Google Search Console İzlenmedi Hatası Nedir? Nasıl Çözülür?

Google search console izlenmedi hatası

Google Search Console üstünden alınan izlenmedi hatası, arama motoru botlarının izleyemediği URL’leri ve bu URL’lerin izlenememe nedenleri hakkında bilgilerin listelendiği bir hatadır.

Google Search Console hesabınız üstünden izlenemedi hatası alıyorsanız ilgili kısımda Google botlarının ilgili URL’leri neden izleyemediğine dair bilgileri göreceksiniz. İlgili sorunları ortadan kaldırarak izlenemeyen URL’lerin izlenmesini sağlayabilirsiniz.

Flash Javascript ve Etkin İçerik Kaynaklı İzlenmedi Sorunu

Arama motoru botları javaScript, çerezler, oturum kimlikleri, çerçeveler, flash gibi bazı özellikler nedeniyle içerikleri taramakta zorlanabilmektedir. Bu tarz bir sorunla karşı karşıyaysanız aşağıda yer alan bilgilerin kontrolünü gerçekleştirin.

  • Arama motoru örümceklerinin web sitenizi nasıl gördüğünü belirlemek adına Lynx aslı metin tarayıcısını kullanın. Eğer web sitenizde yer alan javaScript, çerezler, oturum kimlikleri, çerçeveler, flash gibi bazı özellikler sitenizin tamamının gözlemlenmesini engelliyorsa bu durum izlenememe sorununun yaşanmasına neden olabilir.
  • Web sitenizin Google botları tarafından nasıl göründüğünü tespit etmek için Google Search Console hesabınızda yer alan Google Gibi Getir aracını kullanabilirsiniz.
  • Arama motorlarının bazıları dinamik sayfa yapısında olan içeriklerin taramasını gerçekleştiremez. Örneğin URL içerisinde “?” gibi karakterlerin yer alması sayfanın dinamik yapıda olmasına neden olur. Eğer bu tarz URL yapılarına sahipseniz bunları kısa tutmaya ve arama motoru botlarına ilgili uygulamayı belirtmeye çalışın.

Yönlendirme Kaynaklı İzlenmesi Hatası

  • Herhangi bir sayfadan diğer bir sayfaya kalıcı olarak yönlendirme yaptıysanız doğru http kodunu kullandığınıza emin olun. İlgili yönlendirmelerin 301 protokolüne göre gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
  • Site içerisinde bağlantı kullanırken seosefi.com/seo şeklinde bağlantı vermek yerine https://upgo.com.tr/seo/ gibi tam URL olarak bağlantı verin. Kısacası iç bağlantılarınızda göreli bağlantılar yerine mutlak bağlantıları tercih edin.
  • Web sitenizde yer alan sayfaların tamamının minimum 1 statik metin bağlantısından ulaşılabilir olmasına dikkat edin. Elinizden geldiğince bir bağlantıdan diğerine ulaşırken yapılan yönlendirme sayısını minimum değerlere çekmeye çalışın.
  • Site içi yönlendirmelerde yapılan yönlendirmelerin doğru sayfaları işaret edip etmediğini kontrol edin. Döngü hatalarının yaşanmaması ve hedef sayfanın yanlış olmaması için bu kontrollerin yapılması önemlidir.
  • Yönlendirilen URL’ler söz konusuysa bu URL’leri site haritasına eklemeyin. URL yapısını mümkün mertebe kısa tutmaya ve bunları otomatik olarak eklememeye özen gösterin.
  • Web sitenizin arama motoru botlarına sitenizi, bağımsız değişkenlere bağlı kalmaksızın (oturum kimlikleri) tarama izni verip vermediğini tespit edin.
Author:
SEO ve Dijital Pazarlama Ajansı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teklif Al

Bize projenizi anlatın. En kısa süre içerisinde tarafınıza dönüş yapacağız.