Zengin Kartlar Kullanmaya Başlayın

Google Zengin Kartlar; Google’ın mobil arama sonuçlarında öne çıkartılmak istenen içerikler veya hizmetler için hazırladığı bir sistem olarak kısaca tanımlanabilir. Temel anlamda Zengin Kartlar, “Google Rich Snippets” ile benzer bir yaklaşıma sahiptir ve benzer bir çalışma şekli sunar. Ancak özellikle farklı yapıları ile Google Zengin Kartlar, mobil tarafta kullanıcıya arama sonuçlarında çok daha fazla bilgi sunmayı amaçlar.

Google Zengin Kartlar nedir?

Belirtildiği gibi Zengin Kartlar, mobil arama sonuçlarından öne çıkartılmak istenen durumlar için kullanılması amaçlanan bir sitemdir. Daha çok etkinlikler, ürünler, fırsatlar veya promosyonlar gibi maddelerin, doğrudan mobil arama sonuçlarında istenilen detaylarla birlikte kullanıcılara sunulmasını amaçlar.

Google Zengin Kartlar

Mobil kullanımının neredeyse masaüstü kullanımı geride bırakma seviyesine ulaşması, Google arama motorunun da mobil kullanıcıların, kullanıcı deneyimini iyileştirmek adına attığı adımlar arasında yer almaktadır. Hem kullanıcılar arama sonuçlarına ulaştırmadan önce kısa bilgi vermeyi hem de en doğru sonuca ulaştırmayı da amaçlamaktadır.

Bunların dışında belirtmek gerekirse uygulama alanında Google, belirli kalıpları webmaster’ların kullanımına sunar. Bu taslaklar da “schema” temeline dayandırılmış durumdadır.

Google Zengin Karlar ve Google Rich Snippets farkı!

Daha önce de dile getirildiği üzere Google Zengin Kartlar, Google Rich Snippets ile benzer bir temel doğrultusunda hazırlanmıştır. Lakin Zengin Kartlar, Rich Snippets kullanımına nazaran sahip olduğu çeşitli görsel kalıplar ile çok daha dikkat çekici ve daha fazla bilgi sunabilecek düzeydedir. Temel olarak Rich Snippets ile birlikte; kullanıcı değerlendirmesi, fiyat ve ücret gibi detaylar, doğrudan arama sonuçlarında yer almaya başlamıştı. Zengin Kartlar ile birlikte bu şablonları ve detayları, çok daha ileri seviyeye taşımak mümkün hale gelecek.

Google Rich Snippets

Bunlarla birlikte yayıncıların; ürünleri, duyuruları veya etkinlikleri ile ilgili istediği çeşitli detayların, doğrudan arama sonuçlarında kullanıcılara yansıtılmasına vesile olur. Nitekim arama yapan kullanıcı, ilgili sonuca ulaşmadan önce sonuç ile ilgili çok daha fazla bilgi edinmiş olur.

Zengin Kartlar ve SEO ilişkisi!

Şu an için edinilen bilgilere ve deneyimlere göre Google’ın Zengin Karlar uygulaması, doğrudan SEO yani Arama Motoru Optimizasyonu üzerinde somut etkiler meydana getirmiyor. AMP servisi ile benzer bir SEO stratejisi üstlenmeyen bir yapısı olsa da Zengin Kartlar, dolaylı olarak internet sitesinin ziyaretçi sayılarına etki sağlayabiliyor. Nitekim bu durum da Google üzerinden gelen trafik ile paralel olarak, doğal yoldan SEO’ya katkı sağlayabilecektir.

Daha önce de dile getirildiği üzere Google Zengin Kartlar ile birlikte ürünler, fırsatlar veya etkinlikler ile ilgili mobil kullanıcılara arama sonuçlarında tek seferde birden çok detay ve görsel sunulmaktadır.

Zengin Kartlar SEO

Kullanıcıya sunulan bu etki, trafik çekme potansiyelini de artırmaktadır. İlgili çeken detaylar ve görsellerle destekli sonuçlar, kullanıcıların söz konusu olan siteyi ziyaret etme potansiyelini artırmaktadır. Dolayısıyla internet sitesinin de Google aramalarından elde ettiği trafikte artış medyana gelmektedir. Bu durum da uzun vadede elde edilen yüksek trafik miktarları ile birlikte dolaylı ve pozitif bir SEO anlamı taşımaya başlayacaktır.

Kısacası Google Zengin Kartlar, doğrudan ve somut olarak SEO için bir etki sağlamasa da belirtilen detaylar ışığında dolaylı ve kalıcı bir SEO katkısı sunacaktır.

Google Zengin Kartlar nasıl kullanılır?

Zengin Kartlar kullanımı için Google, oldukça elverişli ve açıklayıcı bir alan hazırlamış durumdadır. Her ne kadar Zengin Kartlar alanı Türkçe dil sunuyor olsa da ne yazık ki şu an için kart tasarımları ve kod düzenleme bölümleri için Türkçe dili sunulmuyor. Ancak aktarılacak olan açıklamalar ve Google’ın pratik kullanım özelliği sayesinde, beklentileri karşılayacak kart düzenlemelerini yapmak mümkün olacaktır.

Öncelikle belirtmek gerekiyor ki Google Zengin Kartlar, Google tarafından Search Console üzerinden webmaster’ların kullanımına sunuluyor. Dolayısıyla “Zengin Kartlar nasıl kullanılır?” sorusunun cevabı ile ilgili devam etmeden önce, öncelikle Google Search Console’a giriş yapmak gerekiyor.

Daha önceden kullanılmak istenilen internet sitesinin, Google Search Console’a kaydedilmiş olması gerekiyor. Search Console’a giriş yapıldıktan sonra, ilk etapta sağ üst bölümde yer alan kısımdan, Google Zengin Kartlar özelliği kullanılmak istenen internet sitesinin seçiminin gerçekleştirilmesi ile başlangıç yapılmalıdır.

Google Zengin Kartlar

Özelliğin kullanılmak istendiği internet sitesinin seçimi yapılmasının akabinde, aşina olunan Google Search Console sayfası ile karşılaşılmış olacaktır. Webmaster’ların kullanımı için Zengin Kartlar, Search Console üzerinde “Arama Görünümü” sekmesi altında bulunur. Dolayısıyla Zengin Kartlar için ilk olarak Search Console’un sol kolonunda yer alan “Arama Görünümü” ve sonrasında “Zengin Kartlar” sekmesine geçiş yapılması gerekmektedir.

google zengin kartlar

“Zengin Kartlar” sekmesine geçiş yapıldığı vakit, eğer daha önce bir kayıt Google arama sonuçlarına yansıtılmamış ise “Web sitenizde zengin kartlar için yapılandırılmış veri bulamadık” ibaresi ile karşılaşılacaktır. Eğer daha önceden herhangi bir yapılandırma ve arama sonuçlarına yansımış işlem bulunuyorsa, bu bölüm üzerinden takip edebilmeniz mümkündür.

Yeni eklemeler için bu sayfada yer alan “Zengin Kartlar’ı kullanmaya başlayın” butonuna tıklanması gerekiyor. Gerekli düzenlemeler ve aktivasyon işlemleri, bu butona tıklandığının akabinde açılan sayfa üzerinden gerçekleştirilecektir.

Google Zengin Kartlar

Sonraki adımda “Search Gallery” alanına ulaşılmış olacaktır. Bu bölümün son kolonunda, “Search feature gallery” sekmesinde yer almak gerekiyor. “Search Galler”, temel olarak iki ana kısımdan oluşur ve bu kısımlar; Enhancements ve Content types şeklindedir. Öncelikle belirtmek gerekiyor ki bu iki bölüm altında, Google’ın hazırladığı ve kullanıma sunduğu “Zengin Kartlar” tasarımları ve önceden hazırlanmış taslakları yer almaktadır. Enhancements bölümünde yedi farklı taslak ve Content types bölümünde de ondört farklı taslak bulunmaktadır. Bu bölümlerdeki taslaklar, farklı kullanım alanları ve çeşitlendirilmiş kullanımlardan meydana gelmektedir ve her iki bölümün farklı taslakları da ayrı ayrı ve yerine göre kullanılmaktadır.

Zengin Kartlar çeşitleri!

Kullanım detaylarına da geçmeden önce, tüm Zengin Kartlar çeşitleri ile ilgili açıklamalarda da bulunmak, seçim yapma noktasında iyi bir adım olacaktır. Daha önce de dile getirildiği gibi iki farklı ana kategori altında, toplamda 21 farklı taslak yer alıyor. Öncelikle Enhancements bölümündekilere değinerek başlamak gerekiyor.

Breadcrumbs

Breadcrumbs, içeriğin veya ürünün bulunduğu kategori düzenini Google arama sonuçlarına yansıtmaktadır. Bu yaklaşım, SEO konusunda da önemli bir yere sahiptir.

Google Zengin Kartlar

Corporate Contacts – Şirket İletişimi

Corporate Contacs yani şirket iletişimi, isminden de anlaşılacağı üzere kayıtlı firmaların arama sonuçlarında şirket ile ilgili detaylı iletişim bilgilerinin gösterildiği bölümdür. Adres, telefon bilgileri veya elektronik posta adresi bilgileri, doğrudan arama sonuçlarına yansıtılabilir.

Google Zengin Kartlar

Galleries and List – Galeriler ve Listeler

Galleries and list yani galeriler ve listeler, Zengin Kartlar’ın liste veya galeri olarak arama sonuçlarına yansıtılması için kullanılmaktadır.

Google Zengin Kartlar

Logos- Logolar

Logos yani logolar, Google’ın arama sonuçlarında yer alan firma bilgilerinde, firmanın logosunun da bulunmasını sağlamak için kullanılmaktadır.

Google Zengin Kartlar

Sitelinks Searchbox – Site Arama Kutusu

Sitelinks searchbox yani site arama kutusu, Goolge’ın arama sonuçlarında gösterdiği site bölümüne, ek bir arama kutusu eklenmesini sağlar. Kullanıcılar bu arama kutusunu kullanarak, sadece söz konusu olan site içerisinde doğrudan arama gerçekleştirebilirler.

Google Zengin Kartlar

Site Name – Site İsmi

Site name yani site ismi, Google arama sonuçlarında yer alan içeriğin bulunduğu kategori bölümünün başına, sitenin isminin de eklenmesine imkan sunar. Breadcrumbs kullanımında olduğu gibi SEO konusunda somut etkiler yansıtabilecek potansiyeli sağlar.

Google Zengin Kartlar

Social Profile Links – Sosyal Medya Bağlantıları

Social profile links yani sosyal medya bağlantıları, şirket sonuçlarında yer alan bölüme şirketin sosyal medya bağlantılarının da doğrudan yer etmesini sağlar. Firma bilgilerinin yanı sıra doğrudan Google’ın arama sonuçlarında, internet sitesinin sosyal medya hesapları da kullanıcılara gösterilmiş olur.

Google Zengin Kartlar

Enhancements bölümünde yer alan bu stillerden farklı olarak, Content types bölümünde de pek çok farklı taslak yer almaktadır. Şu an için Google tarafından Content types yani içerik tipleri bölüm altında, yaklaşık 14 farklı stile yer verilmektedir. Genel itibariyle içerik tipleri, ürünlere göre de şekillendirilebilir. Öte yandan bu bölümde yer alan kimi stiller, Google Rich Snippets kapsamında yer almaktadır.

Articles – Makaleler

Son dönemlerde özellikle mobil arama sonuçlarında kendini göstermeye başlayan Articles yani makaleler, temel olarak AMP ile birlikte kullanıldığı vakit kendini gösteren bir sistem konumunda. Dolayısıyla AMP hizmeti kullanan haber veya blog siteleri, aynı zamanda articles sonuçlarını da kazanmış olacaktır.

Google Zengin Kartlar

Books – Kitaplar

Books yani kitaplar, Google arama sonuçlarında yer alan kitapların görsellerini, yazarını, yayım tarihini ve derecelendirme puanlarını göstermek için kullanılmaktadır.

Google Zengin Kartlar

Courses – Kurslar

Courses yani kurslar stili, arama sonuçlarında kurs sağlayan internet sitelerinin göstermek istediği eğitim setlerini de tek bir kutu içerisinde göstermek için kullanılmaktadır.

Google Zengin Kartlar

Events – Olaylar

Events yani olaylar, Google’ın arama sonuçlarında tek seferde konser veya festival gibi etkinliklerin tarihlerini, etkinlik yerlerinin veya ücretlerini göstermek için kullanılmaktadır.

Google Zengin Kartlar

Fact Check

Fack check, Google sıralamalarında yer alan makalelerin, kaynak olarak nerden alındığını veya daha önce nerede yayınlandığını göstermek için kullanılmaktadır. Arama sonuçlarında yer alan makalenin alt bölümünde daha önce nerede yayınlandığı veya kaynağının neresi veya kim olduğu vurgulanır.

Google Zengin Kartlar

Local Businesses – Bölgesel İşletmeler

Local business yani bölgesel işletmeler, Google’ın arama sonuçlarında işletmeler ile ilgili çok daha fazla bilgi gösterilmesini sağlamaktadır.

Google Zengin Kartlar

Music – Müzik

Music yani müzik stili, arama sonuçlarında yer alan müzik ile ilgili detaylara yer vermek için kullanılır. Çıkış tarihi, söyleyen, varsa daha önce bu şarkıyı söylemiş olan isimler gibi detaylar, Google’ın sonuçlarında tek bir yerde toplanır.

Google Zengin Kartlar

Podcasts

Podcast, yayıncıların belirli Podcast’lerini tek bir ara sonucunda yansıtmak için kullanılır.

Google Zengin Kartlar

Products – Ürünler

Products yani ürünler, elektronik ticaret siteleri üzerinde yer alan ürünlerin, sayfaya ulaşmadan önce arama sonuçlarında; fiyatı, kullanıcı yorumu ve değerlendirilmelerinin sunulması için kullanılmaktadır.

Google Zengin Kartlar

Recipes

Recipes, tek bir site içerisindeki sonuçların, yatay düzlemde ayrı ayrı Zengin Kartlar stili ile sunulmadı için kullanılmaktadır.

Google Zengin Kartlar

Reviews – İncelemeler

Reviews yani incelemeler; kitap, restoran veya sinema filmleri için yapılan değerlendirmelerin ve puanlamaların, tek bir anda Google’ın arama sonuçlarına yansıtmak için kullanılmaktadır.

Google Zengin Kartlar

TV and Movies – TV ve Filmler

TV and Movies yani TV ve Filmler, Google’da yapılan ara sonuçlarında, söz konusu film veya TV dizisi ile ilgili görsellerin, değerlendirme puanlarının, hangi yayıncılarda bulunduğunun tek seferde gösterilmesi için kullanılmaktadır.

Google Zengin Kartlar

Videos – Videolar

Videos yani Videolar, Google’da yapılan arama sonuçları ile ilgili olan video içeriklerin, sayfaya ulaşmadan doğrudan arama sonuçlarında yer alması için kullanılmaktadır.

Google Zengin Kartlar

Google Zengin Kartlar nasıl düzenlenir?

Google, söz konusu olan tüm bu öncelden tanımlanmış stillerin kodları, doğrudan webmaster’lara sunmaktadır. Elbette ki bu kodlar ve stiller üzerinde düzenlemeler yapmak gerekmektedir. Bunun için öncelikle kullanılmak istenen stil belirlenmelidir.

Google Zengin Kartlar

Kullanılmak istenen stilin bulunduğu satırda, “Read The Guide” butonu yer almaktadır. Bu buton kullanılarak, Zengin Kartlar stili ile ilgili düzenleme ve detaylı bilgi sayfasına ulaşılacaktır.

Google Zengin Kartlar

Bu bölüme Google, özet bir açıklama ile beraber, kullanıcılara kullanmak istediği Zengin Kartlar stilleri ile ilgili önceden hazırladığı kalıpları sunmaktadır. Bu kalıplar, genel anlamda ne kadar detay içereceği ile ilgilidir. Dolayısıyla bu bölümlerdeki “Example” yani örnek bölümler, tercihlere göre değişmektedir.

Google Zengin Kartlar

Lakin tüm bölümler gibi tüm örnekler de bütün Zengin Kartlar için aynı şekilde düzenlenir. Kalıp tercihi gerçekleştirildikten sonra kodu almak, düzenlemek veya hata ayıklamak için “See Markup” butonuna tıklamak gerekmektedir.

Açılan bu yeni sayfa ile Google Yapısal Veri Aracı kısmına geçiş yapılmış olacaktır ve bu bölümde, hem daha önceden belirlenmiş stilin kodları hem de hata ayıklama işlemi yapılabilir.

Google Zengin Kartlar

Bu bölümde ilk olarak sol kısımda, daha önce de belirtildiği gibi hazırlanmış taslak kodları bulunmaktadır. Bu kodlar içerisindeki tanımlamalar ve bağlantı adresleri, kullanıcının değiştirmesi için hazır tutulmaktadır. Dolayısı ile kullanıcılar, tercih ettikleri stile göre bu alanlardaki detaylar, kendi internet sitelerinin ilgili sayfaları doğrultusunda düzenlemelidir.

Google Zengin Kartlar

Düzenleme işlemi yılmasının ardından, sayfanın orta çizgisinin alt kısmında yer alan yeşil butona tıklanması gerekmektedir. Bu buton, düzenlenmiş olan kodu analiz eder ve hatalar olup olmadığını kullanıcıya yansıtır.

Google Zengin Kartlar

Eğer yapılan düzenlemeler sonrasında herhangi bir hata veya uyarı durumu bulunur ise, Google bu uyarıları veya hataları sol üst bölümde listelemektedir. Bu uyarılar ve hatalar doğrultusunda gerekli düzenlemeleri gerçekleştirmek gerekmektedir. Hata olarak gösterilen detaylar mutlak suretle düzeltilmelidir. Uyarılar ise çalışmaya engel olan durumlardan değildir.

Gerekli düzenlemeleri tamamlanmasının ardında, söz konusu bu kod parçası, kullanılmak istenen sayfa ile birlikte sunulur. Bunun ardından Search Console üzerinden taranan Zengin Kartlar bağlantılarını analiz etmek veya durumunu incelemek mümkün olacaktır.

Google Zengin Karlar WordPress kurulumu!

Google Zengin Karlar WordPressManuel eklemelerden farklı olarak WordPress içerik yönetim sistemini kullanan kullanıcılar için ayrıca belirtmek gerekirse şu an için doğrudan Zengin Kartlar eklentisi hazırlanmış durumda değil. Lakin Google Rich Snippets için çeşitli eklentiler bulunmaktadır. Eğer WordPress ile birlikte kullanılan tema “Scheme” uyumlu olarak tasarlanmadıysa, Google Rich Snippets eklentilerine göz atmak gerekebilir.

Tüm  bunların dışında son olarak söylemek gerekiyor ki hem Wordress hem de diğer içerik yönetim sistemleri temelli internet sitesi tasarımlarında “Scheme” uyumluluğuna dikkat edilir ve detaylı özellikler eklenirse, tüm bu Google Zengin Kartlar ve Google Rich Snippets stilleri, manuel işlemlerle uğraşmaya gerek kalmadan yönetim paneli üzerinden gerçekleştirilebilir.

Google’ın da özel olarak “Scheme” tarafına önem göstermesi, aslında hem SEO hem de kullanıcı deneyimi için şu an ve bundan sonrası için Scheme uyumluluğuna ne kadar çok dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan cinsten!

Author:
SEO ve Dijital Pazarlama Ajansı
Comments
  • Merhabalar,

    Benim sitemi Google yıldızlı ve pişirme süresi öne çıkmış görsel vs olarak indexliyor. Ama arama sonuçlarında böyle göstermiyor. Ne yapmalıyım acaba ?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teklif Al

Bize projenizi anlatın. En kısa süre içerisinde tarafınıza dönüş yapacağız.