En İyi Site Haritası Oluşturma Rehberi

site harita rehberi

Site haritası üzerine geliştirilmiş, açıklayıcı a’dan z’ye rehber ile site hartası oluşturma adımlarını kolayca halledin.

Online satış yapan ya da içerik üreterek reklam geliri elde eden birisi olduğunuzu düşünelim. Web sitenizin düzenli ve gezinmesi kolay yapıda olması satış potansiyelinizi arttıracak etkiye sahiptir. Bu konuda size site haritası oluşturmak yardımcı olabilir.

Site haritaları, arama motorlarının hazırlanan içerikleri daha kolay bir şekilde bulup taramasını sağlar. Arama motoru örümcekleri içeriklerinizden ne kadar kısa sürede haberdar olursa serp sonuçlarındaki görünürlülüğünüzün o derecede hızlanır.

Bir web siteniz varsa kesinlikle bilmeniz gerekenlerin başında web site haritası oluşturmak yer almalıdır. Sizlere en iyi site haritası oluşturma konusunda bilgi alabileceğiniz muhteşem bir rehber hazırladık. Makalemizi okuduktan sonra site haritası oluşturma konusunda ileri düzey bilgiye sahip olacaksınız.

Site Haritası nedir?

Site haritaları, web tasarımcılarına ve programcılarına web siteyi düzenleme konusunda yardımcı olur. Özellikle hangi sayfaların hangi sayfalara bağlanacağı konusunda işleri büyük ölçüde kolaylaştırır. Site haritası oluşturmak web site tasarımcılarına kimi zaman basit bir uygulama olarak görülebilir. Direkt olarak görselliğe odaklanıp site haritası ihmal edilebilmektedir. Bu durum web site mimarisinde kafa karıştıran bir karmaşanın meydana gelmesine neden olmaktadır.

Site haritalarının diğer bir işlevi arama motorlarına içerikleri göndermeyi sağlamasıdır. Arama motoru örümcekleri web sitenin tamamını veya belirli bölümünü dizine eklerken site haritasını kullanır. Bir web sitenin web site haritasına sahip olması o sitenin taranabilirliğini kolaylaştırır. Bu sayede web sitelere eklenen yeni içerikler daha kısa süre içerisinde serp sonuçlarında yer almaktadır.

Site Haritası Türleri Nelerdir?

Şimdiye kadar anlattıklarımızdan site haritasının temellerini öğrendiniz. Şimdi sıra site haritası türlerini öğrenmeye geldi. Günümüzde kullanılan çok sayıda site haritası vardır. Birinin diğerinden daha iyi olduğunu söylemek mümkün değildir. Her birinin kendine has özellikleri vardır. Ayrıca kullanım alanları da değişkenlik gösterebilmektedir. Site haritası türleri iyi bilinerek web siteye uygun olan site haritası seçilebilir.

Site haritası içerisinde belli başlı terimler yer almaktadır. Aşağıda liste halinde yer alan site haritası türleri içerisinde bu terimlere de yer verilmiştir.

1. Görsel Site Haritası

Görsel site haritası

Görsel site haritası, bir web sitede yer alan görsellerin listelendiği kısımdır. Özellikle görsellerle ilgilenen kişiler için faydalı olduğu söylenebilir. İçerisinde az sayıda görsel yer alan web sitelerde görsel site haritası oluşturmak kolaydır. Ancak görsel sayısı arttıkça oluşturulacak olan web site haritasının da zorlaştığı söylenebilir.

Görsel yani resim site haritası, web sitenizde yer alan görsellerin arama sonuçlarında bulunma olasılığını arttırmaktadır. Normalde arama motoru örümceklerinin bulamayacağı türden görseller görsel site haritası sayesinde bulunabilir.

Görselleri listelemek için ayrı bir site haritası oluşturabilirsiniz. Ayrıca içeriklere ait olan site haritasına görsel bilgileri eklenerek de listeleme yapılabilir. Bu tamamen sizin istek ve ihtiyaçlarınıza kalmış bir şeydir.

2. XML Site Haritası

XML site haritası

XML site haritaları insanlar için değil arama motoru örümcekleri için tasarlanmıştır. Bu yüzden kısmen karmaşık oldukları söylenebilir. XML site haritaları manüel bir şekilde oluşturulabileceği gibi özel araçlar kullanılarak da yapılabilir. XML site haritası oluşturulduktan sonra manüel olarak arama motorlarına gönderilir. Bu sayede arama motoru örümcekleri içeriklerden haberdar olur ve dizine ekler.

Hatasız bir şekilde yapılandırılan XML site haritaları sayesinde indexleme hızı artar. XML site haritası olmadan içeriklerin indexlenmesi mümkündür ancak arama motoru örümcekleri içeriklerden geç haberdar olduğu için sıralama almak da gecikecektir. Bu durum ciddi anlamda organik trafik kaybının yaşanmasına neden olur.

XML site haritası denildiği zaman akla ilk olarak Google gelir. Kesinlikle bu web site haritasının Google ile özdeşleştiğini söyleyebiliriz. Eğer Google arama sonucu listesinde yer almak sizin için önemliyse kesinlikle site haritası kullanmanızı tavsiye ederiz.

3. HTML Site Haritası

HTML site haritası

Web site furyası yeni yayılmaya başladığı yıllarda HTML site haritası yaygındı. Eski bir site haritası oluşturma türü olsa da günümüzde de varlığını devam ettirmektedir. Özellikle çok sayıda içerik ve görsel barındıran web siteler günümüzde de HTML site haritasını tercih etmektedir.

HTML site haritasının tercih edilmesindeki en büyük neden aşırı derecede hızlı olmasıdır. Bir web sitede yer alan içerikler ya da iletişim bilgileri gibi konular hakkında bilgi almak için HTML site haritasını tercih edin. Günümüzde web sitelerin büyük bölümünün footer kısmında HTML site haritası yer almaktadır. Bu şekilde oluşturulan haritalar şüphesiz kullanıcı deneyiminin artmasını sağlamaktadır.

4. Video Site Haritası

Video site haritası

Video site haritası yapısal olarak görsel site haritasına benzer. Genel olarak aynı bilgileri içerdiği söylenebilir. Doğru kullanılması durumunda web siteye yüklenen videolar daha iyi sıralama alabilir. Bu durum kullanıcılar gözünde web sitenizin dikkat çekmesini sağlayacaktır.

Web sitelerde kullanılan videolar web site trafiğinin önemli bir parçasıdır. Kullanılan videolar her türden kullanıcının web sitenizi ziyaret etmesini sağlayabilmektedir. XML olarak yazılan video site haritası manüel olarak oluşturulabileceği gibi çeşitli araçlar kullanılarak da oluşturulabilir.

5. News Site Haritası

News site haritası

Haber site haritası özel olarak içeriği vurgulamak için tasarlanmıştır. Önemli anahtar kelimeler, yayımlanma tarihi gibi önemli kriterlere odaklanılması için tasarlanır. Bu özelliklerinden dolayı diğer XML web site haritalarından farklı oldukları söylenebilir.

Google haber sitelerini news programına dahil etmek için news site haritalarını zorunluluk haline getirilmiştir. Herhangi bir haber sitesi news site haritasına sahip olmadan haberler bölümünde yer alamaz.

6. Mobil Site Haritası

Günümüzde arama motoru mobil cihazlar aracılığıyla daha fazla kullanılmaktadır. Bu yüzden Google mobil indexlemeyi bir sıralama kriteri haline getirmiştir. Serp sonuçlarında iyi sıralama almak ve mevcut sıralamayı korumak için mobil site haritası gerekmektedir.

Mobil site haritası kesinlikle diğer site haritalarından büyük ölçüde farklıdır. Mobil site haritalarında XML kullanılmaz. Mobil siteler için hazırlanmış olan özel site haritaları bu sistemde kullanılır. Genel olarak diğer site haritalarında yer alan bilgileri sunsa da ayrı olarak arama motoruna gönderilmesi gerekmektedir.

Mobil site haritası giderek önem kazandığı için oluşturulmasında fayda vardır. Ayrıca sadece mobil site haritası oluşturmak yeterli değildir. Buna ek olarak normal XML site haritasının gönderilmesi de gerekmektedir.

7. Text Site Haritası

Text site haritası

Text site haritası en az HTML site haritası kadar basittir. Düne kadar sadece Yahoo text site haritasını kullanıyordur. Artık Yahoo da normla XML site haritası kullanmaya başlamıştır.

Metin site haritası oluşturmak için web siteniz yer alan sayfaların tamamını listeye eklemeniz gerekmektedir. Bu özelliğinden dolayı kesinlikle zaman aldığı söylenebilir. Bunun için özel olarak tasarlanmış olan araçları kullanmanız lehinize olacaktır. Metin site haritası, görsel veya HTML site haritalarını düzenli tutmaya ve görünebilecek olası fazlalıkları önlemeye yardımcı olabilmektedir.

Site Haritasına Neden İhtiyacımız Var?

Site haritası önemi

Makalemizin başından itibaren sizlere birbirinde farklı site haritaları hakkında bilgi verdik. Şimdi sizlere bu tarz site haritalarına neden sahip olmanız gerektiği hakkında bilgi vereceğiz. Ayrıca bu site haritalarının ne işe yaradıklarını da bu sayede öğrenmiş olacaksınız.

1. Arama Motoru Optimizasyonu

Serp sonuçlarında iyi sıralama alabilmek için arama motoru optimizasyonu her geçen gün daha önemli hale geliyor. SEO çalışması iyi olan işletme web siteleri diğerlerine göre daha fazla para kazanmaktadır. Arama motoru optimizasyonu yani SEO, web siteleri arama motoru kriterlerine uygun hale getirmek için yapılan çalışmalardır. Yapılan bu çalışmalar web sitelerin ciddi anlamda organik trafik elde etmesini sağlar.

SEO organik trafik elde etme yöntemidir. Kullanıcı çekmek için verilen reklamlar inorganik çalışmalar arasında yer alır ve maliyeti yüksektir. SEO çalışmaları düşük bütçelere daha fazla organik trafik elde etmeyi sağlar. Bu yüzden işletme sahiplerinin trafik elde etmek için en çok tercih ettiği yöntemdir.

Web sitede doğru site haritasının kullanımı şüphesiz SEO çalışmalarının etkisini arttıracaktır. İyi optimize edilen site haritasında yer alan içeriklerin dizine eklenmesi daha kolaydır. Ayrıca oluşturulan site haritaları sayesinde doğru anahtar kelimelere daha iyi dikkat çekilebilir.

2.Web Sitesi Tasarımı

Kullanılan site haritaları web site tasarımlarında önemli bir kriter olabilir. Web sitelere görsel ve HTML site haritaları eklenerek kullanıcıların dikkati daha fazla çekilebilmektedir. Web sitelerde oluşturulan HTML site haritaları içeriklerin belirli bir düzene göre listelenmesini sağlar. Bu sayede kullanıcılar ihtiyaçları olan içeriklere daha kolay ulaşabilir. Kullanıcıların aradıklarını kısa süre içerisinde bulması kullanıcı deneyimi açısından önemlidir.

Hem görsel hem de HTML site haritası sizlere eksiklerinizi görme konusunda yardımcı olacaktır. Web sitenizde içeriksel anlamda olan eksikleri görmeniz kimi zaman zor olabilmektedir. Görsel ve HTML site haritaları sayesinde eksiklerinizi daha hızlı görebilirsiniz. Mevcut eksiklere göre yeniden web site tasarımı yaparak SEO değerlerinizi arttırmanız mümkündür.

3. İçerik Planlaması

Web site haritasının tek faydası web site oluşturmak ya da organik trafiği arttırmak değildir. Web site haritaları içeriklerin nasıl sunulacağını belirlemekle kalmayıp web site genel içeriğinin belirlenmesine yardımcı olabilmektedir.

Kısacası kullanılan web site haritası sayesinde bir web sitenin hangi içeriklere sahip olmasının gerektiği belirlenebilir. SEO uzmanları işletmenizin tam olarak hangi ürünleri bulundurması gerektiğini belirleyemeyebilir. Ancak kullanılan site haritası sayesinde gerekli araştırmalar yapılarak hangi ürünlerin işletmeniz için uygun olduğu saptanabilir. Bu da yaptığınız yatırımlardan maksimum gelir elde etmenizi saplar.

İşletmelerin tamamı ürünlerini çeşitlendirmek ister. Ancak ürün çeşidini arttırırken işletmeye uygun olmayan ürünler de eklenebilir. Bu durum ilgili ürünlerin ilgi görmemesine neden olacağı gibi potansiyeli yüksek olan ürünlerin de değerini düşürür. Bu yüzden ürün çeşidi arttırılırken kesinlikle işletmeler dikkatli olmalıdır. Kesinlik web site haritası kullanılarak hangi ürünlerin işletmeye uygun olduğu belirlenmelidir. Özellikle ürün çeşidi arttırma konusunda fikir yürütmek için görsel site haritalarını kullanmanızı tavsiye ederiz.

Web Site Haritaları Arama Motorlarına Nasıl Gönderilir?

Site haritası gönderme

Web site haritası oluşturmanız arama motorlarına göndermedikten sonra hiçbir şey ifade etmez. Bu yüzden oluşturulan tüm site haritalarının manüel olarak arama motorlarına gönderilmesi gerekmektedir. Şimdi sizlere dünya genelinde en çok kullanılan arama motorlarına web site haritasını nasıl göndereceğinizi anlatacağız.

1. Google’a Site Haritası Nasıl Gönderilir?

Google; XML, video, görsel ve daha birçok site haritasıyla uyumla çalışan arama motorudur. Mevcut site haritalarınızı Google’a göndermek için Google Search Console hesabınızın olması gerekmektir. Google Search Console hesabınız varsa aşağıdaki adımları takip ederek web site haritanızı gönderebilirsiniz.

  • Google Search Console mülkünde yer alan web sitenize giriş yapın.
  • Sol menüde yer alan Tarama sekmesini tıklayın.
  • Tarama sekmesinin alt dizininde yer alan site haritaları bölümüne geçin.
  • Sağ üst kısımda yer alan site haritası ekle butonuna tıklayın.
  • Site haritası uzantısını girerek web site haritasını gönderin.

Google’a web site haritası gönderme işlemi bundan ibarettir. Artık yeni içerikler girip web site haritanız güncellendikte bu durum Google botlarına iletilecektir. Bu sayede serp sonuçlarında daha kısa sürede görünür olacaksınız.

2. Yahoo Web Site Haritası Nasıl Gönderilir?

Yahoo, bir dönem en güçlü arama motorlarından birisiydi. Günümüzde popülerliğini kısmen yitirmiş olsa da bazı kullanıcılar Yahoo arama motorunu tercih ediyor. Bu yüzden Yahoo sıralamalarında yer almak da sizin için önemli olmalı. Yahoo sistemine manüel olarak web site haritası gönderilmemektedir. Verilerin tamamı Bing üstünden çekilerek listeleniyor. Bu yüzden web site haritanızı eklemek için sonraki arama motoruna geçelim.

3. Bing’e Web Site Haritası Nasıl Gönderilir?

Sürekli olarak kendisini yenilemediğinden dolayı eskisine oranla daha az tercih edilen bir arama motorudur. Buna rağmen en iyi arama motorları sıralamasında baş sırada yer almaktadır. Aşağıdaki adımları takip ederek web site haritanızı Bing’e gönderebilirsiniz. Bu gönderimi yapmak için Microsoft hesabınızın olması gerekmektedir.

  • Microsoft hesabınıza giriş yapın.
  • Bing web yöneticisi aracına girin.
  • Web site URL’sini gir.
  • Site haritasına girin.
  • Site trafiği en yüksek olduğunda varsayılanı seçin.
  • Ekle sekmesini seçin.
  • Seçeneklerden meta etiketini seçin ve kodu kopyalayıp uygun alana ekleyin.
  • Doğrula butonuna basıp sitenizi doğrulayın seçin.

Yaptığınız bu işlem sonrasında web site haritanız Bing arama motoruna gönderilmiş olacaktır. Artık serp sonuçlarında sıralanmanıza mani olacak bir durum söz konusu değildir.

Yandex’e Web Site Haritası Nasıl Gönderilir?

Yandex, en hızlı çıkış yakalayan arama motorlarından birisidir. Yapılan yatırımlar sayesinde Google karşısında en güçlü durun arama motoru olduğu söylenebilir. Türk kullanıcıların belirli bir bölümü arama yapmak için Yandex kullanmaktadır. Bu yüzden site haritasını Yandex’e göndermeniz organik trafik elde etmeniz için önemlidir. Aşağıdaki adımları takip ederek site haritası eklemesi yapabilirsiniz.

  • Yandex hesabına giriş yapın.
  • Yandex web yöneticisi araçlarına gidin.
  • Artı işareti (+) öğesini seçin.
  • Web sitesinin URL’sini girin.
  • Ekle sekmesini seçin.
  • Doğrulama kodunu kopyalayın ve ilk sekmede meta etiketi kullanın.
  • Kontrol et seçeneğini seçin.

Yaptığınız bu işlem sonrasında Yandex arama motoruna web site haritasını göndermiş olacaksınız. Yandex arama motoru örümcekleri web sitenizi ziyaret ettikten sonra serp sonuçlarında yer almaya başlayacaksınız.

Author:
SEO ve Dijital Pazarlama Ajansı

Teklif Al

Bize projenizi anlatın. En kısa süre içerisinde tarafınıza dönüş yapacağız.