Title ingilizceden gelen bir terimdir, ünvan, isim, ad anlamına gelmektedir. Yani sitemizde biz bunu başlık olarak kullanıyoruz. Seo başlangıcının en temel prensibidir ve genel kullanım alanı sayfa kaynaklarında içerisinde html kodlarının en üst satırı (html tag) içerisinde yer alır.
Seo açısından kullanımı nasıl olmalıdır ?
- Başlıkların kısa ve öz olmasına dikkat edilmeli.
- Seo demek özgünlük demektir, başlıklar kesinlikle özgün olmak zorundadır.
- Başlıklarınızda tekrarlardan kesinlikle uzak durunuz, örnek : seo ve seo kuralları.
- Konumuz başlık ile aynı olmak zorundadır. Örnek : Konumuz seo ise başlıklarımız seo nedir ?
- Konumuzun giriş gelişme ve sonuç bölümlerinde başlıkların kullanılmasına özen gösterilmelidir.
Title taglarının Anlamı?
Ttitle tagları arasına yazacağınız yazılar, sayfa başlığı olarak kullanılır.
Örnek: <title> seo hizmetleri </title>
Title tag kullanımının faydaları ?
Sitenizin arama motorlarında Google, yandex, yahoo, bing gibi motorlarda indexlenmesini ve ziyaretçi trafiğinizi olumlu yönde etkiler.
Başlık türleri hakkında bilgi ?
konu içi ve konu dışı başlık türü olarak ikiye ayrılmaktadır.
Konu İçi Başlık Türü : H1,H2,H3 VB olarak giden etiketlerdir. Seo analizlerinde sık sık karşınıza çıkmaktadır.
Konu Dışı Başlık Türü: <title> </title> tagları arasında kullanılanlardır.
Konu içinde H1,H2,H3vb etiketlerin kullanımı ?
4 örnekle açıklamak gerekirse;
<h1> seo danışmanı </h1>
<h2> seo hizmetleri </h2>
<h3> seo </h3>
<h4> seo uzmanı </h4>
Sayfa başlıkları ile ilgili daha fazla şey öğrenmek için Google’ın aşağıda verdiğimiz linkini okuyabilirsiniz.
https://support.google.com/webmasters/answer/35624?rd=1
Title Nasıl Kullanılır?
Makalemizin başından beri sizlere title kullanımı ile alakalı teknik bilgileri sunduk. Bu bilgilerin neredeyse tamamına tüm SEO platformlarında rastlamanız mümkündür. Asıl önemli olan şey kullanılan title kısmının SEO uyumlu hale getirilmesidir. Bu bağlamda sizlere SEO uyumlu title nasıl kullanılır hakkında ipucu niteliğinde bilgiler vereceğim.
Benzersiz Title Kullanımı
Daha önceden index almış ve belirli sıralamaya ulaşmış olan makalelerin birebir aynısı şeklinde title belirmeniz sıralama almanızı zorlaştıracak hatta kimi zaman imkansız hale getirecektir.
Arama motoru örümcekleri serp sonuçlarında sıralama belirlerken en çok kullanılan title kısmını referans almaktadır. Sıralama en büyük paya başlık etki ettiği için başlıkların benzersiz olması önemlidir. Title oluştururken kesinlikle kullandığınız başlığın daha önceden kullanılmamış olmasına dikkat etmelisiniz. Bunu bir örnekle açıklamamız eminim daha iyi anlamanızı sağlayacak.
1. Örnek Title: Elmanın Faydaları Nelerdir?
2. Örnek Başlık: Elmanın Faydaları Nelerdir Uzmanların Yorumları
İkinci örneğimizde kullanılan title daha önceden hiçbir makalede kullanılmadığı için benzersiz nitelik taşımaktadır. Bu özelliğinden dolayı birinci örnekte yer alan kullanıma göre daha iyi sıralama alması mümkündür.
Bilgi: Arama motoru örümcekleri makale içerisinde kullanılan alt başlıkların da (H1, H2, H3, H4, H5) benzersiz olmasına dikkat eder. Bu yüzden kullandığınız alt başlıklarda da benzersizliği yakalamaya çalışın.
En iyi Title Kullanım Tekniği
Harekete geçirici kelimeler kullanıcıları tıklamaya teşvik edici nitelikte olan kelimelerdir. Makale başlıklarında bu kelimelerin kullanılması organik trafiğin hafife alınmayacak düzeyde artmasını sağlar.
Hedef anahtar kelimemizin “SEO Nedir” olduğu bir makale düşünün ve karşınıza aşağıda yer alan iki başlık türü çıksın. Siz olsanız hangi içeriği daha fazla okumak isterdiniz sorusunu kendinize yöneltin.
1. Örnek Title: SEO Nedir?
2. Örnek Title: SEO Nedir? Nasıl Yapılır?
3. Örnek Title: SEO Nedir? Nasıl Yapılır? 11 Adımda Öğrenin
Bu soruyu kendime yönelttiğim zaman en çok 3. Örnekte yer alan başlığa sahip postu okumak isterdim. Bunun sebebi ise bana SEO’nun nasıl yapılacağını 11 adımda öğreteceğini vaat ediyor olmasıdır. Title hazırlarken kullanılan 11 rakamı ve öğrenin kelimesi harekete geçirici niteliktedir. Sizler de başlıklarınızda harekete geçirici kelimeleri kullanarak başarılı çalışmalara imza atabilirsiniz.
SEO Uyumlu Title Uzunluğu
Yaptığımız araştırmalara göre SEO uyumlu title uzunluğu 60 ila 65 karakter arasında olmalıdır. Daha kısa olması bazı uzun kuyruklu anahtar kelimelerde iyi sıralama almasına engel olacağı gibi daha uzun olması gereksiz kelime kullanımından dolayı spama düşülmesine neden olabilir.
Başlık oluştururken her ne kadar 60 ila 65 karaktere odaklanılsa da aslında piksele odaklanılması daha doğru olacaktır. Piksel referans alınarak SEO uyumlu title yani başlık uzunluğu ne olmalıdır sorusuna cevabımız 500 – 571 piksel olmalıdır şeklinde olacaktır. Bu piksel boyutundan daha uzun başlık kullanılırsa başlıklar arama sonucu ekranına sığmayacaktır. Okuyucu başlığı tam olarak görmediği için verdiğiniz bilgiler hakkında bilgi sahibi olamayacağına inanarak makalenizi görmezden gelip farklı sayfalara yönelecektir.
Bu etkilerinden dolayı makalelere title oluştururken makale uzunluğunun 500 – 571 piksel arasında olmasına özen gösterilmelidir.
Ayrıca indexlerinizin sonunda blog info açıklaması da yer alıyorsa bu kısmın da başlık uzunluğuna dahil edildiğini bilmelisiniz. Aşırı uzun blog infoları başlıkların piksel olarak arama sonucuna sığmamasına neden olacağı için blog info açıklamalarını aşırı derecede uzun tutmamaya özen gösterin.
Bilgi: Bu güne kadar yayına almış olduğunuz makalelerin title kısımlarında verdiğimiz bilgilere ters düşecek nitelikte hatalar yapmış olabilirsiniz. Eski makalelerinizi verdiğimiz bilgilere göre güncelleyerek daha iyi sıralamalar alıp organik trafiğinizi arttırabilirsiniz. Güncelleme yaparken ceza almamak için aşırıya kaçmamaya, gün içerisinde maksimum 3 makaleyi düzenlemeye dikkat edin.
Güncelleme Tarihi: 27.09.2018
bilgiler için teşekkürler hocam