Web site hızının düşük olması, sayfanın açılmasını beklerken uzun süre geçmesine neden olur. Bu durum kullanıcı deneyimini düşürür. Ziyaretçi beklemekten sıkıldığı için ilgili sayfayı terk ederek arama ekranına geri döner. Bu durum sürekli tekrarlandığında ciddi kullanıcı kaybı yaşanır.
Potansiyel müşterilerin web sitede daha uzun süre kalması hepimizin arzuladığı bir şeydir. Bunu sağlamak için web site hızına daha fazla önem verilmelidir. Web site açılış hızının yüksek olması kullanıcı deneyimini arttırır. Bu da şüphesiz web sitenizin rakiplerinizle rekabet içinde kalmasını sağlayacaktır.
Web site hızını ölçmek için kullanabileceğiniz çok sayıda ücretsiz araç vardır. Bu araçlar uygulama hızını ölçmek içinde kullanılabilir.
Web site hızını ölçmek için kullanılan bu araçlar, çeşitli parametrelere göre sayfa hızını belirler. Büyük medya dosyalarının belirlenmesi, gereksiz CSS dosyaları, sistemi zorlayan JavaScript dosyaları ve içerik teslim ağının analizi hızın belirlenmesinde etkilidir.
Web site veya uygulama hızını ölçmek için kullanılan çok sayıda araç vardır. Sizlere en kalitelileri hakkında bilgi vermek adına toplamda en iyi 14 aracı ele alacağız. Web site hızını ölçmeyi sağlayan bu araçları anlatmadan önce sizlere birkaç temel terminoloji hakkında bilgi vermek istiyoruz. Sistemde karşınıza çıkacak olan bu hususları bilirseniz bu araçları daha iyi anlarsınız.
İlk bayt zamanı: web site hızı analizindeki en temel kavramlardan birisidir. Web site sunucusunun duyarlılığının bir ölçüdür. Adres satırına web site URL’sini girince ilgili web siteye yükleme isteği gönderilir. İlgili isteğe verilen yanıt süresi ilk bayt zamanı olarak tanımlanır.
HTTP istekleri: herhangi bir isteği sunuya gönderdiğinizde, web sitesi ve bilgisayarınız onun köprü metni aktarım protokolü adıyla iletişim kurar. HTTP temelde terminaliniz ile siteyi barındıran sunucu arasında geçen bir mesaj dizisidir. Buradan yola çıkıldığında http isteği ne kadar fazlaysa site hızı o kadar yavaştır diyebiliriz. HTTP istekleri azaltılarak web site hızı arttırılabilir.
JavaScript ve CSS: web sitelerin yavaş açılmasına neden olan en önemli bileşenlerdir. Web site yüklemelerinde sonraya bırakılmaları daha hızlı açılmayı sağlar. Render-blocking özelliği sayesinde web siteleri daha hızlı hale getirmek mümkündür.
Minification: web sitede yer alan bileşenlerin küçültülmesini kapsar. Ayrıca yabancı ögelerin web siteden kaldırılması da burada ele alınır. Asıl amaç, web sitenin eksiksiz bir şekilde açılmasını sağlayacak stilin oluşturulmasıdır. Yazılım içerisinde yer alan boşlukların kaldırılması minification işlemleri arasında yer alır.
En İyi Web Site Hız Testi Araçları
Web site hızını ölçen, hızın düşmesine neden olan bileşenler hakkında bilgi veren çok sayıda araç vardır. Şimdi sizlere hem ücretli hem de ücretsiz olarak hizmet veren en iyi web site hızı ölçme araçları hakkında bilgi vereceğiz.
1. Uptrends
Uptrends, hız testini yapmak için lokasyon seçimine olanak tanır. Bu özelliği uptrends web site hız testi aracını diğerlerinden ayıran bir özelliktir. Yapılan hız testi sonunda detaylı raporlama yapar. Raporda hem olumlu hem de olumsuz özellikler belirtilir. Rapor incelenerek web site hızını arttırmak için gerekli olan optimizasyonlar hakkında bilgi alınabilir.
Yapılan test, web sitenizde gecikmelere neden olan tüm faktörleri belirlemenizi sağlar. Ögelerin tamamı için HTTP üst bilgileri denetlenir. Bu sayede yavaşlığa neden olan kök sorunların analizi kolaylaşır.
Uptrends, gerçek zamanlı analiz yapar. Bu sayede bir kullanıcının web sitenizi ziyaret ederken ne tür deneyimler yaşandığını görebilirsiniz. Yapılan tam sayfa kontrolü, sitede yer alan unsurların yükleme hızını nasıl etkilediğini görmenizi sağlamaktadır.
Uptrends, dünyanın en iyi web site izleme aracıdır. Sadece web sitelerin hız analizi yapılmaz. Bu araç kullanılarak mobil uygulamaların hız analizi de yapılabilir. Uptrends, lokasyona dayalı bilgiler sunar. Performansı ayrıntılı olarak ölçer ve farklı internet protokollerinde (HTTP, DNS ve SQL) kullanım sağlayan güçlü bir araçtır.
2. PerfTool
PerfTool, açık kaynaklı bir proje olup Github tarafından hazırlanmıştır. PerfTool, web siteleriyle alakalı bilgi toplayıp sonrasında bunları görüntüleyen bir uygulamadır. Sitem tarafından hazırlanan raporun okunması birçok araca göre daha kolaydır.
CSS kaynağı sayısı, HTML hataları, Google Pagespeed Insights puanı gibi bilgiler bu araç üstünden alınabilir. PerfTool, 3 veri kaynağını referans alarak rapor hazırlar. Bu veri kaynakları arasında Google Pagespeed Insights, Devperf ve W3CJS yer almaktadır.
PerfTool aracını kullanarak performansı etkileyen 200’den fazla veri hakkında bilgi alabilirsiniz. PerfTool, web sitenin tamamını tek seferde analiz eder. Yani tüm URL’leri ayrı olarak analiz etmenize gerek yoktur.
3. KeyCDN Speed Test
KeyCDN Speed Test, çok sayıda ayrıntıyı içerisinde bulundurur. Öne çıkan özellikleri arasında hız testini hızlı bir şekilde yapması baş sırada yer alır. Hız testinin 14 farklı konuma göre yapılması mümkündür.
Raporlarda HTTP istek sayısı, istenen sayfanın boyutu ve yükleme süresi hakkında bilgiler vardır. KeyCDN Speed Test aracının cep telefonundan çalıştırılması mümkündür. Sistem gerçek zamanlı içerik dağıtım ağıyla birlikte çalışır. CDN olarak tanımlanan bu özellik dünya çapında proxy sunucu ve veri merkezi ağıdır.
KeyCDN Speed Test, HTTP/2 özelliği olan bir araçtır. Bu da diğer araçlara göre daha yüksek performans göstermesini sağlar. Bildiğiniz gibi HTTP/2, HTTP’nin gelişmiş sürümüdür.
CDN sunucu ağı sadece hız, kullanılabilirlik ve ölçeklenebilirlik sağlamakla kalmaz. Aynı zamanda sayfa isteklerinin her zaman en yakın bulunma noktasına gitmesini sağlayacak şekilde konumlandırılır. Bu da çeşitli lokasyonlardan web siteye giriş yapan kişilerde web site açılış hızının yüksek olması anlamına gelir.
4. Dotcom-Monitor
Dotcom-Monitor aracı, 25 farklı lokasyondan ve 7 farklı tarayıcıdan test yapmaktadır. Bunlar Dotcom-Monitor aracının en önemli özellikleridir. Yapılan web site hız analizi sonrasında sunulan rapor birçok araca göre daha detaylıdır.
Rapor 5 farklı bölümü içermektedir. Özer, performans, hız grafiği, sunucu analizi ve hatalar rapor içindeki bölümlerdir. Kullanıcı dostu ara yüze sahip olduğu için raporu anlamak kolaydır. Bu rapor sayesinde web sitenizdeki eksikleri görebilirsiniz. Ayrıca yavaşlamaya neden olan bileşenleri kolay bir şekilde belirlemeniz mümkündür. Rapor içerisinde yükleme süresiyle alakalı da detaylı bilgiler yer almaktadır.
Dotcom-Monitor, ücretsiz olarak hizmet vermektedir. Dotcom-Monitor ekibi insanların faydalanması adına yeni araçlar da geliştirmektedir. Bu araçların tanıtımı da en kısa süre içerisinde yapılacaktır.
5. Varvy Pagespeed Optimization
Varvy Pagespeed Optimization, Patrick Sexton tarafından geliştirilmiştir. Kendisi Moz’un en önemli kişilerinden birisidir. Bu araç toplamda 5 farklı bölüme göre raporlama sunar. Sayfa hızı sorunları, CSS yüklemesi, kaynak şemaları, hizmetler ve JavaScript yüklemeleri raporda yer alan bölümlerdir. Bu veriler kullanılarak nelerin iyileştirilebilineceği grafikle sunulur. Web sitenizi SEO dostu haline getirmek için birçok yararlı öneriye bu araçtan ulaşabilirsiniz.
Patrick Sexton, web sitelerin nasıl optimize edileceğine dair harika bir araç geliştirmiştir. Bilgi sunmasının yanı sıra öğretici bilgileri de içermektedir. Tarayıcının önbelleklemesi ve JavaScript yüklenmesinin ertelenmesi öğretici bilgiler arasında yer almaktadır.
Bu araç; sunucu yanıt sürelerinin azaltılması, sıkıştırmanın etkinleştirilmesi, yönlendirmelerin en aza indirilmesi, görünür içeriğe öncelik verilmesi, CSS dağıtımının optimize edilmesi, JavaScript‘i erteleme gibi çok sayıda konuda bilgi vermektedir.
6. Sucuri Load Time Tester
Sucuri Load Time Tester, hız testinin hızlı ve kolay şekilde yapılmasını sağlar. Yapılan test sonucunda web sitenize A’dan F’ye doğru genel bir puan verilmektedir. Bir kullanıcının web sitenize bağlanma süresini ölçer, Ayrıca sayfanın tam olarak yüklenmesi için gerekli olan süreyi de hesaplar.
CDN kullanan web sitelerde yükleme süresi düşük olacaktır. İlk yükleme süresi zaten düşükse bu araç yerine diğer araçları kullanmanız daha mantıklı olacaktır.
Web site performansına ek olarak web site güvenliği de sağlamaktadır. HTTP/2 desteği, GZIP sıkıştırma ve akıllı önbellekleme hizmetleri de içerisinde vardır. Web siteniz sıklıkla saldırı alıyorsa Sucuri Load Time Tester kullanmanızı tavsiye ederiz. Kurulum yaparken ekstra bir şey yüklemeniz gerekmez. Sadece DNS adresinde küçük değişikliklerin yapılması yeterlidir.
7. Google PageSpeed Insights
Google PageSpeed Insights, web site performansını ölçmek için geliştirilmiş en iyi araçlardan birisidir. Bu araç o kadar iyidir ki diğer araçlar aslında bu araçta yer alan bilgileri sunar. Yapılan test sonucunda web sitenize 1’den 100’e kadar bir puan verilir. Bu aracın hem masaüstü hem de mobil versiyonları vardır. Sistem ayrıca web site performansını arttırmak için bilgiler sunmaktadır.
Google PageSpeed Insights, sayfanın üst kısmının ne kadar sürede yüklendiğini ölçmektedir. Sistem ayrıca web sitenin tamamını yüklemek için gerekli olan süreyi de ölçmektedir. Birbirine yakın öğeler, uygun font boyutları, görünüm yapılandırması gibi kullanıcı deneyimine dayalı veriler de bulunmaktadır.
Google PageSpeed Insights aracından hem masaüstü hem de mobil ara yüzle alakalı bilgiler alırsınız. Bu araç Google’a aittir. Bu sayede sürekli olarak geliştirilmesi yapılır. Web site performansını arttırmak için bu aracı kullanmanızı tavsiye ederiz.
8. YSlow
YSlow, Yahoo verilerine dayanarak çalışır. Google PageSpeed Insights aracına alternatif olarak kullanılabilir. Açık kaynaklı bir araçtır. Analizler Yahoo kuralları baz alınarak yapılır.
YSlow, test sürecini 3 aşamada gerçekleştirir. Sistem öncelikli olarak DOM verilerini tarar. Sonrasında tüm veriler hakkında bilgi alır. Alınan bilgileri analiz ederek kurallara uygun olacak şekilde not alır. Test sonucunda kişiye notlar bir araya getirilerek rapor sunulur.
http isteklerinin en aza indirilmesi, CDN ağının kullanılması, JavaScript ve CSS dosyalarının hariç yapılması ve DNS aramalarının azaltılması bu araçta yüksek hıza ulaşmak için önemlidir. Ayrıca web sitenizin birden fazla tarayıcıda sorunsuz bir şekilde çalışması da gerekmektedir.
9. Pingdom Speed Test
Pingdom Speed Test, webmasterlar arasında en çok bilinen araçlardan birisidir. Bu araç tarafından sunulan rapor 4 bölüme ayrılmaktadır. Bunlar arasında web site performansı, sayfa boyutu, yükleme süresi ve sorgu sayısı yer almaktadır.
Pingdom, web siteleri 4 farklı konuma göre analiz etmektedir. Ücretsiz hizmet veren araçlardan birisidir. 4 farklı konuma göre analiz yapıldığı için genel olarak elde edilen test sonuçların gerçeği yansıttığı söylenebilir.
Pingdom aracını kullanarak web site hızını test ettikten sonra çok ayıda bileşen hakkında bilgi alabilirsiniz. Sistem sayfada yer alan resim boyutlarından tutun da HTML boyutuna kadar sayfa hızını etkileyen birçok faktör hakkında bilgi veriyor. Raporda yer alan bilgiler doğrultusunda optimizasyon yapabilirsiniz. Yapılan optimizasyonlar web site hızının artmasını sağlayacaktır.
10. Pagelocity
Pagelocity, web site performansına farklı bir bakış açısıyla bakmaktadır. Arama motoru optimizasyonu, sosyal medya ve konyak kodlarına dair birçok öneri sunmaktadır. Rakiplerinizle karşılaştırma yapmak için de ideal bir araçtır. Ücretsiz olarak kayıt olup daha çok sayıda özelliğe ulaşabilirsiniz.
Pagelocity raporu, kod ve kaynak görünümünde gelmektedir. HTTP üstünden çalışan bir web siteniz varsa DOM ve ilk bayt süresini grafiksel olarak görürsünüz. Kaynak görünümündeyken hangi ögenin sayfa açılış süresine etki ettiğini görmeniz mümkündür.
Rakiplerle karşılaştırmaya uygun olması rakiplerinize oranla eksiklerinizi görmenizi sağlar. Sadece bu özelliğinden dolayı bile kesinlikle kullanılması gereken bir araçtır. Karşılaştırma yapınca hem güçlü hem de zayıf olan yönlerinizi tespit edebilirsiniz.
Yapılan test sonucunda sunulan raporda çok sayıda bilgi yer alır. HTML ve CSS kodlama önerilerinden tutun da anahtar kelimelere kadar birçok bilgi raporda yer alır. Kullanıcı dostu ara yüzü sayesinde hiç zorlanmadan bu aracı kullanabilirsiniz.
11. WebPageTest
WebPageTest, 40 farklı lokasyona göre 25 farklı tarayıcıda test yapmaya olanak tanır. Sadece bu özellikleri bile ne kadar detaylı test yapıldığını anlamaya yeter. Yapılan test sonucunda web sitelere A’dan F’ye kadar bir puan verilir.
JavaScript devre dışı bırakma, SSL sertifikasını görmezden gelme, içerik engelleme gibi ekstra özellikleri de vardır. Yapılan test sonucunda sunulan raporda performansı arttırmaya dolayı çok sayıda bilgi bulunur.
12. Google Chrome Dev Tools
Google Chrome Dev Tools, çok sayıda gelişmiş özelliği içerisinde barındıran bir araçtır. Web site hız ölçüm araçları arasındaki en kapsamlı araçtır. Google Chrome tarayıcınızda web sitenizi açıp F12 tuşuna basarak bu test aracını açabilirsiniz.
Google Chrome Dev Tools aracı sizlere hangi bileşenlerin web site hızınızı düşürdüğü konusunda bilgi verecektir. SEO çalışmalarımızı Google odaklı olarak yapıyoruz. SEO çalışmalarından başarılı sonuç almak için Google Chrome Dev Tools aracına odaklanmak mantıklı olacaktır. Hızın düşük olmasına neden olan kusurları ortadan kaldırarak bu aracın size verdiği puanı arttırabilirsiniz.
13. Yellow Lab Tools
Yellow Lab Tools, web site performansı ölçme alanında en yeni araçlardan birsidir. Performansla alakalı çok sayıda bilgi verdiği için kısa sürede popüler hale geldi.
DOM, CSS, sunucu istekleri, sunucu yapılandırma ve JavaScript dosyaları sistemin verdiği puanı etkiler. Yellow Lab Tools aracını kullanarak web sitenizin masaüstü, tablet ve cep telefonunda nasıl performans gösterdiğini test edebilirsiniz.
Yellow Lab Tools aracının sunduğu öneriler, web site optimizasyonu yapmanızı kolaylaştırır. Aracın ücretsiz olması temel kullanım nedenlerinizden birisi olabilir.
14. GTmetrix
GTmetrix, web site performansıyla alakalı en net bilgileri sunan araçlardan birisidir. Pagespeed ve YSlow ölçümlerine dayalı olarak ayrıntılı değerlendirme yapmaktadır. Yapılan test sonucunda web sitelere A ile F arasında bir puan vermektedir. Bu aracı ücretsiz olarak kullanıp web sitenizi test edebilirsiniz.
Adblock ve video oynatma gibi gelişmiş özellikleri vardır. Farklı bağlantı türlerine göre test yapılabilir. Yapılan test sonucunda elde edilen raporu CSV dosyası olarak dışa aktarmanız mümkündür.
PayPal, Spotify, GoDaddy, Nike, HP, NBC ve Nordstrom gibi köklü kuruluşlar testlerini bu araçla yapmaktadır. Sisteme kayıt olmanız halinde daha fazla özellikten yararlanabilirsiniz. Web sitenizi aylık, hatalık hatta saatlik olarak izlemeniz mümkündür. Ayrıca belirli koşullara göre e-posta uyarıları da alabilirsiniz.
GTmetrix aracını kullanarak web site hızının düşmesine neden olan etmenleri görebilirsiniz. Aylık belirli ödeme yaparak sistemin tüm özelliklerinden yararlanmanız mümkündür.