nazaran, iç linkleriniz daha faydalıdır. Konuyu daha basitçe anlatmak gerekirse PR0 bir siteden sitenize konu içinden yönlendirme link verildiği varsayalım. Bu yönlendirmenin sitenize hiç bir faydası yoktur. Bunun yerine konu içinde diğer konularınıza yönlendirme yapmanız sitenizin geleceği açısından daha önemli bir faktördür. Google kalitesiz link yönlendirmelerine değer vermemektedir.

40. Kırık Linklerin Zararı

Sayfa içerisinde yaptığınız yönlendirmelerde , kapatılmış ve boşa düşen linklerin olması Google açısından olumsuz bir durumdur. Konularınız da sunduğunuz linkleri düzenli aralıklarla kontrol etmeniz gerekmektedir. Yine site içerisinde bir konumuza yönlendirme yapmış isek, konumuzu veya temamızı değiştirdiğimiz durumda, link yapımız bozulmuş ise, önceden yönlendirdiğimiz link kırık link olacaktır. Bu durumda siteniz zarar görecektir. Google botları da kırık linklere denk geldiği zaman linkin takibini yapamadığı için siteyi kapalı site olarak değerlendirecektir. Kırık linklerin ciddiyetinin farkına varmalı ve sitenizde düzenli olarak link analizi yapmalısınız.

41. Okunma Oranının Önemi

okunma oranının önemi

Makalemizi yazdık ve indexlenmesini sağladık. İşimiz bitmiş sayılmaz, iyi bir sıra elde etmek için makalemizi kusursuz olarak hazırlamalıyız. Neden mi? Google arama motoru yayınlanmış yazılarda kullanıcıların kalma sürelerini hesaplayarak sıralama değeri vermektedir. Rakip sitenizde aynı ve benzer yazılar var ise kullanıcılar bu yazılarda sizin sitenizden daha çok kalıyor ise sıralamada rakip siteniz önde çıkacaktır. Ziyaretçilerinizin konuda daha fazla kalmasını ancak iyi bir makale yayınlayarak sağlayabilirsiniz. Yine yukarıdaki maddelerde bahsettiğimiz gibi konu içerisinde link yönlendirmeleri yaparak ve görsel kullanımına özen göstererek kullanıcıların daha uzun süre vakit geçirmelerini sağlayabilirsiniz.

42. Affilate Link Kullanımı

Affilate bir ürün için iki tarafın kar amaçlı ortaklaşa anlaşması demektir. Ürün adetine gören pirim alma sistemi olarak da değerlendirebiliriz. Google için çok önemli bir sorun değildir. Lakin tüm konularda affilate linklerin verilmesi ve abartıya kaçılması durumunda iç link sayısı, dış link sayısı bareminin altında kalacağından ve en önemlisi affilate hizmetini sunan sitenin zararlı bir yazılım ve google standartları ve politikalarını ihlal eden bir site olması yüzünden siteniz zarar görebilir. Bu önemli bir sorun haline gelecektir, affilate linklerin az kullanımına ve bilindik zararsız sitelerden alınmasına önem gösterilmelidir.

43. HTML ve Kod Hataları

Bir sitede HTML hatası fazla ise Google gözünde zaten yeterli olmayan bir sitedir. İyi bir yayıncının sitesinde asla yüksek oranda HTML hatası barınmaz. Site analizleri ile bu sorunu gidermenin yolunu aramalı veya hazır responsive temaları tercih etmelisiniz. Ön izlemelerin URL ön görünümlerinin oluşturulmasında ve indexlenme de en önemli faktörler arasında yer almaktadır. Yanlış kodlamalar ile oluşturulmuş bir web sitesinin iyi bir sıralama yakalaması söz konusu dahi değildir. Kodlama yaparken Schema standartlarına uygun olmasına özen göstermeniz gerekmektedir.

44. Domain Hosting Otoritesi

seo hosting

İki rakip site olduğunu düşünelim iki sitede içeriklerinde kusursuz. Google algoritması burada hangi sitenin daha kaliteli ve bilinir bir host firmasında olduğunu göz önüne almaktadır. Yine hostların uptime süreleri yani %99 uptime süreli hostlarda olması sitenin daha ön planda çıkmasına neden olmaktadır. Farkı neler yaratıyor sorularını duyar gibi oluyoruz. Farkı oluşturan durum a sitene robot geliyor ve url den url ye takip ediyor hiç bir sorunla karşılaşmadan içerikleri alıyor ve arşiv dizinine ulaştırıyor. B sitene giriyor ve içerikleri gezerken hosttan kaynaklanan sorunlar yüzünden biz buna şişme ve cevap verememe durumu deriz. İçerikleri düzgün olarak alamıyor ve yanlış incexleme yaparak arşive ulaştırıyor. Doğal olarak %99 uptime süresine sahip olan hostta barınan site , %99 uptime süresine sahip olmayan siteden daha iyi bir sıralamada çıkıyor. SEO Uyumlu hosting olarak adlandırılmaktadır.

45. Trustrank Değerinin Önemi

Sıralamalar da önemli faktörler arasında yer aldığı halen tartışılır durumdadır, küçük ölçekte etkisi vardır. Trustrank değeri yüksek olan bir site, düşük olan bir siteye nazaran aynı içerikleri yayınladığı zaman daha ön sıralarda çıktığı görülmektedir.

46. Uzun URL Yapısı

Google in standart ve anlaşılır URL leri sevdiğini seo uzmanı olmayanlarda bilmektedir. Karmaşık ve uzun url yapıları hem kullanıcı hemde google açısından sıkıcı bir durumdur. Konu adı ile biten veya kategori adı ile başlayan url ler, html uzantıları ile biten konu başlığını taşıyan URL yapıları en doğru yapılarıdır.

47. URL Kalitesi

Standart url ler kullanarak arama motoru için daha doğru ve anlaşılır içerik yolları sağlayabiliriz. Url yapısının karmaşık olmaması ve anlaşılır olması her zaman doğru indexlenme için önemli bir faktördür. Robotların bir insan olmadığını ve çeşitli algoritmalar ile çalıştıklarını unutmamak gerekiyor.

48. Editör incelemeleri

Google manuel olarak editörler tarafından içerik incelemenizi yapabilir. Yazıların güncellik oranına, özgünlük oranına manuel olarak editörler tarafından inceleme yapabilir. Bu yüzden her özgün yazıyı site için patentlemektedir.

49. Sayfa Kategori Uyumu

seo kategori uyumu

Sayfa kuruluş amacı ile kategorilerin bir bütünlük içerisinde olmasına bakılmaktadır. Siteniz ile ilgisiz kategoriler sunmanız, rakiplerinizin daha gerisinde yer almanızı sağlayacaktır. Bir çok web sitesi sahibi daha fazla trafik çekmek için site ile alakası kategoriler üreterek yazılar yayınlamaktadır. Bir kadın portalında, bir cep telefonu haberinin veya android haberlerin yayınlaması kadar komik bir durum olamaz evet biraz trafik çekmiş olursunuz, lakin kendi anahtar kelimelerinizde büyük ölçüde gerilemelerde yaşamış olursunuz. Google her zaman en doğru siteyi ön planda çıkarmak için algoritmalar geliştirmektedir. Farklı konular ve kategoriler açarak artık Google gözünde o alan ile ilgili bir site olmadığınızı ıspatlanmış olursunuz. Daha planlı ve sabırlı bir şekilde, içerik özgünlüğüne önem vererek yol haritanızı ve çizginizi bozmadan ilerlemeniz en doğrusu olacaktır.

50. Doğru Etiket Kullanımı

Başlık ve konu içeriğimizle uyumlu etiket kullanımı her zaman faydalıdır. Konu başlığımız ve içerik ile alakasız etiket kullanımları spam ve gerileme nedenidir. Bir haber yayınlıyor isek konu içerisinde haberi sunduktan sonra, etiket bölümünde haber ile alakasız bir taglama yapıyorsak maalesef sitenizin gerilemesine ve içeriğinizin anlamsız içerik olmasına neden oluyorsunuz. Bazı site sahipleri tarafından etiket kullanımı zararlıdır tarzında yorumlar duyabilirsiniz, işini iyi yapan ve iyi araştırma yapan site sahipleri doğru etiket kullanımının faydalı olduğunu bilmektedirler.

51. Anahtar kelime seçimi

Aslında bir sitenin kaderini belirleyen en önemli unsurdur. Kalitesiz ve trafik getirmeyen anahtar kelime seçimleri sitenin kaderini olumsuz yönde etkilemektedir. Anahtar kelime seçimlerini yaparken, kelime önerici programlarını ve kelime önerici online siteleri kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

52. Kategori Seçiminin Önemi

Kategori seçiminin indexlenmelerdeki yerini ve değerini arama sonuçlarından görebiliriz. İndexleme yapılınca yazının hangi kategoriden indexlendiğini göstermektedir. Değerli bir kategorimiz varsa. Google kategoride yayınlanmış ve zamanında değer kazanmış yazılardan dolayı. Tüm kategoriyi değerli olarak görebilir ve doğru sonuç kaynağı olarak ön sıralarda sunabilir. Kategori site kuruluş amacına uyan bir kategori olmalıdır. Sitemizin kuralları dışında anlamsız oluşturulan kategoriler, sitenin gerilemesine neden olmaktadır.

53. Alıntı ve Kaynak Belirtme

Yazdığınız yazılarda bir alıntı yapıldı ise kaynağını alıntı kodları ile belirtmeniz sitenizi olumlu yönde etkiler. Eğer alıntı kodu ile belirtilmeden yayınlandı ise içerik kopyacısı olarak değerlendirileceği için sitenizde gerileme yaşacağınızı bilmeniz gerekmektedir. Konuyu genelde uzun yazamadığınız zaman bir kaynaktan faydalanır ve rewrite yaparak konuyu gerekli kelime adetine tamamlamaya çalışırsınız, bunun yerine konu hakkında bilginiz ne kadar ise o kadar yazı yazıp, kalan kısmı alıntı kodu ile içerik alınan siteden yayınlamanız daha sağlıklı olacaktır.

54. Maddeler ve Sıralar Halinde Yazı Yazma

Makalemizi oluştururken h taglarını nasıl kullanıyorsak, yazımızı maddeler ve sıralama ilkesine uygun olarak sunmamızda google için önemli bir faktördür. Maddeler halinde sunulan bir yazının özen gösterilerek ve açıklama yapılarak yazıldığı düşünür. Doğal olarak rakiplerinize göre daha ön sırada çıkmanızı sağlamaktadır.

55. Site Haritasının olması

sitemap xml

Site haritası olmayan bir site, site haritası yani sitemap.xml dosyası bulunan bir siteden daha geri planda çıkmaktadır. Google robotlarına tüm linklerinizi, kategorilerinizi ve taglarınızı bir dosya halinde sunmuş olursunuz. SEO’nun temeli sitemap.xml site haritası bir sitenin olmazsa olmazıdır. WordPress vb sistemlerde bileşenlerin yardımı ile oluşturulabilinir. Bir SEO eklentiniz yok ise Google Sitemap XML kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

56. Zararlı Dış Link Sunmak

Sitenizden google ilkelerine uymayan zararlı sitelere yönlendirdiğiniz dış linklerin her biri için bir ceza uygulanmaktadır sitenize. Bazı programların tam sürümlerini sunmak için yapılır genelde veya doğru olduğunu düşündüğünüz aslında google tarafından spam olarak belirlenen bir siteye yönlendirdiğiniz her dış link içinde bir uyarı alırsınız. Dış linklerinizi sitenizden daha değerli sitelere vermeniz gerekmektedir.

57. Anahtar Kelimelerin Fazla Kullanılması

Anahtar kelimelerin doğru kullanımı sitenin sıralamasını değiştirirken, yanlış kullanımıda doğal olarak sıralarda gerilemenizi sağlayacaktır. Standart olarak aslında 5 adeti geçmemek gerekiyor. 5 adetten azda kullanabilirsiniz. 3 adet 2 adet olarak kullanımı daha mantıklıdır. 5 adeti geçen ve çift olarak kullanılan anahtar kelimeler sitenize zarar verir. Anahtar kelimeler konu ve başlık ile uyumsuz ise yine sitenize zarar verecektir. Doğru kullanıma özen göstermeyi unutmayalım.

58. Domain Yaşı faktörü

Daha önce yayınladığımız makalelerde geniş bilgiler sizlere sunmuştuk. Google site yaşını halen bir popülerlik oranı olarak değerlendirmektedir. Rakibinizi incelersiniz, siz haftada 4 yazı girerken rakibiniz de 4 yazı giriyor ve aynı içerikleri sunuyorsanız. Doğal olarak rakibinizin sitesi sizin sitenizden daha ön sırada çıkacaktır. Nedeni Google defalarca eski domainle arşiv alışverişi yani ahbaplık ilişkisi yaşamıştır. Siteniz yeni olduğu için sizi tanıma sürecinde olan Google , daha önceden tanıdığı ve değerli içerik sunan sitelere daha önem vermektedir. Projeniz ile ilgili eski bir domain almanız yola başlamadan önce en önemli unsurlar arasında yerini almaktadır. Com, net tarzı eski domainleri tercih edebilirsiniz. Yeni domain almanız gerekiyor ise mutlaka 5 yıllık almaya özen gösterin.

59. Kullanıcı Dostu İçerik Sunma

Google’nin ve kullanıcılarınızın en değer verdiği olaydır, kullanıcılar sitenizdeki yazıları ne kadar rahat anlar ve okurlarsa sitede kalma oranları, sitenizi tavsiye etme ve tekrar geri dönerek bir makale okuma oranları artacaktır. Google burada neye dikkat etmektedir. Bir kullanıcı sitenize giriyor ve sitenizde vakit geçiyorsa, sonradan bu siteye tekrar gelip farklı içerikler okumaya devam ediyorsa değerli ve kullanıcı dostu yazılar yazdığınızı düşünerek sıralamalarda hakettiğiniz yeri vermeye çalışıyor.

60 . Boş İçerikli Siteler ( Park Domain)

Genelde domain satıcıları ve pazarlamacılar tarafından proje amaçlı olarak alınmış domainlerdir. Google açısından hiç bir değeri bulunmaz bu domainlerin. Sıralamalar hiç bir zaman değerli bir sırada göremezsiniz. 2015 güncellemeleri sonrasında tamamen park edilmiş domainlerin değerini düşürmüş durumdadır.

61. Yararlı İçerik Sunma

Kullanıcılarınıza ve Google’a sürekli arşivinde bulunmayan yeni ve güncel içerikler sunuyorsanız iyi bir sıralamayı hakediyorsunuz demektir. Başlık ve içerik seçimlerine dikkat ederek Google gözünde değerli bir site olabilirsiniz. Bunu başarmak için siteniz ile alakalı bilgi sahibi olmak adına çok araştırma yapmalı ve özgün yazılar yazmalısınız. Özgün ve faydalı içerik sunan bir site her zaman sıralamada ilk 3 arasında yerini almaktadır.

Web Sitesi Seviye Kriterleri

Sıralamaları en çok etkileyen kriterleri inceleyecek olursak, web sayfası kriterleri olduğu anlayacağız;

web sitesi seviye kriterleri

62. Hazır Şablon Kullanan Siteler

Google hazır şablon kullanan siteleri bir blog havasında görmektedir. Tasarımda özgünlük SEO’nun temelleri arasında yer almaktadır. WordPress gibi hazır bir sistem kullanılıyor ise temanın mutlaka yeniden düzenlenmesi ve site kuruluş amacına göre özgünleştirilmesi gerekmektedir. Aynı tasarımda olan ve aynı içerikleri sunan siteleri, bir dizi devamı gibi görmektedir Google. Doğal olarak tasarımı ilk kullanan siteyi özgün site olarak göreceğinden, Responsive tema seçimlerinde temayı editlemenin ana kurul olduğunu unutmamalısınız.

63. İletişim Sayfası

Kullanıcılar ve Google bir sitenin iletişim sayfasının olup olmadığına dikkat etmektedir. İçeriklerinizi yazarken kullanıcılar size sorular sormak isteyebilirler, yine aynı şekilde Google kullanıcılara değer verip vermediğinizi ve sizlerle istedikleri zaman irtibata geçilip geçilmediğine bakar. İletişim sayfası olmayan bir site künyesiz bir site demektir ve buda kural ihlali olarak değerlendirilmektedir.

64. Alan Adı Güvenilirliği

Site kaderini etkileyen en önemli unsurlar arasında ilk 3 te yer aldığını söyleyebiliriz. Web sayfanıza gelen dış linklerin sayısı domain puanı olarak adlandırılır. Yani sizi tavsiye eden sitelerin olması sitenizin üst sıralarda çıkmasını sağlayan en önemli faktörlerdendir. TrustRank değeri denilen oranın artması gereklidir. İyi bir makale yazarı iseniz ve kaliteli içerikler sunuyorsanız, istemeseniz dahi sizi tavsiye eden dış linkler kazanırsınız. Şunu unutmamak gerekir, para ile alınan dış linkler sitenizi olumsuz yönde etkileyecektir. Doğal organic yöntemler ile yazılarınızı yazmaya devam ederseniz, mutlaka sitenizdeki içerikleri kendi sitelerinde yayınlamak isteyen site sahipleri olacaktır. Bu tarz yayınlamalar sayesinde dış link almış olursunuz. Ve Organik SEO çalışarak rakiplerinize önemli farklar atabilirsiniz.

65. Sitenin Doğru Yapılandırılması

Web siteminizi kurarken header, orta alan ve footer standartlarına uygun olarak kodlamanız veya hazır tasarım seçerken bunlara dikkat etmeniz gerekmektedir. Şablon seçimi yaparken sitenin üst alanında sizi temsil eden bir logo sunmalı, alt bölümlerinde veya yan alanlarda Menüler ve kategoriler sunmalı, orta alanda içerik veya kampanyalarınızı anlatan makalelerin yer almasını sağlamalı ve yine aynı şekilde footer bölümünde iletişim bilgileri ve hızlı erişim yollarını, sosyal medya linklerini sunmalısınız.

66. Site Güncelleme Oranı

Sitenizi kurdunuz ve içeriklerinizi yayınlamaya başladınız, aslında her şey bitmiş değildir. Sürekli aynı görünüme sahip olan bir site bayat site olarak adlandırılmaktadır. Kullanıcılar ve Google gözünde görünümde ara ara değişiklikler yapan sitelerin daha değerli siteler olduğu görünmektedir. Bu olayı daha basitçe açıklamak gerekirse, kullanıcılarınıza haberler sunuyorsunuz ve kullanıcılar zamanlar sitenin yetersiz olduğunu düşünüyor ve konulara yorum yapmak istiyorlar, yorum bileşeni bırakıyorsunuz. Kullanıcılar bu defa konuları sosyal medyada paylaşmak istiyor , sosyal medya bileşenleri kuruyorsunuz. Yine aynı şekilde ihtiyaçlara cevap verecek bileşenler artarda gelmeye devam ediyor, işte bu olaya site güncellik oranı denmektedir.

67. Sayfa Sayısının Çok Olması

Önemli bir konudur, aslında itibar durumudur diyebiliriz bu konuya. Bir çok kullanıcı tarafından yanlış bilinen bir durumdur, web sayfanızda ne kadar çok sayfa varsa o kadar çok değer kazanırsınız algısına düşersiniz. Büyük firmaları ve iyi siteleri inceleyecek olursanız, tamamının 5 maksimum 10 sayfadan oluştuğunu görebilirsiniz. Google çok sayfa ile abartılı sayfa adedine ulaşmış sayfaları değersiz site olarak görmektedir.

68. Site Haritası Sunma

Google arama motoru sağlıklı bir indexlenme için sitemap.xml dosyasına müracat etmektedir. Webmaster Tools kullandığınızda sizden ilk istediği veri sitemap.xml yoludur. Yine WordPress kullanan kullanıcılar sitelerini ilk kurduklarında, sitemap kurmaya büyük özen gösterirler. Verilerinizin daha sağlıklı indexlenmesi için önemli bir unsurdur.

69. Site Açık Kalma Oranı

up time

Uptime süresi olarak adlandırdığımız bir durumdur, güncelleme için Google URL den URL ye takip sistemini kullanmaktadır ve bu süreç esnasında url leri takip ederek sitenize ulaşır, bu işlem sırasında sunucunuz bakım çalışmaları ve diğer unsurlardan dolayı kapalı ise site için kötü bir durum olacaktır, bunun sık sık tekrarlanması durumunda Google sitenizi kapalı bir web sitesi olarak algılayacak ve artık indexlenme sorunu yaşayacaksınız. Sunucu seçimi yaparken %99 Uptime hizmeti veren firmaları tercih etmeniz gerekmektedir.

70. Server Konumu

Lokasyon aramalarında serverinizin bulunduğunuz lokasyonlarda olması size avantaj sağlayacaktır. Server seçimi yaparken sadece bulunduğunuz ülkeye hizmet veriyorsanız yerel server seçimi yapmaya özen göstermelisiniz.

71. SSL Sertifikasının Bulunması

SSL Sertifikası e-ticaret alanında hizmet veren siteler için gerekmektedir. Aslında saygınlık ve güvenilir açısından her site için kullanılması gerekmektedir. E-ticaret siteleri üzerinden değerlendirme yapacak olursak, SSL Sertifikası kullanan bir e-ticaret sitesinin , sertifika kullanmayan siteye göre daha ön planda çıktığını görebilirsiniz.

72. Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları Sayfası

Google gözünde güvenilir bir web sitesi olduğunu göstermek için yapılması gereken olmazsa olmaz denilecek sayfalardır. Kullanıcılarınız içinde önem arzetmektedir. Bir ürün veya hizmet alacak ise bir kullanıcı sayfanızda ilk aradığı unsur hizmetin şartları ve alış veriş esnasında kimlik bilgilerinin korunduğunu bildiren gizlilik şartlarıdır. Kullanıcılara güven vermek için e-ticaret sitelerinin tamamında olması gereken iki önemli sayfadır.

73. Kopya Sayfa ve Sayfalar

Kopyalanmış sayfalar çift sayfa olarak değerlendirilmekte , ve Google arama motoru tarafından farklı algılanmasına neden olunmaktadır. Sayfalarınızı oluştururken bir sayfayı kopyala yöntemi ile çoğaltmamanız gerekmektedir. Site kurulum işlemi bittikten sonra tüm sayfa ve sayfa URL lerini kontrol etmelisiniz.

74. Hangi kategoride olduğunu sunma

kategori

Google ve kullanıcılar açısından değerli bir unsurdur. Kullanıcılarınız konularda dolaşırken hangi Kategoride olduklarını göstermeniz daha verimli sonuçlar almanızı sağlayacaktır. Bu dizilimin de bir sıralama kriteri olduğunu unutmamak gerekir.

75. Mobile Responsive Optimizasyon

Kriterler arasında ilk sırada yer aldığını söyleyebiliriz. Eğer sitenizin mobile versiyonu yok ise Google mobile aramalarında arka planda çıkmanıza neden olacaktır. Günümüz şartlarında aranma trafiklerinin artık %70’i mobile, tablet aramaları ile gerçekleştirilmektedir. 2017 yılı sonlarında ise tamamen mobile mantığı dönemine geçileceğini tahmin etmekteyiz. Responsive olarak adlandırılan tasarımları tercih edebilir veya sitenizin m. siteadi. com olarak mobile formatını yazdırabilirsiniz.

76. Youtube Video Yayınları

youtube seo

Panda güncellemelerinden sonra Youtube’in trafiğinin arttığı gözlemlenmektedir. Bunun nedeni değerli anahtar kelimeler ile Youtube kanallarında videolarını oluşturan sitelerin ön planda çıkması. Ürün pazarlama işleri ile ilgileniyor iseniz Video SEO  olarak adlandırdığımız çalışmayı mutlaka yapmalısınız. Ürünleriniz ile ilgili videoları kanallarınızda yayınlayarak Google sıralamalarında büyük değişiklikler yakalayabilirsiniz.

77. Karmaşık Yapı ile Kurulmuş Siteler

Google ve kullanıcılar ağır kodlamalar ve karmaşık yapılar ile sunulan siteleri pek sevmezler. Google algoritmaları anlaşılır kodlama dillerini tercih etmektedir. Ne kadar sade ve şık görseller ile sunum yaparsanız sitenizin gelişmesini o kadar çok etkilersiniz. Kullanıcıların web master olmadığını unutmamak gerekiyor, karmaşık yapılar ile site oluşturmak, kullanıcıların ve Google’in site içerisinde dolaşımını olumsuz yönde etkileyecektir. Bu tarz durumlarda gerileme işlemi, trafik düşüşleri görmekte çok normaldir.

78. Google Analytics’in ve Google Webmaster Tools

Site kurulum işlemi tamamlandıktan sonra ilk olarak bir gmail hesabı açarak sitemizi Google dizinlerine eklemeliyiz, arından sitemizin yayında olduğu süre içerisinde en sıkı dostlarımıza kayıt işlemi gerçekleştirilir. Google Analytics kayıt işlemini tamamladıktan sonra, Google search Console yani Google Web Master Tools kayıt işlemi yapılarak sonlandırılır.

79. Kullanıcı Yorumları

Sitemiz için diğer değerlendirme faktörlerinden biridir. Oluşturduğumuz yazılara yorum sistemimiz var ise kullanıcılar tarafından olumlu ve tartışma yaratan yorumların yapılması up dediğimiz sıçrama işlemini gerçekleştirmektedir. Sistem kurulumu yaparken yorum bileşenlerinin aktif olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Backlink Faktörleri ve Önemleri

Backlinklerin siteniz üzerindeki olumlu ve olumsuz etkilerini inceleyelim;

backlink faktörleri

Backlink çalışmaları ve backlinklerin zararlarından bahsetmek gerekirse;

80. Backlink Alınan Domain Yaşı

Yeni açılmış sitelerden backlink alınması, eski sitelerden backlink alınmasından daha etkisizdir. Backlink çalışmalarında domain süresi sitenizden daha uzun süredir yayında olan sitelerden yapılırsa daha sağlıklı olacaktır.

81. Backlink Sayısı

Google algoritmaları kaliteli backlink alımlarına göre yürümektedir. Kaliteli sitelerden alınan backlinkler, kalitesiz sitelerden alınan backlinklere göre daha değerlidir. Halen SERP sıralamalarında en önemli faktörlerden biri olarak yerini korumaktadır.

82. Farklı C-Class İplerden Gelen Link Sayısı

Sitenize gelen linklerin farklı ip adreslerinde olması önemli bir unsurdur. Aksi taktirde spam backlink çalışması yapan bir site olarak değerlendirilirsiniz. C-Class farklı iplerden gelen linkler sıralamalardaki önemini korumaktadır.

83. Aynı Siteden Gelen Link Sayısı

Sitenize aynı site üzerinden gelen link sayıları çok önemlidir. Bir sitede birden çok linkinizin olması bir spam faktörü olarak değerlendirilmektedir. Basit bir örnekle açıklamak gerekirse bir konuda anahtar kelimede linkiniz sunuldu ise, bir sonraki konularda da aynı şekilde yönlendirmeler devam ediyorsa spam olarak değerlendirilmektedir.

84. Resimlerin Yönlendirilmesi

Farklı sitelerden resimler üzerinden link yönlendirilmesi alıyorsanız kural dışı işlem yapıyorsunuz demektir. Bu bir reklam çalışması olarak asla algılanmaz.

85. Edu, Gov Uzantılı Alan Adlarından Alınan Linkler

Matt Cutts un yaptığı açıklamalara göre edu ve gov uzantılı domainlerden gelen linklerin büyük önem arzettiğini belirtmiştir. SEO çalışmalarına başlanırken 2 ayı geçmiş siteler üzerinde etkisinin olduğu ıspatlanmış bir algoritmadır.

86. Trustrank Değerli Link

Trustrank değeri yüksek sitelerden sitenize yönlendirilmiş linkler önem taşımaktadır. Sizi tavsiye eden bağlantının sitenizin trustrankından yüksek bir site olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Düşük trustrank değerli sitelerden gelen linkler sitenize ciddi oranda gerilemeler yaşatacaktır ve bunların dışında en önemli faktör ise, trustrank değeri çok düşük sitelerden özellikle link yönlendirilmesi yapılmamasına dikkat etmektir.

87. Backlink Domain Otorite Puanı

Otorite puanı düşük sitelerden gelen backlinkler sıralamalarda düşüşler yaşamanıza neden olacaktır. Backlink çalışması yapılacak ise mutlaka analiz programları ve online analizler ile domain otorite puanlarına bakılarak çalışmaların devam ettirilmesi en sağlıklı sonuçları doğuracaktır.

88. Aynı İçerik Yayınlayan Siteler

Sitenizle aynı içerikleri paylaşan sitelerden gelen link yönlendirmeli , siteniz için belkide en doğru SEO çalışmalarından biri olacaktır. Rakiplerinizden daha ön planda çıkmanızda büyük avantajlar sağlayacaktır. İçeriği farklı olan sitelerden alınan ve yönlendirilen linkler ise yine aynı oranda rakiplerinizden daha geri planda çıkmanızı sağlayacaktır.

89 . Sosyal Paylaşım Sayıları

Sosyal paylaşım sayısı yüksek olan bir siteden yönlendirilen link , sosyal medya çalışmayan bir siteden gelen linkten daha değerlidir. Sitenin aktif bir site olduğu ve belirli kriterli aşmış bir site olduğunun kanıtıdır.

90. Yanlış backlinkler

Sitenizin amacına uymayan ve Google politikaları ihlali yapan sitelerden gelen link yönlendirmeleri sitenizin spam filitrelerine girmesine neden olur. Bu yüzden bir link inşaası oluşturulacak ise en doğru şekli , tarafınızdan veya bir SEO Uzmanı tarafından raporlamalar ile yapılan link çalışmaları olacaktır. Tüm emeklerinizin boşa gitmesini istemiyorsanız link çalışmalarına dikkat etmeli spam yapan sitelerden uzak durmalısınız. Spam yapan bir siteden link yönlendirmesi aldı iseniz, bağlantı reddet kullanabilirsiniz.

91. Kullanıcı Yorumlarının Etkisi

Sitenize gelen bağlantı içeriğinde yorumlar yapılmış ve bu yorumlar içerisinde reklamlar ve linkler barındırılmamış sadece sizin sitenize yönlenmiş bir bağlantı ise sıralamalarda iyi yerleri görebilirsiniz. Yorum yapılmış konulardan gelen backlinkler en değerli backlink çeşitleri arasında yer almaktadırlar.

92. Ana Domaine Yönlendirilen Backlinkler

Farklı sitelerden ana sayfanıza yönlendirilmiş olan backlinkler açıkça reklam yaptığınızı gösteren backlinklerdir. Bir site sizi tavsiye ediyorsa sayfanızda yayınladığınız bir içerikten dolayı veya sizin hizmetinizi anlatan bir içerik yayınlar ve bu içerikteki linklerde mevcut konunuza veya ketagorinize, bunların dışında iletişim bilgilerinize geliyor ise en doğru çalışmayı yapmış olursunuz. Ana sayfaya yönlendirilmiş yüksek oranda çalışılmış backlinkler zararlı backlinklerdir.

93. Backlinklerin Nofollow Olması

Yıllarca tartışma konusu olan bir konudur. Açıkçası pek tartışma yapılacak bir durum söz konusu değildir. Google Nofollow için Matt Cutss açıklamalarının yer aldığı video ve makaleyi inceleyebilirsiniz.

94. Backlink Çeşitliliğinin Önemi

Web sayfanıza sürekli aynı düzende link yönlendirmeleri yaparak zarar verdiğinizi unutmayın. Doğru şekilde yani linklerin farklı algoritmalar ile gelmesi gerekmektedir. Sitenize sürekli yorum backlinklerin den yönlendirme geliyor ise zararlıdır. Yönlendirmeler yorum, blog tartışmaları, blog makaleleri, tanıtıcı hizmetler, sosyal medya kanatlarından geliyorsa en doğru backlink çalışmasını yapmış olursunuz.

95. Sponsor Link Yönlendirmeleri

Sitelerin sağ, sol ve alt alanlarından sponsor olarak yönlendirilen linkler zararlı backlinkler olarak algılanmaktadır. Google sponsor backlinkleri sevmemektedir. Haksız rekabet ortamı yarattığı için Google bu konuya büyük önem vermektedir.

96. İçerik link yönlendirmeleri

içerik backlink

Boş sayfalardan gelen linklerin bir önemi bulunmamaktadır. Bunun yerine içeriklerdeki anahtar kelimelerden yapılan link yönlendirmeli sağlıklı link yönlendirmeleridir.

97. 301 yönlendirmelerin fazlalığı

Sayfaya aşırı miktarda 301 yönlendirmesi yapılırsa, Google gözünde zararlı bir sitenin domain değiştirdiğinin ifadesidir demektir. Trust rankın düşmesine neden olmaktadır. Matt Cutss un videosunu aşağıda izleyebilirsiniz.

98. Backlink Metinleri

Sizi tavsiye edecek olan bağlantı hizmetlerinizi en az sizin kadar iyi anlatan bir metin yayınlamalıdır. Kaliteli bir içerikten yönlendirilen backlink değerli backlinkler arasında yer almaktadır. Kısa 100 kelime altında yazılmış özentisiz makaleler ile yönlendirilen linkler zararlı linkler olarak bilinmektedirler.

99. Backlinkin Konu ile Alakalı Olması

Yönlendirme konusunda geçen kelimelerin doğru içerik ve kategoriye yönlendirilmesi gerekmektedir. Ana domaine yönlendirilen çalışmaların başarı oranlarının daha düşük olduğunu ispatlanmıştır.

100. Link Başlıklarının Önemi

Makale içerisinde yer alan linkin açıklama kısmının olması gerekmektedir. Açıklama kısmı olmayan bir link yönlendirmesinin değeri düşüktür.

101. Ülke uzantılarından gelen backlinkler

Aynı ülke lokasyonundan gelen backlinkler , dış ülkelerden gelen backlinklere göre daha etkilidir. Spam olup olmadığıda açıkça ortada olur. Sitenizin bir dizi sitesi olduğunu düşünürsek, yurt dışından bir sitenin sitenin sizin sitenizi tavsiye etmesi kadar anormal bir durum olamaz. Lokasyona göre backlink çalışması yapmak gerekmektedir.

102. İçerik başında olan linkler

İçerik başlangıcında yer alan anahtar kelimelerdeki linkler içerik sonunda yer alan linklere nazaran daha etkilidir. İçerik sonunda yer alan linkler sponsor link mantığı ile düşünüldüğü için önem arz etmemektedir. Konu içerisinde anahtar kelimelerde yer alan linklerin yine konu ortalarında da yer alması önemli unsurlardandır.

103. Linklerin Sitedeki Yerleri

Sayfa içerisinde yayınlanan linkler sayfa alt kısımlarında veya left, right bölümlerinde yer alan linklere göre daha etkili linklerdir. 2015 yılında yapılan güncellemeler ile sayfa sağında ve solunda, alt kısımlarında yer alan linklerden uzak durmanız gerekmektedir.

104. Link alınan domainle aynı içeriğe sahip olma

içerik faktörleri

Link alımlarında en önemli unsurlardandır. Link alımı yapılan veya link çalışması yapılan site siteniz ile aynı içerikleri veya benzer içerikleri yayınlayan bir site olmalıdır. Bir mobilya satıcısının dizi sitesinde tanıtılması zararlı bir link çalışmasıdır. Mobilya satıcısı mobilya satıcısı tarafından tavsiye edilir ise en sağlıklı link çalışması yapılmış olur.

105. Sayfa içlerine yönlendirilen linkler

Hilltop algorithm’e göre yapılan açıklamada sayfa içerisine yönlendirilen linklerin sağlayıcısı yine sayfa içlerinden bir link yönlendirmesi yaparsa doğru link çalışması yapılmış demektir.

106. Linkin yönlendirilme nedeni

Google bir link yönlendirildiği zaman bunun bir tartışma konusu olup olmadığına veya tavsiye bağlantı olup olmadığına bakar. Link yönlendirmeleri yaparken kalın puntolar ile çizilmiş ve yönlendirilmiş linklerin tabiki sonucunda olumlu yönlendirmeyi anlatmak için link açıklaması eklemek gerekir.

107. Linklerde anahtar kelimelerin yer alması

Tavsiye edilen yazı metinlerinde yer alan anahtar kelimenin başlık içerisinde de yer alması gerekmektedir. Konunun amacı ve özet bilgisi anlamına geldiği için önemli bir faktördür. Konu içerisinde ise anahtar kelimenin doğru adette vurgulanmasına özen gösterilmelidir.

108. Tavsiye linkin direk verilmesi

Google tavsiye linklerin açık olarak verilmesi gerektiğini belirtmektedir. Bilinmeyen link kısaltma servislerini kullanarak verilen linklerin açılma süresine ve kalitesine bakmaktadır. Link kısaltma işlemi yapılacak ise Google Link Kısaltma servisini kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Bazı link kısaltma servisleri reklam alanlarına yönlendirmeler yaparak belirli saniye aralıklarında kullanıcıyı bekletmekte ve arama motorunun link takibi yapamamasına neden olmaktadır.

109. Linkin karışık kodlar ile verilmemesi

Link yapısı son derece basit ve anlaşılır olmalıdır. Aksi taktirde Google bunu zararlı link çeşidi olarak algılamaktadır. Karışık kod düzenekleri ile link yönlendirme yapmaktan uzak durmalısınız. Klasik link yönlendirme yöntemlerini Nofollow olarak yapabilirsiniz.

110. Üst düzey sayfalardan link yönlendirmesi

Siteniz belirli yerlere gelmiş ise üst düzey sayfalardan yapılan link yönlendirmeleri sağlıklıdır. Lakin siteniz yeni açılmış bir site yani ilk 6 ayını doldurmamış bir site ise gelişme aşamasında olan bir site olarak görüldüğünden dolayı çok üst düzey bir sitenin sizi tavsiye etmesi biraz anormal olarak karşılacağından , düşük ve gelişme sürecinde olan siteler için üst düzey link alımları zararlıdır.

111. Otorite oranı yüksek sitelerden link alımı

Aslında yukarıdaki madde ile aynı maddeler gibi görünselerde değillerdir. Biri yüksek trafikli site diğeri yüksek otoriteli site demektir. Yüksek otoriteli bir siteden alınan link faydalı link çeşitlerindendir.

112. Wikipedia’dan alınan Linkler

Wikipedia dan link alan sitelerin diğer sitelere oranla daha iyi yerlerde olan bir link çalışması yaptıkları gözlenmektedir. Güven ve otorite amaçlı olduğunu söylemek daha doğru olacaktır.

113. Eş anlamlı kelimelerle yönlendirme

Anahtar kelimelerin eş anlamları ile yapılan yönlendirmeler, ana anahtar kelimeler kadar etkilidir. Örnek olarak “beyaz” kelimesini “ak” olarak yönlendirebilirsiniz. Google bu kelimeler ile bağlantınızı otomatik olarak kuracaktır. Son zamanlarda kullandığımız en iyi yöntemlerden biridir.

114. Backlinklerin Kalıcılık Oranı

backlink kalıcılık oranı

Yeni yayınlanmış Backlinkler’e nazaran, daha önceden yayınlanmış ve halen web sitelerinde kalan linkleriniz daha önemli linklerdir. Backlink kalıcılık süresi ne kadar uzun olursa o kadar etkili bir çalışma yapılmış olacaktır.

115. Sitelerden gelen linklerin önemi

Google bir siteye gelen linkin blog vb sitelerden gelip gelmediğine bakmaktadır. Google için değerli olan bir web sayfasından linkin geliyor olmasıdır. Ücretsiz paravan bloglardan gelen linklere göre daha etkili ve önemlidir. Bir çok web sitesi sahibi paravan bloglar açarak farklı konular ile sitelerine yönlendirme yaparlar. Bunun yerine bir domain adresinden gelen linkler daha etkilidir.

116. Organik Link Çalışması

Adından da anlaşılacağı gibi ücretsiz olarak alınan link çeşididir ve Google’ın en sevdiği link çeşidi olarak bilinmektedir. Sitenizde yayınladığınız yazıları değerli olarak bulan diğer site sahipleri tarafından, kendi sitelerinde yazılarınızı yayınlayarak sitenize verdikleri linkler olarak adlandırabiliriz. Bir sitenin olumlu yönde gelişmesi organic backlink yapısına bağlıdır. Ücretli link alımlarından uzak durmanızı tavsiye ediyoruz.

117. Karşılıklı Link Değişimi

Google şartlarına göre bir site diğer site ile link değişimi yapabilir ama bunun çok fazla yapılması durumunda spam olarak algılamaktadır. Yine önemli bir unsur link değişimi yapılan site ile aynı amaçları taşıyan bir site olmanız çok önemlidir. Bir video sitesinden ürün satılan bir siteye karşılıklı link değişimi yapmak her iki site içinde zararlıdır.

118. Bloglardan yönlendirilen Linkler

Google bunun için aslında ip takibi ve log takibi yapmaktadır. Site sahibi ile blog sahibinin aynı kişiler olduğunu anlamak için çeşitli algoritmalar ile tespitini yapmaktadır. Blog sahibi ile yönlendirilen linkin sahibi aynı kişiler ise önemsiz link ve spam olarak işaretlemektedir. Sitenize gelen bağlantıların size ait bloglar olmasına önem göstermeniz gerekmektedir.

119 . 301 Yönlendirme Linkleri

Sitenize 301 yönlendirme ile gelen linkler, doğal linklere göre daha az etkilidir. 301 yönlendirme yapılmamış direk olarak giriş yapılan linkler daha değerli linklerdir. 301 yönlendirmelerini Google ceza uygulanmış bir sitenin yaptığını düşünmektedir. Bu yüzden 301 yönlendirmenin değerinin az olduğunu unutmayınız. 301 linklerin diğer linkler ile aslında bir farkı bulunmamaktadır. Sadece organik linkler daha değerli linkler olarak ifade edilir.

120. Schema.org standartları

Schema org kalıpları

Scheme.org standartlarına göre düzenlenmiş link yapılarının , karmaşık ve özel link yapılarına göre daha ön planda çıktığı gözlenmektedir.

121. DMOZ Dizinlerine Kayıt

Google açısından DMOZ güvenilir bir sitedir. Dmoz’a kayıt olan bir sitenin diğer sitelere oranla daha güvenilir bir site olduğunu düşünmektedir. DMOZ eskisi kadar önemli olmasada halen Google için bir veri kaynağı olarak yerini korumaktadır.

122. Yahoo Dizinlerine Kayıt Olma

Google bir sitenin diğer arama motorlarında kayıtlı olup olmadığınıda kontrol etmektedir. Diğer arama motorlarına kayıt olan bir site , kayıt olmayan sitelere göre daha üst sıralarda çıkmaktadır.

123. Dış Link Sayısı

Dışarı link sunma oranını takip etmeniz gerekmektedir, iç link sayılarınızdan fazla dış link sunmanız siteniz için zararlıdır.Dış link bağlantılarını ise güvenilir sitelere sunmak en doğru olanıdır.

124. Forum linkleri

Son yıllarda üzerinde en çok çalışılan spam politikalarından biridir. Ticaret amaçlı kullanımından dolayı Google Forumlardan gelen backlinklerin önemsiz olduğunu açıklamıştır. Forum backlink çalışması yaptırmanız siteniz için zararlı bir backlink çalışmasıdır. Yine forumlarda linklerin açık şekilde sunulması spam backlink çalışması olarak değerlendirilmektedir.

125. Tanıtım Yazısı Kelime Uzunluğu

Tanıtımınızı yani yapan, yani sizi tavsiye eden sitenin yazısının uzunluğununda bir önemi vardır. Bir site 750 kelime ile sizi anlatmış ve anahtar kelimeleriniz ile link vermiş ise, diğer site sizi 50 kelime ile anlatıp link veriyorsa. Doğal olarak 750 kelimeden gelen linkin önemi olacaktır. Tanıtım yazılarında düşük kelimelerden link almamaya özen göstermeniz gerekmektedir. En azından 300 kelime üzerindeki makaleler ile tanıtım yazısı veya tavsiye yazıları yazdırmanız gerekmektedir.

126. Link İçeriğinin Kalitesi

Yukarıdaki maddeye yakın bir algoritmadır. Tanıtım içeriklerinde görsel ve video kullanımı yapılır ise daha sağlıklı ve kaliteli bir içerikten link yönlendirilmesi yapıldığı için sitenize değer katacaktır. Düz metinler ile oluşturulmuş tanıtım yazılarından kaçınmanız gerekmektedir. Zengin içerikli makaleler yazmalı ve tanıtımlarınızda birden çok görsel veya video barındırmanız gerekmektedir.

127. Tüm sayfalarda görünen linkler

Tüm sayfalarda linkinizin görünmesi zararlı bir link inşaası olacaktır. Sizi tavsiye eden bir site ancak bunu bir makale ile anlatacağı için ve makale doğal olarak bir yazı içerisinde barınacağından dolayı. Her sayfada linkinizin görünme ihtimali söz konusu olamaz. Bu para ile alınmış bir link çeşidi olduğu için sponsor link olarak düşünülmektedir. Sponsor linklerinde zararlı olduğunu daha önceki makalelerimiz de belirtmiştik.

Kullanıcı Faktörleri

Sitenin geleceği ve en önemli faktörler arasında yer alan kullanıcılar, sitemizin gizli kahramanlarını inceleyecek olursak;

kullanıcı faktörleri

128. Anahtar Kelimelerden Gelen Trafik oranı

Anahtar kelimelerden gelen trafik oranı yükselişin işareti demektir. Sayfanıza yazılarınıza bıraktığınız anahtar kelimelerden gelen trafik, diğer kelimelerin üzerinde ise olumlu yönde site ilerleyecektir. Tersinin olması durumunda ise sitenizde gerilemeler yaşayabilirsiniz.

129. Sitedeki Anahtar Kelimelerin Tıklanma Oranı

Diğer önemli madde ise sitemizde yer alan bütün anahtar kelimelerimizde tıklama oranıdır. Yazılarımız içerisinde yer alan anahtar kelimelerimizin tamamından bir organik , yani kullanıcı aramaları ile trafik elde etmiş isek sitemiz iyi yerlere gelecek demektir. Bunu sahte yani programlar vasıtası ile yapan kullanıcılara ise Google ağır cezalar vermektedir. Sahte organik hit satanlardan ve programlardan uzak durmanız gerekmektedir.

130. Siteye Girip Çıkma Oranı

Google bunu bir kalite değerlendirmesi olarak görmektedir. Kullanıcılar sitenize giriş yapıyor ve hızlı bir şekilde siteden uzaklaşıyor ise, siteniz önemsiz bir site ve içeriğiniz yetersiz bir içerik demektir. Kullanıcılar daha uzun sitede tutmanın yöntemlerini aramanız gerekmektedir. Bunu ek bileşenler ve makalelerinizi zenginleştirerek yapabilirsiniz. Yazı içlerinde görsel kullanıma önem vermeniz gerektiğini unutmamalısınız. Videolar ilede makalenizi süsleyebilirsiniz. Konu altına yönlendirici linkler bırakarak bu makalemizide okuyun tarzından konu içerisinde ve sitede daha fazla vakit geçirlemelerini sağlayabilirsiniz.

131. Direk trafiğin etkisi

Google bu algoritmayı kullanırken Chrome verilerinden yararlanmaktadır. Farklı iplerden giriş yapan kullanıcılar site adresinizi direk yazıp giriş yapıyorlar ise, sıralamalarda daha ön planda çıkarsınız demektir. Yani Google siteye arama motoru vasıtası ile gelen bir kullanıcının çıkış yaptıktan sonra farklı günlerde direk domain adını yazarak girmesine kaliteli bir site, user kullanıcı domain adresini aklında tutmuş veya sık kullanılanlara eklemiş olarak düşünür. Kaliteli bir site izlenimi verdiğiniz içinde sıralamalarda daha ön sıralarda yer alırsınız.

132. Kullanıcıların Siteyi Tekrar Ziyaret Etmesi

Kullanıcılar siteye giriş yaptıktan sonra , farklı zaman aralıklarında tekrar dönüş yapıp makaleleri okumaya devam ediyorsa, siteniz kendini ispatlamış bir site olmaya aday demektir. Ama bir kullanıcı siteye giriş yapıp tekrar uğramıyor ise yetersiz ve kalitesiz içerik yayınlayıcı olarak algılanmanıza neden olacaktır. Bu tarz durumlarına önüne geçmek için bir sonraki makalemizde şu konuya da değineceğiz veya makalemizin devamını en kısa süre içerisinde sizlerle paylaşacağız tarzında yazılar ile kullanıcılarınıza devamlılık duygusunu yaşatmanız gerekmektedir. Devamının geleceği sağlıklı bir kaynaktan kullanıcılar sürekli yararlanmak isterler.

133. Saklanmış İpler ile erişim

Kullanıcıların saklı ipler ile bir siteye gereğinden fazla erişmesi durumunda Google siteyi manuel takibe almaktadır. Bir süre gözlem yaptıktan sonra zararlı bir site olup olmadığınıza karar vermektedir.

134. Chorome’ye kayıt işleminin tamamlanması

Google’a siteniz ve işletim sistemleri hakkında sürekli bilgi akışı sağladığınız için değerli bir kullanıcı olarak görünürsünüz. Site içerisinde gezinme işlemleri yaparken Chrome bir çok hata yakalamaktadır. Ve Chrome kayıdı yaparak hatalarını görebilir ve düzeltebilirsiniz. f12 tuşuna basarak siteniz için ücretsiz olarak analiz yapabilirsiniz. Daha önceki makalelerimizde Chorome site analizi hakkında bilgiler vermiştik.

135. Google Araç Çubuğu Verilerini Kullanma

google toolbar

Sitenizin gelişimi ve hatalarınızı incelemek için kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Google Araç Çubuğu kullanarak tarama deneyimizini geliştirebilirsiniz.

136. İçerik Sayısı

Kullanıcıların ve Google in siteniz hakkında daha fazla veriye ulaşması gerekmektedir. İçeriğiniz ne kadar çok ise ve özgün ise kullanıcıların daha çok dikkatini çekecektir ve içeriklerinizde yorumların artmasını sağlayacaktır. Bu algoritmayı Google yeni veri kaynağı ve kendini ifade eden gelişme aşamasında bir site olarak değerlendirmektedir. İçeriklerin devamlılığı ve özgünlüğünün devam etmesi durumunda Google size emeklerinizin karşılığı olan sıralamayı verecektir.

137. Sitede Geçirilen Toplam Süre

Kullanıcılar anahtar kelimelerinizi aratır ve sitelerinize erişirler. Bu erişim sonunda sitede vakit geçirme süreleri değerlendirilmektedir. Google bir kullanıcının içeriğe eriştikten sonra, diğer konularıda okuyup okumadıklarına bakar. Konudan konuya tıklamaya yapan user sitede kalma oranını yükseltir. Bir kullanıcını ne kadar sitenizde kalıyorsa, siteniz o kadar değerli bir site demektir. Yine bu işlemi programlar yardımı ile yapan site sahiplerinede ceza yağdırır. Peki nasıl anlıyor dersiniz. Google bir kullanıcı giriş yaptığında ip, lokasyon, işletim sistemi, ekran çözünürlüğü, işletim sisteminin sürümü vb çok veriyi hafızasında tutmaktadır. Farklı algoritmalar ile hit gönderimi yapan programlar bu politikayı aşamazlar.

Google Özel Algoritmaları

Google’ın diğer özel algoritmalarını incelemek gerekirse;

özel algoritmalar

138. Sayfa Yenilik Oranı

Google sürekli aynı kaynaktan yararlanmayı pek sevmez. Yani farklı ve daha doğru kaynak arayışı içerisindedir. Bu yüzden yazılarınızı yazdıktan sonra düzenli aralıklarda güncellemeler yapmalısınız.

139. Anlamsız Anahtar Kelimeler

Google anlamsız anahtar kelimeler üzerine yeni bir güncelleme yaptı. Sorunları çözmek için RankBrain yayınlayarak, anlamsız kelimeleri anlamlı kelimeler ile özleştirecek doğru sonuçlar elde etmeyi başardı. Google anlamsız kelime yayınlayan siteleri şüpheli olarak değerlendirmektedir. Bunu spam anahtar kelime üretmek için mi yapıyor veya gerçekten yeni bir kelime dizilimi yayınladı diye incelemeye alır. Trafik elde etmek için gereksiz ve anlamsız kelimeler kullanıyorsanız spam site olarak penaltı alırsınız.

140. Sık Ziyaret Edilen Siteler

Google hesabınız açıkken sık ziyaret ettiğiniz siteleri sizin için daha ön sıralarda çıkarmaktadır. Aynı ip üzerinden sık sık ziyaret edilen bir site şüphe uyandırmaktadır.

141. Kullanıcı arama geçmişi

Kullanıcılar bir arama yaptıklarında bu aramalar kayıt altına alınmaktadır. Arama işlemi bittikten sonra farklı bir ürün arayacağı zaman bir önceki aramasındaki ürün ile ilgili bir bağlantı kurarak arama sonuçlarını sergilemektedir. Peki bu ne anlama gelmektedir. Anahtar kelime seçimlerinizde eş anlamlı kelimeler kullanmanız veya yazı içerisinde kullanmanız sonucunda beklemediğiniz bir anahtar kelimeden trafik elde edebilirsiniz.

142. Lokasyon Hedefleme

Google doğru sonuçları sunabilmek adına ülke uzantılarına değer vermektedir. Com.tr bir uzantıda iyi yazılmış bir içerik rakipsiz bir içerik demektir. Lokasyon hedefli çalışmalar yapıyorsanız com.tr uzantılı domainler almanız sitenizin geleceği açısından önemlidir. Yurt dışı ürün satışı gerçekleştiriyor iseniz yine aynı şekilde com uzantılı bir domain alabilirsiniz.

143. Güvenli Arama Sonuçları

Kullanıcılar güvenli arama yöntemleri ile aramalarını gerçekleştirebilirler. Bu yüzden Google politikalarına aykırı içerik yayınlayan sitelerin sıralamalarda görünmemesi sağlanmaktadır. Güvenli arama yapan kullanıcılar zararlı yazılımlar barındıran ve spam olan siteleri sıralama alanlarında göremezler. İçeriklerinizi yayınlarken kurallara uyan sitelerden olmaya özen göstermelisiniz.

144. Google+ kullanımı

google plus kullanımı

Google ait olan bir servistir. İçeriklerinizin yine Google+ da olması sitenizin gelişmesi açısından önemli bir unsurdur. Sitenizdeki yazılara yönlendirme yapılacak ise Google link kısaltma servisini kullanabilirsiniz. Çevrelerinize eklediğiniz kullanıcılar sitenize girmemiş olsalar dahi siteniz hakkında güncel haberleri Google+ sayfanızdan öğrenebilir ve sitenize erişim yapabilirler. En güçlü sosyal medya çalışması olarak değerlendiririz.

145. DMCA Şikayet Oranı

dmca

Google DMCA şikayet oranlarınada bakmaktadır. DMCA şikayet oranı yüksek olan siteleri geri planlara almaktadır. Sitemizi kurduğumuz zaman DMCA ya kayıt olmayı unutmamak gerekmektedir.

146. Domain Çeşitliliği

Google domain çeşitliliğinede önem vermektedir. Yeni çıkan domain uzantılarına değer vermediği hakkında çıkan haberler gereksiz haberlerdir. Site kalite politikalarına uyarak içerik yayınlıyor ise com net uzantılı sitelerle aynı sıralamalarda yer alabilir. Google bunun için Bigfoot Güncelleme yayınlamış durumdadır.

147. Ticaret Aramaları

Google’ın fly yani uçuşla ilgili arama sonuçlarında yaptığı değişiklikler , ticaret yani ürünler içinde geçerli olabilir. Anahtar kelimeler ile yapılan aramalarda farklı sonuçlar görebilirsiniz.

148. Lokal Arama Sonuçlarına Öncelik

bulunduğunuz ilde “beyaz eşya” ile ilgili bir arama yaptığınızda, öncelik sırası sizin lokasyonunuzda bulunan firmalardır. Lokal aramalarda daha etkili olabilmek için bazı anahtar kelimelerinize lokal kelimeler ekleyebilirsiniz. Bu lokasyon bazlı aramalarda ön planda çıkmanızı sağlayacak faktörler arasında yer almaktadır.

149. Haberlerde Alanı

Arama sonuçlarında ilk sayfada haberlerde kelimesi görebilirsiniz. Bazı sitelerdeki haberler Google’ın dikkatini çekmeyi başarmış durumdadır. News kayıdı yaparak sitenizin ön planda çıkmasını sağlayabilirsiniz.

150. Tanınmış Markaların Tercihi

Arama sonuçlarında genelde büyük markaların siteleri tercih edilmektedir. Siteniz büyük markaların sitesinden daha kaliteli olsa dahi maalesef büyük firmalar pazardaki yerini her zaman korumaktadırlar. Google istatistiklerine göre yapılan bir arama sonucunda kullanıcıların çok site gezmeyi tercih etmedikleri gözlenmiş ve genelde bilinen büyük sitelere direk giriş yaptıkları görülmüştür.

151. Ürün aramaları sonuçları

google merchant

Google ürün aramalarında bazen ürünlerin resimlerini göstermektedir. Bu alanda başarılı olmak için ürünlerinizin görsellerini sağlam girmeli ve çeşitli pluginlerle Google Merchant aktif etmelisiniz. Sitenizdeki ürünlerin Google arama sonuçlarında görünmesini sağlayan uygun fiyatlı bir reklam çeşididir.

152. Görsel index oranı

Google aramaları sadece metin aramaları olarak yapılmamaktadır. Görsel aramalar bölümünden yapılan aramalarlada sitenize trafik sağlayabilirsiniz. Bunun için tüm resimlerinize alt açıklama girmek zorundasınız ve kullandığınız görsellerin JPG formatları başlık ile uyumlu olmalı, resim ismi içerisinde türkçe karakter bulundurulmamalıdır. Örnek vermek gerekirse seo-teknikleri . jpg olarak ortam kütüphanesine yüklenmelidir. Yine resimlerinizde SEO optimizasyonu açısından genişlik ve yükseklik ayarı yapmalısınız.

153. Google Görsel İndex Sıklığı

Yazılarınızda abartılı görsel kullanımıda siteniz için zararlı olacaktır. 100 kelimelik bir makalede 15 adet resim barındırmak gibi sitenize zarar verecek düzeyde abartılı resimlerden kaçınmalısınız.

154. Birden Fazla Arama Sonucu

Google bir site için birden fazla arama sonucu listeyebilir. Birbirine benzeyen ürünlerin benzer anahtar kelimelerle indexlenmesi sonucunda meydana gelmektedir. Bir dönem sonunda siteyi spama sürükleyecek kadar tehlikeli bir algoritmadır. Ürünlere aynı anahtar kelimelerin girilmesinden uzak durulması gerekmektedir.

Sosyal Medya Faktörleri

Bir web sayfasının tanıtıcıları olarak değerlendirmek gerekmektedir. Sosyal medyanın SEO açısından büyük önemi vardır, peki bunlar nelerdir ;

sosyal medya faktorleri

155. Twitlerin adetleri

Sosyal medya twitlerinin adetleri siteyi olumlu ve olumsuz yönde etkileyebilir. Gereğinden fazla yapılan sosyal medya çalışması ile siteye girişlerin tamamına yakını referal olarak geliyor ise site için zararlıdır. Organic, direct ve social medya oranlarının birbirine yakın olması gerekmektedir.

156. Twitter Hesap Otoritesi

Yüksek takipçi sayısına ulaşmış organik hesaplardan gelen trafiklerin diğer hesaplardan gelen trafiklere göre daha etkili olduğu görülmektedir. Takipçi arttırma yöntemlerini deneyebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken robot takipçi sayısıdır, gerçek takipçileri manuel olarak arttırmanın yolunu düşünmelisiniz. Bunuda güncel bilgiler ve ilgi çekici konular ile başarabilirsiniz.

157. Facebook Sayfa Beğeni Oranları

Trafik artışında önemli bir unsurdur, doğru içerik ve ilgi çekmeyi başarmış sayfa olduğunun kanıtıdır. Beğeni oranı yüksek sayfalardan gelen yönlendirmeler daha etkilidir.

158. Facebook Paylaşım Oranı

Sitenizde yer alan konuların facebook sayfanızda da yer alması etkili bir sosyal medya çalışmasıdır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli unsur otomatik paylaşım programlarından kaynaklanan sorunlardır. Otomatik paylaşım programları bazen resimlerin görsellerini farklı görseller ile değiştirdiğinden dolayı, kullanıcılara kötü bir izlenim yaşatılmaktadır. Mümkün olduğu kadar elle manuel paylaşım yapmak en sağlıklı çalışmalardan olacaktır. Diğer önemli unsur ise düzenli aralıklarla sitenizde yayınlamadığınız yazılardan bir kaçını sosyal medya hesabında paylaşmalısınız.

159. Facebook Sayfa Otoritesi

Twitter ile aynı değere sahip olduklarını söyleyebiliriz. Sayfa beğeni ve popülerliği yüksek olan yerlerden gelen trafikler daha etkili sonuçlar ortaya koyacaktır.

160. Pinterest’in Önemi

pinterest önemi

Google Pinterest’e biraz daha önem vermektedir. Pinterest’te daha çok kurumsal bilgilerin paylaşılmasından dolayı Google, Pinteres pinlerini yani işaretleri önemli bir sinyal olarak değerlendirmektedir.

161. Diğer sosyal Medya siteleri

Google diğer sosyal medya sitelerindeki paylaşımlarada değer vermektedir. Burada unutulmaması gereken, aynı içeriğin birden çok sosyal medya sitesinde paylaşılması olumsuz sonuçlarda doğuracağıdır. Olabildiğince sosyal medya kanatlarında farklı içerikler paylaşılmasıdır. Bir konunun sadece bir sosyal medya sitesinde paylaşılması daha olumlu sonuçlar getirecektir. Diğer sosyal medya grubunda ise ilgi alanları ve içerik faktör değişiklikleri nedeni farklı bir konunun paylaşılması gerekmektedir.

162. Goole+ Önemi

Google Plus paylaşımlarında +1 +2 artan takiplerin önemi fazladır. Daha çok sosyal çevreye ulaştığınızı ve yazılarınızın dikkate alındığının göstergesidir. Bazı yazılarınızın Google aramalarında sitenizden daha önce Google+ hesaplarınızda çıktığını görebilirsiniz. Göz ardı edilmeyecek en önemli sosyal paylaşımdır.

163. Google+ Hesap Otoriteleri

Diğer sosyal medya sitelerinde olduğu gibi Google+ hesap otoritesi yüksek bir paylaşımdan gelen link yönlendirme, otoritesi düşük bir hesaptan gelen yönlendirmeden daha kuvvetlidir.

164. Sosyal Medya Link Yönlendirmeleri

Sosyal medya sitelerinin bir çoğu linkleri sizin yerinize kısaltmaktadırlar. Kısaltma yapamayan sosyal medya sitelerinde link kısaltma servislerinden faydalanabilir. En kaliteli servis olarak Google link kısaltma servisini kullanabilirsiniz.

165. Yanlış Yönlendirilmiş Linkler

Arama sonuçlarında sosyal medya sayfanızdaki verilerden biri sıralamaya girdi ve kullanıcı içeriğe ulaşmak için tıkladığında, link yönlendirme servisi kullanırsanız ve bu link yönlendirme servisi beklemeli link yönlendirmesi yapıyorsa sıralamalardan kısa süre içerisinde kaybolduğunuzu görebilirsiniz. Link yönlendirme servis seçimine dikkat edilmesi gerekmektedir.

166. Onaylanmış Profillerden gelen linkler

Sosyal medya sitelerinde yapmış olduğunuz paylaşımlar kullanıcılar tarafından beğenilmekte ve kendi hesaplarında paylaşılmaktadır. Gerçek kullanıcı hesaplarından gelen link yönlendirmeleri, sahte hesaplardan gelen link yönlendirmelerinden daha etkili ve saygındır.

Marka Kriterleri

Bir Marka sahibinin sitesinde olması gerekenler;

marka kriterleri

167. Marka titlesi

Marka olmanın ağır şartlarından biridir, title’de sadece marka adının yer alması gerekmektedir. Kullanıcı siteleri gibi domain adından sonra slogan üretilmesi prestij kaybına neden olmaktadır.

168. Marka Aramaları

Google title ve domainlerden yararlanarak markaları bulmaktadır. Örnekle açıklamak gerekirse “UPGO” kelimesi Google da arama yapıldığında Sitemiz hakkındaki URL lerin sonuçlarda yer almasıdır. Farklı sitelerinde arama sonuçlarında çıktığını görebilirsiniz. Sizler ile aynı anahtar kelimelere sahip ve titler’inde yer alan siteler arama sonuçlarında rakipleriniz olarak çıkacaktır.

169. Facebook Beğeni Oranları

Facebook sayfa beğenisi yüksek olan markaların büyüme şansı daha çoktur. Bir çok marka bunun için Facebook beğeni hizmeti almaktadır. Beğeni hizmeti alırken ilgi alanlarına göre facebook üzerinden oluşturulması en sağlıklı beğeni çalışmasıdır.

170. Twitter Takipçi Oranı

Yukarıdaki maddelerin aynıları twitter içinde geçerlidir. Twitter takipçisi yüksek olan bir markanın, takipçisi düşük olan bir markaya göre yükselme oranı daha kolaydır. Twitter takipçilerinizi manuel olarak arttırabilir veya twitter dan ücretli destek alabilirsiniz.

171. Markaya ait bir Linkedin sayfası

Gerçek kurumların linkedin de mutlaka bir bağlantısı olması gerekmektedir. Kurumsal firmalar sitelerini oluşturduklarında sosyal medya çalışmalarına başlarken ilk olarak linkedin sayfası oluştururlar.

172. Linkedin Çalışan Profilleri

Markaya ait çalışanların linkedin de gerçek profillerinin olması gerekmektedir. Marka çalışanları linkedin sayfasında şirketinizde çalıştıklarını belirten profiller oluştururlar.

173. Sosyal Medya Hesaplarında Görseller

Sosyal medya hesaplarında kullanılan görsellerin kaliteli olmasına dikkat edilmeli, sosyal medya sayfa kapakları ve logolarının uygulanmış olmasına önem gösterilmelidir. Yapılan paylaşımlarda rastgele özentisiz resim ve görsel paylaşımlardan kaçınılmalı.

174. Haber Sitelerinde Yorumlar

Büyük marka olmanın avantajı ile haber sitelerinde sık sık kendinizden bahsettirmeniz gerekmektedir. News haber sitelerinde yapılan marka tanıtımları site üzerinde en etkili sıralama faktörleri arasında yer almaktadır. Marka çalışmalarında ürüne yönlendirilen linkler ile çalışmaları devam ettirmeye ve tanıtım yazılarında ana domain yönlendirmelerinden çok ürün yönlendirmelerine ağırlık verilmesi gerektiği unutmadan yola devam etmelisiniz.

175. Link kullanmadan tanıtım yapmak

Büyük markaların en çok dikkat etmesi gereken kurallardandır. Ürün tanıtımlarında link kullanımından uzak durup sadece kendi marka adlarını tanıtım yazılarında geçirmeleri Google açısından daha sağlıklı bir durumdur. İç link yönlendirmelerinde ise ana domaine yönlendirme yapmaktan uzak durulması gerekmektedir. Bunun yerine ürün kategorisine yapılan yönlendirmeler daha sağlıklıdır.

176. RSS Feedburner Üye Sayısı Faktörü

İyi bir marka iseniz RSS Feedburner üye sayınızın da fazla olması gerekmektedir. Rss Feedburner üye sayısı fazla olan siteler , az olan sitelere göre daha hızlı yükseliş yaşamaktadırlar.

177. Google+ Yer Haritası ve Adresi

google business

Google Business kayıdı yaparak bu işlemi gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Kayıt işlemi sırasında yer bilgilerinizi ve harita konumuzu ayarlamanız gerekiyor. Adresinize gelecek doğrulama kodu ile hesabınızı doğruluyor ve aktif olmasını sağlıyorsunuz. Aramalarda Google Business hesabı olan firmaların daha ön planda çıktıklarını görebilir, kullanıcıların mobile aramalarında hemen ara yapmalarını sağlayabilirsiniz.

178. Ödeme sayfası, Gizlilik Sözleşmesi ve SSL

Bir marka iseniz olmazsa olmazlar arasında SSL, Ödeme sayfası güvenilirliği ve Gizlilik sözleşmesi sayfalarınızın olması gerekmektedir. Yine Google siteniz için bir künye alanının olup olmadığına dikkat etmektedir.

On-Page Spam Faktörleri

Site içerisinde yaptığınız kural ihlalleri nelerdir ;

on-page kural ihlalleri

179. Panda Güncellemelerinden Sonra Ceza

Panda güncellemelerinden sonra kalitesiz içerik yayıncılarının sitelerinin gerilediği görünmektedir. Düşük kaliteli içeriklerden uzak durarak bu soruna çözüm üretebilirsiniz.

180. Spam sitelere verilen linkler

Siteniz içerisinde anahtar kelimelerde spam sitelere yönlendirilen linkler ceza almanızı sağlamaktadır. Sitenizin farklı alanlarından yönlendirilmesi de yine aynı durumla karşılaşmanıza neden olacaktır. Genelde kalitesiz içerik yayıncılarının yaptığı hatalardandır.

181. Gizli Yönlendirme Yapma

Konuya erişim sağlayan kullanıcıları çeşitli kod ve algoritmalar ile başka bir konuya otomatik olarak yönlendiriyorsanız, Google dizinlerinden silinmenize kadar uzayan bir ceza ile karşı karşıya kalırsınız. Kullanıcıları doğru yönlendirme pluginleri ile kendi hür iradeleri ile başka konuya geçmelerini sağlamanız gerekmektedir.

182. Popup Reklam Yayınlayan Siteler

Google popup reklam yayınlayan ve çeşitli dikkat çeşidi reklam yayınlayan siteleri önemsiz site olarak görmektedir. İyi bir site asla popup reklam yayınlayarak kullanıcıları başka sitelere yönlendirmez mantığı ile hareket etmektedir. Bu tarz reklamları film, dizi ve uygunsuz içerik yayınlayan sitelerde görebilirsiniz. Kaliteli bir dizi sitesinde asla popup reklam göremezsiniz. Kullanıcısını başka bir siteye yönlendirme gibi bir hataya düşmeyecektir.

183. Bilinçsiz Optimizasyonun Zararı

Genelde siteyi yükselmek istediği kelimeler ile süsleyen site sahiplerinin yaptığı bir hatadır. Gereğinden fazla anahtar kelime kullanarak manuel spam yapmış olurlar ve sitenin anahtar kelimelerde gerilemesine neden olurlar. Sayfada H etiketleri fazla kullanma yine aynı sorunlara neden olacaktır. Büyük ve küçük resimlerin yer değiştirmesi, gereksiz etiket kullanımları sitenin spam site olarak algılanmasına neden olacaktır.

184. Keywords spamları

Makale içerisinde kullanılan fazla anahtar kelime kullanımı sonucu meydana gelen gerileme durumudur. Genellikle farklı makalelerde aynı anahtar kelimeleri kullanan sitelerde gerileme yaşanmaktadır. Konularınızı yazarken farklı anahtar kelime kullanımına özen göstermelisiniz.

185. Header alanı üstünde yayınlanan reklamlar

Sayfa Header yani üst alanını reklamlar ile kapatmış bir site spam site olarak Google gözünde değerlendirilmektedir. Kaliteli sıralamalarda önem kazanmış sitelerde Header alanları üzerinde reklam görmeniz söz konusu dahi değildir.

186. Bağlantıları Gizleme

Google bağlantıları çeşitli kodlar ile gizleyen site sahiplerine ceza vermektedir. Linkler açık olarak sunulmalı ve gizleme kodlarından arındırılmış bir site olması gerekmektedir. Gizli link yayınlayan siteleri Google dizinden silebilir.

187. Bağlantılı Site Politikası

Google sitenizle alakalı başka bir bağlantı sunduğunuzda bunu manuel olarak takibe almaktadır. Aynı host ve ip de bulunan bir siteyi bağlantı olarak tavsiye etmenizin hiç bir önemi bulunmamaktadır. Bağlantıların çok fazla olması durumunda yine Google ceza işlemi uygulayacaktır.

188. Kopya ve Otomatik İçerik Yayınlama

Google otomatik olarak oluşturulan içerikleri pek sevmez. Çeşitli program yardımı ile otomatik olarak oluşturulan içeriklerin dizinden kaldırıldığını görebilirsiniz. Hazır ve otomatik içerik yayınlamaktan uzak durmalısınız. Burada hazır içerik derken başka bir siteden alınmış kopya içerik olduğunu belirtmek isteriz.

189. Çok Dış bağlantı Sunarak Rank Elde Etme

Google bunun içinde bir önlem almış durumdadır. Rank elde etmek adına kaliteli sitelere aşırı link çıkışı sağlayan sitelerde ceza alırlar. İç link sayınız ile eşit oranda olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Bir konu içerisinde makale 300 kelime ise 2 veya 3 adet link çıkışı yapmak siteniz için zararlı Google için spam bir çalışmadır.

190. Spam İp Adresinde Barınma

SEO Çalışmalarının altın kuralı olarak adlandırabiliriz. Siteniz haricinde aynı ip adresinde yer alan spam bir sitenin sizin sitenizi de etkilediğini unutmayınız. Host alımı yapılırken sitenize özel ip adresi alınması gerekmektedir. Çalışmalarınızın boşa gitmesini istemiyorsanız host alımı esnasında DNS almayı da unutmamanız gerekmektedir.

191. Meta etiketini kötüye kullanım

Google meta etiketinin anahtar kelime ile doldurulmasına karışmamaktadır, lakin anahtar kelimeleri otomatik doldurucu yazılımlar ile sürekli değişkenli olarak sunuyor iseniz dizinden silmeye kadar ağır bir ceza sizi bekliyor demektir.

Off-Page (Site Dışı) Kriterler

off-page kriterleri

Site dışı off-page SEO’da bilinmesi gereken kriterle nelerdir ?

192. Aşırı Link Yönlendirmesi

Bir site kurulduktan 2 ay sonra, iyi bir yere gelmeye aday olmaya başladığı zaman diğer sitelerde hakkında haberler yapılabilinir. Google bu şekilde değerlendirmektedir. Lakin sitenizin 1 gün önce 5 adet backlinki varsa, sonraki gün 200 adet backlink yapılmış ise spam backlink göstergesidir. Manuel takip işlemi başlatılmaktadır. Sitenizin populerlik oranını arttırmak istiyorsanız backlink çalışmalarını bir kaç aya yayarak yapmanız gereklidir. 1 gün içerisinde 5 den fazla backlink artışı sitenin spam yaptığının göstergesi olarak değerlendirilmektedir.

193. Penguin Ceza Alan Bir Site

Zararlı ve spam backlink çalışan siteler Penguin güncellemesi ile cezalandırılırlar, doğal olarak aramalarda görünürlükleride düşmeye başlar. Spam çalışan her site aramalarda son güncellemeler ile ilk sayfalardan kaybolmaya başladılar.

194. Forum ve Profil Backlinkleri

Google yanıltmaya yönelik bu çalışmaları engellemek adına artarda güncellemeler çıkarmış durumdadır. Forum ve Profil backlinkler için artık ceza uygulanmaktadır. Forum ve blog sahiplerinin backlinkleri ticaret amaçlı kullanmasından kaynaklanan sorundan dolayı, artık forum ve blog backlinkin hiç bir önemi kalmamıştır. Bununla birlikte backlink yapan sitelere ceza verilmeye başlanmıştır. Sitenizin geleceği için Forum ve Profil backlinklerden uzak durun.

195. Link Alımı Yapan Domain İle Bağlantılı Olması

Google bir link alımı yaptığınızda URL’yi takip ederek sitenize ulaşır, geldiği kaynak site için bir loglama tutar ve giden site için sonuç ekranı açar. Yani Bir dizi sitesinden, beyaz eşya satan bir siteye link yönlendirilmesi yapılmış ise, değersiz bir link olarak algılar ve işlem için sizi manuel spamcı olarak işaretler. Bu işlemlerin artarda tekrarlanması durumunda sitenize büyük cezalar vermeye devam eder. Link alımı yapılacak ise sektörünüz ile alakalı sitelerden, sizlerle aynı hizmeti veren sitelerden almanız gerekmektedir. Google Penguin güncellemesi bu yüzden çıkmıştır.

196. Aynı İp Üzerinden Yönlendirilen Linkler

Genelde link ağı kurmak isteyen amatör kullanıcılar tarafından yapılmaktadır. Bazen bilgisizlikten dolayı yapılan bu çalışma sitelerinize zarar vermektedir. Aynı ip adresinden faklı sitenize link yönlendirmesi yapmanızın hiç bir etkisi bulunmamaktadır. Link yönlendirmelerinde farklı host ve lokasyon, iplerde bulunan sitelerden yönlendirilmesi yapılması gerekmektedir.

197. Uygunsuz İçerik ve Anahtar Yönlendirme

Google ve TIB standartlarına uymayan başlıklar ve anahtar kelimeler ile sitenize yapılan yönlendirmeler, spam site olarak işaretlenmenize neden olur, 1 adet dahi yapılması yeterlidir. Google manuel takip başlatarak siteyi incelemeye alır ve dizinlerinde en arka sıralarda yer vermeye çalışır. Tekrarlanması durumunda ise dizinden silme işlemi yapmaktadır.

198. Link Satın Almak

Evet Google bu işlemi de takip etmektedir. Sitenize yönlendirme yapan sitenin yönlendirme alanına bakar, 1 den fazla link görmesi durumunda değersiz link çeşidi olarak sayar, hem link satanı hemde link alanı cezalandırmaktadır. Popülerlik yükseltmek için yapılan bu işlemden kesinlikle uzak durmalısınız. Link alımı yapılacak ise, daha önce link sunmamış bir siteden yapılması gerekmektedir.

199. Google Sandbox Faktörü

Yeni açılan sitelerde Google ani bir backlink yükselişi gördüğü zaman ve bu rakamın abartılı olduğunu tespit ettiğinde sandbox cezası uygular. Dizinlerden geçici olarak sitenizin görünürlüğü kısıtlanır ve detaylı inceleme sonucunda , dizinlerden silinme kararınıda verebilir.

200. Google Dans Faktörü

Dalgalanma olarakta adlandırabiliriz bu işlemi, Google sitelerin sahta trafik üretip üretmedikleri, kelimeler için sahte çalışma yapıp yapmadıklarını anlamak için bir dalgalanma yapar. Bir site 20. sırada iken 200 tekil görüyor ise ilk 10 arasına aldığında hitinin artıp artmadığına, anahtar kelimelerden gelen yoğunluğun artıp artmadığa bakarak. Yer tespiti yapmaya çalışır ve siteleri değerlendirir. Bu yöntem ile google algoritmalarını yanıltmaya çalışan site sahipleri teşhis etmiş olurlar. Dalgalanma zamanlarında içerik girmeye özen göstermek gerekiyor.

Google algoritmaları hakkında kısa ve öz bilgiler sunmaya çalıştık. Bir seo çalışması yaptırmayı planlıyor iseniz, seo hizmeti alacağınız birey ve kurumlara en azından seo çalışmaları süresince neler yapılacağını? sorabilirsiniz. Döngüye düşmüş ve tatmin edemeyici cevaplar alıyor iseniz tekrar düşünmenizde fayda olacaktır. Bir SEO Uzmanı Google algoritmalarını bilmek zorundadır. Hizmet alacağınız kişi ve kurumların SEO hakkında bilgilerini küçük sorular ile test edebilirsiniz. Yapay seo hizmeti veren firmalardan uzak durmanız gerektiğini bildirmek isteriz. Yapay yani program ve stabil algoritmalar ile yapılan SEO çalışmaları geçici, hızlı parlayıp sönen yıldızlar gibidir. Organik SEOhizmetini sunan TEK FİRMAYIZ tamamen yasal ve organik yöntemler ile seo hizmeti veriyoruz.

Sitenizin kaderini belirleyen Google Algoritmaları, SEO çalışmaları ve Kriterleri hakkında artık bir fikriniz var! Şimdi yaptığınız hataları ve eksikleri gidermeye başlayabilirsiniz.

UPGO google kalite yönergelerine uyarak seo çalışmaları yapmaktadır.

Author:
SEO ve Dijital Pazarlama Ajansı
Comments
  • 2 saatimi aldı okumak. Bu nasıl bir emektir. Hayran kaldım. Neredeyse seo adına arayacağım herşey makale içinde mevcut. En kısa zamanda sizinle çalışacağım.

  • Hocam ne kadar sürdü bunu yazmanız bilemiyorum ama bu nasıl bir emektir yahu ağzım açık kaldı. Her yazınız diğerinden kaliteli. Seo Şefi tek takip ettiğim platform artık.

  • Emek dolu bir yazı, iki güne bölüp okudum. Çok değerli bir bilgi arşivi olmuş. Hatta bugüne kadar çıkmış seo adına en iyi açıklama diyebilirim.

    • Makaleyi sıkılmadan sonuna kadar okudum. İnsanları bilgilendirici yazılar sunmanız takdire şayan. Bu 200 kriteri alt başkıklar halinde ve daha detaylı olarak da yayınlarsanız mutlu oluruz. UPGO ailesine teşekkürlerimizi sunarız.

  • Tam bir arşivlik yazı üstadım, her gün bakıyorum yeni yazılar nelerdir diye. Haber sitesi tadında seo sitesi olmuş. Emeklerinize sağlık.

  • Yazıyı okudum benim bildiğim çok azmış 🙂 algoritmalara bakınca seo’nun ne kadar zor olduğunu tekrar öğrenmiş oldum. Bizler üstün körü dalıyoruz. İşi ehline vermek yada danışmak lazım.

  • En çok domain hakkındaki bilgiler dikkatimi çekti, yazıyı okuduktan sonra içim biraz rahatladı. Yeni güncellemeler ile daha iyi olacaktır diye düşünüyorum. Daha önce telefonda destek alan bir kullanıcı olarak seo şefi gerçekten işini sonuna kadar yapan, gelmiş geçmiş en iyi seo firması diyebilirim.

  • Üstad öncelikle selamlar. Emek dolu yazınız için teşekkür ederiz. Müsadeniz olursa hocam, sitemde paylaşmak isterim bu değerli yorumlarınızı.

  • Merak ediyorum ne kadar zaman aldı acaba böyle bir makaleyi çıkarmak. Forumlarda yardım konularınız var, sürekli takip ediyorum. Bitmek bilmeyen bir çalışma azminiz var. Of-page seo kısmı benim ilgimi çeken bölün oldu. Kafamdaki bir çok sorunun cevabını buldum, teşekkür ederim.

  • Üstadım bende müsadeniz olursa sitemde paylaşmak istiyorum. Bu arşivi değerlendirmek lazım 🙂 Bu arada seo analiz ekleseniz hocam sitenize süper olacak.

  • Ben 3 güne böldüm, bugün sonunda bitirdim. Çok fazla şey öğrendim diyebilirim. Madde Madde açıklamanız çok güzel olmuş, emeklerinize sağlık seo şefi

  • Bütün gün bu konuyu okuyup aralarda araştırma yaptım. Yarısı hala bitmedi çok güzel bir yazı olmuş. Bugün iyiki r10da sormuşum bana tam böyle bir özet lazımdı 🙂

  • Hayranlıkla okuduğum bir konu oldu, 1 haftamı aldı anlamak. Bu platforma umarım hiç bir şey olmaz. Sürekli takip ettiğim seo alanında tek site. Emeği geçen herkese teşekkür ederim ki bizlere harika bilgiler sunuyorsunuz.

  • gördüğüm en iyi seo makalesi olmuş. O kadar detaylı açıklamalar varki, hayranlıkla okudum. Bu yazının üzerine soru sormak gerekmez artık.

  • Ancak bu kadar iyi anlatılabilir, üstad google seo algoritmaları hakkında çok makale okudum lakin, sizinki kadar iyi bir makale görmedim.

  • Dolu dolu bir makale. Seo adına öğrenilmesi gereken her şey var. Bizlerle paylaştığınız için teşekkürler. Yeni takip etmeye başladım sitenizi. Harika bir seo blogu.

  • Bu güne kadar gördüğüm en anlamlı ve en dolu içerik diyebilirim. Büyük bir emek olduğu ortada müslüm hocam bence sektöre can katan ve sektörün en tepesindeki isimdir. Bunu her içeriğiniz ile kanıtlıyorsunuz.

  • Seo kritelerinde ilk sırayı galiba doğru ve kaliteli içerik yayınlamak alıyor. Tabi mobil uyumlu bir web sitenizin olması da çok önemli.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teklif Al

Bize projenizi anlatın. En kısa süre içerisinde tarafınıza dönüş yapacağız.