Google Güncellemelerinden Etkilenen Siteler İçin Çözüm Önerileri

Güncelleme Çözümleri

Google arama sonucu listesini etkileyen büyük çekirdek güncellemelerinde ve sonrasında neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? Web sitelerinin daha iyi performans göstermesini isteyen Google yetkilileri bu konu hakkında çeşitli tavsiyeler verdi. Verilen tavsiyeleri ortak bir noktada değerlendirmek gerekir ise, genel kaliteye daha fazla odaklanılması gerektiğini söyleyebilirim.

Hangi çekirdek algoritma güncellemesi olursa olsun, güncelleme sonrasında düşüş yaşayan web site sahipleri bir çözüm arama yoluna giriyor. Çözüm bulmaya çalışırken aslında genel düşüşe neden olan faktörler gözden kaçabiliyor. Bu durum web site sahiplerinin gereksiz düzenlemeler yapmasına olanak tanımaktadır. Yaptığım analizlerde çok sıklıkla denk geldiğimi söyleyebilirim.

Gereksiz düzenlemeler yapmak eski sıralamanızı elde etmenizi sağlamayacaktır. Kısacası yaptığınız düzenlemeler boşa zaman kaybetmenizi sağlayabilir. Hatta web site sağlığını daha kötü hale getirme ihtimaliniz dahi vardır.

Hataya düşmemek için öncelikli olarak çekirdek güncellemelerini anlamanız gerekmektedir. Daha sonra web sitenizin hangi kısımlarında düzenlemeler yapacağınıza karar verebilirsiniz. İşlerinizi kolaylaştırmak için çekirdek güncellemesinden etkilenen siteler için çözüm önerileri sunacağım. Bu düzenlemeler web sitenizin genel kalitesinin artmasına yardımcı olacaktır.

Çekirdek Güncellemesinde Hangi Düzenlemeler Yapılabilir?

Çekirdek algoritma güncellemesi sonrasında düşüş yaşadı iseniz, eski organik trafiğe ulaşmak için eminim çözüm aramaya başlayanlarınız vardır. Yanlış bölümlere odaklanmak yerine doğru noktalara odaklanmanız web site genel kalitenizin artmasını sağlayacaktır. Şimdi çekirdek güncellemesinde hangi düzenlemeler yapılabilir gelin birlikte öğrenelim.

Panda Kapsamında Yapabileceğiniz Düzenleme Tavsiyeleri

Google Panda algoritması, daha kaliteli web siteler inşa etmek için geliştirilmiştir. Kullanıcılara daha kaliteli içerikler sunmaya odaklanarak web sitenizin genel kalitesini arttırabilirsiniz.

Yapılan çekirdek güncellemesi sonrasında organik trafik kaybı yaşıyorsanız bu durum içeriklerinizin yetersiz olduğunu gösterir. Bu tip durumlarda katma değeri düşük olan içeriklerin tekrardan güncellenmesi doğru bir adım olacaktır. Eğer ilgili içeriğin güncellenebilmesi söz konusu değilse tamamen silinerek dizinden kaldırılması uygundur.

İçeriklerinizle alakalı sorunlar olduğundan dolayı düşüş yaşadığınızı düşünüyorsanız öncelikli olarak aşağıda maddeler halinde ele aldığım kısımlara odaklanın.

  • İçerikleriniz, belirli bir araştırma ve analiz sonrasında oluşturulup orijinal bilgilere yer vererek mi hazırlandı?
  • İçeriğiniz ilgili konuyla alakalı eksiksiz ve kapsamlı bilgi içeriyor mu?
  • İçeriğinizde yer alan bilgiler kolay bir şekilde anlaşılabiliyor mu?
  • İçerikleriniz belirli bir kaynaktan kopyalanıp mı oluşturuldu?
  • Başlık ve meta açıklama sayfayla ilgili özeti okuyucuya sunuyor mu?
  • Kullanıcılar bu içeriği sık kullanılanlara eklemek ya da arkadaşlarıyla paylaşmak isteyebilir mi?
  • Akademik bir dergide siz olsanız bu içeriğe yer verir miydiniz?

Yukarıda yer alan soruları kendinize sorarak hangi düzenlemeleri yapmanızın gerekli olduğuna karar verebilirsiniz. Bu düzenlemeleri yapmak için mutlaka içeriklerinizi güncellemeniz gerekiyor.

Peki, içeriklerinizi doğru bir şekilde nasıl güncelleyeceğinizi biliyor musunuz?

Bilgi: Zaman içerisinde hazırladığınız makalede yer alan bilgiler güncelliğini yitirmiş olabilir. Ekstra bilgilerin ilgili konu hakkında verilmesi gerekebilir. Bu tip durumlarda da makalelere ekstra bilgiler eklenerek güncellenmeleri gerekmektedir.

İçerikler Zarar Görmeden Nasıl Güncellenir?

Web sitenizde katma değeri düşük olan içerikleri belirledikten sonra içeriklerinizi güncelleyebilirsiniz. Hali hazırda iyi konuma sahip olan içeriklerinize dokunmamanızı tavsiye ederim. Odaklanmanız gereken içerikler, organik trafiği az olan ve katma değeri düşük içeriklerdir.

İçerikleri güncellerken izlemeniz gereken yol

  • İçerik başlıklarını uzun kuyruklu anahtar kelimelere yer vererek düzenleyin.
  • Meta açıklamaya anahtar kelimenizi maksimum 1 defa ekleyin. Kelime tekrarlarından kaçının.
  • İçerik giriş paragrafında anahtar kelimenize yer verin. İlk 100 kelime içerisinde yer almasına özen gösterin. Ayrıca ilk paragrafta yer alan anahtar kelimenizi bold yapın.
  • İçeriğinizde yer alan görsellere alt açıklama ekleyin. Bunu daha önceden içeriğinize yüklediğiniz görsellere de uygulayın.
  • Makalelerinizin semantik hale gelmesini sağlayın. Bunun için arama sonucu listesi sonunda yer alan ilgili aramalar kısmını kullanabilirsiniz. İçeriklerinizde ilgili aramalar kısmında yer alan kelime ve kelime öbeklerine yer verin.
  • İçeriğinizde yer alan paragrafların maksimum 3 cümleden oluşmasını sağlayın. 3 cümlenin üstünde olan yani uzun olarak tabir edilen paragraflar kullanıcı deneyiminin düşmesine neden olabilir.
  • İçeriğinizle alakalı, aranma hacmi yüksek olan kelime ve kelime gruplarını alt başlık olarak kullanın. Bu alt aramalarda daha iyi sıralama almanızı sağlayacaktır.
  • Kullanıcı deneyimini arttırmak için iç bağlantılar kullanın. Daha önceden yazdığınız alakadar içeriklere makalelerinizden bağlantı vermeniz site içi gezinmeyi arttıracaktır. Bu da pozitif kullanıcı deneyimi sinyallerinin oluşmasını sağlar.
  • İçeriklerinizi güncellerken mutlaka içerik sayfasında güncelleme tarihinin olmasına dikkat edin. Kullanıcı içeriğinizin hangi tarihte güncellendiğini bilmeli. Bunu yapamayan kişiler içerikleri tekrardan yayına alarak güncelleme tarihinin günümüz tarihi olmasını sağlayabilir.
  • İçerikleri günümüz tarihine göre yayımlarken kesinlikle ilgili makalenin başka siteler tarafından çalınmamış olmasına dikkat etmelisiniz. Çalınan makaleleri bilinçsiz bir şekilde günümüz tarihine göre yayına almanız ciddi anlamda zarar görmenize neden olur. Bu hataya düşen çok sayıda kişi var. Bu yüzden kopyalanan makaleler nasıl güncellenir hakkında ayrıca bilgi vereceğiz.
  • İçerikleri tekrardan yayına almak yani günümüz tarihine çekmek sürekli tekrarlandığında zarar görmenize neden olabilir. Bu yüzden içerikleri günümüz tarihine almak yerine içeriklerinize güncelleme tarihi eklemeniz daha doğru bir hareket olur. Fakat ciddi anlamda güçlü olmasını istediğiniz içerikleri günümüz tarihine getirerek güncelleyebilirsiniz.
  • İçeriklerinizde laf kalabalığı yapmayın. Uzun olan makale her zaman iyi değildir. Bazen 500 kelimelik bir makale 10.000 kelimelik bir makaleden daha doyurucu olabilir. Bu yüzden içerik uzunluğundan ziyade kullanıcıya istediklerini vermeye odaklanın.
  • İçerikleriniz özensiz bir şekilde mi üretilmiş? İçeriklerinizde imla kurallarına uydunuz mu? Bu soruları kendinize sorduktan sonra içeriklerinizde değişiklik yapın. Mutlaka imla kurallarına uymaya özen gösterin. Doğru kullanılan imla kuralları kullanıcı deneyiminin artmasını sağlayacaktır.
  • İçerikleri arama sonucunda yer alan sayfalarla karşılaştırın. Daha sonra içeriğinizin diğer içeriklere oranla ekstra olarak verdiği bilgi olup olmadığını kontrol edin. Eğer kayda değer ekstra bir bilgi yoksa fark yaratacak bilgilere içerik düzenlemesinde yer verin.

Yukarıda verdiğim bilgilere göre makalelerinizi güncellemeniz kesinlikle başarıyı yakalamanızı sağlayacaktır. Bu güncellemeleri yapmanıza rağmen başarılı olamıyorsanız web sitenizin dış SEO çalışmaları ile alakalı sorunlar olabilir.

Kopyalanmış İçerikler Nasıl Güncellenir?

Küçük ve orta ölçekli web sitelerin en büyük sorunu içeriklerinin birebir şekilde çalınmasıdır. Bu tarz web sitelerin içerikleri çalındığı zaman ilgili web siteler ciddi sıralama kaybı yaşamaktadır. Hatta tamamen sıralamadan çıkmaları dahi söz konusudur.

İlgili durum küçük ve orta ölçekli web sitelerin güçsüz olmasıdır. Daha güçlü olan web siteler içeriklerini çaldığı zaman orijinal içeriği hazırlamış olmalarına rağmen kopya içerik muamelesi görürler. Bu tarz içerikleri birebir şekilde güncellemeniz yarardan çok zarar görmenize neden olacaktır.

Kopyalanan içerikleri güncellemeden önce içeriklerinizi çalan web sitelerden içeriklerinizi kaldırmanız gerekmektedir. Çünkü ilgili içeriğiniz siz yazmış olmanıza rağmen arama motoru örümcekleri tarafından kopya olarak işaretlenmiştir. Bu negatif sinyal içeriğinizi güncelleseniz dahi devam edecektir ve yaptığınız düzenlemelerin hiç bir faydası olmayacaktır.

Kopya içerik sorgulama

İçeriklerinizi güncellemeden önce içeriği kopya testine tabi tutun. Bunun için plagiarism checker web sitesinden yararlanabilirsiniz. Yaptığınız test sonrasında içeriğiniz farklı web siteler tarafından çalındıysa bu içeriği kaldırtmaya uğraşın.

Çalınan içeriklerinizi kaldırmak için içeriğinizi çalan web site sahibiyle iletişime geçin ve içeriği kaldırmasını talep edin. Eğer ilgili içeriği kaldırma konusunda olumsuz cevap alırsanız DMCA bildirimi gönderebilirsiniz. DMCA bildirimi sanılanın aksine ücretsizdir. Şimdi DMCA bildiriminin ücretsiz bir şekilde nasıl yapılacağını öğreteyim.

Telif Hakkı Bildirimi (DMCA) Nasıl Yapılır?

DMCA firmasıyla telif hakkı bildirimi için kullanacağımız DMCA karıştırılmamalıdır. DMCA bildirimi bir form aracılılığıyla ücretsiz bir şekilde yapılabilmektedir. Çalınan içerikleriniz için telif hakkı bildirimi yapmak adına DMCA Gönder sayfasını kullanın. Karşınıza çıkan formu doldurup telif hakkı bildirimi gönderebilirsiniz.

DMCA Gönder

DMCA bildirimi yaptıktan 10-15 gün sonra tarafınıza bilgilendirme yapılacaktır. Ayrıca formda verdiğiniz bilgiler içeriğinizi çalan web site sahiplerine de gönderilecektir. DMCA bildirimi aldıkları için mecburen ilgili içeriği sayfasından kaldıracaktır. Kaldırmasa dahi Google ilgili içeriği arama sonucundan kaldıracaktır. Bu sayede kopya olarak değerlendirilen içeriğiniz benzersiz hale gelecektir. Olumsuz sinyaller ortadan kalkıp kısa süre içerisinde daha iyi sıralama alacaksınız.

Ekstra Bilgi: Telif hakkı bildirimi yaptığınız sayfayı kesinlikle yer imlerine ekleyip sürekli olarak kontrol edin. İlgili web siteler çoğu zaman URL değiştirip, içerikleri tekrardan yayına alarak zarar görmeye devam etmenize neden olacaktır. Bu tip durumlarda bıkmadan usanmadan telif hakkı bildirimi göndermeye devam edin. İçeriğinizi kopyalayan web sitesi ister istemez içeriğinizi çalmaya son verecektir. URL değiştirip yeni içeriğe 301 yönlendirme yapmaları maniple bir yöntemdir. Emeğinizin peşinden koşmayı kesinlikle ihmal etmeyin.

Uyarı: Çalınan içeriklerinizi kesinlikle yeni tarihe alarak güncellemeyin. Bu durum içeriğin orijinalinin size ait olduğunu kanıtlamanıza engel olacaktır. Bu durumla karşılaşmamak için öncelikli olarak çalınan içerikleri ilgili web sitelerden kaldırtın. Kaldırma işlemi gerçekleştikten sonra içeriklerinizi güncelleyin. Aksi takdirde başarılı olamazsınız. Haklıyken haksız duruma düşmek istemiyorsanız buna dikkat etmelisiniz.

Uzmanlık (EAT) Konusunda Yapabileceğiniz Düzenleme Tavsiyeleri

EAT, sizlerinde bildiğiniz gibi Google kalite değerlendirme kılavuzu olarak değerlendirilmektedir. Çekirdek algoritma güncellemesinden olumsuz etkilenen web site sahiplerinin kesinlikle Google kalite değerlendirme kılavuzuna göz atması gerekmektedir.

Google, “Değerlendiricilerin iyi içeriği değerlendirmeyi nasıl yaptığını anlarsanız, bu durum kendi içeriğinizi geliştirmenize yardımcı olacaktır. Buna karşılık olarak, arama listesinde belki daha iyi sıralama alabilirsiniz.” Dedi.

E.A.T. İngilizce Expertise, Authoritativeness ve Trustworthiness kelimelerinin baş harflerinin kısaltmasıdır. Kısaca “Uzmanlık, Yetkinlik, Güvenilirlik” şeklinde tanımlanabilir.

Uzmanlık, Yetkinlik, Güvenilirlik Soruları ve Çözümleri

  • İçeriklerde yer alan yazar hakkındaki bilgiler, uzmanlığı kanıtlamayı sağlar. Kullanıcıların size güvenmesi için yazar hakkında bilgilerin yer aldığı yazar sayfası olmalıdır. Çekirdek güncellemesinden olumsuz etkilendi iseniz yazar sayfası oluşturun ve yazar hakkında detaylı bilgiye yer verin.
  • Kullanıcılar bu içeriğinize güveniyor mu? Eğer siz bu içeriği okuduysanız paranızla ya da hayatınızla ilgili sorunlar için bu içeriğe güvenir miydiniz? İşte bu kısımda da devreye yazar hakkındaki bilgiler girmektedir. Özellikle sağlık ve finans alanında web siteleriniz varsa yazarların bu alanda uzman ya da bu alana merakı olan kişiler olması gerekmektedir. Yazar ne kadar güvenilir olursa kullanıcılar o derecede içeriğe güvenir.
  • Web site uzmanlığını kanıtlamak için web sitenize künye sayfası oluşturun. Künye sayfasında web site sahibinden tutun da editör ve yazarlar hakkında bilgi sunun. Oluşturacağınız künye sayfası uzmanlık sinyallerinin pozitif yönde olmasını sağlayacaktır.
  • Human.txt sayfası oluşturun. Human.txt sayfası web sitenizde yer alan yazar ve editör gibi kişilerin gerçek kişiler olduğunu arama motoru örümceklerine kanıtlar. Human.txt kesinlikle web site yetkinliği için yapılması gereken bir düzenlemedir. Human.txt sayfasından ilgili sayfanın nasıl oluşturulacağını öğrenebilirsiniz.
  • Kullanıcılar web sitenize güveniyor mu? Okuyucuların tamamı bir web siteyi ziyaret ederken kendini güvende hissetmek ister. Bunu web sitenize SSL ekleyerek sağlayabilirsiniz. Özellikle kullanıcı kişisel bilgilerini toplayan e-ticaret sitelerinin kesinlikle SSL kullanması gerekmektedir.

Çekirdek algoritma güncellemesinden olumsuz etkilenen web siteler için verdiğim çözüm önerilerine uyarak sitenizi düzenleyebilirsiniz. Yapacağınız düzenlemeleri kısa süre içerisinde bitirmek yerine zamana yayın. Yaptığınız tüm düzenlemeler sonrasında web sitenizi gözlemleyin. Sıralamada olan olumlu değişimler doğru yolda olduğunuzun göstergesi olarak kabul edilebilir.

Author:
SEO ve Dijital Pazarlama Ajansı
Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teklif Al

Bize projenizi anlatın. En kısa süre içerisinde tarafınıza dönüş yapacağız.