WordPress CMS altyapısını kullanıyorsanız, WordPress SEO’nuzu geliştirerek hem organik trafiğinizi hem de gelirinizi arttırabilirsiniz. WordPress SEO optimizasyonu konusunda vereceğimiz bilgiler başlangıçtan ileri düzeye şeklinde olacak.
WordPress, SEO konusunda en başarılı CMS sistemidir. WordPress’in SEO’sunu geliştirmek için yapabileceğiniz çeşitli optimizasyonlar vardır. Bu makalede size eğitim veriyormuş gibi en ince ayrıntısına girerek SEO optimizasyonu konusundaki tüm detayları vereceğim.
Herkes WordPress’in en iyi SEO seçeneklerine sahip olduğu söylese de bunun tamamen doğru olmadığını bilmelisiniz. Bana göre WordPress tamamen SEO dostu değildir. Sistem üstünde optimizasyon yapmadan kesinlikle yalın haldeki WordPress’in SEO dostu olduğunu söylemek saçmalık olur.
Eğer hiç optimizasyon yapmadan sadece WordPress sistemiyle iyi sıralama elde edeceğinizi düşünüyorsanız size hayal kurduğunuzu belirtmek isterim. Eğer WordPress altyapısıyla iyi sıralama almak istiyorsanız kesinlikle SEO’ya uygun olacak şekilde optimizasyon yapmalısınız.
Bu durum sizi korkutmasın. Zaten bu makaleyi de korkularınızı yenmeniz için hazırladık. Bu WordPress SEO rehberi sayesinde optimizasyonlarınızı kolay bir şekilde yapacaksınız. Bu içerikte WordPress sistemini nasıl SEO dostu haline getirebileceğiniz hakkında altın değerinde bilgilere ulaşacaksınız.
İçindekiler
- WordPress SEO’nun Temelleri
- WordPress SEO Optimizasyonu İpuçları
- WordPress Web Sitenizi Arama Konsoluna Ekleyin
- WordPress Site Haritası Oluşturma
- WordPress Kalıcı Bağlantı Ayarları
- WordPress Breadcrumbs
- Hedef Anahtar Kelimeye Göre Sayfa Optimizasyonu
- Anahtar Kelime Araştırması
- Odak Anahtar Kelimenin Kullanılması
- Kırık Bağlantıların Temizlenmesi
- WordPress Dahili Bağlantıların Geliştirilmesi
- Yapılandırılmış Veri Kullanımı
- SSL ve HTTPS kullanımı
- Yinelenen İçerik Cezasını Önleme
- Replytocom ve URL Parametreleri
- Başlık ve Meta Açıklamada Arama Amacı Optimizasyonu
- Resim Alt Metni ve Resim Site Haritası
- WordPress Yükleme Hızını Optimize Edin
WordPress SEO’nun Temelleri
WordPress SEO çalışmalarını 3 farklı kategoride ele almak gerekir. Bu şekil gruplandırma yapmak, optimizasyonun akıcı olmasını sağladığı gibi daha kısa süre içerisinde SEO çalışmalarının gerçekleştirilmesine de olanak tanımaktadır.
- Sayfa içi WordPress SEO
- Site içi WordPress SEO
- Site dışı WordPress SEO
Sayfa içi SEO’yu ve Site içi SEO’yu çeşitli eklentiler ve bazı düzenlemeler sayesinde kısa süre içerisinde yapabilirsiniz. Bu kısmın size herhangi bir zorluk çıkarmayacağı inancındayım.
Site dışı WordPress SEO ise edineceğiniz bağlantılar ve sosyal medya paylaşımlarından ibarettir. Çeşitli teknikleri kullanarak site dışı WordPress SEO çalışmalarınızı gerçekleştirebilirsiniz.
Bu rehberimizde site dışı SEO çalışmalarından ziyade site içi WordPress SEO optimizasyonuna daha fazla odaklanacağız.
# Sayfa İçi SEO
Bu kısımda içeriklerin belirli bir anahtar kelimeye göre nasıl optimizasyon edileceğine değinilecektir. Yapacağınız sayfa içi SEO optimizasyonu sayesinde arama motorları içeriklerinizin neyle alakalı olduğunu daha iyi anlayabilecek.
# Site İçi SEO
Site içi SEO, sayfa içi SEO’ya oranla daha fazla teknik bilgi gerektirmektedir. Arama motorlarının sorunsuz bir şekilde sayfalarınızı taraması ve dizine eklemesi için çeşitli teknik SEO ayaları yapılmalıdır. Bu kısımda sayfa hızının ayarlanması gibi birçok faktör ele alınacak.
Şimdiden bazılarınızın gözü korkmuş gibi görünüyor. Eğer WordPress konusunda sağlam temel bilgilere sahipseniz SEO optimizasyonunu sorunsuz bir şekilde halledeceksiniz. Temel bilgisi olmayan kişilere yardımcı olmak için temek WordPress bilgilerine de değinmek istiyoruz.
WordPress Görünürlük Ayarlarının Kontrol Edilmesi
Bu ayarı yapmak için WordPress yönetici panelinize giriş yapın ve ayarlar > Okuma bölümüne gidin. Burada “Arama Motoru Görünürlüğü” ayarının işaretli olmadığından emin olun.
Buranın işaretli olması, arama motoru botlarının web sitenizi taramasına engel olur. WordPress ilk defa kurulduğu zaman burada gerekli olan yerin işaretlenmiş olma ihtimali vardır. Web siteyi arama motorlarına açmanız için bu işareti kaldırmanız gerekmektedir.
WWW Olup Olmamasının Ayarlanması
Kullanıcıların aklına en çok takılan şeylerin başında domainlerine WWW eklemek ya da eklememek yer alıyor. Arama motoru botları WWW olan ve olmayan web siteleri iki farklı web site olarak ele alır.
Bu yüzden web sitenizi yayın hayatına sokmadan önce WWW olup olmayacağına karar vermeniz gerekmektedir. WordPress panelinizden Ayarlar > Genel kısmına giderek gerekli yapılandırmaları yapmanız mümkün.
2021 yılına ramak kala hangisini seçtiğinizin SEO açısından bir önemi yoktur. Ancak kısa URL yapısı her zaman avantaj olduğu için şahsen uzun alan adına sahip olan sitelerin www kullanmamasını tavsiye ederiz.
# WordPress SEO eklentisi
WordPress CMS sisteminde SEO ayarlarını daha kolay yapmak için çeşitli eklentiler bulunmaktadır. Bu tarz eklentileri kullanarak SEO ayalarınızı daha kısa sürede yapabilirsiniz. Rank Math ve Yoast SEO gibi eklentileri kullanmanız yerinde bir karar olacaktır.
WordPress SEO Optimizasyonu İpuçları
Şimdi sizlere WordPress SEO’sunu daha da geliştirebilmeniz için ileri düzey ipuçlarını sunmak istiyoruz. Dediklerimizi harfiyen yerine getirecek olursanız SEO konusunda başarılı bir WordPress alt yapısına sahip olabilirsiniz.
WordPress Web Sitenizi Arama Konsoluna Ekleyin
Google Search Console, ücretsiz SEO aracıdır. Web siteniz yayın hayatına başladığı andan itibaren kullanılması gerekmektedir. Google Search Console konusunda detaylı bilgiye sahip değilseniz bile bu SEO aracına web sitenizi eklemelisiniz.
Google Search Console aracı, web siteniz hakkında önemli SEO verilerini bir panel üstünden toplamanıza yardımcı olmaktadır. Buradan alacağınız bilgiler sayesinde ilerleyen dönemde web sitenizi daha iyi bir şekilde optimize edebilirsiniz.
WordPress Site Haritası Oluşturma
Oluşturacağınız XML site haritası, arama motoru botlarının web sitenizde yer alan içeriklere daha kolay ulaşmasını sağlar. Yazılar, Sayfalar, Etiketler, kategoriler oluşturacağınız site haritasında listelenir.
Site haritası oluşturma konusunda çok sayıda eklenti vardır. Web sitenize ekstra yük bindirmek yerine Yoast SEO eklentisini kullanıyorsanız burada yer alan sitemap sistemini aktif etmenizi tavsiye ederim.
Site haritasını sorunsuz bir şekilde aktif ettiyseniz https://upgo.com.tr/sitemap_index.xml bunun gibi bir site haritasının oluşmuş olması gerekmektedir.
Site haritası oluşturduktan sonra Google Search Console sistemine eklediğiniz mülkünüze gidin ve site haritasını bu kısma ekleyin. Bu sayede arama motoru botları içeriklerinize daha kolay ulaşacak. Ayrıca bunun hızlı indeks almanızı da sağlayacağını bilmelisiniz.
İndeks hızının daha da artması için Robots.txt dosyası içerisine de site haritası bağlantısını eklemenizi tavsiye ederiz.
WordPress Kalıcı Bağlantı Ayarları
WordPress sistemiyle hazır olarak gelen kalıcı bağlantı ayarlarının SEO dostu olmadığını bilmelisiniz. Bir URL’nin SEO dostu olabilmesi için kolay okunabilmesi gerekmektedir.
SEO dostu olmayan URL içerisinde çeşitli rakam ve sembolleri barındırır. Bu durum kullanıcıların içeriğin neyle alakalı olduğunu anlamasını zorlaştırır.
İçeriğinizi daha iyi vurgulayabilmek için kesinlikle SEO dostu URL yapısına sahip olmanız gerekmektedir.
Ayarlar> Kalıcı bağlantı bölümüne gidin. Kalıcı bağlantı yapınız olarak /% postname%/ öğesini seçin. Bu sayede URL yapınız SEO dostu haline gelecektir.
WordPress Breadcrumbs
Breadcrumbs, arama sonucu listesinde görülen önemli sayfa içi SEO özelliklerindendir. Eğer web sitenizde Breadcrumbs yoksa ve eklerseniz kesinlikle organik trafikte artış olacaktır.
Breadcrumbs özelliğini aktif etmek için çeşitli eklentiler mevcuttur. Son zamanlarda popüler olan Yoast SEO eklentisini bunun için kullanabilirsiniz. Kodlama bilginiz varsa herhangi bir eklentiye gerek kalmadan da bu özelliği manüel olarak eklemeniz mümkün.
Yoast SEO eklentisini kullanmıyorsanız, daha farklı eklentileri kullanarak Breadcrumbs özelliğini aktif etmeniz mümkün.
Web sitenize Breadcrumbs eklemenizin size şu şekil faydaları olacaktır.
- Hemen çıkma oranını düşürmek
- Geliştirilmiş kullanıcı deneyimi
- Daha iyi arama motoru görünürlüğü
Hedef Anahtar Kelimeye Göre Sayfa Optimizasyonu
WordPress SEO çalışmalarının en önemli kısmı burasıdır. Doğru yapılması halinde yüksek oranda organik trafik çekilebilir.
WordPress SEO eklentileri, belirli anahtar kelimeye göre içerik optimizasyonu yapılmasına olanak tanır. Serp sonuçlarında hangi anahtar kelimede yer almak istiyorsanız içeriklerinizi o anahtar kelimeye göre optimize edin. Bunun için Yoast SEO ya da Rank Math eklentilerinden herhangi birini kullanmanız size yol göstermesi açısından yardımcı olacaktır.
Anahtar kelimeyi ön plana çıkarayım derken kesinlikle kelime spamı yapmaktan kaçının. İçeriklerinizi aşırı anahtar kelimeyle doldurmanız kelime filtresine girmenize, ciddi trafik kaybı yaşamanıza hatta serp sonuçlarından tamamen çıkmanıza neden olabilir. Herhangi bir hataya düşmemek için size yardımcı olacak olan SEO eklentilerini kullanmanızda fayda var.
Anahtar Kelime Araştırması
Doğru anahtar kelimeleri bulmadan içerik oluşturmanız size SEO açısından bir fayda sağlamayacaktır. Bu yüzden kullanıcılar tarafından en çok aranan anahtar kelimeleri belirleyip içeriklerinizi buna göre oluşturmanız gerekmektedir.
Anahtar kelime araştırması yapmak için Ahrefs gibi araçları kullanabilirsiniz. Ayrıca ücretsiz olan keywordtool.io web sitesin de sizlere anahtar kelime araştırması yapma konusunda yardımcı olacaktır.
Anahtar kelime bulmak için ayrıca Google ilgili aramalar ve arama önerileri de dikkate alınmalıdır.
Odak Anahtar Kelimenin Kullanılması
Odak anahtar kelime özelliği, neredeyse tüm WordPress SEO eklentilerinde yer alan bir özelliktir. Bu özelikli, içeriğinizin ilgili odak anahtar kelimeye göre optimize edilmesine yardımcı olur.
Yoast SEO eklentisini kullanıyorsanız odak anahtar kelime bölümüne anahtar kelimenizi girerek içeriklerinizi bu doğrultuda düzenleyebilirsiniz.
Odak anahtar kelime girişini yaptıysanız sistem size aşağıdaki konular hakkında bilgiler verecektir.
- Anahtar kelime yoğunluğu
- Giden Bağlantı
- İç Bağlantılar
- Girişteki yer alan anahtar sözcük
- Anahtar kelime dağılımı
Kırmızı veya turuncu renkte bir uyarı yer alıyorsa bu durum içeriğinizde optimizasyon yapmaya devam etmeniz gerektiğini ifade eder. Sistem yeşil olana kadar içeriğinizi uyarılar doğrultusunda düzenlemeye devam edin.
Kırık Bağlantıların Temizlenmesi
İçeriklerde yer alan kırık bağlantılar, arama motoru örümceklerinin bir çıkmaza düşmesine neden olur. Bu da hanenize negatif SEO puanı olarak yazılır.
Az sayıda içerik varsa kırık bağlantıların tespit edilmesi kolaydır. Ancak çok sayıda içerik varsa kırık bağlantıları bulmak zorlanabilir. Bu tip durumlarda sadece bunun için tasarlanmış olan eklentilerden yararlanılmalıdır. Broken Link Checker eklentisini kırık bağlantılarınızı tespit etmek için kullanabilirsiniz.
Bu eklenti web sitenizi periyodik olarak tarayıp kırık bağlantı olup olmadığı hakkında size bilgi verecektir. Bu yüzden ilgili eklentinin sürekli olarak aktif olmasına özen gösterin.
WordPress Dahili Bağlantıların Geliştirilmesi
Dahili yani iç bağlantılar, içeriklerin biriyle etkileşime girmesi için önemlidir. Size daha önceden içeriklerin aynı organik hite sahip olmadığını söylemiştik. Ayrıca iç bağlantılar sayesinde organik gitin diğer içeriklere de yönlendirilmesi gerektiğine uzun uzaya değinmiştik.
Birçok kişi dahili bağlantıları görmezden gelse de en etkili SEO kriteri olduğunu belirtmek isterim. Size daha önceden söylemiş olduğum piramit SEO tekniğini iç bağlantıların düzenlenmesinde kullanabilirsiniz. Sadece bu teknikle bile çok iyi sıralama almanız mümkün.
Dahili bağlantılar oluştururken sürekli aynı çapa metni kullanmayın. Bu aşırı SEO nedeniyle kelime filtresine neden olabilir. Bu yüzden uzun kuyruk anahtar kelimeleri de iç bağlantı oluştururken kullanmanızda fayda var.
İç bağlantıları düzenlerken eklenti kullanılmasına karşıyım. Bazı eklentiler otomatik olarak iç bağlantı oluşturmaya yardımcı olabilir. Ancak bu durumdan negatif etkilenebilme ihtimaliniz de var. Bu yüzden temkinli olup dahili bağlantıları manüel şekilde oluşturmalısınız.
Yapılandırılmış Veri Kullanımı
Yapılandırılmış veri kullanımı, arama motoru botlarının içeriklerin neyle alakalı olduğunu anlamasına yardımcı olur. Örneğin bir blog gönderisini makale olarak, etkinlik türünü etkinlik sayfası olarak işaretleyebilir ve etkinlik başlangıç tarihi bitiş tarihi gibi verileri ekleyebilirsiniz. Eklediğiniz bu bilgiler serp sonuçlarında görülecektir.
Aynı şekilde içeriklerinize yıldız şeklinde derecelendirmeler de girmeniz mümkün. Yapılan yıldız oylamaları da arama motoru sonuçlarında yer alacaktır.
WordPress sisteminde, çeşitli yöntemler kullanarak yapılandırılmış veriler ekleyebilirsiniz. Bunları manüel olarak ekleyebileceğiniz gibi çeşitli eklentilerden de yararlanabilirsiniz.
İnceleme tabanlı bir WordPress web sitesi için WP Review Pro schema eklentisi kullanılabilir. Ayrıca Schema Pro WordPress için geliştirilmiş olan önemli bir schema eklentisidir. Size uygun olanı seçip kullanmanız, serp sonuçlarında iyileşmelerin olmasını sağlayacaktır.
SSL ve HTTPS kullanımı
SSL sertifikası kullanmak, web sitelerin HTTPS protokolünü kullanmaya izin vermek için gereklidir. Bu sistem, web siteyi ziyaret eden kullanıcıların tarayıcı bilgilerinin şifrelenmesini sağlamaktadır. Yani sitenizin güvenilir olarak sinyal vermesi için önemlidir.
Google, HTTPS’nin bir sıralama sinyali olduğunu resmi olarak açıkladı. Sadece e-ticaret sitelerinde değil, tüm web sitelerde kullanılması gerekmektedir.
Hosting sağlayıcılarının neredeyse tamamı ücretsiz olarak SSL sertifikası sunmaktadır. Eğer blog tarzı web siteniz varsa bu ücretsiz SSL sertifikalarını kullanabilirsiniz. Ancak e-ticaret ile uğraşıyorsanız, güvenliğin üst düzey olması gerektiği için ücretli SSL sertifikalarını tercih etmelisiniz.
Yinelenen İçerik Cezasını Önleme
Yinelenen içerik, negatif SEO puanlarının meydana gelmesine neden olan bir sorundur. Bu sorun, web sitede yer alan birçok URL’nin aynı içeriği işaret etmesinden dolayı meydana gelir.
Etiket, kategori, arşiv sayfalarının indekslenmeye açılması yinelenen içerik sorununun ortaya çıkmasındaki en büyük nedendir. Tam içeriğe sahip olmayan sayfaların indekslenmeye açılması kesinlikle yinelenen içerik problemine neden olur.
Arşiv ve etiket sayfalarının noindex olarak ayarlanması doğru olacaktır. Kategori sayfalarına ise açıklama girilmesi gerekmektedir. Açıklama girilmemesi durumunda yinelenen içerik problemi olabilir. Ayrıca page1 page2 şeklindeki sayfalandırmaları da noindex olarak işaretlemelisiniz.
Replytocom ve URL Parametreleri
WordPress CMS sisteminde en çok yaşanan sorunların başında yer alır. Yapılan yorumların yanıt bağlantılarını inceleyecek olursanız aşağıdakine benzer bir URL yapısıyla karşılaşırsınız.
http://domain.com/%postname%& answertocom = 1 # response
Bu URL yapısı, Google Panda güncellemesi yayına girdiği zaman web site sahiplerinin büyük bölümünün algoritmik ceza almasına neden oldu. Bu tarz URL’lerin index almaması için Yoast SEO permalink seçeneklerinden yararlanabilirsiniz.
Başlık ve Meta Açıklamada Arama Amacı Optimizasyonu
Çok kaliteli içerikler oluşturmasına rağmen yeterli oranda organik trafiğe sahip olmayan web siteler vardır. Bu durum başlıkların ve meta açıklamanın arama amacına uygun olacak şekilde optimize edilmemesinden kaynaklanır.
İçerik oluşturmadan önce anahtar kelimenizi kullanarak arama yapın. İyi sıralama alan içeriklere girin ve nelere yer verdiklerine dikkat edin. Listeler var mı? Nasıl yapılır tarzında konulara değinilmiş mi? Bunlara dikkat ederek içeriklerinizi oluşturun.
Başlık ve meta açıklama oluştururken dikkat etmeniz gerekenler şunlardır:
- Anahtar kelimeniz başlıkta yer alsın.
- Başlık maksimum 65 karakter olsun.
- Meta açıklamada anahtar kelimeler ve uzun kuyruk anahtar kelimeler yer alsın.
- Meta açıklama 160 karakteri geçmesin.
Resim Alt Metni ve Resim Site Haritası
İçeriklerin iyi sıralama almasında içeriğe eklenen resimlerin büyük etkisi vardır. Eğer bu güne kadar içeriklerinizde resim kullanmadıysanız kesinlikle kullanmaya başlamalısınız.
İçeriklerde resim kullanmanız görsel aramalardan ekstra olarak trafik çekmenize yardımcı olacaktır. Ayrıca Pinterest gibi sosyal medya sitelerinden de trafik elde etmeniz mümkündür.
Arama motoru örümceklerini resimlerin neyle ilgili olduğunu anlamak için alt metinlerden yararlanır. Resimlerinizin daha iyi sıralama almasını istiyorsanız kesinlikle alt metin eklemesi yapmanız gerekmektedir.
Ayrıca resimleri adlandırırken 33453.jpg şeklinde anlamsız isimlendirme yapmak yerine seo-nedir.jpg gibi anlamlı isimlendirme yapmaya özen gösterin.
Eğer resim ağırlıklı bir web siteniz varsa kesinlikle resimler için site haritası oluşturun. Ayrıca bunların index alması için Google Search Console hesabınıza bu site haritasını ekleyin.
WordPress Yükleme Hızını Optimize Edin
Web site yükleme hızı, sıralama kriterleri arasında yer alır. Sayfaların hızlı yüklenmesi daha iyi sıralama almanız için önemlidir. WordPress ciddi bellek tüketimine neden olduğu için kesinlikle yükleme hızını arttırıcı yönde iyileştirmelerin yapılması gerekir.
WordPress site yükleme hızını arttırmak için kesinlikle kaliteli önbellekleme eklentilerini kullanmanız gerekir. WP Rocket, WP Fastest Cache ve WP Super Cache kullanmanızı tavsiye ettiğim eklentiler arasında yer alıyor.
Bu eklentileri kurup gerekli ayarları yaptıktan sonra web site yükleme hızında ciddi iyileşmeler olacaktır.
Site hızını arttırmak için neler yapmanız gerektiğini öğrenmek adına Google PageSpeed Insights sayfasından web site analizi yapın. Sistem size nerelerde kusur olduğu hakkında bilgi verecektir. Karşınıza çıkan uyarıları dikkate alıp gerekli optimizasyonları yaparak web site hızını arttırabilirsiniz.
Merhabalar hocam;
Çok güzel bir yazı olmuş, ellerinize sağlık. Birde en çok kullanılan WordPress SEO eklentileri ile ilgili de bir yazı eklerseniz sevinirim.
Saygılarımla;