UX Nedir? SEO için UX Neden Önemlidir?

ux deneyimi

Daha önce UX’in siteniz için önemli olduğunu duymuşsunuzdur. Peki UX nedir? SEO için UX neden önemlidir? Eğer Google’da yüksek sıralamalar istiyorsanız UX ne olduğunu ve önemini anlatacağız. Ziyaretçilerinizi memnun bırakmak için neler yapmanız gerektiğine değineceğiz.

UX Nedir?

UX, user experience yani kullanıcı deneyiminin kısaltmasıdır. Tahmin ettiğiniz hepsi kullanıcı performansını artırmaya yöneliktir. Bir web siteniz olabilir ancak olması gerektiği gibi midir? Kullanıcılar siteyi kullanmak için nedenleri var mıdır? UX, bir cep telefonu için, süt için, araba için, herhangi bir ürün için kritik önem taşır. Kullanıcı bir şeyi tecrübe ederken bundan ne kadar memnun olduğu sorusu önemlidir. Bir şey gördüğünüzde onun sizi rahatlatmasını mı isterseniz yoksa kızdırmasını huzursuz etmesini mi? UX tamamen bunlarla ilgilenir ilk izlenim her zaman önemlidir kalıbı siteler içinde geçerlidir.

UX veya Kullanılabilirlik?

ux kullanıcı deneyim

UX ve kullanılabilirlik bazen iki anlamda kullanılabilir. Benzerdirler ancak birbirinden farkları vardır. Kullanılabilirlik sadece sitenin kullanıcıya sağlayacağı teknik detayları içerirken, UX daha kapsamlı olarak yaklaşır. İnsanları etkileyecek renk tonları, butonlar, yerleşim, içerik türü, hız gibi çoklu pencereden bakılmasını sağlar. Bir web sitesi çok kullanışlı veya kullanıcı dostuysa ziyaretçiler kolaylıkla ne yapmak istediklerini bulabilir veya yapabilir. Mükemmel bir kullanıcı deneyimi sağlamanın temelidir.

Örneğin, blog yayınlarımızda kullanılan çizimler kullanılabilirliği artırmak için gerekli değildir ancak kullanıcı deneyimini artırmada katkı sağlar. İnsanlara akıllarında kalıcı görseller vermek, bilgi aktarımını hızlandırır ve kalıcı olmasını sağlar. Bu sitenin UX’ine katkıda bulunur. UX çalışmaları aslında bir marka olma stratejisidir.

UX’i geliştirmek SEO için Neden Önemlidir?

Site kullanılabilirliğini ve UX’u iyileştirmek neden SEO stratejisinin bir parçası olmalı? Google ve diğer arama motorları, kullanıcı sorgularının en iyi sonuçla gösterilmesini istemektedir. En iyi sonuç en iyi sonuç sadece en iyi cevap anlamına gelmez. En iyi sonu. cevabı iyi cevaplarla ifade edebilmek ve iyi bir deneyim sağlamak anlamına gelir. Örneğin, sık sorulan bir soruya mükemmel bir cevap yazdıysanız ancak siteniz yavaşsa, güven konusunda sorun yaşıyorsanız, anlatımınız karışıksa Google sizi en iyi cevap olarak kabul etmez.

Google nasıl biliyor?

Google bu deneyimleri algılamak için bir çok yöntem kullanır. Site hızı ve kodlama yapısı gibi unsurlara bakar, mobil dostu olması, sinir bozucu java kodları içermemesi, harici ve dahili bağlantılar gibi birçok inceleme yapar ancak en önemlisi ziyaretçi ayak izleridir. Sitenizi kullanan insanların davranışlarını analiz ederek tepkilerini ölçer.

Kullanıcı sinyalleri, Google’ın sitenizde gördüğü davranış kalıplarıdır. Birçok kişi web sitenizi çok hızlı terk ederse, aradıklarını bulamazlarsa olumsuz sinyal verir. Hemen çıkma oranı bu konuda ipuçları verebilir ancak hemen çıkma oranın yüksek olması her zaman başarısız oldunuz anlamına gelmez. Hedef bilgi bunu gerektirdiği için ziyaretçi bilgiyi alıp ayrılmış olabilir. Bu konuda çeşitli istisnalar olabilir. Başarılı olup olmadığınızı anlamak için güncel sıralamanızı takip etmelisiniz. Eğer yukarı yönlü bir yükseliş trendiyseniz işinizi yapmışsınızdır ancak aşağı yönlü bir trend içindeyseniz bazı şeyler yolunda gitmiyor anlamına gelir.

Yukarıda bahsettiğimiz konu UX’in içinde olduğu gibi organik SEO’nun temelidir. Siz insanların kullandığı ve güvendiği bir site haline gelmeyi başarırsanız yüksek sıralamalarda beraberinde gelir. Yani UX’i tek başına bir SEO stratejisi olarak kullanmanız mümkündür.

Bütünsel SEO (Holistic SEO)

bütünsel seo nedir

Kullanılabilirlik ve UX, sadece arama motorları içindir? Sanırım cevabımızı biliyorsunuz, Seo Şefi olarak her zaman web sitesine bütüncül bir şekilde bakmayı savunmuşuzdur.Bu web sitenizi pek çok açıdan mükemmel hale getirmeniz için çabalamanız anlamına gelir; harika içerik, kullanım kolaylığı, mobil uyumu, güvenliği, hızı ve yazılım temizliği gibi ziyaretçileri memnun bırakacak kriterler üzerinde sitenizi şekillendirmeniz gerektiğini vurgularız. Bu işi gerçekten istekli ve başarılı bir şekilde yaparsanız zaten sıralamaları yükselerek daha fazla kalıcı ziyaretçi kazanıp marka olma yolunda ilerlersiniz.

Nereden başlamalıyım?

İlk olarak web sitesi ve sayfaların hedeflerini düşünerek başlayın. Ziyaretçi sitenizde ne yapmak istiyor? Alışveriş yapacak? Makale okuyacak? Bağış yapacak? Eğer kitlenizin ne istediğini bilmezseniz onlarına hiçbir şey veremezsiniz. Zihninizi arındırarak kullanıcı gözünde sitenizi inceleyin siz nerede ne yapardınız? Nasıl davranışlar sergilerdiniz? Öncelikle bunları gözlemleyin. Tasarımınız ve içeriğiniz hedefe ulaşmak için uygun mu? gibi soruları tarafsız bir şekilde cevaplarsanız eksiklerinizi kolayca bulabilirsiniz.

Kendinize dürüst olun ve soruları cevaplayın:

  • Bir sayfada ne bulmayı beklerdiniz?
  • Bir sayfanın tasarımı bu sayfanın amacını destekliyor mu?
  • Doğru yerlerde doğru butonlar var mı?
  • İçeriğiniz iyi yapılandırılmış ve bulunması kolay mı?
  • Siteniz mobil’de iyi çalışıyor mu?

Çoğu kişi, kendi sitesinde çok çalıştığı için sorunları görmezden gelir veya bildiği sorunları düzeltmeden geçmeyi tercih eder. Gerçekten doğru analizlerle bir sonuç elde etmek istiyorsanız hedef gruplara ulaşarak sitenizi eleştirmelerini isteyin. Size gelen mesajlarda iletilen hataları görmezden gelmeyin, bunlar kullanıcının size verdiği değerli bilgilerdir. Onların gözünden sitenizin nasıl çalıştığı hakkında bilgiler verir. Anket çalışmaları yaparak insanların ne düşündüğü konusunda bilgiler edinebilirsiniz. Tasarımın en iyi sonuçlarına ulaşmak için A/B testi yapmaktan kaçınmayın.

Özetle kendinize mazeret üretmeden. UX çalışmalarına başlayın ziyaretçilerin deneyimi ne kadar iyiyse sıralamanızda o kadar iyi olur!

Author:
SEO ve Dijital Pazarlama Ajansı
Comments
  • Kullanici deneyimini arttirmak icin bir yorum yazayim dedim. Son zamanlarda okudugum en faydali iceriklerden birisi olmus, tesekkurler…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teklif Al

Bize projenizi anlatın. En kısa süre içerisinde tarafınıza dönüş yapacağız.