Seo’da H1, H2, H3 taglarının doğru kullanımı, içerik oluştururken en önemli işlemdir. Tag kullanımları her ne kadar önemli olursa olsun, tag kullanımlarını sayfada kullanım sayısı ile değerlendirmek yanlış olur. Tabiki H1 tagı için sayfada 1 den fazla olmaması önerilse de, schema.org dökümanlarından faydalanarak, aynı sayfa içerisinde birden fazla h1 tagını seo uyumunu bozmadan kullanabilirsiniz.
Ana konu başlığımız içerisinde h1 tagı kullandığımız için, h1 tagı için sadece kullanım yerini gösterdik. H taglarının kullanımına örnek olması için uydurduğumuz bir hikayeyi inceleyelim.
İlk seo çalışmamı ne zaman yaptım? <h1>
Bilgisayarla çocukken tanıştım, benim için hem bir eğlence aracı, hem de bir harçlık çıkartma yöntemiydi. Disketlerle kurulan windows 3.1 ve windows 95 sistemleri şimdi düşününce çok uzak geliyor. İstanbul Beşiktaş’ta açılan Türkiye’nin ilk 3 internet kafesinden birinin açılışına şans eseri katılarak tanışmıştım internetle.
İlk web sitesine nasıl başladım? <h2>
İnternet üzerine deneyimlerim arttıkça, internet kafelere kurulum hizmetleri veriyor ve MIRC programı ile dalnet’teki kanalımızda moderatörlük yaparak vakit geçiriyordum. Kanal moderatörlerimizden Kaan Hollanda’da elektronik ticaret üzerine eğitim alıyordu. Birgün freeservers .com adresinden aldığı ilk yaptığı kişisel web sitesi adresini bana yolladı. 8m .com uzantılı kişisel sitesini ücretsiz aldığını öğrenip ben de bir hesap açtım. Microsoft Frontpage ile ilk web sitemi oluşturdum. Ana sayfam içerisinde 30 tane hareketli gif animasyon bulunuyordu.
Web sitem yavaş açılıyor! <h3>
Hazırladığım web sitesi gerçekten çok yavaş açılıyor. 56k modemlerden daha hızlı internet bağlantılardan daha iyi sadece ISDN dediğimiz bağlantı türü var fakat pahalı olduğu için kimsede yok. Sayfamı görmeleri için bilgi verdiğim arkadaşlarım sayfanın açılmadığından şikayet ediyorlardı.
Web sitesimi optimize etmeliyim <h3>
O dönemlerde internet üzerinden bulabileceğiniz işe yarar bilgiler tamamen yabancı sitelerde bulunuyordu ve ingilizce bilgim tamamını anlamak için yeterli değildi. Aldığım bir dergide okuduğum, web sayfası yaparken dikkat edilmesi gereken kurallar başlıklı bir yazı ilgimi çekti ve okumaya başladım. İlk maddeleri okuduğumda kendi kendime gülmeye başlamıştım. İlk maddelerden biri : web sitenizin açılış sayfası resimler dahil 100kb’dan büyük olmamalı.
İlk seo çalışmam <h3>
O dönemlerde seo isminin ne anlama geldiğini bilmiyordum. Şimdi düşününce o dönemlerde yaptığım sayfa optimizasyon işleminin bugün yaptığımız on-page seo’dan bir farkı yoktu. Web sitemi daha düzgün bir şekilde tekrar yayına aldıktan sonra gelen tepkiler güzeldi.
Yeni bir sektöre giriş <h2>
Bir arkadaşımla beraber isteyen arkadaşlarımıza kişisel sayfalar açıyor ve çeşitli işletmelere web siteleri yapıyorduk. Kullandığımız bilgisayar yanlış hatırlamıyorsam Pentium 166MMX, 16 mb Ram kapasitesindeydi.
İlk işimiz <h3>
Buraya kadar h etiketlerinin konu içerisinde kullanımını anlamış olmalısınız. Yukarıdaki örnek düz yazı tarzı konu anlatımları için kullanılan en iyi h tagı kullanım şekillerinden biridir. Seo açısından yazılarınızı bu şekilde hazırlamanız arama motorlarının konu içeriklerini ayırt etmesini kolaylaştıracak, üstelik aynı konu içerisinde bir çok anahtar kelimeyi vurgulamış olacaksınız.
Hocam sabah telefonda görüştüğümüz açıklama, dikkatlice okudum. Çok başarılı bir anlatım olmuş. Emek dolu her çalışmanız diğerinden daha kaliteli üstadım. En kısa zamanda diğer sitem içinde anlaşma yapmak istiyorum.
Harika açıklamalar. Surekli seo bilgileri paylaşmanız çok güzel. Telefonla destek aldığım günden itibaren sitenizden çıkmıyorum.
Hocam ancak bu kadar net anlatılır. Her şeyinizle markasınız. Bu kadar övgü alnından bir seo firması Türkiyede yok. Demekki yeni ustalar sizlersiniz.
Hocam sırası önemli mi? Örneğin ilk h2 sonra h1 gelse bir eksisi olur mu.
Bunu bir mektup yazar gibi düşünmelisiniz, konunun adı h1 dir, içeride h2 alt başlıklardır, h2 ninde bir alt maddesi var ise buda h3 tür. Ama bir konu içerisinde birden fazla önemli alan var ise h1 olarak belirtmeniz de herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.