SEO Yapmayı Kolaylaştıran 14 WordPress Eklentisi

wordpress için seo eklentileri

Yazılışı her ne kadar kısa olsa da SEO yapmanın ciddi anlamda uzun bir süreç olduğunu bilmelisiniz. Zaman, uzmanlık ve özveri gerektiren bir çalışma grubu olan SEO çalışmalarını yapmayı kolaylaştıran çeşitli WordPress eklentileri bulunmaktadır. Bu eklentiler sayesinde SEO çalışmalarınızı ciddi anlamda hızlandırabilirsiniz.

WordPress sistemine baktığımızda yaklaşık olarak 55 bin civarında eklenti paylaşımının yapıldığını görüyoruz. Bu eklentiler arasından ihtiyacınız olan ve SEO çalışmalarınızı hızlandıracak nitelikteki eklentileri belirlemek ciddi anlamda zor olabilir. Bunun farkında olduğumuz için sizlere SEO yapmayı kolaylaştıran 14 WordPress eklentisi hakkında bilgi vereceğiz.

1) Yoast SEO Eklentisi

Yoast SEO

SEO çalışmalarına hem yeni başlayanlar hem de SEO uzmanları tarafından en çok tercih edilen eklentilerin başında Yoast SEO eklentisi yer almaktadır.

Yoast SEO içerisinde yer alan trafik ışığı sistemi sayesinde nerede hataların yapıldığını görüp makaleleri SEO uyumlu hale getirmek aşırı derecede kolaydır. Bu da özellikle SEO çalışmalarına yeni başlayan kişilere kılavuzluk etmektedir.

Özellikle içeriksel anlamda SEO çalışmaları yapacak olan kişiler kesinlikle WordPress sistemlerinde Yoast SEO eklentisini kullanmalıdır. Site haritası oluşturmaktan tutun da robots.txt düzenlemelerine kadar size birçok alanda yardımcı olacağına emin olabilirsiniz.

2) All in One SEO Pack Eklentisi

All in one SEO

İşlevsellik açısından Yoast SEO eklentisine büyük oranda benzeyen All in One SEO Pack eklentisi, özellikle kurulumunun ve ayarlarının birçok bu alandaki eklentiye göre daha kolay olmasından dolayı tercih edilmektedir.

İçerik analizi ile alakalı bölümlerinin olmamasından dolayı tahtını Yoast eklentisine bıraktığını söylesek de sistemi zorlamamasından dolayı çoğu SEO uzmanı All in One SEO Pack eklentisini kullanmaya devam ediyor.

Siste map, robots.txt düzenlemesi, sayfalamalardan kaynaklı kopya içeriklerin önlenmesi gibi birçok alanda kısa süre içerisinde çözüm odaklı iş yapmanıza yardımcı olacak türden bir eklentidir.

3) SEO Framework

SEO Framework

Yoast ve All in One SEO eklentilerine alternatif olarak kullanılabilecek türden bir eklentidir. Sunucu dostu olan SEO Framework eklentisi, diğer SEO eklentilerine göre daha az CPU tüketmektedir.

Yoast eklentisi SEO çalışmalarına yeni başlayanlar için idealdir. Eğer SEO alanında ilerlediğinizi düşünüyorsanız, sunucu odaklı çalışmalar yapmak için daha az spesifik yapıda olan SEO Framework gibi eklentileri tercih etmeniz daha mantıklı olacaktır.

4) Redirection (Yönlendirme) Eklentisi

Redirection

Zaman içerisinde web sitelerde bozuk bağlantılar ya da silinmiş sayfalar yer almaya başlar. Sağlam UX değerlerini korumak için kırık sayfa ve bağlantıların alakadar içeriklere yönlendirilmesi gerekmektedir.

Çoğu zaman aşırı kırık bağlantı olduğunda yönlendirmeleri yapmak zorlaşır. Redirection eklentisi tek bir panel içerisinde tüm kırık bağlantıları kolay yoldan yönlendirmeyi yapmak adına tasarlanmış bir WordPress eklentisidir.

5) Smush Image Compression and Optimization Eklentisi

Smush Image Compression and Optimization

Makalelerde yer alan görseller, web site hızının düşmesine en çok neden olan faktörlerdir. Bu yüzden görsel öğelerin sıkıştırılması web site hızının artmasına büyük oranda katkı sağlar.

Resimlerin sıkıştırılması için geliştirilmiş olan çok sayıda online servis bulunuyor ancak bu işlemleri yapmak için ciddi anlamda zaman harcanması gerekiyor. Smush Image Compression and Optimization eklentisi sayesinde sadece bir tuşa basarak sunucunuzda yer alan tüm resimleri optimize etmeniz mümkündür.

Eklenti içerisinde görsellerin yenide boyutlandırmasına dair özellikler de yer almaktadır. Web siteniz görsellerden dolayı ciddi anlamda yavaş açılıyorsa kesinlikle bu eklenti ciddi hız değişimlerinin yaşanmasını sağlayacaktır.

6) W3 Total Cache Eklentisi

W3 Total Cache

Sayfa yükleme süresini azaltan ve indirme hızını arttıran en etkili cache eklentileri arasında W3 Total Cache baş sırada yer alır. JavaScript ve CSS dosyalarını minify etme özelliği sayesinde ve yardımcı öğelerle birlikte, web site hızını arttırmaya yönelik ciddi anlamda etkisi vardır. Son zamanlarda yapılan güncellemeler arasında site hızının bir sıralama kriteri olacağına dair bilgiler yer alıyor. Hız bir sıralama kriteri olmuşken kesinlikle W3 Total Cache tüm WordPress sistemlerinde yer almalıdır.

7) WP-Optimize Eklentisi

WP-Optimize

WP-Optimize eklentisi veri tabanını temizleyerek yeni alanlar oluştur ve bu sayede ciddi anlamda genel verimliliği arttırmaktadır. Veri tabanının temiz olması daha yüksek hızlara ulaşılması anlamına gelir. Hız değerlerini yükseltmek için bu yüzden kesinlikle WP-Optimize eklentisi kullanılmalıdır.

8) Google XML Sitemaps Eklentisi

Google XML Sitemaps

XML sitemap yani site haritası, arama motorlarının web sitenizi taramasına yardımcı olmaktadır. Arama motorlarının web sitenizi kolay bir şekilde taramasını sağlayan her şey SEO açısından olumlu etkilere sahiptir. Bazı SEO eklentilerinde site haritası oluşturma ek özellik olarak sunuluyor olsa da Google XML Sitemaps eklentisiyle site haritası oluşturup bunu kolay bir şekilde yönetebilirsiniz.

XML site haritası makaleler için olduğu gibi sistemde yer alan videolar ve görseller için de bulunmaktadır. Google XML Sitemaps eklentisiyle site haritası oluşturduktan sonra Google Search Console üstünden bu site haritalarını göndermeyi unutmayın.

9) Broken Link Checker Eklentisi

Broken Link Checker

Bir web sitede çok sayıda kırık bağlantı olması kullanıcı deneyiminin düşmesine ve sıralama kaybı yaşanmasına neden olur. Broken Link Checker eklentisi web sitede yer alan tüm kırık bağlantıları (resimler ve videolar dahil) tespit ederek editörü uyarır. Bu da kırık bağlantıları bulup düzeltmenizi kolaylaştıracak yönde bir özellik anlamına gelmektedir.

10) All In One WP Security & Firewall Eklentisi

All In One WP Security

Web sitenizdeki kullanıcı deneyimi ne kadar yüksek olursa olsun, sisteme yerleşen bir virüs ya da kötü bir yazılım kullanıcı deneyiminin ciddi anlamda düşmesine neden olacaktır. All In One WP Security & Firewall eklentisi, siteniz saldırıya uğrayacak olursa sistemi koruyarak sistemin güvenli bir şekilde çalışmasını sağlayacaktır. Bu eklentiye ek olarak sisteme SSL sertifikasını da dahil etmenizi tavsiye ederiz.

11) Yet Another Related Posts Plugin (YARPP) Eklentisi

Yet Another Related Posts Plugin

Yet Another Related Posts eklentisi kullanıcıların web siteden hemen ayrılmalarını engellemek yani sitede kalma süresini yükseltmek adına geliştirilmiş olan bir eklentidir. WordPress temanızda benzer yazılar bölümü yoksa ve kullanıcı deneyimini arttırmak istiyorsanız, kesinlikle bu eklenti kullanıcı deneyimini arttırma konusunda sizlere yardımcı olacaktır.

12) All In One Schema Rich Snippets Eklentisi

All In One Schema Rich Snippets

Yapay zeka çalışmaları devreye girdiği günden bu yana Rich Snippets daha da önem kazandı. Özellikle sıfırıncı sıraya ulaşmak için arama motoru botlarının Rich Snippets özelliğinden yararlandığı biliniyor. Sıralamalarınızı arttırmak için Rich Snippets özelliğinin kodsal anlamda nasıl kullanılacağını bilmiyorsanız bu eklenti sizlere yardımcı olacaktır.

Rich Snippets uygulamalarında eklentilerin kullanılması pek tavsiye edilmiyor olsa da siz manüel olarak bu işlemleri nasıl yapacağınızı bulana kadar bu eklenti sizlere yardımcı olacaktır.

13) Akismet Eklentisi

Akismet

Web sitelere gelen spam yorumların içerisinde web site sağlığını olumsuz bir şekilde etkileyecek türden bağlantılar yer alır. Çoğu zaman spam yorum saldırıları aşırı derecede çoğalır ve manüel olarak baş edemeyecek hale gelir. Web sitenizin bu spam yorumlardan dolayı sıralama kaybı yaşamasını önlemek için akismet eklentisini kullanabilirsiniz.

14) AMP Eklentisi

amp eklentisi

Mobil cihazlardan gelen okuyucuların her geçen gün artmasından dolayı Google hızlandırılmış mobil sayfalar uygulamasına geçti ve buna önem vermeye başladı. Web dünyasında AMP olarak yer alan bu özellik, WordPress sistemlere eklenti aracılığıyla entegre edilmektedir.

AMP eklentisi mobil cihazlarda web site hızlarının maksimuma ulaşmasını sağlamak adına geliştirilmiştir.

Sizlere SEO yapmayı kolaylaştıran 14 WordPress eklentisi hakkında bilgi verildi. Elbette bu eklentiler SEO çalışmalarının kusursuz olmasını sağlayacak düzeyde değildir. Bilgileriniz dahilinde bu eklentilerin sağlamış olduğu özellikleri manüel olarak yapmanız daha iyi sonuçlar almanızı sağlayacaktır. Sisteme manüel olarak müdahale edemiyorsanız elbette bu eklentilerin de sizlere katkısı olacaktır. Bilmediğiniz konular için belirli bir bütçe ayırdıktan sonra uzmanlardan destek almaya korkmayın. Yapacağınız harcamalar er ya da geç sizlere ciddi trafik artışı olarak geri dönecektir.

Author:
SEO ve Dijital Pazarlama Ajansı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teklif Al

Bize projenizi anlatın. En kısa süre içerisinde tarafınıza dönüş yapacağız.