WordPress AMP Kurulumu Nasıl Yapılır ?

Wordpress AMP Kurulumu

WordPress AMP kurumu, an itibariyle hiç olmadığı kadar önem kazanmış bir yapı haline geldi. Genel itibariyle Google arama motoru, AMP kurulumu yapılmış internet sitelerini daha da ön planda çıkarmaya başladı. Üstelik, içinde bulunduğumuz yıl itibariyle Google için AMP, SEO kriterleri arasında yer almaktan çok daha öteye giderek,  yerini yükseltmeyi başarmış oldu. Peki, tüm bu gelişmeler ışığında WordPress AMP kurulum nasıl yapılır?

AMP nedir?

WordPress AMP kurulum detaylarına değinmeden önce kısaca bilgi vermek gerekirse AMPAccelerated Mobile Pages yani Hızlandırılmış Mobil Sayfalar anlamına gelmektedir. İsminden de anlaşılacağı üzere Google’ın desteklediği bu proje, mobil sayfaların en hızlı şekilde kullanıcılara gösterilmesi üzerine dayanan bir temele sahiptir. Günümüzdeki internet kullanımının, masaüstü kullanımın önüne geçtiği akıllara getirildiğinde, mobil sayfaların da ne derece önemli bir gale geldiği çıkarımı yapılabilir.

Dünyanın en popüler arama motorlarından olan Google’da, hızlı açılan sayfalara verdiği önemi, AMP sistemi ile birlikte iyiden iyiye artırmış oldu. Mobil kullanıcılara gösterilecek sayfaların, tasarım anlamında sadelik ve bununla paralel olarak oluşan hızlı görüntülemesini esas alan AMP (Accelerated Mobile Pages), nitekim son dönemlerde olmazsa olmazlardan oldu.

Ne güzeldir ki dünyanın en çok kullanılan içerik yönetim sistemlerinden olan WordPress, AMP projesinin daha ilk günlerinden bu yana resmi olarak bu projeye destek sunmaya başladı. Sunduğu bu destek ile WordPress AMP özelliği de büyük bir kolaylıkla internet sitelerine entegre edilebilir hale getirildi.

Eklenti ile WordPress AMP kurulumu!

Wordpress AMP Kurulumu

AMP nedir?” sorusuna kısaca değindikten sonra, WordPress içerik yönetim sistemi kullanan site yöneticilerinin, AMP projesine nasıl destek verebileceğine ilişkin detaylara geçiş yapılabilir. Daha önce de belirtildiği gibi Automattic çatısı altında hizmet veren Wordpress, daha Accelerated Mobile Pages yani Hızlandırılmış Mobil Sayfalar projesinin ilk dönemlerinden bu yana, aktif olarak projeye destek sunduğu belirtmiş ve bu yönde çalışmalarına başlamıştı. Automattic tarafından, AMP eklentisi ile birlikte web sitelerinin temel olarak bu projeye destek sunmalarına imkan sağlamıştır.

WordPress AMP eklentisi kurulumu!

Wordpress AMP Kurulumu

Hitap ettiği kesim ve sektörü her ne olursa olsun eğer WordPress AMP kurulumu gerçekleştirmek isteniyorsa, bu sürece ilk olarak Automattic tarafından yayınlanan resmi WordPress AMP eklentisi kurularak başlanmalıdır. Resmi WordPress AMP eklentisini, bu adres üzerinden indirebilirsiniz: https://wordpress.org/plugins/amp/

AMP eklentisinin kurulması ve etkinleştirmesi ile birlikte temel olarak Hızlandırılmış Mobil Sayfalar sistemine geçiş işleminiz başlamış olacaktır. Eklentinin aktif hale gelmesi ile birlikte Wordress yönetim panelinde, AMP eklenti ayarları sekmesi de aktif hale geçmiş olacaktır.

Wordpress AMP Kurulumu

WordPress’in sunmuş olduğu bu resmi AMP eklentisi ile birlikte, siteniziniz AMP sayfalarındaki; renk düzenini, etiket ve kategorisi düzenini değiştirmeniz mümkündür. Bunların dışındaki tüm gerekli düzenlemeleri, ne güzeldir ki AMP eklentisi otomatik olarak gerçekleştirecektir ve teknik olarak site yöneticisine hiçbir ek uğraş çıkarmayacaktır. Lakin, kimi durumlarda AMP sayfaları için, sektöre ve hitap edilen okuyucu kitlesine göre çok daha farklı düzenlemeler yapmak gerekir. Bu noktada AMP sayfalarında detaylı bir düzenleme için, bu defa Automattic tarafından hazırlanmamış olsa da işlevini çok iyi yerine getirmeyi başaran farklı bir eklenti bulunmaktadır. Bu eklentinin ismi AMP for WP – Accelerated Mobile Pages for WordPress’tir ve bu bağlantı aracılığıyla indirilebilir: https://wordpress.org/plugins/accelerated-mobile-pages/

Tamamen ücretsiz olarak sunulan ve birçok farklı özellik ile WordPress AMP sayfalarına detay kazandıracak bu eklentinin yüklenip etkinleştirilmesinin ardından, WordPress yönetim panelinde “AMP” sekmesinin ortaya çıktığı görülecektir.

WordPress sitenize AMP desteği kazandırdıktan sonra AMP for WP eklentisi ile birlikte, birçok farklı tasarım ve özellik detayını da eklemek veya değiştirmek mümkün hale gelecek. Bu değişikler için ilk olarak yönetim panelindeki “AMP” sekmesine geçmek gerekiyor.

 

Ne yazık ki şu an bu eklenti, Türkçe dil desteğine sahip değil. Böyle olmasına karşın hazırlanan oldukça pratik ayarlar bölümü ile tüm ihtiyaçlarınızı kolaylıkla gerçekleştirmeniz mümkün olacaktır.

WordPress AMP kurulum ayarları!

AMP for WP eklentisinin sunmuş olduğu birçok farklı ayar seçeneği bulunmaktadır. Bu seçeneklere de tüm detayları ile değinmekte farda var.

Genel WordPress AMP ayarları

Wordpress AMP Kurulumu

AMP for WP eklentisinin ayarlar bölümünün ilk sekmesi olan “General” yani “Genel” bölümünde; site logosu, özel logo boyut ayarlanması ve sayfaların AMP desteği gibi ayarlar bulunmaktadır.

Logo için daha çok beklenen boyut, 190×36 ve katları şeklindedir. Buna karşın özel bir boyutta logo kullanmak isterseniz, bu sekme altından ayarlama yapabilirsiniz. Genel ayarlar sekmesindeki önemli bölümlerden bir tanesi, “AMP on Pages” bölümüdür.

Wordpress AMP Kurulumu

Bu bölüm, isminden de anlaşılacağı üzere WordPress sitenizdeki yazılar ile beraber, sayfalarında AMP olarak mobil tarafta gösterilip gösterilmeyeceğini ayarlamaktadır. Eğer sayfalarınızın da AMP desteği sunmasını isterseniz, AMP on Pages bölümünü “ON” haline getirebilirsiniz.

Ana sayfa Wordpress AMP ayarları

AMP for WP eklentisinin ikinci ayar sekmesi, “Homepage” yani “Ana sayfa” ayarları için ayrılmıştır.

Wordpress AMP Kurulumu

Bu bölümdeki “Homepage Support” ile birlikte, ana sayfanızın AMP destekli olarak kullanılmaya başlanmasını sağlayabilirsiniz. Nitekim alan adınız, bundan böyle AMP desteği ile birlikte mobil taraftaki kullanıcılara görünmeye başlayacaktır. “Override Homepage Thumbnail Size” bölümünde, ana sayfadaki içeriklerinizi öne çıkarmış görsel boyutunu kişiselleştirebilir ve Front Page” ile birlikte öne çıkan sayfa ayarlaması yapabilirsiniz.

WordPress AMP Google Analytics ayarları

WordPress’in sunmuş olduğu resmi AMP eklentisinden farklı olarak AMP for WP eklentisi ile birlikte, kişisel Google Analytics izleme kodunuzu kullanabilirsiniz.

Üstelik sadece Google Analytics izleme kodu değil, eğer kullanıyorsanız AMP sayfalarını izlemek için; Segment Analytics, Piwik Analytics, Quantcast Measurement ve somScore kodlarını da kullanmanız, söz konusu AMP eklentisi ile birlikte mümkün hale gelecektir.

WordPress AMP tasarım ayarları

AMP for WP Wordress eklenti ayarları bölümünde, dördüncü olarak “Design” yani “Tasarım” bölümü bulunmaktadır.

Wordpress AMP Kurulumu

Bu bölüm, resmi WordPress AMP eklentisi ile birlikte ortak çalışmaktadır. Anlık olarak renk ve diğer tasarım değişikliğindeki ayarları uygulamak ve izlemek için, “Laucnh Post Builder” butonuna basarak, ilgili sayfala geçiş yapabilirsiniz. Belirtildiği gibi bu bölüm, klasik WordPress tema tasarım aracı ile paralel olarak çalışmaktadır.

WordPress AMP SEO ayarları

Wordpress AMP Kurulumu

Söz konusu eklentinin beşinci ayar bölümünde, SEO ayarları yer almaktadır. Bu noktada özel ayarlar gerçekleştirmek istemeyen WordPress kullanıcıları için büyük bir kolaylık sağlayacak eklenti desteği bulunmaktadır. Yoast veya All in One SEO Pack eklentileri ile birlikte bu bölümden aktivasyon sağlanarak, tüm AMP SEO ayarlarının Yoast veya All in One SEO Pack ile yapılan ayarlarla aynı olması sağlanabilir.

WordPress AMP menü ayarları

AMP for WP eklentisi, AMP sayfalarında kullanılacak olan menülerin ayarlanmasına da imkan sunmaktadır.

Bu bölümden, AMP sayfalarında göstermek istediğiniz menüler ile ilgili düzenleme yapabilir veya AMP için özel menü ayarlaması yapabilirsiniz.

WordPress AMP Adsense ayarları

WordPress AMP Adsense ayarları, ne yazık ki resmi olarak sunulan WP eklentisi ile birlikte yapılamıyor ve uzun süre bu konuda sorunlar yaşanmasına sebep olunuyordu. Lakin AMP for WP eklentisi ile birlikte, daha önceden belirlenmiş olan bölümlere, uygun Adsense reklam boyutlarını yerleştirmek mümkün hale geliyor.

“Advertisement” yani “Reklam” ayarlarından; reklam boyutu ve Google Adsense reklam kodu ile birlikte, yazılara 6 taneye kadar reklam eklemek mümkündür. Şu an için bu seçenek, sadece Google Adsense reklam platformuna destek sunmaktadır.

AMP yazı ayarları

AMP sayfaları olarak gösterilecek yazılar ve haberler için, bir takım farklı ayarlar, “Single” adı altındaki bölümden sunulmaktadır.

Wordpress AMP Kurulumu

Bu bölümdeki ayarların anlamları, şu şekilde sıralanmaktadır:

Sticky Social Icons: Sosyal medya paylaşma ikonlarının, “yapışkan” özelliği ile her daim sayfada kalması sağlanır.

Next-Previous Links: İçeriklerden önce veya sonra gelen haberlere veya makalelere, yazının altından link verilmesi sağlanır.

Show Post Modified Date: Yazının veya haberin, en son ne zaman güncellendiğine ilişkin tarih bilgilerinin, üst tarafta görünmesini sağlanır.

Show Related Post from: WordPress AMP eklentisi ile birlikte, yazıların veya haberlerin altında ilgili diğer içerikler bölümü yer almaktadır. Bu bölümün, etiket temelli mi yoksa kategori temelli mi olarak çalışmasının kararının verilmesini sağlar.

Number of Related Post: Son olarak eklenmiş olan bu ayar, ilgili içerikler bölümünde kaç adet içerik görüntüleneceğinin kararının verilmesini sağlar.

AMP sosyal medya ayarları

Sosyal medyanın önemi, pek tabii AMP sayfaları üzerinde de kendini göstermek durumundadır. Bu bağlamda AMP for WP eklentisi ile birlikte, detaylı sosyal medya ayarları yapılabiliyor.

Wordpress AMP Kurulumu

Facebook App ID, Twitter kullanıcı adı ve diğer sosyal medya butonları ile ilgili ayarlamalar, eklentinin bu bölümünden gerçekleştirilmektedir.

AMP genel yapı ayarları

AMP sayfalarının genel taslağı ile ilgili ayarlamalar, “Structured Data” bölümü üzerinden gerçekleştirilmektedir. Bu bölümde yer alan Data Logo, Google arama sonuçlarında en üst sırada çıkan içeriklerinize eklenen logonun ne olacağına karar verilen bölümdür. Genel olarak haber siteleri tarafından iyi bir şekilde ayarlanması ve kullanılması gerekmektedir.

“Default Post Image” bölümü, içeriklerde öne çıkarılmış görsel olmadığı vakit, daha önceden ayarlanan görsellerin otomatik olarak gösterilmesini ayarlamak için kullanılır. Aynı şekilde “Default Post Image Width” ve “Default Post Image Height” bölümleri de bu görsellerin boyutlarını ifade eder.

Diğer AMP ayarları

Son olarak AMP for WP eklentisi ile birlikte yapılabilecek ayarlar için ayrılan bölümler ve işlevleri, şu şekildedir:

Notifications: Bu bölümden AMP sayfalarından kullanıcılara bildirim gönderilmesini sağlamak amacıyla yapılacak çalışmalar detaylandırılır.

Translation Panel: AMP sayfaları, ön tanımlanmış olarak İngilizce ifadelerden oluşmaktadır. Bu bölümden Türkçe karşılıklarını doğrudan veya istenilen şekilde gösterilmesi sağlanabilir.

Comments: Yorumlar ile ilgili ayarlamalar, bu bölümden yapılmaktadır. Temel olarak AMP sayfalarının altında kaç adet yorum görünmesini sağlayacak ayarlamaları içermektedir. Ayrıca Disqus yorum eklentisinin AMP ile kullanılmasına da imkan sunmaktadır.

Gelişmiş AMP ayarları

Belki de AMP sayfaları ile ilgili en önemli bilgilerin yer aldığı bu ayar sayfasında, bilhassa da üzerinde düşünülerek karar verilmesi gereken birkaç özellik bulunmaktadır.

Bu bölümde yer alan ayarlar ve karşılık geldiği anlamlar, şu şekilde açıklanmaktadır:

Archive page Support: Arşiv sayfalarında AMP desteğinin kullanılıp kullanılmayacağına karar verilen bölümdür. Genel itibariyle doğrudan ama sonuçlarında iyi veya kötü etki sağlamaz.

Mobile Redirection: Belki de en az AMP kullanımı kararı kadar büyük bir öneme sahip adım olan Mobile Redirection yani Mobil Yönlendirmeler, mobil cihazlar üzerinden giriş yapıldığında, sitenin bütün linklerini AMP sayfalarına yönlendirmek için kullanılır. Kullanıcılar sitenize doğrudan link üzerinden gelmiş olsa ve sitenizde mobil uyumlu tasarım desteği bulunsa dahi, bu ayar ile birlikte linkler tamamıyla AMP sayfalarına yönlendirilir.

Bu ayarın açık olmadığı durumlar da ise kullanıcıların mobil cihazlardan yaptığı arama sonuçlarındaki AMP sayfalarına giriş dışında, herhangi bir şekilde AMP sayfalar gösterilmez. Dolayısıyla sadece mobil aramalardaki varlığınızı AMP ile güçlendirmek istiyorsanız, bu kararı iyi düşünüp hareket etmek, iyi bir adım olacaktır.

Link to Non-AMP page in Footer: Bu özellik ile birlikte, AMP sayfalarının altında mobil uyumlu sayfaya yönlendirme linki bulunur. Kullanıcılar isterler ise, AMP olmayan sayfalarınıza geçiş yapabilir.

Enter HTML in Header – Enter HTML in Footer: AMP faylarındaki Header ve Footer bölümleri için, özel HTML kodları eklemenize imkan sunar.

WordPress AMP neden kullanılmalıdır?

WordPress AMP kurulumu ile ilgili eklenti bazlı olarak tüm detayları aktardıktan ve “AMP nedir?” sorusuna kısa bir tanımlama sağladıktan sonra, belki de son olarak WordPress AMP sayfalarının neden kullanılması gerektiğine ilişkin bilgiler vermekte farda var.

Daha önce de belirtildiği gibi Google, mobil arama sonuçlarında özel bir çalışma gerçekleştiriyor ve bu SEO kriterleri arasına AMP kullanımını da dahil ediyor. Özellikle haber sitelerinde, AMP sayfaların en üst sıralarda yer aldığı görülmektedir. Öte yandan makalelerin de aynı şekilde AMP sayfaları ile daha ön planda yer aldıkları görülmektedir. Dolayısıyla, rakip karşısında mücadele söz konusu olduğunda, AMP kullanımı ciddi anlamda rekabeti artıracak unsurlar arasında kendini gösteriyor.

Bunların dışında, en büyük dezavantajı ise tasarım tarafındaki sadelik ve siteye eklenen özelliklerin AMP ile birlikte kullanılamıyor olması gösterilebilir. Keza hem Google Adsense hem de diğer reklam ağlarının gelirlerinde, ciddi bir gerileme yaşanması da olası durumlardandır. Ancak söz konusu iyi sıralar elde etmek ve rakiplerle olan mücadele de geri kalmamak olduğunda, Google’da iyi sıralar için AMP büyük bir önem kazanmış oldu. WordPress’in Google ve diğer arama motorları dostu yapısı AMP ile birleştiğinde de çok daha verimli sonuçlarla karşılaşmış olmak, işten bile değil…

Author:
SEO ve Dijital Pazarlama Ajansı
Comments
  • güzel bilgilendirme yapmışsınız wordpress için bunu yapmak kolay tabi ama normal php kodlanmış siteler için biraz zor oluyor.

    • Site haritası oluşturmanıza gerek yok, AMP sayfaları google taramaktadır. Search Console içerisinde > Arama Görünümü > Hızlandırılmış Mobil Sayfalar alanından taranıp dizine eklenenleri görebilirsiniz. Dizine eklenme süreci biraz uzun sürebilir, herhangi ek bir işlem yapmanıza gerek bulunmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teklif Al

Bize projenizi anlatın. En kısa süre içerisinde tarafınıza dönüş yapacağız.