SEO Uyumlu Web Sitesi İçin Neler Yapılmalı

SEO Uyumlu Web Sitesi

SEO Uyumlu Web Sitesi Nasıl Kurulur ?

Aklınıza gelen projeleri değerlendirmek adına yeni domainler alarak yola çıkıyorsunuz. Peki bu süreç içerisinde neler yapılması gerektiği hakkında bir bilginiz var mı ?

BAŞLANGIÇ VE KURULUM

kurulum

Projemizi yayına almadan önce neler yapmamız gerekiyor sizlere kısaca anlatmaya çalışacağız. SEO uyumlu bir web sayfası sahibi olmak için gerekli olan tüm maddeleri başlıklar altında bulabilirsiniz.

Doğru Domain Seçimi Nasıl yapılır?

Domain seçimi proje türüne göre değişkenlik göstermektedir. İmkanlar doğrultusunda yıllanmış yani eski keyword domain bulabilirseniz iyi bir başlangıç yapmış olacaksınız. Kurumsal bir çalışma olacak ise şirket ünvanı adına bir domain alımı yapılmalıdır. Kurumsal olmayan blog vb tarzlarda bireysel olarak geliştirilen projeler için keyword domain seçimi yapılmalıdır. Domain seçimlerinde diğer dikkat edilmesi gereken husus ise lokasyon faktörüdür, yöresel ve lokasyon bazlı bir çalışma yapılacak ise Lokasyon+keyword seçimi yapılarak domain alınmalıdır. Belirli bir lokasyonu kapsıyor ise domain uzantılarında lokasyon domain seçimi yapılabilinir web.tr gibi. Google lokasyon domainlere önem vermektedir. Projeniz bir lokasyonu kapamıyor ise com uzantılı veya net uzantılı bir domain alımı yapabilirsiniz. Kurumsal bir çalışma yapılacak ise com.tr uzantısını tercih etmelisiniz. Com.tr kurumsal çalışmalarda büyük avantajlar sağlamaktadır.

Diğer önemli maddemiz ise domain whois bilgilerinin açık olmasıdır. Google algoritmalarında bunun hakkında geniş bilgiler sunmuştuk. Google bir domainin kime ait olduğunu görmek isteyebilir. İkinci aşama domain süresi bölümüdür. Hangi proje olursa olsun domain süresini uzun vadeli almanız arama motorlarında sizlere saygınlık ve güvenilirlik kazandıracaktır.

Doğru Hosting Seçimi Nasıl Yapılır?

Doğru hosting seçiminde dikkat edilmesi gereken en önemli husus yıllardır bu alanda hizmet veren ve kendini ıspatlamış, kullanıcıları tarafından tavsiye edilen kaliteli firma seçimi yapmaktır. Kaliteli firma derken kastetmek istediğimiz konu %99 uptime süresi sunan bir hosting firması olmalıdır. Hostunuzun bazı saatler arasında kapalı olması ve bu esnada google robotlarının siteye geldiğini düşünün ve bu işlemleri yaparken sık sık hostunuzun kapalı olduğunu görür ise, site kapalıdır olarak algılamaktadır. Hosting firması seçimi yapıldıktan sonra siteniz için DNS almalısınız. Burada en çok dikkat etmeniz gereken konu budur. Küçük masraflardan kaçan bazı kullanıcılar emeklerini malesef çöpe atmaktadırlar. Sizlerle aynı ip de barınan zararlı sitelerin sizin sitenizide etkilediğini bilmeniz gerekmektedir. Bu yüzden DNS alımı mecburidir. Cpanel veren firmaları tercih etmelisiniz.

Marka ve Patent Başvurusu Neden Önemlidir?

Kurumsal olarak yayına girecek siteler için geçerlidir. Yine şahıs firmaları içinde geçerli bir durumdur. Projenizin başkaları tarafından çalınmasını istemiyorsanız, mutlaka marka tescil, domain tescil ve patent tescil işlemlerinizi tamamlayıp sitenizi bu işlemler tamamlandıktan sonra yayına almalısınız. Kurumsal projelerde kullanıcı ve müşterilerin dikkat ettikleri öne önemli unsur ise künye ve hakkınızda bölümünde yayınladığınız patent vb sertifikalar olacaktır.

Kurumsal kimlik oluşturulurken mutlaka vektörel logo çalışmaları, broşür çalışmaları yaptırılması gerektiğini unutmayınız.

ON-PAGE SEO (Site İçi SEO)

on-page seo

Sitemizin kalbi olarak değerlendirebiliriz. On-Page seo yapılmadan off-page seonun yapılmaması gerektiğini unutmamalısınız. Peki on-page yani site içi optimizasyon nasıl yapılmalı ve nelere dikkat edilmeli.

WordPress vb. Sistem Kurulumları

Bireysel ve kurumsal çalışmalar için tercih edilecek en iyi sistem wordpress olacaktır. Dünyada kullanılan sitelerin %25 wordpress tabanlı sitelerdir. Peki neden wordpress’i tercih etmelisiniz. Sürekli güncellenen ve açık kaynak kodlu geliştirilmeye müsait bir sistem olmasıdır. Arayacağınız her proje için pluginleri olan ve bir çoğu ücretsiz olan bir sistemle yola çıkmak en doğru mantık olacaktır. Özel yazılımlarda tabiki yaptırabilirsiniz, e-ticaret siteleri için opencart gibi bilindik sistemlerle başlamanız en sağlıklısı olacaktır.

Tema Seçimi ve Optimizasyon (Mobile Uyumu)

Tema bulunduğunuz bina demektir, yani oturduğunuz eve dışarıdan bakanlar binayı görürler. Temada aynı şekilde değerlendirilmelidir, iç algoritmalar kullanıcı ve ziyaretçileri pek ilgilendirmez, genelde binanın dışına bakarlar yani temanın görünümüne bakmaktadırlar.

Tema seçimi yaparken, Lisanslı tema seçimi yapmaya dikkat etmelisiniz. Kullanacağınız lisansız sistemlerde karşılaşacağınız sorunlar ; encode edilmiş dosyaları açarken bir çok kodun ve işlevin bozulmasıdır. Bu işlem bittikten sonra yine içerisine gizli kodlar bırakabilir ve gizli linkler bırakabilirler. Gizleme işlemi bittikten sonra tekrar encode ederek piyasaya ücretsiz tema diye sunulan bir çok tema malesef virüs ve zararlı backlink içermektedir.

Lisanslı tema seçerken dikkat etmeniz gereken temanın mobile yani responsive desteğinin olup olmadığıdır. Mobile uyumsuz temalardan uzak durmalısınız. 2017 yılında neredeyse PC ve Masa üstü kullanıcıları yok denecek kadar azalacak. Mobile kullanıcı trafiklerini olumlu yönde etkilemek adına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Tasarımı seçerken projenizi destekliyor mu? Diğer dikkat etmeniz gereken unsurdur. Projenizi hayata geçirirken, tema buna uyum sağlayacakmı çok iyi analiz yapmalısınız.

Bileşen – Eklenti Kurulumu

WordPress tema seçimi yapıldı, hosting ve domain adresi alındı artık temamız için bileşenleri kurma vakti geldi demektir.

Kurmanızı tavsiye ettiğimiz en iyi wordpress bileşenleri ve eklentileri ;

SEO by Yoast sitenizin title ve meta açıklamaları,anahtar kelime seçimleri ve içeriklerinizdeki hataları görmenizi sağlayan olmazsa olmaz denecek kadar değerli bir bileşendir.

Sosyal Medya Bileşenleri site içerisindeki konularınızı kullanıcılar sosyal medya hesaplarında paylaşmak isteyebilirler, bu durumda site referal trafik yaratacaktır.

Disqus yorum bileşeni kullanıcılar konulara yorum yaptıklarında bazen kendi sitelerini veya profil adreslerinin başına kodlar ile bıraktıkları linkleri devre dışı etkisiz bırakmak için kullanılır.

WP Fastest Cache  ön bellek temizleme için kullanılan yararlı bir sistemdir. Ek olarak page speed oranınızı arttırmaktadır.

Contact Form 7 kullanıcı ve ziyaretçilerinizin sizler ile iletişime geçmesini sağlayacak etkili ve geliştirilebilir bir bileşendir.

Google Pagespeed Insights , optimizasyon için kullanmanız gereken bileşendir. Css,Js,İmage optimizasyonları otomatik olarak yapmaktadır.

BackupBuddy acemi kullanıcılar için daha çok tavsiye edilecek bir bileşendir. Düzenli olarak site yedeğinizi almanızı sağlamaktadır.

OptinMonster sitenizde popup ve reklam gösterimleri yapacak iseniz, kullanmanızı tavsiye ettiğimiz bir bileşendir.

Edit Flow  bu bileşeni içerik yazdıran siteler için tavsiye ediyoruz, çok fazla editör barındıran siteler kullanmalıdır, editör takibi yapan güzel bir plugindir.

Sucuri websayfanıza yapılacak olan saldırıları görmenizi sağlayacak plugindir. İlerleyen zamanlarda kurulabilir site ilk açıldığında gereksizdir.

AdSanity reklam yönetme pluginidir, içerikleriniz vb alanlara istediğiniz bölümlere reklam yerleştirmek için kullanılabilir.

Gerekli plugin kurulumları yapılarak işlem sonlandırılır.

Görsel Kullanımı ve Önemi

Sitenizde kullandığınız görsellerin tamamına dikkat etmeniz gerekmektedir. İyi bir izlenim sunmak adına sitenizde kullandığınız görseller kaliteli ve özgün olmalıdır. Logo mutlaka vektörel olarak çizilmiş sitenizin kuruluş amacını yansıtacak kadar kaliteli bir çalışma olmalıdır. Kullanıcılardan önce siz logoyu sevmelisiniz ve anlamlı kılmalısınız. Görsel kullanımlarında dikkat edilmesi gereken en önemli unsur başlık ve anahtar kelimeler ile bütünlük içerisinde olan görseller kullanmaktır, yine aynı şekilde görsellere mutlaka resim açıklamaları girilmelidir. Google görsel aramalarında resim açıklaması göremez ise resimi doğal olarak değerlendiremeyecek ve arama sonuçlarında gösteremeyecektir. Başka sitelerden alınan görselleri sitenizde kullanmayın. Photoshop gibi programlar ile en azından görsellerinizi birazdaha özgün olarak kullanmaya dikkat edin. Manşet alanlarında bulunan görsellerin aynı yükseklik ve genişlik ölçüsünde olmasına dikkat etmelisiniz.

İçeriklerin Hazırlanması

Sitemizin askerleri olarak değerlendirebiliriz, her içerik bir piyondur. Doğru şekilde kullanılan içerikler sitenin kaderini belirler. İçerik hazırlık aşaması derken bu konuyu biraz incelemek gerekeceğini belirtmeliyiz;

Site açıldı ve farkında iseniz google servislerine kayıt işlemi yapılmadı nedeni içeriklerin hazırlanmasıdır. Site açıldığı zaman tüm kullanıcıların düştüğü en büyük hata boş içerikle siteyi yayına almaktır. Site kurulduğunda asla boş içeriklerle ve kategoriler oluşturulmadan yayına alınmaz. En azından 20 adet içerik hazırlanmalı ve SEO kurallarına uygun olarak yazılar hazırda bekletilmelidir. Sıra içeriklerimiz için değerli başlıklar seçimine gelmiş demektir. Başlıklarını üzerine basarak belirtmek isteriz, kullanılmamış başlıklar olarak seçmelisiniz. Dünya çapında yapılan her 10 aramadan 4 ü farklı başlıklar içermektedir. Bunun için Rankbrain algoritmasını google geliştirmiş durumdadır. Başlık seçimleri yapıldıktan sonra içeriklerinizde H2 ve H3 tagları ile diğer anahtar kelime başlıklarınız işaretlenmelidir. Eğer etiketleme kullanılacak ise, konu başlığı ve içerik alanında bold olarak işaretlenen yerlerdeki kelimeler etiket alanına girilmelidir. Etiket seçimlerinde dikkat etmeniz gereken diğer unsur ise kısa etiket seçiminden uzak durmanız gerektiğidir. Ana kelime için yeni açılmış bir site hazır değildir. Yani siz okyanusta bir yunusun peşine düşerken , okyanustaki diğer balıkları kaçırmış olursunuz. Bu yüzden site ilk açıldığı dönemler içerisinde uzun ve çift anahtar kelimelerde yükselmeye çalışmalıdır.

Google Servislerine Kayıt Olma

İçeriklerinizi yayımladınız ve sitemizin kayıt olma zamanı geldi. Öncelikle domaini Google Site Ekle bölümünden eklemeniz gerekmektedir. Yorum açıklama bölümüne sitenizin kuruluş amacını yazabilirsiniz.

Bu işlem bittikten sonra sıra Google Webmaster Tools‘a eklemek gerekmektedir. Mülk alanından site adresiniz eklenmeli ve size verilen dosyayı ftp nizde ana dizine atmalısınız. Sitenin size ait olduğunu ispatladıktan sonra. Ana sayfa bölümünde görünen site adresini tıklamalı ve sırası ile şu işlemleri yapmalısınız.

Tarama bölümünden Robots.txt nin gönderimi yapılmalı. Bu işlemden önce ftp nize robots.txt dosyasını atmalı ve standart wordpress açıklamalarını yazabilirsiniz. Aşağıdaki kodu bırakabilirsiniz.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]User-agent: * Disallow: /wp-admin/ Sitemap: http://www. siteadresi . com/sitemap.xml[/box]

İşlemi tamamladıktan sonra site haritaları bölümünden, site haritası ekle ve test et alanından sitemap.xml gönderimi yapılmalıdır.

Bu işlemler bittikten sonra Google Gibi Getir Menüsü tıklanarak sitenizdeki URL lerin tek tek gönderimleri yapılır. Gönderim yaparken yanlızca URL tara seçilmelidir.

OFF-PAGE SEO (Site Dışı SEO)

off-page seo

On-page seo işlemleri tamamlandı, içerikler ve google kayıtları tamamlandıktan sonra başlanması gerekmektedir.

Sosyal Medya Hesaplarının Açılması ve Önemi

Gerekli wordpress pluginleri ile sosyal medya hesapları alanlarının doldurulacağı bölümdür. Aktif bir sitenin mutlaka sosyal medya hesaplarının açık olması gerekmektedir. Sosyal medya hesaplarında sıralama yapmak gerekirse ilk sırayı Google+ , Facebook, Twitter, Linkedin almaktadır. Sosyal medya hesapları açılır ve sitemize kurduğumuz plugin içerisine hesap adresleri eklenir. Kullanıcıların sizi sosyal medyada takip etmesi sağlanır.

Sosyal medya paylaşımları yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli unsur, sitenizdeki içerikleri birebir paylaşmamak olacaktır. Sadece görsellerinizi birebir paylaşabilirsiniz. Kısa bir açıklama yaparak yazınıza yani sitenize google link kısaltma servisini kullanarak yönlendirme yapabilirsiniz.

Organik Trafik Yöntemleri

Organik trafik elde etme zamanı gelmiş demektir. Sitenizde yayınladığınız kaliteli içerikler organik hitin temelini oluşturmaktadır. Kurallara uygun ve düzenli aralıklarla paylaşım her zaman organik hiti tetiklemektedir. Rakipleriniz veya yazılarınızı değerli bulan siteler içeriklerinizi tavsiye etmeye başlayacaktır.

Tanıtım ve Reklam Yöntemleri

Sitenizi açtınız ve üzerinden 2,3 ay geçtikten sonra yapmanız gereken işlemlerdir. Bir site açıldığında bu sitenin oturma süreci yaklaşık 3 ayı bulmaktadır. Bu süreç içerisinde hatalar ve eksiklikler giderilir, kullanıcıların karşısına eksiksiz olarak çıkma zamanı gelmiştir. Tanıtım ve reklam zamanı başlıyor.

Tanıtım yaparken dikkat edilmesi gereken , sizler ile aynı içerikleri ve benzer içerikleri paylaşan siteler üzerinde yapılması gerekmektedir. Mobilya sitesinde portakalcıyı tanıtmak kadar alaycı bir tanıtım yapılmamalıdır. Tanıtım yapılan site adresleri aynı ip ve hosting içerisinde barındırılmamalıdır. Tanıtım yapılacak sitede dikkat etmeniz gereken diğer unsur index, trustrank ve alexa değerleri olmalıdır.

SEO yapmak reklam vermemek değildir, bunu çok iyi anlamalısınız doğru şekilde verilen reklamda bir SEO çalışmasıdır. Sitenizin istediğiniz anahtar kelimelerde çok geç çıkacağını biliyorsunuz. Bir anda basitçe olsa idi her gün sıralama değişir ve borsaya dönerdi. Bu yüzden Google Adwords reklamlarını mutlaka denemelisiniz, doğru tbm oranları ile mutlaka bir uzman yardımı ile reklam vermelisiniz.

SEO Uyumlu Web Sitesi hakkında artık az çok bilginiz olduğunu düşünüyoruz. Diğer makalelerimizi takip ederek kendinizi geliştirebilirsiniz.

Author:
SEO ve Dijital Pazarlama Ajansı
Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teklif Al

Bize projenizi anlatın. En kısa süre içerisinde tarafınıza dönüş yapacağız.