SEO Neden Önemlidir?

seo nedir

SEO sadece arama motoru optimizasyonu değildir. Search engine optimization olarak ingilizce açılıma sahip olsa dahi , SEO bir sitenin kaderidir diyebiliriz. Farklı alanlarda yapılacağı gibi sadece ON-page ve Of-Page olarakta yapılır. Google ve diğer arama motorları için yapılan optimizasyon, Youtube, Facebook, Twitter gibi büyük sosyal paylaşım siteleri içinde yapılmaktadır. Klasik SEO cu açılımlarından uzak durarak açıklamak gerekirse;

SEO Bizler için doğru yönlendirme sanatıdır. Sosyal medya ve arama motorları ile çeşitli algoritmalara sahip yazılımlar ile Populer olma sanatı olarak değerlendirebiliriz.

Seonun site geleceği açısından etkileri nelerdir?

SEO sitemizin gelişmesi için başlangıç faktörüdür yani iç optimizasyon (on-page seo) ile çalışmalar başlar. Doğru şekilde uzmanlar tarafından yapılan optimizasyon sayesinde, arama motorlarına en doğru ve hatasız veriler sunularak başarılı önizleme ve oluşturma işlemi gerçekleştirilir. Sitemizin indexleri doğru yapılandırılmış veriler ile daha sağlıklı olarak ilerleyecektir. Hatalı bir sistem ve Responsive mobile uyumlu olmayan bir yazılım ile yola çıkmak kadar hatalıdır , on-page yapmadan yola çıkmak yapılacak en büyük hatadır.

SEO Nasıl yapılır ve Nasıl Başlamak Gerekir?

seo nedir

 

SEO’ya başlangıcından önce yapılması gerekenleri kısaca maddelemek gerekirse ;

Keyword veya eski domain alımı yapılır

Eğer aradığınız domainlerin tüm uzantıları dolu ise eski bir domain alarak işe başalayabilirsiniz. Yeni domain almak zorunda kalırsanız. Keyword olmasına dikkat etmeli, bilinen uzantıların dışına çıkılmadan alım yapılmalıdır. Domain alımlarında yine bilinen kaliteli ve kendini uzun süredir ıspatlamış firmalardan alım yapılmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Hosting Alımı Yapılır ? Hosting Seçerken Nelere Dikkat edilmelidir ?

Hosting alımı kurumsal firmalardan yapılmalıdır. Godaddy veya Radore tarzında bilindik %99 uptime süresi veren hosting firmalarını tercih edebilirsiniz. Hostin alımı yapılırken Sitenize özel DNS İp adresi almaya dikkat etmeniz gerekmektedir. Çalışmalarınız süresince ayrı ip adresinizde olmanız, çalışmalarınızın boşa gitmemesi için en önemli faktörler arasında yer almaktadır. Hosting firmasının Destek Hizmeti verip vermediğine 7/24 destek sunup sunmadığına dikkat etmeniz gerekiyor. Bir çok yeni başlayan amatör kullanıcının yaptığı şekilde yapmayın. İlk olarak sitem biraz büyüsün sonra hostu değiştiririm sözlerini çok duyarız. Bir tekeri patlak araba ile yola çıkmak gibidir bu görüş. Her zaman kaliteli bir sunucu ile işe başlamak 1 adım önde olmanızı sağlayacaktır.

Tema ve yazılım Seçimi ?

Sıra artık tema ve yazılımdadır. Seo Şefi olarak kurumsal hizmet vermiyor iseniz WordPress alt yapısını kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Eğer ürün satışı yapıyorsanız Opencart yazılımı tercih edebilirsiniz. Sistem seçildikten sonra temanın Mobile uyumlu olup olmadığına dikkat etmeniz gerekmektedir.  Wordpress sistemlerde rahatlıkla responsive tema bulabilirsiniz. Tema seçimi yapıldıktan sonra Temanın işlevselliği kontrol edilmelidir, Kullanıcılarınıza yeterli olacakmı sorusunu kendinize sormalısınız? Herşeyden önce kullanıcıları düşünmeniz gerektiğini unutmayınız.

Kurulum İşlemi ve Eklentilerin Kurulumu

SEO başlangıç zamanı geldi demektir. Hosting,tema ve domain alımı yapıldıktan sonra, sistem kurulumu başlar. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli faktör URL yapısı basit olan karmaşık olmayan bir tema ve sistemin seçiminin yapılmasıdır. Google standartlarına uygun URL yapısı ayarlanır. Sitemizin Title Bölümü standartlara uygun olarak doldurulur. Description ve Keyword alanı dolduruldak sonra tema yayına alınır.

Sıra eklentilerin kurulumuna gelmiştir. WordPress sistem ise SEO Pluginleri bölümünden en yüksek oranı almış eklenti kurulur. Özel yazılım ise firmadan Title,URL,Keyword,Meta,Description alanlarını değiştirebileceğiniz özel bir alan yazmasını isteyebilirsiniz.

Arama motorlarına sitenin eklenmesi

Arama motorlarına site adresimizi eklemeyi unutmamız gerekiyor. Google’a adresinizi ekleyin.

Webmaster Tools ve Analytics ekleme

Google Webmaster Tools ve Google Analytics kayıtlarımızı bir gmail hesabı açarak yapalım. Sitemizin temelleri ve geleceği aslında iki algoritmanın doğru kullanımı ile orantılıdır. Seo Şefi olarak farklı sayaç ve bileşenler kullanmanızı tavsiye etmiyoruz.

İçerik Yönetimi ve Yapılandırma

Sitemiz artık yayındadır ve insanların siteniz hakkında bilgi sahibi olma zamanı geldi demektir. Bizler görücüye çıkma olarak isimlendiririz. Konu açarken başlıklarımıza dikkat etmeliyiz. Konu içeriği ile bütünlük sağlayacak başlık seçimi yapılmalıdır. Sıra içerik kısmına gelmiştir. Birbirleri ile kordineli olarak çalışan Başlık, içerik ve tag yapısını doğru kurma işlemi zamanıdır. Başlık seçimi en sade ve anlaşılır şekilde yapıldıktan sonra, içeriğimizde başlıkta kullandığımız kelimeleri en az 4 defa aynı kelime ile paylaşarak makalemizi oluşturmalıyız. Tag kullanımlarında ise başlığımız ve içeriğimiz dışındaki bir konu veya ürün için kelime girişleri yapmamalıyız. Konu içlerinde görsel kullanıma dikkat etmeli ve görsellerimizin mutlaka konu başlığı ile biten isimlerde, aralarında boşlukların tire ile birleştirilmiş olmasına dikkat edilmelidir.

Resimlerin SEO açısından önemi

Resimlerimizi yüklerken konu içerisinde birden fazla resim kullanılmasına dikkat etmelisiniz. Abartıya kaçacak kadar yüksek oranda resimler kullanımı sitenize zarar verecektir. Örneklerle anlatmak gerekirse ;

Konumuzun SEO olduğunu varsayarsak ve 300 kelime standartı altında bir metin yayınlamış ve konu içerisinde 25 adet resim kullanmışsak sitemize zarar veriyoruz demektir. Bir çok sitede denk gelirsiniz 25 kelime kullanıp 25 den fazla resim ekleyen siteler vardır, bu sitelerin hiç bir zaman geleceği olmaz. Resimleri yüklerken dikkat etmeniz gereken diğer önemli konu ise başlıkla bağlantılı olmalıdır. Konumuza eklenecek olan resim seo.jpg olmalıdır eüer konu içerisinde birden fazla resim kullanılacak ise seo-1.jpg olarak kullanılabilinir veya alt başlıklardan bir açıklama kısmı eklenebilir örnegin seo-nedenonemlidir.jpg olarak yapabilirsiniz. Diğer dikkat etmeniz gereken unsur ise Seonun önemi nedir ? diye bir ibare geçmiş ise konu içerisinde altında resim paylacak iseniz resimin seo-nun-onemi . jpg olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Resimlerin yüklenme esnasında alt başlıklarının mutlaka giriliyor olması gerekmektedir. Alt başlığı ve genişlik yükseklik oranı olmayan resimlerinizi PageSpeed Tolls kullanarak yapabilirsiniz. Sitenizdeki Css,Js ve İmage hatalarınızı otomatik olarak optimize eder ve ftp yükleyerek hatalarınızı gidermiş olursunuz.

Sosyal Medya Kullanımı

Paylaştığımız içerik artık kullanıcılarımıza yani site adresimizi organic veya direk olarak bulan kullanıcılara sunulmuştur. Artık sosyal medya referal trafik elde etme zamanı geldi demektir. Sitenizde paylaştığınız konuları Google+, Facebook,Twitter vb platform larda paylaşarak, referal trafik ve aranma hacmi elde edilir.

Youtubenin önemide unutmamak gerekiyor, Bizler youtube video kanalı açmanız için ürün satıyor olmanız gerektiğini düşünürüz.

Doğru SEO Nasıl Yapılır?

Doğru SEO  bir uzman tarafından veya uzman tavsiyesi sonrası yapılan işlem düzeneğidir. Yol haritası olarak değerlendirebiliriz. Yukarıda bahsettiğimiz seçenekleri tamamladıktan sonra, Anahtar kelime seçimleriniz ve site yönetiminiz hakkında bilinçli firmalar tarafından yapılan düzenlemeler ile yola çıkmalısınız. Bu yolda tek yürüyecek iseniz, tavsiyemiz çok okuyun ve özgün içerikler çıkarmaya dikkat edin.

SEO için Hangi Firmayı Tercih Etmelisiniz?

SEO yaptıracak iseniz veya SEO desteği alacaksanız mutlaka dikkat etmeniz gereken bir konu vardır. Yaptığınız görüşmelerde sizlere ilk sayfa vaatleri veren, kısa sürelerde yükseleceğinizi söyleyen firmalardan uzak durmalısınız. Günümüz şartlarında yapay seo çalışan firmalar ağırlıklı olduğu için Organic seo yapan firmaları tercih etmelisiniz. Peki neden mi ?

Yapay seo çalışan bir firma içeriklerinizi yüzlerce kez yazılar ve tanıtım yazıları ile çöp yuvasına dönmüş sitelerde paylaşarak sitenize kısa süreli artışlar sağlar ve sonunda ani düşüşler görürsünüz.  Backlinklerin çok yapılması ile size kısa sürede yükseliş vaat edebilirler, lakin unutmayın son güncellemelerden sonra hiç bir etkisi yoktur ve sitenizi tersine olumsuz yönde etkiler. Hiç bir etkisi yoktur derken şunuda eklemek gerekir. Doğru yerden alınmış bir link ve az sayıda, belirli periyotlarda düzenli olarak yapılıyor ise faydalıdır.

Google daki sıralamasına bakabilirsiniz, SEO hizmeti sunacak firmanın en azından google ilk 3 sayfa içerisinde yer alıp almadığına dikkat edin. Gereksiz vaatler veren firmalardan uzak durun. Şahıslardan tabiki hizmet alabilirsiniz. Lakin profesyonel olarak hizmet sunan bir firmadan hizmet almak sizlere , sözleşme,fatura ve güven sağlayacaktır. Piyasadaki yeri belli olan bir firma ile çalışmayı tercih etmelisiniz.

SEO’nun Türkiyedeki Yeri Nedir?

Geçtiğimiz yıllara göre değerlendirmek gerekirse, son 5 yıl içerisinde öneminin %50 oranında arttığını söyleyebiliriz. 2016 yılına gireceğimiz şu günlerde henüz bir çok site sahibi yeni yeni seo ile tanışıyor ve seo nedir  diye yeni araştırmalar içerisine giriyorlar. 2016 yılının ortalarında bu rakamın %80 civarına çıkacağını düşünüyoruz. Büyük firmalar tarafından seo nun önemi artık anlaşılmış durumdadır. SEO sizin gizli personeliniz gibidir , sanal ortamda 7/24 çalışan en kaliteli personel olarak değerlendirebiliriz.

SEO Satışları Arttırmak için Faydalımıdır?

Net olarak cevap vermek gerekirse evet kesinlikle faydalıdır. Ürünlerinizin daha çok kullanıcıya ulaşmasını sağlar. Müşteri potansiyeliniz artar ve doğal olarak satışlarınız canlanır, cirolarınızda büyük artışlar görmeye başlarsınız. Doğru yapılması taktirin de bir mağazanız daha var ve sadece tek bir personel bir mağazayı yönetiyor olarak düşünebiliriz.

Organic Trafik İçin SEO’nun Etkileri

Çeşitli algoritmalar ile sahte oluşturulmuş trafikler sitenizin malesef geleceği için zararlıdır, google spam için bir çok algoritma geliştirmiş ve geliştirmeye devam etmektedir. SEO sitenizin doğal yollar ile canlanmasını sağlayan en önemli faktördür. İyi yerlerde olan sitelerin tamamını incelediğinizde iyi bir seo uzmanından destek aldıklarını ve google’ın  200 algoritması hakkında az çok bilgi sahibi olduklarını, ürün ve makalelerini belirli periyot ve düzende, büyük bir disiplin içerisinde yaptıklarını görebilirsiniz. Organic trafiği arttırmak için on-page ve of-page yapılmaktadır. Bunu site içi optimizasyon ve site dışı optimizasyon olarak adlandırırız. Rakip analizlerinin yapılarak doğru anahtar kelimeleri ile yola çıkmanızı sağlanırsa, büyümemeniz söz konusu dahi değildir. Organic trafik için özgün içerik ve sosyal medya kullanımı ilk unsurlardır.

Author:
SEO ve Dijital Pazarlama Ajansı
Comments
  • Çok kaliteli bir makale olmuş. Araştırma yapıyorum bu konuda beni tatmin eden bir makale oldu. Tebrik ederim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teklif Al

Bize projenizi anlatın. En kısa süre içerisinde tarafınıza dönüş yapacağız.