
SEO’da başarılı olmak için web sitenizle ilgili en ufak ayrıntıları dahi göz ardı etmemelisiniz. Bunun için web sitenize yönelik belirli periyotlarda çalışmalar yapmalısınız. Bu çalışmalardan en önemlisi de teknik SEO analizidir.
Web sitenizin teknik SEO analizini nasıl yapacağınız ve hangi adımları atacağınız konusunda hazırladığımız bu içerikte tüm detay ve analizleri anlattık.
SEO sürecini bir tedavi çalışması olarak düşünebilirsiniz. Hastalarınız olan web sitelerini tedavi edebilmek için öncelikle teşhis koymanız gerekir. Yani mevcut durumda ne gibi sorunlar olduğunu bulup, bu sorunlar üzerine yoğunlaşmalısınız.
Sorunlar giderildikten sonra artık performansa yönelik çalışmalar yapabilirsiniz.
TEKNİK SEO NEDİR?
Teknik SEO, sitenizin mevcut durumda düzeltilmesi gereken eksikliklerinin tespitine yönelik çalışmalardır. Bu çalışmalar sırasında, öncelik sıralamalarınızı iyi bilmeli ve denetimi buna göre yapmalısınız. Tabi bunun için sıralamalara etki eden faktörleri de iyi bilmelisiniz.
Bu içerikte size, sitenizi iyileştirecek çalışmaları anlatmanın yanında yapılan araştırma ve tecrübelerimiz neticesinde elde edilen sonuçları da paylaşıyor olacağız. Bu sayede hangi kriterlerin sıralamalarda daha etkili olduğu ve çalışmalarınıza nereden başlamanız gerektiği hakkında size rehberlik ediyor olacağız.
Arama motorları belirli sıralama kriterleri doğrultusunda sitenizi diğer siteler ile kıyaslayabilen algoritmalar aracılığı ile sitenize bir değer vermektedirler. Arama motorlarının sitenize vermiş olduğu değerler, sitenizin sonuç sayfalarında hangi konumlarda olacağını belirler. Tarama botları en küçük detayları dahi atlamazlar. Siteniz ne kadar hızlı ve güvenli olduğunu, tabiri caizse sitenizin içinden geçerek anlar.
Burada bilmeniz gereken bir konu da SEO’nun sürekli değişiyor olmasıdır. Yani site içi denetimlerinizi tek seferde gerçekleştirip arkaya yaslanmak yok.
Her arama motorunun belirli periyotlarda güncellediği sıralama algoritmaları vardır. Bu algoritma ve güncellemeleri takip ederek bu değişimlerden haberdar olabilirsiniz. Bu sayede sitenizde hangi değişikliklerin ve çalışmaların yapılması konusunda da fikir sahibi olursunuz.
Google’ın sıralama algoritmaları aracılığı ile nasıl çalıştığı konusunda bilgi almak için Google Algoritmaları bağlantısını ziyaret edebilirsiniz.
Bu çalışmaları yaparken rakipleriniz de boş durmadığını hatırlatmak isteriz. Sürekli değişen ve gelişen bu ortamda rakipleriniz de izleyerek içeriklerinizi güncel tutmalı ve değişen kurallara göre optimize etmelisiniz.
Nasıl ki aracınızı belirli periyotlarda muayeneye sokarak eksiklerini gideriyorsanız, web sitenizin denetimlerini de belirli aralıklarla gerçekleştirmelisiniz. Bu konudaki tavsiyemiz aylık olarak genel denetim ve eksiklikleriniz gidermeniz ve yılda en az bir sefer tam denetim yapmanız yönünde olacaktır.
Teknik SEO analizi yaparken izleyeceğiniz yol genelden özele kontrol şeklinde olacaktır. Önce sitenizi taramalı genel hataları tespit edip, sayfa özelinde iyileştirmeler yapmalısınız.
Bu içerikte tarama işini screamin frog aracı ile yapacağız. Sitenizin performans ve hızı konusunda ise Google search console, analytics ve hız araçlarından faydalanacağız.
Tarama ve denetim işlemine geçmeden önce 1 milyon web sitesi üzerinde yapılan yabancı kaynaklı araştırmalar neticesinde elde edilen sonuçları da paylaşarak mevcut durumda sıralamaları etkileyen faktörleri de gözden geçirelim.
İşte Araştırma Sonuçlarının Özeti:
- Güvenilir kaynaklardan alınan referans bağlantılar (backlink) son derece önemli bir sıralama faktörü olmaya devam etmektedir.
- Ayrıca bir sitenin genel bağlantı otoritesinin, daha yüksek sıralamalarla güçlü bir şekilde ilişkili olduğu sonucu ortaya çıkmıştır.
- Kapsamlı yazılan içeriklerin, bir konuyu derinlemesine ele almayan zayıf içerikten daha iyi performans gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Semrush’tan alınan analiz sonuçlarına göre araştırması yapılan bu web sitelerinde uzun içerik yayınlayanların daha iyi sıralamalar elde ettiği sonucu çıkmıştır. Bu web sitelerinde ilk sayfa sonucunda ortalama kelime sayısı 1890 kelimedir.
- SSL sertifikasının ilk sayfa sıralaması ile oldukça güçlü bir ilişkisi vardır. Google HTTPS’yi bir sıralama faktörü olarak gördüklerini açıkladıkları için bu sonuç normaldir.
- En az bir görsele sahip içeriğin, herhangi bir görseli olmayan içerikten daha iyi performans gösterdiği ortaya çıkmıştır.
- Title yani başlık etiketi ile sıralama arasında düşük bir ilişki olduğu anlaşılmıştır. Bu sonuç Google’ın anlamsal aramaya geçişinin sonuçlarından kaynaklanıyor olabilir.
- Site hızı gerçekten önemlidir. Hızlı yüklenen sitelerin sıralamalarda iyi konumlarda olduğu anlaşılmıştır.
Bu ve bunun gibi bir çok araştırma sonucunu izleyerek değişen SEO faktörleri ile ilgili bilgi sahibi olmalısınız.
Şimdi teknik SEO denetimine başlayalım.
1.Bulunabilirlik Denetimi
Web sitenizin tüm sayfalarının sıralama sonuçlarında çıkıp çıkmadığından dizin kontrolü yaparak emin olmalısınız. Bunun için Search Console’dan yararlanabileceğiniz gibi, Google arama motorunda da “Site:siteadi.com” araması yaparak da arama sonuçlarında çıkan sayfalarınıza ulaşabilirsiniz.
Bu denetimde amaç dizine eklenmemiş olan sayfa varsa tespit etmek ve hataları düzeltmektir.
Ayrıca site isminizle arama yapıldığında web sitenizin ilk sırada çıkıp çıkmadığını da kontrol etmelisiniz.
2.Tarama Bütçesi Analizi
Tarama bütçesi arama motoru botlarının web sitenizde geçirmek için ayırdığı sürelerdir. Web sitenize arama motorları tarafından atanan değerlere göre belirlenen bu bütçeyi boşa harcamanız sayfalarınızın sağlıklı taranmasını engelleyerek SEO’nuzu da tehlikeye sokabilir.
Bu nedenle Google Search Console > Tarama İstatistikleri üzerinden web sitenizin ne sıklıkla tarandığı konusunda fikir sahibi olarak, özellikle bozuk bağlantılı sayfaların optimize edilmesi sonucunda tarama bütçenizi kontrol altına alabilirsiniz.
3.Site taraması
Tarama işlemini screaming forg aracı ile yapıyor olacağız. Bu aracı Screaming Frog web sitesi üzerinden bilgisayara indirip kullanabilirsiniz. Ücretsiz versiyonu kısıtlı taramaya izin vermektedir.
Öncelikle programı açarak arama kısmına web sitenizin domanini yazın ve Start tuşuna basın. İlerleme çubuğunda %100 tarama bitene kadar bekleyin.
Screaming frog ve DeepCrawl gibi sitenizin arka planında ki hataları tespit etmenize yarayan bu araçlar SEO çalışmalarınızda size çok fazla yardımcı olurlar. Yaptığımız bu tarama sonucunda birçok konuda sitemizde bulunan hata ve eksiklikleri belirleyebileceğiz.
4.Yönlendirme Bağlantılarının Düzeltilmesi
Tarama bütçesinin boşa harcanmasına neden olan faktörlerden bir tanesi de yönlendirme zincirleridir. Eğer bir bağlantı başka bir bağlantıya yönlendiriliyorsa burada yönlendirme zinciri vardır.
Bu bağlantıları tespit edip gerekli düzenlemeyi yapmanız halinde Googlebotlar sitenizi daha verimli ve daha kısa sürede tarayacaktır. Bu da sizin SEO’nuzu etkileyen durumlardandır.
Yönlendirme bağlantılarını tespit edebilmek için sitenizi tarattığınız screamin frog aracında üst menüde bulunan Response Codes menüsünde bulunan filtre kısmında Redirection (3XX) seçeneğini seçmelisiniz.
Eğer sitenizde yönlendirme bağlantıları varsa aşağıda liste halinde çıkmış olacak. Biz aynı işlemi UPGO için uyguladığımızda da yönlendirme bağlantıları olduğunu gördük. Şimdi bunları nasıl düzelteceğiniz konusunda gelelim.
İlk olarak çıkan sonuçların listelendiği alandan düzeltmek istediğiniz bağlantıya tıklayın, aşağıdaki resimde bulunan 1 numaralı okun gösterdiği en alt menüde bulunan İnlinks sekmesini açın, daha sonra 2 numara ile işaretli kısımdaki URL sayfasını admin sayfanızda açın, burada 3 numara ile işaretli URL bağlantısını bulun. Bu bağlantıyı 4 numaralı URL ile değiştirdiğiniz zaman yönlendirme bağlantısını da düzeltmiş olursunuz.
Eğer sayfadaki bağlantıyı bulmakta zorlanıyorsanız, mause ile sayfada sağa tıklayıp “incele” dedikten sonra kod kısmında CTRL+F ile düzelteceğiniz URL’yi aratıp bulabilirsiniz.
5.Hata (40X) Veren Sayfaların Tespiti
Ziyaretçiler ya da arama motoru botları herhangi bir sayfanıza erişemedikleri zaman bu siteniz için pek iyi olmayacaktır. Bu durumda sayfalarınız 40X hatası vermiş olabilir. Yani sayfanıza ulaşılamıyor olabilir. Bu hataların takip edilmemesi yapılacak en iyi çalışmaların bile çöpe gitmesine neden olabilir.
40X Hatalarını tespit etmeniz bir kaç yolu vardır. Bunlardan bir tanesi de Google Search Console hesabınızdır. Search Console hesabınıza giriş yaparak, tarama sayfasından tarama hataları kısmını açın. Bu şekilde 404 hatalarını tespit edebileceğiniz gibi bir çok araçla da bu taramayı yapabilirsiniz.
Daha önceki screaming frog log file analyser ile log kayıtlarının analizini yaptığımız eğitimde önceden tutarsız durum kodu ve hata kodu veren sayfaları belirlemiştik.
Burada ise tarama esnasında gerçek zamanlı olarak 404 (Hata: Sayfa Bulunamadı) hatası veren sayfaları tespit edip gerekli düzeltme ve yönlendirmeleri yapmalısınız.
Aynı şekilde screamin frog aracında yine Response Codes menündeki filtre kısmında Client Error (4xx) seçeneğini seçerek hata veren sayfaları tespit edebilirsiniz.
Bu sayede tarama bütçesini de kontrol altına alacak adımları atmış olursunuz. Bu hataları mutlaka ilgili sayfalara 301 yönlendirmesi ile yönlendirmelisiniz. Aynı menü içerisinde diğer hataları da tespit ederek sayfalarınızda gerekli düzeltmeleri yapmalısınız.
6.URL Kontrolü
URL yapısı SEO’muzu etkilemeye devam etmektedir. Özellikle Googlebot tarafından sağlıklı bir tarama gerçekleşmesi için URL’lerin optimize edilmesi gerekmektedir.
Sayfa başlığınızla alakalı ve çok uzun olmayan URL’leri tercih etmelisiniz. Bu bağlantılar kısa ve bakıldığında akılda kalıcı olmalıdır.
www.siteadi.com/p=44? Tarzı URL parametreleri kullanmamalısınız. Ayrıca bağlantılarda kullanılan kelimeler arasına “,” ya da “_” gibi işaretlerin konulması sayfanız özelinde büyük sıkıntılar çıkarabilir. Bunun yerine “-“ çizgisinin kullanılması daha uygundur. Bunun nedeni bu işaret arama motorları tarafından boşluk olarak algılanır.
Bunun dışında URL’lerinzde kesinlikle ASCII karakterler kullanmamalısınız. ASCII karakter, kısaca ö-ğ-ç gibi Türkçe karakterlere denir. Bu konuda kendinize alışkanlık edinerek içerikleriniz dışında özellikle dizinlerinizde ve URL’lerinizde bu karakterleri kullanmamalısınız.
Şimdi hatalı URL tespiti yapmak için üst menüde bulunan URL kısmını açıyoruz. Öncelikle ASCII karakterlerin kullanıldığı bağlantıları tespit edelim. Bu hatalar genelde içeriklerinize eklemek için hazırladığınız resim dosyalarında oluşur. Bu nedenle dosya uzantılarında da bu karakterleri kullanmaktan kaçınmalısınız.
Açtığınız URL sayfasında solda bulunan filtre kısmından Non ASCII Characters seçeneğini işaretleyin. Aşağıda gördüğünüz gibi görsel dosyamda bulunan uzantıda “ı” karakteri kullanılmış. Bu ve bunun gibi hataları listeledikten sonra düzeltmeniz gerekecektir.
Devam edelim ve yine aynı filtreleme kısmından gereğinden uzun URL’leri tespit edelim. Bunun için Over 155 Characters seçeneğini seçmelisiniz.
Ayrıca URL sayfasının sağ tarafında bulunan arama kısmından “,” ve “_” karakterlerini aratarak, varsa bu karakterlerin kullanıldığı URL tespitlerini de yapabilirsiniz.
7.Sayfa Başlıklarının (Title Etiketlerinin) Kontrolü
Sayfa başlıkları içeriğin ne ile ilgili olduğu konusunda Google’a sinyal verir. Sayfa başlıklarının arama sonuçlarında görünür ve etkili olması kullanıcıların aradığı konuyla ilgili sayfayı tıklayıp tıklamaması arasında büyük etkiye sahiptir.
Sitenizde bulunan sayfalarda sayfa başlığı olmayanları ve olanlarda ise belirli karakterden fazla olanları tespit edip düzenlemelisiniz.
Bunun için Page Titles menüsü filtre kısmından öncelikle Missing araması ile sayfa başlığı olmayan yani title etiketi olmayan sayfaları tespit edebilirsiniz.
Yine Over 60 Characters seçeneği ile sonuç sayfalarından taşma yapan sayfaları bularak başlıkları optimize edebilirsiniz. Aynı şekilde 30 karakterin altındaki başlıkları da belirleyerek gerekli optimizasyon işlemlerini yapmalısınız.
8.Meta Açıklamalarının Kontrolü
Meta açıklamaları doğrudan sıralamalara etki etmese bile içeriğin özeti konusunda Google’a ve kullanıcılara ipuçları verir. Doğru şekilde optimize edilmiş meta açıklamaları arama sonuçlarında da çıkar. Kullanıcıyı sayfanıza çekmek için etkili açıklamalar yazabilirsiniz.
Google yazılan her meta açıklamasını sonuç sayfalarında göstermez. Bunun yerine kullanıcının arama amacına yönelik içerikte bir kısım varsa burayı özet olarak gösterir.
Meta açıklamalarını optimize ederken hem masaüstü hem de mobil kullanıcıları da hesaba katarak yazmalısınız. Bunun için ideal uzunluk 60-130 karakter arası olmalıdır.
Sitenizdeki sayfaların meta açıklamalarının uzunluğunu, meta açıklaması olmayan sayfaları screaming frog aracında bulunan Meta Description sekmesi üzerinden tespit edip bu sayfaları optimize edebilirsiniz.
9.Meta Keywords Denetimi
Meta keywords etiketleri artık sıralama faktörü olmaktan tamamen çıkmıştır. Bu nedenle bu etiketlerin sayfalarınızda olup olmadığını kontrol edip varsa kaldırmalısınız.
Bu şekilde gereksiz yükten de sayfalarınızı kurtarmış olursunuz. Bunun için ise Meta Keywords seçeneği üzerinden kontrol sağlayabilirsiniz.
10.Heading Etiketlerinin Kontrolü
Heading etiketleri ile title etiketleri genelde karıştırılır. Kullanılan sayfa başlığı ve H1 etiketleri genelde aynı kullanılır. Ancak bazı durumlarda sayfa başlığı ile heading farklı olabilir. Bunun nedeni semantik kelimelerin heading başlığında kullanılmasının tercih edilmesi ya da kullanıcıların dikkatini çekmeye yönelik başlıkların tercih ediliyor olmasıdır.
H1 etiketinin karakter uzunluğunun da 60’ın üzerinde olmamasına özen gösteriniz. Screaming frog aracıyla aynı şekilde H1 etiketi olmayan sayfaları ve 60 karakter üzerinde ki başlıkları tespit edebilirsiniz.
Hatta benzer başlıkları kullanan sayfaların olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Bunu da filtre kısmındaki Dublicate seçeneği ile analiz edebilirsiniz.
Eğer aynı H1 etiketini kullanan sayfalar varsa bu sayfaların aynı olup olmadığına bakın. Aynı ise Canonical etiketlerini kontrol edin. Aynı içerik değilse başlıkları değiştirmenizde büyük fayda vardır. Bu işlemi yukarıda anlatmış olduğum konularda da yapmayı unutmayın.
11.Görsel Kontrolü
Görseller sayfalarımızda kullanılan ve kullanıcı deneyimlerine büyük katkı sağlayan dosyalardır. Bunların kaliteli ve özgün olması sitemizin kullanılabilirliği açısından fayda sağlar. Ancak kullanılan görsellerin boyutlandırılmasına mutlaka dikkat etmelisiniz.
100 KB ve üzeri görseller sitenizin hızını yavaşlatacağı gibi sayfalarınızın da geç açılmasına sebep olur. Kullanıcılar sabırsız oldukları için bir saniyelik bir gecikme bile sayfanızın terk edilmesine sebebiyet verebilir.
Ayrıca görsellere eğer sadece görsellik amacıyla kullanılmamışsa mutlaka Alt açıklaması eklemeyi unutmayın. Bu açıklamalarda da karakter sayısına dikkat edin. Alt açıklamalar Google’a görselin ne ile ilgili olduğu konusunda sinyal verir. Bu sayede hem sayfaların taranması daha kolay olacağı gibi görsel aramalardan da trafik çekebilirsiniz.
Yine 100 Kb üzeri görselleri ve uzun yazılmış hatta hiç yazılmamış alt açıklamalarını aşağıdaki görselde olduğu gibi İmages sekmesi altında bulunan seçeneklerden belirleyebilirsiniz.
12.Zayıf İçerik Tespiti
Zayıf içerikler yani kelime sayısı az ve kullanıcı dostu olmayan içerikler sayfalarınızda kalma süresini konunun özelliğine göre düşürebilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta bu sayfaların alt konularda yazılmış olup olmadığıdır. Yani ana bir konuda kısa içerikler yazmak sıralamalarda da düşüşe sebebiyet verebilir.
Her halükarda içeriklerinizde en az 300 kelime olmasına dikkat edin. İçerik kelime sayısı kontrolünü ise üst menüde bulunan İnternal seçeneğini seçip sonuç sayfasını sağa kaydırarak Word Count seçeneği aracalığı ile yapabilirsiniz. Ancak size tavsiyem bu sayfayı Export seçeneği ile excell olarak bilgisayarınıza indirip gereksiz kısımları çıkardıktan sonra sıralama yapmanızdır. Bu export işlemini anlattığım bütün konularda da yapabilirsiniz.
Bu yöntemle metin oranı ve tarama derinliği gibi faktörleri de gözden geçirebilirsiniz.
13.SERP Snippet Denetimi
Sayfalarınızın Google arama sonuçlarında nasıl göründüğünü hızlı şekilde kontrol edebileceğiniz bir seçenek var. Screaming frog programının alt menüsünde bulunan SERP Snippet sekmesi ile sonuç sayfalarında sayfalarınızın görünürlüğünü test edebilirsiniz. Aşağıdaki görselde işaretli alanlar ile bu kontrolleri hem masaüstü hem mobil sonuçlarında nasıl olacağını test edebilirsiniz. Bu sayede uzun açıklamaları, hoş görünmeyen kelimeleri, ifadeleri sayfalarınızdan çıkarabilirsiniz.
14.Site Haritası Kontrolü
Site haritaları arama motorlarına ve kullanıcılara site içerisinde rahat gezinmelerini sağlayan dosyalardır. Site haritaları HTML, XML olmak üzere iki ayrılır. XML site haritaları da görsel ve video XML haritaları diye çeşitlendirilebilir.
HTML site haritaları ile XML site haritaları arasındaki fark, HTML site haritalarının kullanıcılar için olması ve kullanıcıların sitede gezinmesini kolaylaştırmasıdır. XML site haritası ise arama motorları için oluşturulur.
Web sitenizde kullanıcı deneyimini artırmak açısından HTML site haritası kullanmanızda fayda vardır. Sitenizdeki tüm sayfalara bağlantı veren bir sayfanız varsa zaten bu haritaya sahipsinizdir. WordPress kullanıyorsanız da çeşitli eklentilerle bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
XML site haritaları ise sitenin dizine eklenmesine rehberlik eden dosyalardır. Bir sayfanın site haritası aracılığıyla dizine eklenmesi o sayfanın sahibinin siz olduğunuz konusunda Google’a bilgi verir. Bu sayede kopya içerik şikayetleri olması halinde Google sizin tarafınızda duracaktır.
Sitenizde bir XML site haritasının olup olmadığını tarayıcınıza siteadi.com/sitemap.xml yazarak kontrol edebilirsiniz.
Ayrıca Search Console hesabınızdan da bu haritanın Google’a bildirilip bildirilmediğin kontrol edebilirsiniz. Eğer site haritanız yoksa çeşitli eklenti ve araçlar sayesinde bu işlemi de gerçekleştirebilirsiniz.
15.Site Hızı Analizi
Site hızının sıralamalarda ne kadar önemli olduğunu hem eğitimlerimizde vurguluyoruz hem de araştırma sonuçları bunu fazlasıyla doğruluyor. Çünkü kullanıcılar sabırsızdır ve bir saniyelik bir gecikmeler bile kullanıcıların sayfamızı okumadan terketmesine neden olur.
Belirli periyotlarla sitenizin hızını analiz etmeli ve gerekli düzenlemeleri yapmalısınız. Bunun için kullanabileceğiniz bir çok araç bulunmaktadır. Özellikle Google’ın PageSpeed Insights aracının kullanımı yaygındır. Google’ın bu hız testi aracı siteniz hakkında yeteri kadar bilgi verir. Mesela sitenizin hızı, yüklenme performansı, yavaş yüklenmeye neden olan sebepler konusunda önerilerde bulunur.
Yine bu eksiklikleri de notlarınız arasına koyarak gerekli düzeltmeleri yapmalısınız.
SONUÇ
Buraya kadar sitenizin “hastalanmasına” neden olan etkileri nasıl belirleyebileceğinizi ve bunları nasıl düzelteceğinizi anlatmaya çalıştık. Bu çalışmaları web sitelerinize yönelik yapmanız halinde, site performansınızda gözle görülür artışlar olacağının garantisini verebiliriz. Çünkü aramam motorları botları tarafından sağlıklı bir taranan bir web sitesi bu çalışmaları yapmayan sitelere kıyasla daha ön plana çıkacaktır.
Bu nasıl bir anlatım nasıl bir ustalık tecrübedir ağzınıza sağlık