Cloudflare Kurulumu ve Kullanımı

Cloudflare kurulum adımları

Cloudflare ücretsiz ve ücretli versiyonlarıyla birçok siteye daha güvenli ve daha hızlı erişim sunan DNS server hizmetidir. Yüksek fiyatlar ödeyerek sahip olabileceğiniz birçok hizmeti ücretsiz versiyonunda barındıran Cloudflare’ı özellikle performans sorunu yaşadığınız sunucularda kullanmanızı tavsiye ederiz. Yaklaşık 50 online kadar sorunsuz çalışan bir sunucu Cloudflare’da optimize edildiğinde 250 online ziyaretiçiye kadar sorunsuz çalışmasına yardımcı olur.

Cloudflare Kurulumu

Öncelikle resmi sitesi https://www.cloudflare.com/ girerek üyelik oluşturun, e-posta ve şifre girerek kullanıcı sözleşmesini kabul etmeniz yeterli olacaktır. Verdiğiniz e-posta adresinin kullandığınız aktif bir adres olmalıdır. İlerleyen dönemlerde şifre kaybetme gibi durumlarda hesabınızı sadece mail adresinizle kurtarabilirsiniz.
Cloudflare

Üye girişi yapmanızın ardından ilk adım olarak bir site eklemenizi isteyecektir. Sistem üzerine üst kısımda bulunan “add site” alanından birden fazla site ekleyebilirsiniz.

Cloudflare kurulumu resimli anlatım

Site adresinizi girdikten sonra “Scan DNS Records” basarak yaklaşık 1 dakika beklemeniz gerekmektedir. Site bilgilerinizi ve genel bir tarama yaparak sitenizi Cloudflare’a tanımlar.
Cloudflare (2)

Mevcut Dns taraması başarılı bir şekilde yapıldığında üsteki görüntü çıkacaktır. Eğer hata alıyorsanız yeniden tarama yapmanız gerekmektedir. Continue (Devam) butonuna basarak sıradaki işleme geçebilirsiniz.

Karşınıza yapılacak değişimler çıkacaktır. Mevcut dns ve cloudflare tarafından size verilecek yeni dns gösterilmektedir. Herhangi bir değişiklik yapmadan Continue butonuna basarak sırada ki işleme geçebilirsiniz.

Üçüncü adımda Cloudflare hesap türleri sunulmaktadır. Free, pro website, Business website, Enterprise website olarak 4 farklı hesap türü vardır. İlk kez kullanacaklar için Free paket ile başlamalarını tavsiye ederiz.
Cloudflare (2)
Dördüncü ve en önemli kısım, resimdeki gibi sitenizi tamamen tanımlamak için kullandığınız domain adresinde Cloudflare size verdiği yeni NS ayarlarını yapmanız gerekmektedir. Ayarları yaptıktan sonra devam butonuna basarak kurulumu tamamlamış olursunuz. Yeni ayarları sitenize tanımlanması 1-2 saat aralığında sürmektedir.

Cloudflare Nasıl Kullanılır

Cloudflare hem sunucu hızlanmasına hemde güvenlik problemlerini çözmenize yardımcı olacak özellikler sunmaktadır. Buna ek olarak kurulum yapacağınız ücretli, ücretsiz eklentilerde bulunmaktadır. Kurulumu tamamladığınızda NS ayarlarının tam anlamıyla algılanması için başka bir işlem yapmamanız gerektiğini söylemiştik, ayarlar tam olarak tanımlandığında resimdeki onay ekranı gelecektir. Eğer siteniz onay aldıysa diğer ayarlamaları yapmaya başlayabiliriz.
Cloudflare (2)
Sitenizin onaylanması yeni bir DNS tanımlandığı anlamına gelmektedir. Yani sunucunuzun sahip olduğu IP adresi gizlenerek size yeni bir adres verilmiştir. Bunun amacı sitenize yapılacak DDOS, Botnet gibi saldırıları daha kolay engelleyerek saldırıların direk olarak sunucu performansını düşürmesini engellemektir.

Analytics (Analiz)

Site trafiği en iyi şekilde analiz eden sistemlerden bir tanesidir. Trafik, sitenize gelen ziyaretçilerin ve botların kaç megabayt trafik kullandıklarını göstermektedir. Cache ayarlarının yakaladığı ve sunucu ne kadarlık bir trafikten kurtardığınız takip edebilirsiniz. Ayrıca sitelerde kullanılan sayaçlar bot ziyaretçilerini göstermezken Cloudflare üzerinde sitenizi hangi arama motorlarının hangi sıklıklarla ziyaret ettiklerini görebilirsiniz.
Cloudflare analizi

Örneği inceleyecek olursak ilk sıra “Top Threat Origins” en çok tehdit oluşturan ülke trafiklerini göstermektedir. Sitenize DDos saldırısı yapmak isteyenler, sunucu performansını düşürmek için gelen trafikler ve botlarla sitenizden içerikleri kopyalamaya çalışanlar gibi çeşitli negatif trafiklerin analizleri yapılarak engellenir. “Top Traffic Origins” En çok trafik kullanan ülkeler, ziyaretçilerinizin hangi ülkelerden ne kadar trafik kullandıklarını sıralamaktadır. “Top Crawlers/Bots” sitenizi tarayan arama motorları botlarını göstermektedir.

Bandwidth (Bant genişliği)

Site trafiği ne kadarlık bir alan kullanıldığının detaylı analizidir. Örnekte gördüğünüz gibi bir ayda 544 GB’lık bir trafik varken bunu Cloudflare cache sayesinde 79 GB kadar düşürmüş yani sıradan bir sunucu kullanıyorsanız bu rakamlar oldukça büyüktür ve yer sağlayıcınız çok fazla trafik tükettiğiniz için sunucunuzu kapatabilir veya ekstra fiyatlar talep edebilirdi.
cloudflare band genişliği

DNS

Bu alanda herhangi bir değişiklik yapmanıza gerek yoktur. Sistemin size tanımladığı DNS adreslerini görebilirsiniz eğer sunucunuz ile örtüşmüyorsa manuel değişimler yapılır. Ek olarak eğer Cloudflare size verdiği NS (nameserver) adreslerini gizleyerek özel bir isim oluşturmak istiyorsanız, “Custom Nameservers” alanından özel bir isim tanımlayabilirsiniz ancak bu özellik sadece Business kullanıcıları içindir.

Crypto (şifreleme)

Güvenlik seviyesini artırmak için SSL benzeri sertifakalar kullanıyorsanız bu alandan tanımlama yaparak severlar arasını sorun çıkmasını engelleyebilirsiniz. Ayrıca sertifikayı iptal edip kullanım dışı veya yoğunluğa bağlı değişken olarak ayarlamalar yapmanıza yardımcı olur.

Firewall ( Güvenlik duvarı)

Ücretsiz olarak sunduğu en iyi özelliklerden bir tanesidir. Sitenizin çok yoğun olduğu saatlerde veya saldırı aldığınızda sunucunuzun kapanmasını engel olur.
Cloudflare güvenlik duvarı

Sunucunuz CPU tüketimini normalin üzerinde yapıyorsa, sitenize gelen bir DDoS saldırısı varsa “I’m under attak” seçeneği ile gelen trafiğin kontrollü olarak sitenize erişmesine yardımcı olur. CPU tüketiminin yoğunluğuna göre normal dönemlerde medium ve low ayarlarında kullanmanızı tavsiye ederiz.

Ekstra bant genişlikleri sunarak özel hazırlanmış güvenlik duvarı özelliği de vardır. “I’m under attak” seçeneğini aktif etmeden saldırıları engelleyebilirsiniz ancak bu özellik sadece Business plan için geçerlidir.

Access Rules” erişim kuralları alanından sitenize gelen trafiklerin bölgelerini kontrol edebilirsiniz. Yani düzenli olarak saldırı alan bir siteniz varsa doğrudan trafiğin geldiği ülkeleri engelleyerek sorunu tamamen çözmüş olursunuz veya site içeriklerini kopyalayan botların IP adreslerini bu alandan engelleyerek sitenize erişimlerini kapatabilirsiniz.

Speed (hız)

Hız optimizasyon ayarları ücretsiz versiyon için kullanıma açık değildir. JavaScript, Css ve HTML sıkıştırmaları yaparak sitenizi hızlandırmaya yardımcı seçenekler sunmakta ancak sıkıştırmaları detaylı ayarlama şansımız olmadığı için site içinde bulunan özellikler bozulabiliyor. Genellikle bu alanı kullanmamanızı tavsiye ediyoruz.

Resim optimizasyonu Pro plan için sunulan başarılı bir özelliktir. Resimlerin daha optimize edip daha hızlı yüklenmelerine ve performans artışına yardımcı olmaktadır. Eğer fotoğraf blogu gibi resimlerin ağırlıkta olduğu bir siteniz varsa bu özelliği kullanmanızı tavsiye ederiz.

Mirage, Rocket Loader, Mobile Redirect özellikleriyle ziyaretçi sorgularının MySQL iletilmeden doğrudan cloudflare aracılığı ile yüklenmelerini sağlar böylece yanıt verme süresini ortadan kaldırarak site hızını geliştirir. Ayrıca javaScript, resimler gibi büyük boyuta sahip dosyaları sıkıştırarak hızlı yüklenmesine yardımcı olur.

Caching

Bu alanda üç farklı cache seçeneği yer almaktadır. Genellikle Standart ayarları kullanmanız gerekmektedir. Diğer ayarlar sitenizde yapılan güncellemelerin web arayüzüne geç yansımasına ve sitenizde çalışan CSS dosylarında gecikme yaşanmasına neden olabilir. Sitenizin trafik yoğunluğuna bağlı “Ignore Query String” seçeneğini aktif edebilirsiniz.

Yakalanan cache ayarlarının yenilenme süre limiti genellikle 4 saat olarak kullanılmalıdır. İçeriklerde yapılacak güncellemelerin doğru bir şekilde kullanıcıya yansıması için bu süreyi kısaltabilirsiniz ancak sunucunuzu daha çok yoracaktır. En iyi performans için süre 1 güne çıkartılabilir.

Always Online, en önemli avantajlarından biridir. Sunucunuz çeşitli nedenlerden dolayı kapansa bile Cache kaydettiği ayarlarla kullanıcılar sitenize erişmeye devam edebilir.

Development Mode, sitenizde çalışma yaptığınız süreçlerde Cache kapatarak değişimleri anlık olarak kullanmanızı sağlar.

Customize (özelleştirme)

Bu alan sadece pro plan için geçerlidir. Ülke engellemeleri, güvenlik duvarı yükseltmesi, hata sayfalarını yönlendirme, güvenlik duvarını site temasına uygun olarak hazırlama gibi detaylı ayarlamalar yapmanızı sağlar.

Author:
SEO ve Dijital Pazarlama Ajansı
Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teklif Al

Bize projenizi anlatın. En kısa süre içerisinde tarafınıza dönüş yapacağız.