Bir web sitesinin sıralamasını belirleyen en önemli 3 işlemden biri backlink bağlantılarıdır. Bağlantılarınızın organik olması ilk sıralardaki yerinizi koruyabilmeniz için önemli bir zorunluluktur.
Henüz google’ın bağlantı reddetme aracını duymadıysanız ya da kullanmıyorsanız başınız biraz belada olabilir.
Daha önceki yayınladığımız Google penguen 4.0 yolda haberimizle yeni çıkacak penguen algoritmasının gerçek zamanlı çalışacağından bahsetmiştik. Google bu konuda önlemlerini daha sert alıyor ve çözüm önerisi isteyen mesajlar alıyoruz. Aslında Google’ın bu konuda size yardımcı olacak bir aracı var.
Bağlantıları Reddetme
Seo açısından faydalı gördüğünüz için binlerce backlink satın alarak her ay backlink sayınızı arttırmış olabilirsiniz. Öncelikle şunu açıklığa kavuşturalım. Her backlink spam değildir. Bir konuyu sosyal medyada paylaştığınızda bu bir spam sayılmaz. Reklam, firma rehberleri vb.. paylaşımlar sizin internette aktif olduğunuzun ispatıdır. Peki spam linkler nasıl anlaşılır ?
1- Bisiklet satan bir internet siteniz var ve bir dizin site içerisinde haber kategorisi içerisinde haber sitesi anahtar kelimeleri ile kayıtlı ise, bu dizin sitesini referans alan arama motorları sitenizi bir haber sitesi gibi algılayacaktır.
2- Backlink kaynaklarınızdaki arama kelimeleri sitenizdeki bağlantı içeriğinde yer almıyorsa bu bir spam linktir.
3- Bir sitenin Google pagerank’ı hileli yöntemlerle yükseltilmiş ve Google bu siteyi web yönergelerine aykırı bulduysa, bu siteden referans gösterilen linklerinizde değer kaybedecektir.
4- Pagerank’ı yüksek olsa dahi, dış link çıkışlarında nofollow yapılandırılması olmayan bir internet sitesinin aynı yorum sayfasına çok sık bağlantı girilmiş ve sizin site bağlantınızda bu linkler arasında ise, bu da bir çeşit spam sayılacaktır.
Spam nedir ?
Spamla tanışmamızın öyküsü şöyle: 1995-96 yıllarında Türkiye’de internetin yeni yeni yaygınlaşmaya başladığı sıralarda, mIRC (Internet Relay Chat) sohbet programı internet kafelerde çok sık kullanılıyordu. Aynı mesajın tekrarı olan “flood” dediğimiz rahatsız edici sohbet biçimi, spamla benzerlikler göstermektedir. Daha sonra mail kullanıcılarının yaygınlaşması ve aynı maillleri çok sık sık almamız, forumlarda aynı konuların tekrar tekrar açılması ile spam kavramı hayatımızda daha çok yer almaya başladı.
Bir seo optimizasyon için yapılan otomatik ya da elle girilen aynı arama kelimelerini içeren linklerin yüzlerce yere kopyalanması ve konu tekrarları spam olarak algılanıyor.
Site içi spam nedir ?
Seo Nedir? isimli bir başlık açtık ve Seo Ne Demek? isimli ikinci bir başlık daha açalım. Aynı sitede farklı url’ler içerisinde aynı konunun tekrarlanması spam olarak algılanacaktır. Forum sitelerinin konu tekrarında bu kadar katı olmasında sebep bu yüzdendir. Çünkü tekrarı yapılmış konu arama motorlarında forum sitelerine hit kaybettirecektir.
Bu yüzden üyesi olduğunuz forum sitelerindeki “forumda arama yapmadan konu açmayınız” uyarılarına kızmayın.
Site Dışı Spam nedir ?
PR değeri yüksek dahi olsa, aynı link içeren konuyu farklı bir sitede sürekli tekrar ediyorsanız.
Örnek aynı konuyu Facebook vb.. aynı sosyal medya platformu içerisinde ismini değiştirerek 5 kez yayınladınız. Bu site dışı spamdır.
Alakasız anahtar kelimelerle girilmiş konular, google tarafından mimlenmiş siteler, hiç hit almayan binlerce küçük sitede aynı konuların paylaşılması vb.. bir çok örnek spamdır.
Paravan bloglarınız ile yaptığınız, site içi link verdiğiniz blog ve sosyal medya linkleriniz spam değildir.
Farklı sitelerde verdiğiniz tanıtım yazıları spam olmamakla beraber, tanıtım yazısı verdiğiniz site içerisinde benzer bir yazı varsa bu da bir spamdır ve aynı tanıtım yazısının birden çok sitede paylaşılmasıda bir spamdır.
Spam Linkler Nasıl Tespit Edilir?
Öncelikle site içi linklerinizi ve arama kelimelerinde önemli olan konulardan başlayarak kontrol edin ve içeriği birebir aynı olan konularınızı düzenleyin. Aynı farklı url’lerden giriş yapılan konularınıza canonical etiketi ya da yönlendirme işlemleri uygulayın. Sitenizin tercih ettiği url yapısını arama motorlarına tanıtın. (http://www.sayfanız .com ya da http://sayfaniz .com)
Site içi spam temizliğiniz bittikten sonra sosyal medya sayfalarınızdaki açılmış konularınızı inceleyip tekrar paylaşımlarınızı kaldırın.
Tanıtım yazısı yazdırdığınız sitelerde içerik benzerlik kontrolünüzü yapın.
Link bulma araçları ile internetteki backlink profilinizi çıkartıp, bütün linklerinizi (biraz zaman alacaktır) kontrol edin. Önemsiz ve alakasız gördüğünüz sitelerden linkinizin kaldırılması için şablon bir metin hazırlayıp mail ya da sayfa yorumları üzerinden link kaldırma talebinde bulunun.
Yeni backlink profilinizin oluşması için bir iki gün bekleyin.
Kalan istenmeyen URL’ler için Google Bağlantı Reddetme Aracını açın.
Bağlantıları reddetme butonuna tıklayın.
Açılan sayfada Bağlantıları reddet diyelim.
Bağlantı kaldırma isteği için göndereceğiniz .txt dosyasının içeriği şu şekilde olmalı:
(Sadece kırmızı kodları dikkate alın)
# örneksite.com removed most links, but missed these
Birçok bağlantımı kalırdım ama bu sitedeki bağlantımı kaldıramadım
http://spam.örneksite.com/icerik/yorumlar.html
http://spam.örneksite.com/icerik/parali-link.html
# Contacted owner of örneksite.com on 7/1/2015 to
7/1/2015 örneksite.com yöneticisi ile iletişime geçtim
# ask for link removal but got no response
bağlantı kaldırma isteğinde bulundum fakat yanıt alamadım.
domain:seosefi.com
Bağlantılarınız kontrol edilip Google sıralamanızı etkileyen bağlantı ilişkileriniz Google veritabanından kaldırılacaktır.
Google Webmaster Tools kaydınızın olduğu account ile giriş yaptıktan sonra
https://www.google.com/webmasters/tools/disavow-links-main adresinden ulaşabilirsiniz.
Google Uyarısı: Yeni bir dosya yüklemek, önceden yüklenmiş tüm dosyaların yerine yeni dosyanın kullanılmasına neden olur.
Hocam makaleniz 10 numara günlerdir blogtan çıkmıyorum, az kaldı tamamını okumama. Tek kelime ile harikasınız.
paylaşımlarınız ve verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederiz.
Hocam harika bir açıklama olmuş. Takipteyiz üstadım.
Üstad selamlar. Çok sağlam bilgiler kıymetini bilmek lazım. Her makaleniz altın değerinde. Artık sadece sizi takip ediyorum geçen gün webmaster forumlarindan birinde yazınız vardı. Hayran kaldım anlık takip ediyorsunuz gerçekten.
Çok açıklayıcı üstadım, hemen uygulamaya geçtim sayenizde , ayrıca telefonda da görüştüğümüz zaman bir örnek vermiştiniz ne kadar dua etsem azdır size sitem tavsiyeleriniz üzerine şuan üstadım Google 3 ncü sayfadan ilk sayfaya geldi. Binlerce kez teşekkürler Müslüm hocama ayrıca teşekkür ederim. Çok değerli bir üstad hatta seo sektörünün marka ismi diyebiliriz.
merhaba,
bir kaç backlink çalışması yapmıştım. ama şimdi backlink sayısı devamlı artıyor. kontrol edemiyorum.
Sezer selamlar, linkleri google search console ve ücretli analiz programları ile kontrol altında tutabilirsin. Ahrefs, Moz, Semrush gibi online analiz programlarından birine sahip olmanızda fayda var.
Merhabalar, blog tarzı bir websitem var. Orada sürekli içerik paylaşıyrum. İçeriklerin altına da site içi linklerdirme için şu yazıyı okuyun tarzı birkaç yazımı öneriyorum. WordPress yorum ısmında bu yönlendirmelerim hep yorum olarak geliyor. Bu durumun SEO açısından bir zararı var mıdır?
Mehmet selamlar, yaptığın işlem seo açısından sakıncalı değildir. Önerdiğin yazıları tam başlıkları ile yönlendirmeye dikkat edersen daha iyi olacaktır. Yani şu yazıya bakın yerine yazının tam başlığı ne ise onu bırakman daha doğru olacaktır. Yorumlar alanında sana bildirim yapması wordpress sisteminin bir parçasıdır. Endişe edeceğin bir durum yok özetlemek gerekir ise.