Özel ağ oluşturmak, SEO sektörünün temelleri arasında yer almaktadır. Arama motorlarında daha iyi bir konum elde etmek adına oluşturulan PBN Ağlarının yönetilmesi konusunda ne kadar bilgiye sahipsiniz? Özel blog ağlarını oluştururken dikkat etmeniz gereken maddeler nelerdir?
PBN’leri doğru yönetemediğiniz sürece bütçenize zarar verir ve SEO’nuzu olumsuz etkilersiniz. Blog ağlarınızı başkalarına mı teslim ediyorsunuz? Peki, ne kadar ilgililer bu konuda? Sizce bir şeyleri hatalı yapıyor olabilirler mi? Bugün sizlere PBN ağlarının nasıl yönetilmesi gerektiğini ve olumlu, olumsuz etkilerini anlatacağım.
Çok para harcamadan, PBN ağlarını nasıl oluşturacağını ve yöneteceğini anlatacağım.
PBN Nedir?
PBN, özel olarak oluşturulmuş ücretli ve ücretsiz blog zincirleridir. Private Blog Network kelimesinin baş harflerinin kısaltmasıdır. Linkwhell ağları olarak da adlandırabiliriz. Genellikle Paravan Ağlar olarak bilinir. Web sitesi sahipleri tarafından veya SEO firmaları tarafından oluşturulan bağlantı çarkları olarak da adlandırmak mümkündür. Eğer sende bu zincir bağlantılara sahipsen mutlaka önerilerime göz atmalısın! Doğru yönetilemeyen her PBN ağı siten için ölümcül tehlike içerebilir.
PBN Özel Bağlantılar & Paravan Ağlar Neden Kullanılıyor?
Aslıda PBN bağlantılar son derece doğal bağlantılardır diyebilirim. Yanlış kullanımı ile zararlı bağlantılar haline gelmektedir. PBN ağları genellikle e-ticaret site sahipleri tarafından yüksek oranda geliştirilmekte ve kullanılmaktadır. Ticaret yapılan site sadece ürünleri kapsadığından, blog alanı üretmek yerine farklı özel bloglar üretilmeye başlamıştır. Aslında en doğru hamle burada gerçekleşiyor. İlgi alanlarına göre siteler oluşturmak.
Doğru kullanımı konusunda bir ipucu verdiğimin farkında olmalısın evet ilgi alanlarına göre oluşturulan mikro bloglar. Genel bir e-ticaret sitesi sahibi iseniz, belirli ürünlere ve kategorilere yönelmek en doğal hakkınız. Bunun içinde ilgi alanlarının arama terimleri ile oluşturulan PBN bloglar oluşturmanız son derece doğal olacaktır. Sitenizi doğru ilgi alanlarından trafik getirecek bağlantı yönlendirmeleri, sıralamalarınızı olumlu yönde etkileyecektir. Peki, bunu nasıl başarabilirsin? Hadi şu işi bitirelim. Sana PBN ağları kurarken yapman gerekenler hakkında ipuçları vereceğim, merak etme takıldığın tüm noktalarda çekinmeden bana sorularını konu altından yöneltebilirsin.
Bir karşılık beklemediğimi ve en yakın arkadaşın olacağımı zamanla göreceksin. Senin için harika tavsiyeler üretmek için gece gündüz kafa patlattığımı ve bundan büyük bir keyif alacağımı bilmeni isterim.
Özel Ağlar (PBN) Kurarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
PBN video eğitim dersinde genel konu başlıklarını bulabilirsin. Şimdi dikkat etmen gereken maddeleri senin için sıralayacağım;
- PBN ağlarını kurarken tek domain üzerinden yönlendirme yapmaktan kaçın.
- Ağların da aynı uzunlukta makale yayınlamaktan uzak durmalısın. Tüm içeriklerin farklı karakter uzunluğunda olmalıdır.
- PBN ağların için çerez bırakmamaya özen göstermelisin, farklı tarayıcılar ile giriş yapmanı ve gizli sekme de kullanmanı öneririm.
- Sahte isimler ve rumuzlar kullanmaktan kaçınmalısın, doğal olmayacaktır.
- Her içerikten link çıkmamaya özen göstermelisin. Bunun bir oranı var ve seninle bu oranı paylaşacağım. Eğer sitene ortalama 1000 kelime üzerinde içerik giriyor isen, her 5 içerikte bir yönlendirme yapabilirsin. 2000 kelime ve üzerinde içerik giriyorsan sayını 3-4 arasında seçmelisin. İçeriklerin 500 kelimelik içerikler ise her 9 makale bir yönlendirme yapman ortalama değerleri yakalamanı sağlayacaktır.
- Sitende yer alan görsellerin aynısını kullanmaman gerekiyor.
- PBN ağlarının footer ve sidebar alanlarından link çıkmak yerine Banner reklam yönlendirmeleri yapman daha sağlıklı olacaktır. Yüksek trafikler elde eden bir PBN ağına sahipsen içeriklerindeki linkler “nofollow” olmalıdır ve içeriklerinden banner yönlendirmeleri ile daha fazla geri dönüş elde edebilirsin. Unutma sitene bir siteden toplu link gelmesi her zaman gerilemeni sağlayacaktır. SEO’da altın kural farklı kanallardan gelen tekli link yönlendirmeleri elde etmektir.
- PBN ağın için mevcut siten ile aynı hosting firmasını ve servis sağlayıcısını kullanmaktan kaçınmalısın.
- Karmaşık TLD (Üst Düzey Domain) bağlantılar kullanmalısın. Yani tüm PBN ağların aynı keywordları ve aynı uzantıları içermemelidir.
- Domain kayıt işlemlerini yaparken gizlilik anahtarı satın almayı unutmamalısın. Eğer imkanın yok ise, farklı isimler ile alabilirsin.
- PBN siten içinde doğal bağlantılar oluşturman gerekmektedir. Aynen sitene özendiğin gibi doğal bağlantılar elde etmelisin.
- Tüm blog ağlarında aynı sistemi kullanmamalısın. Yani bütün ağların wordpress gibi sistemlerden oluşmamalıdır.
- PBN ağların için aynı temaları kullanmaktan uzak durmalısın. Bir çok ücretsiz tema bulunmaktadır.
- En çok yapılan hata, düşük kalite içerik ile PBN ağları beslemek. En az sitendekiler kaliteli içerikler olmalıdır. Genellikle 1000 kelime ve üzeri içerikler tercih etmelisin.
- CDN, Cloudflare kullanmak zorunda olduğunu ve bunun bir zorunluluk olduğunu göz ardı etmemelisin.
- WordPress sisteme sahipsen, tüm PBN ağlarında aynı eklentileri kullanmamaya özen göstermelisin.
- Blog ağların için farklı SEO eklentileri kullanmalısın. Random olarak gitmende fayda var.
- Her PBN siten için sosyal medya sayfaları oluşturmalısın. Facebook, Google+ ve Twitter yeterli olacaktır.
- Yüksek kalite bağlantılara sahip olmalısın en az seni koruyacak 5 bağlantı tercih edebilirsin. Rekabet düzeyine göre adet değişmektedir.
- Boşa düşmüş, süresi dolan alan adlarını alarak PBN ağı oluşturmamalısın. Genellikle bu tarz domainler cezalı olmaktadır ve zaten başarı yakalamamış domainlerdir.
- Aynı bağlantı tipleri yerine, karışık bağlantılar elde etmelisin. Yani PBN ağlarına gelen bağlantıların çeşitliği önemlidir.
- PBN ağlarından %25 oranında anahtar kelime eşlemeli bağlantı verebilirsin. Bu oranı geçmemeye dikkat et. Sürekli aynı anahtar kelime yerine anahtar kelimenin varyasyonları ile anchor bağlantı verebilirsin. Daha iyi konum elde etmeni sağlayacaktır.
- Sitene yönlendirilen tüm bağlantılardan emin ol, belirli periyotlarda bağlantıların kalkıp kalkmadığını kontrol et. Bunu neden yapmalısın, bazı ücretsiz servislerden faydalanabilir ve demo sürümlerini kullandığın için sayfan geçici olarak off konuma geçebilir. Kontrol edilmeyen bağlantı zamanla can sıkıcı hale gelebilir ve bunun senin başına gelmesini engellemek için buradayım.
- PBN ağların için sosyal medya paylaşımları yapmayı unutmamalısın. Rekabet düzeyine göre paylaşım adetlerine karar verebilirsin.
- Ağlarına VPN ile bağlanmayı veya Proxy kullanarak girmeni tavsiye ederim.
Sonuç:
Kontrol altında tutulan ve öz veri ile geliştirilen her PBN ağı en güçlü koruyucuların olacaktır. Sana bahsettiğim tavsiyeleri harfiyen yerine getirmek için kolları sıvamalı ve takıldığın noktalarda bana sorular yöneltmeni bekliyor olacağım. PBN kurarken sana yardımcı olacak XFN Bağlantı Türleri ve Kullanım Örnekleri içeriğim bağlantılar konusunda yol gösterecektir.