Yoast Seo Kurulum ve Ayarları

Yoast Seo Kurulum ve Ayarları

Yoast SEO WordPress kullanıcıları için sunulan eniyi ve ücretsiz yardımcı SEO eklentilerden bir tanesidir. Özellikle Google yönergelerine göre hazırlanmış olan eklenti düzenlemesi karmaşık bir çok işlemi kolayca yapmanızı sağlar.

Yoast SEO kurulumu

Bu eklentiyi wordpress’e iki farklı şekilde yükleyebilirsiniz;

1- https://tr.wordpress.org/plugins/wordpress-seo/ adresinden eklentiyi indirerek sitenizin ftp klasörleri arasında plugins klasörüne veya eklentiler> yeni ekle>eklenti yükle kısmından kolayca kurulumu yapabilirsiniz.

2- Ancak herhangi bir problem yaşamamanız için wordpress admin panelinden eklentiler>yeni ekle>eklenti ara (Yoast SEO) şimdi kur yaparak en güncel versiyonunu kolayca edinebilirsiniz.
yoast seo kurulumu

Yükleme işleminin ardından yüklü eklentiler>Yoast SEO etkinleştir yapmayı unutmayınız.

En iyi Yoast SEO ayarları

Öncelikle merak edenler için Yoast SEO Premium özelliklerinden kısaca bahsedelim, içeriklerimizde Google yönergelerine kurallarını temel alarak hedef kelimelerimizi analiz edip yanlışlarımızı düzeltmemize yardım ediyor. Ücretsiz versiyonunda tek kelime kullanabiliyorken premium’da çoklu kelime analizleri yer alıyor. Ayrıca sitenizde 404 hatası yer alan sayfaları veya sizin taşımak istediğiniz kısımları 301 yönlendirmesini kolayca yapmanızı sağlıyor. Yani başlangıç seviyesinde olanlar için ücretsiz versiyonu yeterlidir. Birden fazla hedef kelimeniz varsa tek tek analizlerini yaparak düzeltmeler yapabilirsiniz premium versiyona ihtiyacınız olmayacaktır.

Genel ayarlar

yoast seo

Yoast bizlere eklenti ara yüzünde 7 farklı yardımcı seçenek sunmaktadır. Bunları alt başlıklarıyla beraber en iyi şekilde nasıl dolduracağınızı anlatacağız.

Genel, karşımıza çıkan ilk ayar ekranı eklentinin tanıtımı üzerinedir. Tura başla dediğinizde açıklamalarla beraber eklentiyi tanıtımı başlayarak sizleri kısmen yönlendirecektir. Son değişiklikler, eklentinin aldığı son güncelleme ile beraber gelen değişikliklerin açıklaması yer alır. Varsıyalan ayara geri dön, eklentinin ilk yüklendiği ayarlara dönerek kısmen kendini sıfırlamış olur ve yaptığınız tüm işlemler silinir.

Sizin bilgileriniz, iki farklı tanım alanı yer almaktadır. Web sitesi ismi, kısımlı alana gireceğiniz kelime tüm içeriklerinizin sonunda ve ana sayfanızın başında gözükecektir. Bu alana ister site isminizi isterseniz hedeflediğiniz anahtar kelimeyi girebilirsiniz. Kullanıcı ve etiklik adına site isminizi kullanmanızı öneririz. Firma ya da kişi arama motorlarına site sahibi profil bilgisi olarak bir meta tagı ekler. Güvenlik açısından site sahibinin veya firmanın açıkça belirtilmesi artı puan kazandıracaktır.

yoast seo web yöneticileri

Web Yöneticisi ayarları, en önemli alanlardan bir tanesidir. Google, Alexa, Bing ve Yandex üzerine tıkladığınızda sizi bu webmaster yardımcı araçlarının kayıt bölümüne yönelendirir. Bu araçların hepsine üye olarak meta tagları web yöneticisi ayarlarına kaydederek hepsini aktif olarak kullanmanızı öneririz.

Güvenlik, eğer siteniz kullanıcı erişimine açık ve üye olan kişiler yazılar ekleyebiliyorsa yanlış yönlendirme veri kaybını önlemek için gelişmiş güvenlik ayarlarını aktif etmelisiniz. Ancak belirli bir yazar kadrosuna sahipseniz bu özelliği devre dışı bırakabilirsiniz.

Onpage içerik, sayfa, kategori ve etiket gibi alanların analizlerini yaparak SEO uyumunu kontrol ederek uyarılarda bulunur. Bu alanı kesinlikle aktif etmeniz gerekmektedir.

Başlıklar ve metalar

Sitenizin ana hatlarını oluşturacak bilgilerin ve anahtar kelimelerinizin yer aldığı açıklamaları bu alandan dolduracağız. İlk karşınıza çıkan genel kısmında başlık ve site ismi arasında gözükecek işareti belirlemeniz gerekmektedir. Yani “-” seçtiğinizde arama motorlarında çıkan sonuçlarda (başlık)-(site ismi) olarak gözükür. Eğer tüm içeriğinizde bu ayarları uygulamak istiyorsanız “Başlıkları yeniden yazmaya zorla” yapabilirsiniz ancak sıralama kaybetmenize neden olabilir.

Ana sayfa, arama motorları üzerinde sitenizin nası gözükeceği ayarlamaları yapacağınız bölümdür. Anahtar kelimelerinizin yer aldığı açıklayıcı bir başlık kullanmanız gerekmektedir. En az 40 karakterden oluşması gerekir. Açıklama, sitenizi özetleyen anahtar kelimelerin yer aldığı 140-160 karakterden oluşan bir metin eklemelisiniz. Eğer sabit ana sayfa kullanıyorsanız bu işlemi Sayfalar>tüm yazılar>kullanılan sayfa>onpage ayarları üzerinden yapmanız gerekmektedir.

Kategoriler, bu alanda ekleyeceğiniz bilgiler tüm kategori ve etiketlerinize otomatik aynı tanımları ekleyecektir. Kesinlikle tavsiye etmediğimiz bir yöntemdir. Yazımızın ilerleyen bölümlerinde bu bilgileri en iyi şekilde nasıl manuel olarak doldurulacağını anlatacağız.

Arşivler, wordpress tarafından otomatik oluşturulan tarih ve yazar arşivlerinin link yapısı ve açıklama alanınıdır. Bu alanda oluşturulan indexler sitenizde zaten var olan bilgilerdir ve çöp indexler olarak adlandırabiliriz. İndex sayınızın fazla olması sitenizin iyi olduğu anlamına gelmez, bunun yerine az index ancak eşsiz içerikler site sağlığını daha pozitif etkileyecektir. Yazar ve tarih arşivlerini etkisizleştir yapabilirsiniz.

Sosyal

Daha önceki yazılarımızda sosyal medyanın öneminden bahsetmiştik, ayrıca sizin diğer sitelerden referans alarak sitenizi güçlendirdiğiniz gibi sizinde referans verdiğiniz yani link çıkışı yaptığınız sitelerin kalitesi değerlendirmektedir. Ayrıca Open Graph meta etiketleri oluşturması sitenizin linki kullanılarak yapılan paylaşımları botların daha kolay algılamasına yardımcı olur.

XML site haritaları

Yoast ekstra bir eklenti kullanmanıza gerek kalmadan sizlere genel ve resim site haritaları sunmaktadır. Harita ayarlarında yazar/kullanıcı site haritası ve Ortam(attachment) dahil etmemenizi öneririz. Site genelinde var olan içerikleri haritada tekrarlayacağı için size olumlu herhangi bir katkısı olmayacaktır. Ayrıca Google tarafından taranmasını istemediğiniz sayfaların linklerini “hariç tutulacak yazılar” alanından tanımlayabilirsiniz.

Gelişmiş

Yeni başlayanların bu ayarları yapmasını tavsiye ederiz. Belli bir sıralamaya ulaşmış sitelerde köklü değişiklikler olacağı için olumsuz etkilenebilirsiniz. Kalıcı bağlantılar, siteniz içinde kullandığınız URL yapısını en doğru şekilde hazırlamanıza yardımcı olur. sitenizde slug hataları oluşmasını engellemek için “Kategori linker için varsayılan uzantıyı kaldır (normal değer: /category/)” aktif etmelisiniz. Siteniz indirme üzerine dosya paylaşımları yapıyorsa botların doğru index alması içerin dosyaları içeriğe yönlendir kısmını aktif edebilirsiniz. Bu ayarlar dışındaki alanları aktif etmeniz önerilmez.

Araçlar

Eklentinin dışında site performansını ve SEO skorunu artırmaya yardım edecek araçlar yer almaktadır.

Dosya düzenleyici, robots.txt ve .htaccess gibi botlara yardımcı olacak veya engellemeler yapacağınız dosyaları hazırlamanıza yardım eder.

Toplu düzenleyici, sitenizde bulunan içerik, kategori gibi alanları toplu olarak değiştirmenize yardımcı olur ancak bu özellik zorunlu olmadığı sürece kullanılmamasını öneririz. Aynı açıklama ve benzer başlıklar oluşturacağı için siteniz sıralamalarda olumsuz etkilenebilir.

İçeri al/dışarı aktar, hazırladığınız ayarları bilgisayarınıza kaydetmenizi sağlar çalışmalarınızı kaybetmeniz durumunda içeri al diyerek kolayca ayarlarınızı yeniden yükleyebilirsiniz.

SEO puanlarını baştan hesapla, sitenizde yer alan içerikleri anahtar kelimenizle beraber tarayarak SEO uyumunu hesaplayarak bir skor belirtir hatalarınızı çıkartan bir rapor ile düzenlemeler yapmanızı sağlar.

İçerik ayarları ve kategori düzenlemeleri

Yoast SEO’nun en büyük avantajlarından bir tanesi içerik yönetimini kolayca yapmanızı sağlamasıdır.
yoast seo ayarları

Google’un webmastarlar için yapmalarını önerdiği içerik kurallarını temel alarak içerik içinde analizler yapıp yapılan hataları gösterir. Ayrıca başlık, açıklama ve link düzenini manuel olarak ayarlama imkanı verir. Kırmızı ile gösterilen alanlar kesinlikle uyulması gereken kuralları belirtir, turuncu alanlar kısmen uygulanması gereken kuralları, yeşil ise başarıyla uygulandığı anlamına gelmektedir. İçeriğin genel değerlendirmesinin yeşil olarak hazırlandığından emin olmalısınız.

Yaptığınız bu ayarlamalar anlık olarak etkisi azdır, arama motorlarının sitenize yaptığı ziyaretlerin artması ile siteniz zamanla yükselmeler yaşar, aynı şekilde SEO uyumlu hazırladığınız içerikleriniz rakiplerinizden daha kaliteli olduğu için zamanla üst sıralarda yer alacaktır.

Author:
SEO ve Dijital Pazarlama Ajansı
Comments
  • Ancak bu kadar sağlam anlatılır, profesyonellik bu olsa gerek. Hocam bende artık videolarınızı bekliyorum. Bu kadar yoğun bir istek var. Umarım en kısa sürede eğitim videolarını yayınlarsanız sevinirim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teklif Al

Bize projenizi anlatın. En kısa süre içerisinde tarafınıza dönüş yapacağız.