YouTube, en popüler 2. Arama motorudur. Bu popülerlik beraberinde yüksek rekabeti getirmektedir. Rekabetin olduğu tüm dijital platformlarda SEO ön plandadır. Bu yüzden YouTube SEO, herkesin ilgi duyduğu bir alan haline gelmiştir.
YouTube SEO ile alakalı yayınları incelediğimizde birçok yanlışın doğru olarak anlatıldığını gördük. YouTube SEO alanındaki bu eksiği gidermek için bu güne kadar paylaşılan en detaylı YouTube SEO rehberini sizler için hazırladık.
YouTube kanal kurulumundan kanal SEO optimizasyonuna kadar tüm detaylar sizlerle olacak. YouTube SEO çalışmalarına yeni başlayan kişilerin çok büyük faydalar göreceği gibi bu alanda daha önceden çalışma yapan kişilerin de bu içerikten çok faydalanacağı inancındayız.
Saatlerce uğraşıp video içerikler oluşturduktan sonra aylarca bekleyip 10-20 görüntülemeyi geçemeyen kişiler var. Belki de sorun içeriklerinizde değil de yaptığınız SEO çalışmasındadır. Sırf sabredemeyip belki çok popüler kanallara sahip olacak kişiler içerik girmeyi bırakıp YouTube dünyasına veda ediyor.
İçeriklerinizin kaliteli olduğunu biliyorsunuz. Peki, o zaman neden videolarınız daha fazla tıklama almıyor? Öncelikli olarak bu soruyu kendinize sorun.
YouTube SEO sizi korkutmasın. Temelde uygulayacağınız bazı teknikler sıralamalarınızın iyileşmesine yardımcı olacak. Video içerik oluştururken mutlaka YouTube araçları sayfasında yer alan araçlardan yararlanın. Bu araçlar size zaman kazandıracak.
YouTube SEO adı altında ele alacağımız stratejiler şunlar olacak:
- Anahtar kelime araştırması
- Anahtar kelimeyi video başlığına ekleme
- Video açıklamalarını optimize etme
- Video için doğru etiketleri bulma
- Videoyu kategorize etme
- SEO uyumlu küçük resim kullanımı
- Altyazı ekleme
- İzleyici için kartlar ve bitiş ekranları oluşturma
Tüm alt başlıklarda detaylara yer vererek sizi YouTube SEO konusunda bir uzman haline getirmeyi hedefliyoruz. Vereceğimiz bilgiler başarılı olma yolunda sizlere yardımcı olacaktır.
YouTube SEO çalışmalarına başlamadan önce YouTube algoritmasının nasıl işlediğini öğrenmelisiniz. Öncelikli olarak YouTube algoritması hakkında bilgi vermek daha doğru olacak.
İçindekiler:
- YouTube SEO Algoritmasını Anlama
- YouTube Kanal Kurulumu ve SEO Optimizasyonu
- Anahtar Kelime Araştırması
- SEO Uyumlu Video Dosya Adı
- Anahtar Kelimeyi Video Başlığına Ekleme
- Video Açıklamalarını Optimize Etme
- Video İçin Doğru Etiketleri Bulma
- Videoyu Kategorize Etme
- Küçük Resim Kullanımı
- Altyazı Ekle
- Kartlar ve Bitiş Ekranı Oluşturma
- Kartlar ve Bitiş Ekranı Oluşturma
- Oynatma Listeleri Oluşturma
- Videolarınızı Sosyal Medyada Paylaşın
YouTube SEO Algoritmasını Anlama
YouTube SEO yapılırken düşülen en büyük hata metinlerden yararlanmamak olur. Birçok kişi içerik video olduğu için metinsel öğelere gerek olmadığını düşünür ancak YouTube SEO için metinler büyük öneme sahiptir.
Videoların makalelerden daha fazla ilgi görmesinin nedeni, görsel öğelerin daha anlaşılır ve akılda kalıcı olmasıdır. Ayrıca kullanıcıların uzun içerikler okumaktan sıkılmasıdır. Bu tabi ki metinlerden hiç yararlanılmayacağı düşüncesine kapılmanıza neden olmasın. İçerikler video tabanlı olsa da iyi sıralama almanızda metinsel öğeler size yardımcı olacak.
YouTube botları içeriklerinizi insanların gördüğü gibi göremez. Bu yüzden içeriklerinizi sıralarken metinlerden yararlanır. Videonuzun metin tabanlı öğelerini nasıl düzenleyeceğinizi bilmek, YouTube SEO stratejinizde uzmanlaşmanız için çok önemlidir.
Şimdi YouTube SEO çalışmalarınızda hem görsel hem de metinsel öğeleri daha iyi sıralama almak için nasıl düzenleyeceğinizi öğreneceksiniz.
YouTube Kanal Kurulumu ve SEO Optimizasyonu
YouTube kanal kurulumu ve SEO optimizasyonu konusunun daha iyi anlaşılması için sizlerle birlikte bizde kanal kuracağız. Bu sayede tüm detayları öğreneceksiniz.
# Gmail Oluşturma:
YouTube kanal kurulumuna bir Gmail hesabı oluşturarak başlıyoruz. Gmail.com adresine giriş yapın. Ardından sağ üst köşede yer alan ”Hesap Oluşturun” bölümüne geçin.
Açılan sayfada yer alan ilgili alanları doldurduktan sonra ileri diyerek sonraki adamına geçin.
Hesap bilgilerini girdikten sonra ileri diyerek sonraki adıma geçin.
Bu kısımda cep telefonu tanımlaması yapılıyor. Hesabınız ilerde çalınma riskiyle karşılaşabilir. Bu kısmı atlamadan doğru bir şekilde doldurunuz. Hesabının çalınması nedeniyle YouTube kanalını kaybeden çok sayıda kişi var.
Gizlilik şartlarını kabul ettikten sonra Gmail hesabınızı sorunsuz bir şekilde oluşturmuş olacaksınız. Artık YouTube kanal kurulumuna geçebiliriz.
# YouTube Kanal Kurulumu:
Şimdi youtube.com adresine giriş yapın. Ardından üst kısımda yer alan “oturum aç” butonuna tıklayın. Daha önceden oluşturduğunuz Gmail kullanıcı adı ve şifresini kullanarak oturum açın.
Oturum açtıktan sonra sağ üst kısımdaki profil resmine tıklayın. Bu işlem sonrasında açılır menü karşınıza çıkacak. Buradan da kanal oluştur sekmesine tıklamalısınız.
Sistem size özel ad kullanıp kullanmak istemediğinizi soracak. Kanal adınızın özel olmasını istiyorsanız yani kendi adınızla veya kullanıcı adınızla bir kanal oluşturacaksınız, özel bir ad kullanın bölümü seçin.
Açılan yeni sayfadan kullanmak istediğiniz kanal adını ekleyebilirsiniz. Biz globale hitap eden bir YouTube kanalı istiyoruz ve bu kanalın kedilerle alakalı olmasını istiyoruz. Bu yüzden kanal adımızı “Barking Cat” (Havlayan Kedi) olarak ekledik. Daha sonra onay kutucuğunu işaretleyip oluştur butonuna basın. Bu işlem sonrasında YouTube kanalınız oluşturulmuş olacak.
Sizler de dünya geneline hitap edecek bir kanal kurmayı düşünüyorsanız İngilizce kanal isimleri kullanın. Ayrıca verdiğiniz ismin insanlarda ilgi uyandırmasına da dikkat edin. Bu sayede birçok kullanıcının kanalınıza abone olmasını sağlayabilirsiniz.
Şimdi sırada profil resmi yüklemek var. Eğer hazır profil resminiz yoksa bunu daha sonra da yapabilirsiniz. Ancak biz profil resminizin olduğunu düşünerek işleme devam ediyoruz.
Açılan pencerede profil resmi yüklemeniz için resim yükle modülü yer almaktadır. JPG ya da PNG formatında olan, 800×800 piksellik ve boyutu 4 MB ya da daha az olan profil resmi yüklemeniz gerekiyor. Profil resminiz hazırsa ilgili kısımdan yükleme yapabilirsiniz.
Profil resmini belirledikten sonra kanal açıklaması girmeniz gerekmektedir. Kanal açıklaması “hakkımda” olarak bildiğiniz bölümdür. Bu kısma kanalınızın neyle alakalı olduğunu ve iletişim bilgilerinizi ekleyebilirsiniz. Bu kanalınızın alaka düzeyinin artmasına ve daha iyi sıralama almasına yardımcı olacaktır.
Kanalınızla alakalı bir web siteniz varsa bunu Youtube kanalınıza bağlayabilirsiniz. Ayrıca sosyal medya hesaplarınızı da Youtube kanalınıza eklemeniz mümkün. Aşağıdaki görselde yer alan alanı kullanarak tüm eklemeleri yapabilirsiniz.
Gerekli eklemeleri yaptıysanız kaydet ve devam et butonuna basabilirsiniz. Bu işlem sonrasında YouTube kanalınız tam anlamıyla kurulmuş olacak.
# YouTube Kanal SEO Ayarları
Bu kısma kadar olanları birçoğunuz kendiniz de yapabilirdiniz. Şimdi asıl önemli olan YouTube SEO ayarları bölümüne başlıyoruz. Kanalımızı SEO uyumlu hale getirmeden video yayını yapmaya başlamamamız daha iyi olacaktır.
YouTube kanal SEO ayarlarını kanal özelleştirme bölümünden yapacağız. Bunun için Youtube kanalınıza gelin ve ”Kanalı Özelleştir” butonuna tıklayın.
Kanal özelleştirme kısmında sizi 3 bölüm karşılayacak. Bunlar düzen, markalama ve temel bilgiler bölümleridir. Bizler SEO düzenlemelerine düzen bölümünden başlayalım.
Abone olmayan kişiler için kanal fragmanı: Bu kısma fragman desek yanlış bir tabir yapmış olmayız. Kanalınıza henüz abone olmamış kişiler, kanal fragmanınızı izleyerek bu kanalın neyle akalı olduğunu anlayabilirler. Bu yüzden bu bölüme mutlaka bir intro tarzında fragman oluşturmanızı tavsiye ederiz.
Geri dönen aboneler için öne çıkan video: Bu bölüme en çok izlenmesini istediğiniz videoyu koymanızı tavsiye ederiz. Ayrıca kaliteli olduğuna inandığınız bir video olmalıdır. Abonelerinizden herhangi biri bu videoyu izledikten sonra bir daha bu videoyu baş kısmında görmeyecektir. Aboneler sürekli aynı şeyle karşılaşırsa negatif sinyal oluşur. YouTube algoritması bunu bildiği için sadece 1 defa izlenmeye dayalı olarak gösterim yapar.
Öne çıkan bölümler: Bu bölüm video eklendikçe oluşturulacak bir bölümdür. Ana sayfanızı bu kısımdan şekillendirebilirsiniz. Örneğin ana sayfanıza yeni eklenen videolar ya da en popüler videolar gibi bölümleri bu kısımdan oluşturabilirsiniz. Videolarınızı çeşitli kategorilere ayırıp öne çıkan bölümlerde sunmanız izleyicilerin aradıkları videoya daha kolay ulaşmasını sağlayacaktır.
Gerekli düzenlemeleri yapıp kaydettiyseniz şimdi kanal özelleştirme bölümünün ikinci alt kısmı olan markalama sekmesine geçiş yapabilirsiniz.
Profil resmi: Kanal profil resminin belirlendiği kısımdır. Yükleyeceğiniz profil resmi 98 x 98 piksel çözünürlüğünde olmalıdır. Seçilen profil resminin sade ve bir o kadar da kanalın neyle alakalı olduğunu yansıtması önemlidir.
Banner resmi: Kanal sayfanızın en üst kısmında yer alan banner şeklindeki resim alanıdır. Buraya yüklenen resmin en az 2048 x 1152 piksel çözünürlüğünde olması gerekmektedir. Aynen profil resminde olduğu gibi burada da sadelikten yana olunması gerekir. Ayrıca doğru YouTube SEO çalışması için kanal içeriğini yansıtıcı özellikte olması gerekmektedir.
Video filigranı: Filigran, videolarınızda video oynatıcının sağ köşesinde yer alan görseldir. 150 x 150 piksellik bir resim kullanılması önerilmektedir. Aynıca PNG uzantılı olması faydanıza olacaktır. YouTube videolarını izlerken sağ alt köşede gördüğünüz abone ol gibi görseller video filigranı bölümüne eklenen görsellerdir.
Tüm bu kısımları tamamlayıp kaydettiyseniz şimdi temel bilgiler bölümüne geçiş yapabilirsiniz.
Kanal adı ve açıklaması: Adından da anlaşılacağı üzere kanal adı ve açıklamasının girildiği bölümündür. Kanalımızı açarken bunu daha sonradan da girebileceğinizi belirtmiştik. Eğer uygun bir açıklama yazmadıysanız bu kısımdan yazabilirsiniz. Ayrıca kanal adını da değiştirmeniz mümkün.
Kanal URL’si: İnternet tarayıcısına yazılarak girilecek olan kanal URL’nizin belirlendiği kısımdır. Şu an yeni bir kanal açtığımız için özel URL oluşturamamaktayız. Ancak belirli takipçi sayısına ulaştıktan sonra bu bölümde bir kısım aktif olacak. Buraya tekrardan girerek kanalınıza özel URL tanımlaması yapabilirsiniz. Bu özel URL tanımlaması sayesinde kullanıcılar YouTube kanalınıza daha kolay bir şekilde ulaşabilecek.
Bağlantılar: Özellikle kanalınızla alakalı bir de web siteniz varsa bu kısımdan web sitenizin linkini kanalınıza ekleyebilirsiniz. Eklenen bağlantılar üst kısımda yer alan banner’ın sağ alt köşesinde gösterilecektir. YouTube üstünden bu sayede çok sayıda organik trafiği web sitenize çekmeniz mümkün.
İletişim bilgileri: Takipçilerinizin ya da kanalınızla alakalı sizinle iletişime geçmek isteyen kişilerin size ulaşabilecekleri bir mail adresini gireceğiniz bölümdür. Buraya gireceğiniz mail adresi kanalınızın hakkında bölümünde görülecektir. Kanalınızın güvenilir olduğuna dair SEO sinyallerinin gelmesi için mutlaka mail ekleyin.
Tüm gerekli alanları doldurduysanız artık SEO uyumlu bir YouTube kanalına sahipsiniz. Artık video içerikler üreterek büyük kullanıcı kitlelerine ulaşabilirsiniz. Her alanın tamamladıktan sonra değişiklikleri aktif etmek için “YAYINLA” butonuna basmayı unutmayın.
YouTube SEO sadece kanal optimizasyonundan ibaret değildir. İçeriklerin belirli kurallar çerçevesinde oluşturulması gerekir. Şimdi YouTube SEO’nun detaylarına girmek için içerik oluşturma tarafındaki SEO optimizasyonlarına göz atacağız.
Anahtar Kelime Araştırması
Video içeriklerinizi SEO uyumlu hale getirmek için bir anahtar kelimeye ihtiyacınız var. YouTube SEO söz konusu olduğunda doğru anahtar kelimenin bulunması SEO çalışmasının başarılı olmasının temelini teşkil eder.
YouTube içerikleriniz için anahtar kelime bulmanın çeşitli yolları vardır. Şimdi size doğru anahtar kelimeleri nasıl bulabileceğiniz hakkında bilgi vereceğiz.
YouTube Arama Tamamlama: Bunun için öncelikli olarak YouTube sayfasına giriş yapın. Daha sonra video arama bölümüne video konusunu yazın. Sistem size otomatik arama tamamlamalarını sunacaktır. Bunlar kullanıcıların en çok yaptığı aramalardır. Bu aramalar sizin anahtar kelimeleriniz olacak.
Google Trends YouTube Arama Özelliği: Google Trends, hangi aramaların popüler olduğunu gösteren bir sistemdir. YouTube platformunu kontrol etmeniz ve içeriklerinize uygun anahtar kelimeleri bulmanız Google trends sayesinde mümkündür.
Keywordtool.io Anahtar Kelime Bulma Aracı: Hem ücretli hem de ücretsiz sürümü olan Keywordtool aracı nişinizle alakalı en doğru anahtar kelimeyi bulmanıza yardımcı olur. YouTube sekmesinden alanınızla ilgili konuyu girip arama yapın. Sistem size en doğru anahtar kelimeleri sunacaktır.
Diğer YouTube Anahtar Kelime Araçları: Piyasada anahtar kelime araştırması için birçok araç olmasına rağmen SEMrush ve Ahrefs araçlarını kullanmanızı tavsiye ederiz.
Hangi YouTube anahtar kelime yöntemini seçerseniz seçin, seçtiğiniz anahtar kelimenin kesinlikle videonuzla, başlığınız ve altyazınızla uyumlu olmasına özen gösterin. Ayrıca bu anahtar kelimenin bu kısımlarda kullanılıp kullanılamayacağına da odaklanın.
SEO Uyumlu Video Dosya Adı
Video adınızın anlaşılabilir olması sıralama için olumlu sinyallerin oluşmasını sağlar. Youtube algoritması videonuzun ismini dahi okumaktadır. Şüphesiz bunu sıralama yapmak için de kullanır.
Video dosya adınızın “video11178.mp4” olması kesinlikle yanlış dosya adı seçimi olacaktır. Bunun yerine “Youtube-SEO-optimizasyonu.mp4” şeklinde dosya adlandırması yapmanız kesinlikle olumlu sinyaller için daha önemlidir.
Dikkat edeceğiniz bu küçük ayrıntı bile rakiplerinize oranla daha iyi sıralamalar almanızı sağlayabilir. Bunu göz ardı etmemenizi tavsiye ederiz.
Anahtar Kelimeyi Video Başlığına Ekleme
Videoya akılda kalıcı bir başlık eklenmesi, insanların içeriğinizi daha fazla tıklaması için önemlidir. Tabi ki sadece ilgi çekici olmak yetmez. Başlıkta anahtar kelimenin de yer alması gerekir.
Başlığa eklenen anahtar kelime doğal görünmelidir. Örneğin anahtar kelimemiz “Kedi Sesi” olsun. Bu doğrultuda başlığımızı “Kedi Sesi – Kedi Çağırma Sesi ve Kedi Miyavlaması” şeklinde yapabiliriz. Başlığa Anahtar kelimenizin türevlerini eklemeniz de iyi sıralama almanıza yardımcı olur.
Başlığa anahtar kelime eklemeniz elbette 1. Sırada yer almanızı tek başına sağlamaz. Ancak YouTube algoritmasına olumlu sinyaller göndererek daha iyi sıralama almanıza yardımcı olur.
Video Açıklamalarını Optimize Etme
Başlık bölümünün hemen alt kısmında yer alan bölüm, video açıklamasıdır. Bu kısımdan video açıklamasını girebilirsiniz.
Video açıklaması oluştururken bazı kurallara uymanız gerekmektedir. YouTube video açıklama kısmını oluştururken uymanız gereken kurallar şu şekildedir:
- Video açıklamanız 150-250 kelime arasında olsun ve video hakkında açıklayıcı bilgi versin.
- Anahtar kelime spamı yapmadan anahtar kelimelerinize video açıklamasında yer verin.
- Açıklamanın son kısmına izleyicileri yorum yapmaya teşvik edici cümleler ekleyin.
- Diğer içeriklerinizin bağlantılarını ekleyin.
İzleyiciler video açıklamanızın tamamını okumayacaktır. Başta yer alan 3 ila 4 cümle genelde okuyacakları kısımdır. Açıklamanın devamını da okumalarını sağlamak için özellikle ilk 4 cümleyi okumaya teşvik edici şekilde kurun.
Video İçin Doğru Etiketleri Bulma
Videoda kullanılan etiketler, videonuzun alaka düzeyini arttırıp iyi sıralama almanızı sağlayan en önemli faktörlerin başında yer alır. Bu yüzden YouTube SEO çalışmalarında doğru etiketleri bulup kullanmanız önemlidir.
Başlık ve açıklama kısımlarını doldurduysanız, biraz aşağıda yer alan diğer seçenekler sekmesini tıklayın ve etiketler bölümüne geçin.
İlk etiketi ana anahtar kelimeniz olarak ekleyin. Sonrasında anahtar kelimenizle alakalı diğer ilgili kelimeleri etiket olarak girin. 5-10 arasında etiket girmeniz sizin yararınıza olacaktır.
Bizim hazırladığımız video hatırladığınız gibi kesi sesi ile alakalıydı. Buradan yola çıkarak etiketlerimizi “kedi sesi, kedi çağırma sesi, kedi miyavlaması, kedi” şeklinde ekledik. Sizler de içeriğinize uygun ilgili aramaları belirleyerek etikete olarak girebilirsiniz.
Videoyu Kategorize Etme
Kullanıcıların ve YouTube algoritma sisteminin içeriğinizi daha kolay bulmasına yardımcı olmak için videonuzu bir kategoriye koymanız gerekmektedir. Bunun için düzenleme ekranının alt kısmına doğru inerek kategori bölümüne gelin.
İçeriğinizin mutlaka hangi kategoriye uygun olduğunu düşünün. Birebir aradığınız kategori olmayabilir. Ancak içeriğinize yakın bir kategoriyi seçebilirsiniz. Biz kedilerle alakalı bir içerik oluşturduğumuz için “evcil ve yabani hayvanlar” kategorisini seçtik.
Küçük Resim Kullanımı
YouTube içerik oluşturanların yaptıkları en büyük hata küçük resimlere içerikleri oluştururken gösterdikleri özeni göstermemeleridir. Ekleyeceğiniz küçük resim video arama sonuçlarında görünen kısımdır.
Bu yüzden hazırladığınız küçük resimlerin tıklamaya teşvik edici olması gerekir. Videoya eklenen küçük resimler gösterim sayısını %50 dolaylarında dahi arttırabilmektedir.
Videolarınızın yüksek tıklama alması, YouTube algoritması tarafından içeriğinizin popüler olarak algılanmasını sağlar. Yani ne kadar fazla gösterim alırsanız o derece arama sonuçlarında iyi sıralama alırsınız.
Hazırladığınız küçük resim kesinlikle kullanıcıyı yanıltıcı yönde olmamalıdır. Eğer yanıltıcı küçük resim kullanırsanız kullanıcılar içeriğinizi şikayet edebilir. Direkt video sayfasından geri dönerek negatif SEO sinyallerinin oluşmasına neden olabilir. Hatta bir adım öteye gidersek içeriğe dislike bırakıp kötü yorumlar dahi yapabilirler.
Bir küçük resim gördüğünüz gibi çok fazla negatif SEO sinyallerine neden olabiliyor. Bunu göz önünde bulundurarak içerik hakkında ön bilgi veren, kullanıcıyı yanıltmayan küçük resimler eklemeye özen gösterin.
Altyazı Ekle
Videonuza altyazı eklemek, YouTube arama sonuçlarında sıralamanızı yükseltmek söz konusu olduğunda büyük etkiye sahiptir. Eklenen altyazılar, anahtar kelimenizi daha iyi vurgulamanıza yardımcı olur. YouTube algoritması, altyazıda yer alan metinsel bilgiyi anlayabilir. Bu yüzden altyazınızda anahtar kelimenizin olması alaka düzeyini arttırarak daha iyi sıralama almanızı sağlar.
Altyazılar duyma yetisini kaybetmiş kişilerin de videonuzu anlamasını sağlar. Bu da engelsiz yaşam için önemlidir. Algoritma sadece bu yüzden bile SEO hanenizdeki puanı arttıracaktır.
İlk yapmanız gereken resimde de gördüğünüz gibi video dilini seçmek olsun. Varsa altyazı sertifikanızı da ekleyebilirsiniz. Eğer sertifikanız yoksa bu kısmı yok olarak bırakmanızda bir sakınca yoktur.
Bu işlemden sonra “altyazıyı yükle” sekmesini tıklayabilirsiniz. Burayı tıkladığınız zaman sistem size “zamanlama ile” ve “zamanla olmadan” şeklinde 2 seçenek sunacaktır. Bu kısımdan size uygun olanı seçip daha önceden hazırladığınız altyazı metin dosyasını yükleyebilirsiniz.
Altyazıları otomatik oluşturma seçeneği de vardır ancak bazen komik altyazılar ortaya çıkabilmektedir. Bu durum mahcup olmanıza dahi neden olabilir. Video uzunluğu ne kadar fazla olursa olsun altyazıları manüel olarak yazmanızı tavsiye ederiz. Otomatik oluştursanız bile okumadan sisteme yüklememeniz sizin yararınıza olacak.
Kartlar ve Bitiş Ekranı Oluşturma
Videolarınıza bitiş ekranı ve çeşitli kartlar ekleyebilirsiniz. Bunların her ikisi de YouTube SEO stratejinizin önemli parçalarıdır. Video bitiş ekranına içeriğinizle akalı diğer video içeriklerinizi ekleyerek kullanıcıların bunları da izlemesini sağlayabilirsiniz.
Ayrıca video içeriğinizin belirli kısımlarında kullanıcılarınızı ekstra olarak farklı içeriklere de yönlendirmeniz gerekebilir. Bunun için videonun ilgili zamanına kart eklemesi yapmanız mümkündür.
Bitiş ekranına ekleyebileceğiniz çok sayıda öğe vardır. Bunların tümü, izleyicilerinizin videolarınızdan başka birini tıklamasını, kanalınıza abone olmasını veya ilgili bir kanalın tanıtılmasını sağlamak için tasarlanmıştır. Size uygun olan tasarımı seçerek kullanabilirsiniz.
Diğer kısım olan video kartları da kullanıcıları özel içeriklere yönlendirmek için harika diyebileceğimiz uygulamalardır. Bu kartları kullanarak farklı kanallarda yer alan videolara yönlendirme yapabileceğiniz gibi kullanıcıların ziyaret etmesini istediğiniz özel içerikler için de kart eklemesi yapabilirsiniz.
Hem bitiş ekranının hem de kartların amacı aynıdır. İzleyicilerinizle etkileşime geçmek ve onları mümkün olduğunca uzun süre içeriğinizde tutmak için kullanılırlar. Videolarınız ne kadar uzun izlenirse, YouTube’un algoritmasına o kadar olumlu sinyaller gönderilir. Bu sayede daha iyi sıralama alabilirsiniz.
Oynatma Listeleri Oluşturma
Birbiriyle alakalı olan videoları tek bir oynat listesinde paylaşmayı sağlayan sistemdir. Bu sayede kullanıcılar ilgi duydukları daha fazla videoyu izleyebilir.
Kanalı Özelleştir > Oynatma Listeleri >Yeni Oynatma Listesi adımlarını takip ederek oynatma listesi oluşturabilirsiniz.
Oynatma listelerini web site mimarisinde kullandığınız kategoriler olarak düşünebilirsiniz. Bunun site olumlu yönde SEO puanı göndereceğinden emin olun. Organik YouTube trafiğini incelediğimizde gelen trafiğin büyük bölümünün oynatma listelerinden geldiğini görüyoruz.
Daha çok izlenme daha iyi SEO demektir. Bu yüzden oynatma listesi oluşturmayı kesinlikle ihmal etmeyin. Video içerikleriniz arttıkça oynatma listesi stratejiniz de değişecektir.
Videolarınızı Sosyal Medyada Paylaşın
YouTube, kendisi sosyal medya platformu olan bir kuruluştur. Buna rağmen içeriklerin görünürlülüğünü arttırmak için diğer sosyal medya platformlarından destek alınmalıdır.
Video içerikler üretmeye başladığınız zaman hiç aboneniz olmadığı için videolarınız çok az kişi tarafından izlenecektir. Bu yüzden içeriklerinizi daha fazla tanıtmanız gerekecek.
Bunun için sosyal medya siteleri en ideal yerlerdir. Facebook, Twitter ve Instagram gibi sosyal medya platformlarında videolarınızı paylaşın. Organik trafik elde edeceğinizi düşündüğünüz her yerde mutlaka yer alın.
Sizlere YouTube SEO hakkında detaylı bilgi sunmak için sıfırdan kanal oluşturduk ve adım adım bilgiler verdik. https://www.youtube.com/channel/UC5ZIfJ3xs3b-79Lkzh2RiCw adresini kullanarak hazırladığımız kanalı son düzenlenmiş haliyle de inceleyebilirsiniz. Bu şüphesiz size ilham kaynağı olacaktır.
Teşekkürler Müslüm Aslantürk, Youtube SEO hakkındaki yazınızı oldum, zaten çoğunu da kendi kanalımda uyguluyorum
Harika bir içerik olmuş. Youtube kanalı nasıl açılıra kadar her şeye değinmişsiniz. Verdiğiniz bilgileri hem eski video içeriklerimi düzenlemek hem de yeni videolara seo yapmak için kullanacağım. Youtube ile alakalı içeriklerinizin devam etmesini temenni ederim.