
Web site sağlığını Google Search Console üstünden kontrol eden kişiler yapısal veri seçeneğiyle karşılaşmıştır. Yapısal veri seçeneğinin içerisinde “hentry (markup: microformats.org)” şeklinde bir kısım bulunmaktadır. İlgili bölüm, hentry veri yapısıyla alakalı sorunların listelendiği kısımdır.
Birçoğunuz hentry kavramıyla belki de il defa karşılaşıyor. Bu yüzden ilk olarak hentry kavramının ne olduğunu derinlemesine bir şekilde ele alacağım.
Şimdiden söylemeliyim ki eğer wordpress tabanlı bir web siteye sahipseniz hentry hatalarından diğer yazılımlara göre daha kolay bir şekilde kurtulabilirsiniz.
Hentry Nedir?
Microformats.org tarafından yapılan tanımlamaya göre hentry, bir hAtom girişinin varlığını belirten bir kök sınıf adıdır. hAtom, makalelerde anlamsal bilgileri tanımlamak için tasarlanmış olan bir mikroformattır.
Arama motoru örümcekleri bir makaleyi taramak indexlemek için başlığa, içeriğe, yazar adına, yayımlanma tarihine gibi birçok bilgiye ihtiyaç duymaktadır. Web sitede tanımlanmış olan hentry bilgileri arama motorları için gerekli olan bu bilgileri içermektedir ve arama motoru örümceklerinin taramayı daha kolay bir şekilde yapmasını sağlamaktadır.
Genellikle kabul gören hentry şeması aşağıdaki gibidir.
entry-title. (Gerekli)
entry-content. (İsteğe bağlı)
entry-summary. (İsteğe bağlı)
updated. (Gerekli)
published. (İsteğe bağlı)
author. (Gerekli)
bookmark. (İsteğe bağlı)
tag. (İsteğe bağlı)
Yukarıdaki şemayı inceleyecek olursanız makalelerde mutlaka başlık, yazar, yayımlanma tarihi olmak zorundadır. Eğer bunlar hentry olarak belirtilmezse Google Search Console üstünde hatalar oluşacaktır.
Hentry Hatalarını Düzeltmenin Faydaları Nelerdir?
Hetry yapılandırılmış veriler sınıfında yer alır. Web sitelerde kullanılan yapılandırılmış veriler arama motoru örümceklerinin web site içeriğinizi daha iyi anlamasını sağlar.
Hentry eklemeleri web sitelerin daha iyi sıralamalar almasını sağlamaz ancak kullanıcıların içeriklerinizi daha kolay anlamasını sağlayacaktır.
Şu veya bu nedenden dolayı hentry hatalarını düzeltmeyecek olursanız herhangi bir sıralama kaybı yaşamazsınız. Yapacağınız bu düzenlemeler kullanıcıların içeriği daha iyi bir şekilde anlamasını sağlayacaktır.
WordPress Sitelerde Hentry Hataları Nasıl Düzeltilir
Hentry hatası alıyorsanız ve bu hatadan kolay bir şekilde kurtulmak istiyorsanız tek yapmanız gereken şey ilgili hataya neden olan öğeyi kaynak kodlarından kaldırmak olacaktır.
Aşağıda yer alan kodu wordpress temanızın functions.php dosyasına eklemeniz hentry hatalarının ortadan kalkmasını sağlayacaktır.
add_filter( 'post_class', 'remove_hentry' ); function remove_hentry( $class ) { $class = array_diff( $class, array( 'hentry' ) ); return $class; }
Hataları kaldırmadan düzeltmek isteyenleriniz de olacaktır. Bunun için öncelikli olarak yapmanız gereken şey hentry hatasının oluşmasına neden olan kısmı bulmanızdır. Google Search Console üstünden almış olduğunuz hentry hatası eğer kategori URL’sini işaret ediyorsa düzenlemelerinizi archive.php üstünden yapmalısınız. Hata sayfa URL’sini işaret ediyorsa düzenlemeler page.php üstünden yapılacaktır. Aynı şekilde makaleleri işaret eden bir hentry hatası varsı düzenlemelerinizi single.php üstünden yapmanız gerekmektedir.
Hentry hatasının oluşmasına neden olan kısmı bulduysanız artık işiniz bir hayli kolay. Uygun eklemeler yaparak ilgili hataların ortadan kaldırılması mümkündür.
Yazarın eksik olması
Yazar vcard tanımlamasıyla alakalı bir hata mevcutsa aşağıdaki kodu hatanın olduğu php dosyasında arayın.
?php the_author(); ?
Yukarıda yer alan kodu bulduysanız bu kodu aşağıdaki kodla değiştirin.
Makale başlığının eksik olması
Makalelerde başlık tanımlaması yapılması makalenin neyle alakalı olduğunu anlamak için önemlidir. Eğer eksik başlıktan dolayı hentry hatası alıyorsanız aşağıda yer alan kodu hatanın işaret ettiği kısma ekleyin.
<h1 class="entry-title">The title</h1>
Güncelleme tarihinin eksik olması
WordPress tabanlı web sitelerde genellikle içerik yayımlanma tarihi entry olarak belirtilir. Eğer temanızda bu hentry tanımlaması yoksa içeriklerinizin bağlı olduğu php sayfalarına aşağıdaki kodu eklemelisiniz.
<span class="date updated published"></span>
Yukarıdaki kod makalenin yayımlanma tarihini gösterecektir. Eğer uzun zaman önce yayımlamış olduğunuz bir makaleyi güncellemek ve bu makale içerisinde güncellenme tarihini de göstermek istiyorsanız aşağıdaki kodu ilgili php içerisine koymanız gerekmektedir.
<span class="updated"> '.$updated_time.'</span>
Yukarıdaki kod sayesinde okuyucu makalelerin hangi tarihlerde güncellendiğini bilecektir. Bu da bilgilerin eski ya da yeni olduğunu anlamalarını sağlayacaktır.
Hentry Değişiklikleri Nasıl Test Edilir?
Hentry düzenlemelerini yaptıktan sonra Google yapısal veri test aracını kullanarak hentry değişikliklerinin doğru bir şekilde yapılıp yapılmadığını test edebilirsiniz. Yaptığınız test sonucunda aşağıdaki görselde yer alan bilgilere yakın bilgiler karşınıza çıkacaktır.
Gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra arama motoru örümcekleri web sitenizi ziyaret edecektir ve Google Search Console üstünden karşınıza çıkan hentry hataları bir süre sonra tamamen ortadan kalkacaktır.