Bir internet siteniz varsa ve internet sitenizi aramalarda yukarı çıkartmak, sitenizi daha da popüler yapmak için kullanıcılarınız hakkında detaylı bilgiye sahip olmanız gerekiyor.
Eğer internet siteniz varsa ve kullanıcılarınızı daha detaylı tanımak istiyorsanız Google Analytics tam da size göre. Aslında sadece kullanıcılarınızı tanımak dersek, Google Analytics’i küçümsemiş oluruz. Sitenizin site içi bilgileri ile ilgili size çok yararlı veriler verecek ve sitenizi hızla yükseltmenize yardımcı olacaktır.
Sitenize gelen kullanıcıların hangi sitelerden geldiğini, bir yerde reklamınıza mı tıkladığını, geldiğinde ne kadar kaldığını, siteniz içerisine üye olmuş mu, ürün almış mı, aldıysa ne kadar ürün almış, bilgisayarında hangi işletim sistemini kullanıyor, flash programı var mı, hangi ilden gelmiş, java kullanıyor mu, internet hızı nasıl vs. gibi bilgileri size sunabilir. Müşterilerinizi iyi tanırsanız, ona daha iyi bir hizmet sunarsınız.
Bu da sitenizin yükselmesinde en büyük etken olur. Çünkü Google yakında sadece kullanıcı deneyimi üzerine odaklanacaktır. Tek yapmanız gereken bir Gmail hesabı oluşturmak ve web sitenizi Google Analytics’e senkronize etmek. Daha ayrıntılı inceleyelim: Google Analytics Nedir?
Analiz Araçları
Google Analytics berilerinizi daha detaylı bir biçimde inceleme imkânı sunuyor. Raportlar, sitenize giren kullanıcıların yaptıkları işlemleri ölçmenize olanak sağlar. Ayrıca birkaç tıklamayla özel raporlar ve ziyaretçi segmentleri oluşturup sitenizin işine yarayacak önemli verilerin altını çizebilirsiniz.
Görselleştirme
Sitenizde o an kaç kullanıcı olduğunu, nereden geldiklerini ve sitenizin neresinde bulunduklarını görebilir, hangi bölümde ne kadar kaldıklarını öğrenebilirsiniz. Ayrıca yeni koyduğunuz bir içeriğin sevilip sevilmediğini de öğrenebilirsiniz.
Hatta ve hatta siteniz hakkında ya da sitenizin bağlantıları kullanılarak sosyal ortamda ne kadar tweet atılmış, Facebook’da ne kadar paylaşılmış gibi sosyal medya analizlerini görebilmeniz mümkün.
Özel Raporlar
Standart ve en çok kullanılan metriklerle hazırlanmış veri tablolarını kullanabileceğiniz gibi, kendi özel metriklerinizi kullanabilir ve verileri daha ayrıntılı bir biçimde inceleyebilirsiniz. Verileri ayrıntılı bir şekilde incelemeden sadece cevabını aradığınız sorulara yanıt bulabilirsiniz.
Eğer bu raporları depolarsanız siteniz hakkında bir başarı haritası çıkarabilir ilerisi için o haritaya göre planlamalarda bulunabilirsiniz.
Özelleştirilebilen Değişkenler
Özelleştirilebilir değişkenler, müşteri segmentlerinizi çözmenize ve sitenizle kimin ne kadar etkileşimde olduğunu görmenize yardımcı olur. Özelleştirilebilir değişkenler, Google Analytics’i kendi kafanıza göre özelleştirebilmenize ve işletmeniz önemli müşteri verileri toplayabilmenize olanak sağlar.
Gelişmiş Segmentasyon
Ziyaretçilerin bazıları çok fazla ürün talep ediyorken diğerleri neden hiç ürün talep etmiyor? Gelişmiş segmentleri kullanarak bu soruların cevaplarını bulabilirsiniz.
Daha önceden tanımlanmış segmentlerle analizler yapabileceğiniz gibi kendi segmentlerinizi de oluşturabilirsiniz. Teker teker bütün segmentleri analiz edebilir ya da birden çok segmenti birden inceleyebilirsiniz.
Gösterge Tabloları
Kuruluşunuz açısından önemli performans göstergeleri içeren bir genel gösterge tablosuyla başlayın. Arama motoru optimizasyonu denen SEO gösterge tablosu oluşturun. Tabloların hepsi sürükle bırak özelliğini destekler, yüksek düzeyde özelleştirebilirsiniz.
Paylaşım
Artık kuruluşunuzdaki herkes birlikte çalışabilir. Ekipleriniz birbiriyle daha iyi iletişim kurduğu zaman siteniz daha düzenli bir şekilde çalışacak, aylık programlamalarınızı daha iyi yapacaksınız ve daha programlı bir çalışmayla daha büyük mesafeler ilerleyeceksiniz.
Beklenmeyen değişikliklerden haberdar olmak, iş arkadaşlarınızı bunlar hakkında bilgilendirmek için Intelligence and Alerts özelliğini kullanabilirsiniz. Başkalarının da görebilmesi için hesap geçmişinizi işaretleyebilir ve isterseniz çalışanlarınızla sosyal medya ortamında paylaşabilirsiniz.
API ve Özelleştirmeler
Google Analytics’i kuruluşunuzun ileriki vadede işlerine entegre edebilmek için uygulamaları ve eklentileri kullanabilirsiniz. İsterseniz Google Analytics API kullanarak kendi uygulamalarınızı oluşturabilirsiniz