Tarama Hatalarının Google Sıralamasına Etkisi
Web sitelerinin tarama hataları belirli zamanlarda ciddi sıralama düşüşlerine neden olabilmektedir. Sıralama düşüşleri sonrasında trafik kayıpları ortaya çıkmaktadır.
Web sitelerine yönelik ortaya çıkan tarama hataları Google’ın başarılı bir tarama yapamadığı veya HTTP hata raporu veren sitenin URL’leri hakkında bilgi vermektedir. Tarama hataları raporunda iki ana bölüm bulunmaktadır. Tarama hataları raporu bölümleri;
- Site Hataları: Raporun site hataları bölümünde son 90 gün içerisinde Googlebot’un siteye erişmesini engelleyen tüm sorunlar listelenmektedir.
- URL Hataları: Raporun URL hataları bölümünde ise Google’ın masaüstü veya telefon sayfalarını taradığı aşamada ortaya çıkan spesifik hatalar olarak değerlendirilmektedir. URL hatalarında yer alan her bölüm Google sayfalarına erişim sağlayabilmek için kullanmış olduğu farklı mekanizmalara karşı gelmektedir. Listelenen tüm hatalar ise tarama yaptığınız sayfaya ilişkin olduğu unutulmamalıdır.
Site Hatalarının Nedenleri
Kaliteli ve iyi çalışan bir sitede tarama hataları raporunda site hataları bölümünde herhangi bir hata bulunmamalıdır. Google site ile ilgili önemli bir miktarda hata bulursa sitenin durumuna bakmadan bir ileti yollanarak sitenin hatalı olduğu sizlere bildirilir.
Ancak birçok site iyi bir çalışma sergilemektedir. Tarama hataları sayfası sayesinde site ile ilgili hata durumları ortaya konulmaktadır.
Site hataları bölümünün üç hata türünden her birinin yanında hızlı durum kodu bulunmaktadır. Bu durum kodları ise DNS, Sunucu bağlantısı ve robots.txt olarak tanımlanmaktadır.
Kodlarda yeşil onay işareti bulunmaktadır. Ancak yeşil onayın gözükmemesi halinde kutucuğu tıklayıp son 90 güne ait hata raporlarını görüntülemeniz mümkündür.
Sitelerdeki Yüksek Hata Oranı
Sitelerde DNS, Sunucu bağlantısı ve robots.txt kategorilerinden herhangi bir yerde %100 hata olması halinde siteniz devre dışı durumdadır demektir. Sitede %100 hata çıkmasının nedenleri arasında;
- Sitede belirli bir bölüme ait izinlerin değiştirilip değiştirilmediği kontrol
- Site yeni düzenlenmişse harici bağlantıların çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir.
- Yeni komut dosyalarını inceleyerek bozuk şekilde çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir.
- Dizinlerin mevcut olduğundan ve silinmiş olmadığından emin olmanız gerekmektedir.
Sitede bu nedenlerden kaynaklanan hata bulunmuyorsa hata geçici bir hata olabilmektedir. Sitede geçici sorunlardan oluşan hatalar sorunoluşturmaz.
Sitelerdeki Düşük hata Oranı
Sitenizde %100’den az hata bulunması halinde bu durumun geçici olacağını unutmamalısınız. Ancak %100’den düşük hataların çıkması sitenizin aşırı yüklü olduğu anlamına da gelebilmektedir. İyi yapılandırılmış sitelerde hata olmamaktadır.
Site Hatası Türleri
Sitelerde oluşan hatalar 3 gruba ayrılmaktadır. Site hataları türleri şunlardır.
- DNS hataları
- Sunucu hataları
- Robot hataları
URL Hatalarının Nedenleri
Hata raporunun URL bölümünde hatalar kategorilere ayrılmıştır. Bu hatalardan en çok görüleni ise 1000 URL hatasıdır.
Bu bölümde ortaya çıkan hatalar nedeniyle herhangi bir işlem yapılmasına gerek yoktur. Ancak bu bölümde ortaya çıkan hatalar nedeniyle Google tarayıcısı üzerinde olumsuz bir etki meydana geliyorsa hataların takip edilmesi gerekmektedir.
URL Hatalarını Giderme Yolları
URL hataları nedeniyle sitenizde birçok hata ile karşılaşabilirsiniz. URL hatalarının ortadan kaldırma yolları şunlardır:
- Bulunamadı (404) hataları normal hatalardır. Ancak başka sayfalar tarafından bağlantı verilen önemli sayfalar, eskiden site haritanızda bulunup ancak şu an silinmiş olan URL’ler ve artık sitenizde bulunmayan URL’leri kontrol etmeniz önemlidir. Bu URL’ler sayesinde başka kişiler ve Google sizin verilerinize erişme imkanı sağlayabilmektedir.
- Site haritanızı güncelleyerek eski URL’leri silmeniz gerekmektedir. Eskilerin yerine daha yeni site haritaları ekleyen kişilerin eski site haritasının silip silmediğinden emin olması gerekmektedir.
- Yönlendirmeleriniz ve URL’leriniz ardışık ise Google sırayı takip etmekte zorlanabilir. Bu nedenle atlamaların sayısının düşük tutulması önemlidir.
URL Hataları Düzeltmesi Nasıl Yapılır?
URL hatalarını düzeltmek için öncelikle URL hatalarınız görüntülemeniz gerekmektedir. URL hatalarını görüntüleyebilmek için kullanılacak metotlar şunlardır:
- Tarayıcı türüne göre en yaygın hata türlerini içeren listeleri inceleyebilirsiniz.
- URL’leri bulmak için tablonun üst kısmında bulunana filtreleme butonunu kullanabilirsiniz.
- Farklı URL’de bulunana bağlantıları takip edip hatanın ayrıntılarını görüntüleme fırsatına sahip olabilirsiniz. Hata ayrıntılarını görüntülemek sizlere hata ile ilgili durum bilgisini ve URL hatasında bulunmuş olan sayfaların listesini görüntülemenizi sağlamaktadır.
URL hatalarının tespit ettikten sonra hataya neden olan problemi çözmelisiniz. Listeler ve daha önceki hataları içeren bilgileri tespit ederek URL hatalarını düzeltebilirsiniz.
URL hataları düzeltildikten sonra URL’nin yan kısmında bulunan onay kutusunu seçerek düzeltildi olarak işaretlediğinizde URL listenizden çıkarılacaktır.
Tarama Hatası Nedir?
Tarama hatası web sitelerinin belli sayfalarında veya tamamında arama motoru tarafından ulaşılamaması halidir. Bu hatalar genellikle Server (500) hataları ile 404 Not foundhataları olarak kendisini göstermektedir.
Server hatası ise web sitesinin alındığı serverdeki herhangi bir aksaklıktan dolayı meydana gelmektedir.
404 hatası sayfanın silinme durumlarında ortaya çıkan bir hatadır. Çok sayıda web sayfalarının olması halinde de hatalar ortaya çıkabilmektedir.
Server Error’ların Google’daki Etkisi Nedir?
404 hatalarının site trafiğinde büyük bir etkisi bulunmamaktadır. Ancak 500 hataları ciddi server hatası olduğundan dolayı trafik akışına zarar verebilmektedir. Bu hatalar düzeltilse dahi eski seviyeye ulaşamadıkları bilinmektedir.
Tarama Hatalarını Engelleme Yolları
Web sitelerinde ortaya çıkan tarama hataları zamanla daha kritik bir sıralama faktörü olmasına neden olmaktadır. Bu durumda kullanıcı deneyimi ile Seo çalışmalarını olumsuz olarak etkilemektedir.
Server düzeyinde gerçekleşmiş olan hataların engellenebilmesi için hosting alınan sunucunun güçlendirilmesi gerekmektedir. Ayrıca hataya neden olan uygulamaların kaldırılması da önemlidir.
Çok fazla ziyaretçiye sahip olan siteler ise sunucu bölme yoluna gitmeleri sorunun çözümünü sağlayacaktır.
404 sayfa bulunamadı hataları ise takip sayesinde kolaylıkla giderilebilmektedir. Bu hatanın sebepleri detaylı bir şekilde araştırılmalı ve çözüme yönelik uygulamalar denenerek hatalar ortadan kaldırılmaktadır.