
SEO uzmanları, yeni bir müşteriye çalışmaya başlamadan önce mutlaka SEO raporu hazırlamalıdır. Eğer SEO çalışması için bir işletmeyle anlaştıysanız ve bu işletme size SEO raporu sunmadan çalışmalara başladıysa kesinlikle yanlış bir uzmanla çalıştığınızı söyleyebiliriz.
SEO raporu, genel olarak müşteri web sitelerinin analiz edilip değerlendirilmesini kapsamaktadır. Ayrıca bu rapor içerisinde nasıl bir yol izleneceği ve ne tür iyileştirmeler yapılacağı hakkında da bilgiler yer almalıdır.
Çalışmalarınızdan önce SEO raporu hazırlayarak müşterinizin neleri iyi neleri kötü yaptığı hakkında ön bilgi sahibi olmanız mümkündür. SEO raporu hazırlayarak müşterinize ne gibi iyileştirmeler yapacağınız hakkında bilgiler vermeniz mümkündür. Kısacası bu raporun müşteriyi bilgilendirmek adına hazırlandığını söyleyebiliriz.
SEO Raporu Neleri İçermeli?
SEO raporlarının tamamında yapılacak iş özetlenmelidir ve bu işlet bir belge halinde müşteriye sunulmalıdır. İşletmeler SEO konusunda bilgisiz oldukları için hazırladığınız raporu tanımlamakta zorlanabilir. Bu yüzden raporu birebir olarak yorumlamanız kısacası müşteriyi SEO konusunda eğitmeniz gerekmektedir.
Hazırladığınız SEO raporunun müşteri tarafından yorumlanabilmesi için rapor içerisinde şunların olmasına özen gösterin.
- Raporda yer alan SEO ile alakalı kavramları listeleyin.
- İlgili kavramların ne anlama geldiğini açıklayın.
- Web sitede var olan sorunları ele alın.
- Web site sorunlarının nasıl çözüleceğine dair eylem planınızı sunun.
SEO raporu içerisinde bu verilere yer verilmesi müşterinin SEO raporunu ve yapılacak ilgili çalışmaları daha iyi anlamasını sağlayacaktır. Bu yapılmayacak olursa hazırladığınız raporun müşteriniz açısından hiçbir anlamı olmayacaktır.
Bilgi: bir defa SEO raporu hazırladığınız zaman elinizde raporla alakalı bir şablon oluşacaktır. Sonraki müşterilerinize rapor hazırlarken bu şablonu kullanarak rapor hazırlama sürecini kısaltabilirsiniz. Aksi takdirde rapor hazırlamanız bir hayli zaman harcamanıza neden olacaktır.
SEO Raporu Nasıl Oluşturulur?
SEO raporu hazırlama konusunda kendisini kanıtlamış olan birçok araç bulunmaktadır. Manüel olarak SEO raporu hazırlanması kimi zaman mümkün olmayabilir. Bu yüzden online araçlardan destek alarak gerekli verileri toplamanızı tavsiye ederiz.
Hazırladığınız SEO raporunda müşteri web sitesiyle alakalı çok sayıda bilgi yer almalıdır. Size yol göstermesi adına vermeniz gereken ana bilgileri açıklamalarıyla birlikte sunmak istiyoruz.
1. Yinelenen başlık etiketleri
Bir web sitede birbirine benzer veya birebir örtüşen başlık etiketleri varda bu durum sayfaların doğru bir şekilde kategorize edilmesini engeller. Serp sonuçlarında iyi sıralamalar almak için başlıkların benzersiz bir şekilde oluşturulması gerekmektedir.
Müşterinize yinelenen başlıklara sahip içerikleri listeleyerek bunların düzenlenmesinin ya da yeniden oluşturulmalarının gerekli olduğunu belirtin.
2. Eksik başlık etiketleri
Web site içerisinde yer alan makalelerden eksik başlık etiketine sahip olan içerikleri belirleyin. İçeriklerin eksik başlık etiketine sahip olması arama motoru örümceklerinin ilgili içeriklerin neyle alakalı olduğunu anlamasını zorlaştırabilir. Bu da kötü sıralamalar alınmasına neden olur. Bu yüzden eksik başlık etiketlerinin tekrardan oluşturulması gerekmektedir.
Yaptığınız raporlamada müşteri web sitesinde yer alan eksik başlık etiketine sahip olan içerikleri listeleyin. Bunların yeniden oluşturulmasının gerekli olduğunu belirtin.
3. Uzun başlık etiketleri
Başlık etiketlerinin 65 karakterden fazla olması negatif sıralama sinyallerine neden olur. Bu yüzden içeriklerin sahip olduğu başlıkların bu karakter sayısından daha fazla olmamasına özen gösterilmelidir.
Raporunuzdan 65 karakterden daha fazla karakteri içerisinde barındıran başlıkların sahip olduğu bağlantıları listeleyin ve bunların düzenlenmesinin gerekli olduğunu belirtin.
4. Silinmesi gereken içerikler
Bazı içeriklerin katma değeri düşük olduğu için web site otoritesini düşürebilir. Bu tip durumlarda içeriklerin geliştirilmesi gerekmektedir ancak herhangi bir geliştirme ihtimali söz konusu değilse SEO çalışmalarını sağlıklı kılmak adına silinmeleri gerekmektedir.
Katma değeri düşük olan içerikleri SEO raporunuzda müşterinize sunun ve bunların silineceğini belirtin.
5. Site sürüm yönlendirmeleri
Bir web siteye www yazarak ya da yazmadan daimi olarak aynı URL’ye yönlendirilmesi gerekmektedir. Aynı şekilde HTTPS ve HTTP yazımlarında da aynı URL’ye yönlendirmenin gerçekleşmesi gerekmektedir.
Bir web site hem www sürümüyle hem de www olmadan sürümüyle listeleniyorsa bu durum arama motorlarının iki farklı site algılamasına neden olacaktır. Bu yinelenen içerik sorununu beraberinde getirir ve serp sonuçlarında sıralama kaybı yaşanır.
Müşterinizin web sitesinde ikili site oluşmasına neden olacak türden sorunlar varsa gerekli site yönlendirmelerinin yapılacağına dair raporunuzda bilgiler sunun.
6. Sayfa bulunabilirliği
Bu konu web site mimarisi ile alakalıdır. Bir web sitede olan içeriklere maksimum 3 tıklama ile ulaşılmalıdır. Daha fazla tıklamalara gerek duyulan içerikler bulunabilirliği düşük olarak kabul edilir.
Doğru web site mimarisi oluşturularak içeriklerin tamamına maksimum 3 tıklamayla ulaşılması sağlanmalıdır. Bu web sitelerin kullanıcı dostu olması adına önemlidir.
Müşteri web sitesinde ulaşılabilirlik düzeyi kötü olan içerikler varsa bunları listeleyin ve site mimari yapısının değişmesi gerektiği hakkında bilgiler verin.
7. Aşırı yönlendirme bağlantıları
Yönlendirme, okuyucuyu bir bağlantıdan alıp diğer bağlantıya gönderme işlemidir. Bir web sitede aşırı yönlendirilen bağlantıların olması arama motoru örümceklerinin içerikleri okumasını zorlaştırır. Bu yüzden negatif SEO etkisine sahiptir.
Müşteri web sitesinde aşırı yönlendirme bağlantıları yer alıyorsa bu bağlantıları listeleyin ve düzenlenmelerinin gerekli olduğunu belirtin.
8. Bağlantı metni düzenlemeleri
Arama motoru örümceklerinin içerikleri tanımlayabilmesi için bağlantı metinlerinin anlaşılır olması gerekmektedir. Burayı tıklayın, devamı burada gibi bağlantı metinleri içerikler hakkında en ufacık bir bilgi vermez. Bu yüzden bu tarz bağlantı metinlerinin düzenlemesi gerekmektedir.
Müşteri web sitesinde olan yanlış bağlantı metinlerini listeleyin. Doğru anahtar kelimeler kullanılarak bağlantıların yapılmasının gerekli olduğunu açıklayın. Arzu edilmesi durumunda açık URL şeklinde de bağlantı metinleri hazırlanabilir.
9. Kırık bağlantılar
Web site içerisinde yer alan bozuk bağlantılar kötü sıralama sinyallerine neden olur. Var olmayan bağlantıların yer alması ziyaretçiyi kandırmaya yönelik bir eylem olarak değerlendirilir. Bu yüzden tüm bozuk bağlantıların tekrardan düzenlenmesi gerekmektedir.
Müşteri web sitesinde olan kırık bağlantıları listeleyin ve bunları düzeltmenin eylem planınız dahilinde olduğunu söyleyin.
10. Yetersiz iç bağlantılar
Bir içerik içerisinde hiç iç bağlantının olmaması bir çıkmaz sokak olarak değerlendirilir. Kullanıcının web site içerisinde gezip zaman geçirmesi için her içerikte uygun içeriklere verilen iç bağlantılar yer almalıdır.
Sitede geçirilen uzun süre pozitif sıralama sinyallerini elde etmeyi sağlar. Eğer hiç iç bağlantısı olmayan içerikler varsa bunları listeleyin ve uygun iç bağlantıların verilmesinin gerekli olduğunu belirtin.
11. 404 veren bağlantılar
Bir web sitede yüksek oranda 404 veren bağlantının olması negatif sıralama sinyallerine neden olmaktadır. Bu yüzden 404 sayfalarının ya dizinden tamamen kaldırılması ya da uygun içeriklere yönlendirilmesi gerekmektedir.
Müşteri web sitesinde müdahale edilmeyi gerektiren 404 bağlantılar mevcutsa bunları listeleyin ve eylem planınızı müşterinize sunun.
12. Aşırı uzun URL
URL’lerin aşırı derecede uzun olması içeriklerin paylaşım oranını azaltır. Yapılan analizlere göre URL uzunluğunun maksimum 128 karakter olması gerekmektedir.
SEO raporu hazırladığınız web sitede 128 karakterden daha uzun URL yapısına sahip olan içerikler varsa bunları listeleyin ve gerekli düzenlenmeler sonrasında yönlendirme yapmanın gerekli olduğunu açıklayın.
13. Yinelenen içerik
Bir web sitede birebir aynı olacak şekilde içeriklerin olması yinelenen içerik sorununun ortaya çıkmasına neden olur. Bu durum serp sonuçlarında kötü sıralamalar alınmasına neden olmaktadır.
Bu sorunu ortadan kaldırmak için yinelenen yapıda olan içerikleri listeleyin. Köprü sayfa oluşumunu engellemek adına rel = “canonical” kullanımının gerekli olduğunu belirtin.
14. Yinelenen meta açıklamalar
Bir web site her içeriğiyle diğer içeriklerden tamamen farklı olmak zorundadır. Buna meta açıklamalar da dahildir. Bir web sitede birebir aynı meta açıklamalara sahip içerikler varsa bu durum Google Search Console üstünden yinelenen meta açıklama uyarısının alınmasına neden olacaktır.
Bu negatif sıralama sinyalini ortadan kaldırmak adına yinelenen mata açıklamaya sahip olan içerikler listelenmeli ve benzersiz hale getirilmelerinin önemli olduğu belirtilmelidir.
15. Robots.txt sorunları
Robots.txt arama motoru örümceklerinin içerikleri taramasını engelleyebilir. Bu da web site görünürlülüğünün azalmasına neden olur. Eğer böyle bir durum söz konusuysa kesinlikle SEO raporu içerisinde robots.txt sorunları da listelenmelidir.
16. Dijital pazarlama önerileri
Bazı sektörlerde arama sonuçlarında ilk sayfayı neredeyse tamamen reklamlar kaplar. Bu tip durumlarda en iyi anahtar kelimeler belirlenerek reklam verilmesi gerekmektedir.
Müşterinizin de reklamlarla mücadele etmesi mümkün değilse en iyi anahtar kelimeleri belirleyerek kendisine sunun ve bu anahtar kelimeler kullanılarak reklam verilmesinin gerekli olduğunu belirtin. Dijital pazarlama konusundaki eylemlerinizi ele alın.
17. Dış bağlantılar
Kaliteli değeri yüksek içeriklere gelen dış bağlantılar ilgili içeriklerin serp sonuçlarında daha iyi sıralamalar almasını sağlar. Yani çok sayıda gelen kaliteli dış bağlantılar sayesinde arama motoru örümcekleri ilgili içeriklerin kaliteli olduğunu düşünmesini sağlamaktadır.
Kaliteli olmasına rağmen yeterli oranda dış bağlantısı olmayan içerikleri listeleyin ve bu içeriklere dış bağlantı edinmenin gerekli olduğunu raporunuza ekleyin. Ayrıca müşteriyi bilgilendirmek adına bu güne kadar içeriklere gelen tüm referans bağlantıları da SEO raporunuza kesinlikle ekleyin.
18. İçerik uzunluğu
Yapılan incelemelere göre içeriklerin uzun olması sıralamalarda daha iyi sıralama alınmasını sağlamaktadır. 300 kelimenin altında olan içerikler arama motoru gözünde kalitesiz olarak kabul edilir.
SEO raporu hazırladığınız web sitede çok sayıda 300 kelimeden daha az içeriğe sahip makaleler varsa bunları listeleyin. Olumlu SEO sinyalleri için geliştirilmelerinin gerekli olduğunu belirtin.
19. Görsel açıklamaları
Görsel öğelere açıklamalar eklenmesi SEO açısından olumlu etkiye sahiptir. Görsellere metin eklenmesi içeriklerin alaka düzeyini arttırarak sıralamaların iyileşmesini sağlar.
İlgili web sitede herhangi bir açıklamaya sahip olmayan görseller varsa bunları listeleyin ve gerekli düzenlemeler hakkında bilgi verin.
20. Sayfa yükleme hızı
Son algoritma güncellemeleriyle birlikte sayfa yükleme hızı bir SEO kriteri haline geldi. Web site yükleme hızının yavaş olması bu yüzden kötü sıralama almakla özdeşleştirilebilir.
SEO çalışmaları yaptığınız web sitede olan sayfa yükle hızı problemlerini ve bu probleme neden olan sorunları listeleyin. Ayrıca elinizden geldiğince sayfa hızını arttırmak adına neler yapabileceğinize değinin.
SEO raporu hazırlarken böylesine ayrıntılı bilgilere yer vermeniz müşterinin güveninin artmasını sağlayacaktır. Unutmayın ki müşteri diğer bir müşteriyi getirir. Müşterilerinizin sizlere iyi referans olması için haftalık ya da aylık olarak SEO raporu hazırlayıp müşterilerinize sunmaya özen gösterin.