SEO Uyumlu Site Nedir ?

uyumlu olması için gerekenler

SEO uyumlu siteSEO tabirinin açılımından yani Arama Motoru Optimizasyonu anlamından da anlaşılacağı üzere internet sitesinin, teknik anlamdaki alt yapılarının, Google ve diğer arama motorlarının kriterleri ve beklentileri doğrultusunda tasarlanması veya düzenlenmesi olarak kısaca açıklanabilir. Her ne kadar be şekilde doğrudan kısaca açıklanabilse de SEO uyumlu site için ciddi ve detaylı çalışmalar gerekmektedir.

Site içi SEO!

seo uyumlu site nedir

SEO uyumlu site, aslında SEO çalışmalarının alt yapı tarafındaki detayları kapsar ve Arama Motoru Optimizasyon çalışmalarındaki “site içi SEO” yan, “On Page SEO” kapsamında yer alır. En az site dışı SEO kadar önemli bir yere sahip olduğu için Google ve diğer arama motorlarının beklentilerine yönelik çalışmaların tamamı, titizlikle bu başlık altında yer alır.

Bu bağlamda uyumluluk, aslında site içi çalışmaları temsil etmektedir. Dolayısıyla iyi bir SEO uyumlu site hazırlanabilmesi için, site içi çalışmalarını iyi anlamak ve bu yönde çalışmalar yapmak gerekir.

Kategorilerin hazırlanması, etiket kullanımı, “Schema” uyumlu kodlama, kullanıcı deneyimi, içerik düzeni, link inşası, görsel düzenlemeleri ve birçok farklı başlık daha, söz konusu çalışmaların planlamaları arasındaki önemli başlıklardan sadece bazılarıdır. Bu detaylara kısaca değinerek, aslında “SEO uyumlu site nedir ve nasıl yapılır?” sorusuna da etkili bir cevap verilmiş olabilir.

SEO uyumlu site hazırlarken dikkat edilmesi gereken faktörler!

Arama motorlarının internet sitelerinin en kısa ve en doğru şekilde tarayabilmesi için, belli başlı dikkat edilmesi gereken hususların olduğuna dikkat çekilmişti. Bu bağlamda, bahsi geçen başlıklar teker teker açıklamakta farda var.

Kategorizasyon

Google ve diğer önemli arama motorları için kategorisi yapısı, büyük bir öneme sahiptir. Gerek e-ticaret gerek blog gerekse de haber siteleri için kategori şeması, çok detaylı bir şekilde hazırlanmalıdır. Girilecek içerikler veya ürünler, daha önceden hazırlanan ve tam isabet gösteren kategoriler altında toplanmalıdır. Google’ın kategori ve içerik tanımlamasını en iyi şekilde gerçekleştirmesi ve bu sonuçları sıralamalarına yansıtması için, kategori kullanımı hiçbir şekilde gözden düşürülmemelidir.

Kullanılmayan veya sitenin geneli ile ilgisi olmayan kategoriler, mutlak suretle kaldırılmadır. 404 hatalarının önüne geçmek için de kaldırılan bu kategoriler, 301 yönlendirme ile ilgili kategorilere veya sitenin ana alan adı-domain adresine aktarılmalıdır.

Etiket kullanımı

Etiket kullanımı, sanılanın aksine çok dikkatli bir şekilde yapılmalı ve nasıl başlandı ise o şekilde devam ettirilmelidir. Günümüzde etiketlerin Google arama sonuçlarında çok büyük etkiler oluşturmadığı rahatlıkla söylenebilir. Ancak fayda sağlamaktan ziyade zarar sağlamaması için, iyi bir etiket kullanım stratejisi belirlenmelidir.

Hem e-ticaret hem de blog ve haber siteleri, etiket kullanımlarında net olarak şu sorunun cevabına göre hareket etmelidir: Bu etiket yerine daha sonra bir ürün eklenebilir mi veya haber yazılabilir mi? Bu soru temel alınarak yapılan etiketlemeler, uzun boylu bir SEO uyumlu site için önemli kriterlerdendir.

Öte yandan, etiketler önceki zamanlarda olduğu gibi Google ve diğer arama motorları tarafından iyi irdelenmeye başlamıştır. Nitekim ürün veya haber ile alakasız olarak eklenen etiketler, sıralamalarda yer almaktan ziyade mevcut içeriğin sıralamasını geriye çekebilir.

Eğer daha önce alakasız veya yanlış etiketleme kullanımı yapıldıysa, bu etiket kaldırılmalı ve yine 301 yönlendirme işlemi kullanılarak alakalı olduğu bölümlere taşınmalıdır.

Schema uyumlu kodlama

SEO uyumlu site denildiği zaman belki de ilk akla gelen detaylardan bir tanesi de “Schema” uyumlu kodlamadır. Bilhassa da Google arama motoru, “Schema” standartları dikkate alınarak hazırlanan internet sitelerinin, çok daha verimli bir şekilde taramakta ve sonuçlandırmaktadır.

Bu sebeple, tercih edilecek içerik yönetim sistemi her ne olacak ise “Schema” konusunda da iyi bir yaklaşım getirilmelidir.

Link inşası ve link yapısı

SEO söz konusu olduğu zaman, tek kelime ile hemen her yerde “link” kendini göstermektedir. İster “backlink” olsun isterse de “iç link” olsun, temel olarak link yani bağlantı, en önemli detaydır.

SEO uyumlu site hazırlığı sürecinde de iç SEO kapsamında link inşasına büyük önem gösterilmelidir. Alakalı olan kelimelerin, yine ilgili oldukları bağlantılara yönlendirmeleri ile iyi bir link inşasına başlanmış olunacaktır.

Öte yandan link yapısı da büyük bir önem taşımaktadır. Bunun için ürünler, etiketler veya haberler için hiyerarşik link düzeni kullanılmalıdır. Aynı şekilde sitenin dile ile uyumlu link şekli tercih edilmelidir.

İçerik düzeni veya açıklamalar

SEO Uyumlu Site

SEO çalışmalarının olmazsa olması, her geçen gün içerik kalitesine daha da çok yaklaşmaya başladı. Blog ve haber siteleri için SEO uyumlu içerik hazırlanması, birçok noktada en büyük sıralama faktörü olma niteliği taşımaktadır.

Öte yandan e-ticaret sitelerinin de arama motorlarını ürünleri için ciddi anlamda etki sağlamaya sevk edecek açıklamalara yer vermeleri gerekmektedir. Nitekim belirtildiği gibi her geçen gün, içerik kalitesinin Google ve diğer arama motorları nezdindeki kalitesi artış göstermektedir.

Author:
SEO ve Dijital Pazarlama Ajansı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teklif Al

Bize projenizi anlatın. En kısa süre içerisinde tarafınıza dönüş yapacağız.