Şirketinizin web sitesini yeni bitirdiniz veya bittiğini düşünüyorsunuz. Tüm sayfalar istediğiniz gibi, hepsi çalışıyor, metin ve grafikler tamam, gezinme menüsü ve bağlantılar olması gerektiği gibi çalışıyor, renkler tam istediğiniz gibi çok şık duruyor. Buraya kadar her şey mükemmel gözüküyor ancak bu çalışlara arama motorlarının yanıtı nasıl olacak dersiniz.
İçerik ve site yöntemi olarak wordpress kullandığınızı düşünelim, bu yeni başlayan ve yazılım bilmeyenler için doğru bir tercihtir. Kolayca bloglar oluşturarak hızlı bir şekilde yayına başlayabilirsiniz.
Sitenizin güzel gözükmesi tam olarak optimize edildiği anlamına gelmez ve etkili bir optimizasyon yapmadan sitelerin en önemli kuralı insanlara ulaşma konusunda başarı elde edemezsiniz. Ancak kendi SEO çalışmanızı yapacak kadar bilginiz yoksa, uzman kiralamak veya bir ajansla çalışmak için yeterli bütçeniz yoksa ne yapmanız gerekir?
Eğer bir wordpress kullanıcıysanız iç SEO yapılandırmalarına yardımcı olan çeşitli eklentiler sunulmaktadır. Bu eklentileri kullanarak kendi SEO çalışmalarınızı kolayca yapabilirsiniz.
1. Yoast SEO
Bu eklenti wordpress kullanıcıları arasında en popüler ve en çok indirilen SEO eklentisidir. En kapsamlı SEO çözümleri sunan bu araç hiçbir kodlama bilgisi gerektirmeden ihtiyacınız olan birçok düzenlemeyi yapmanıza imkan sunuyor. SEO başlıkları, meta açıklamaları ve içerik içi kelime analizleri yapıyor. Kalite yönergelerine bağlı olarak size yol gösteriyor.
Ayrıca, arşivler, kategoriler ve başlık etiketleri yazmanıza izin verir. Yoast, sitenizi güncellediğiniz dahi eski ayarlarınızı korumanıza olanak sağlıyor. Site haritası oluşturuyor. Arama motorlarına ping yollayarak daha hızlı index almanıza yardımcı olur.
2.Google XML Sitemaps
Sıralamalarda yer almanın ilk adımı bir site haritası eklemektir. Yoast’ın sunduğu site haritasını yetersiz bulmanız halinde Google XML sitemaps eklentisini kullanabilirsiniz. Bu eklenti, sitenizi ziyaret eden arama motoru botlarına yol göstermek içindir. Site içeriğini daha kolay bulmalarını ve index almalarına yardım etmek içindir.
Site haritasıyla hangi sayfalarınızın dizinlere eklendiğini hangilerinin ise dizinlere eklenmediğini kontrol ederek düzenlemeler yapmanıza yardım eder. Yeni eklediğiniz bir içerik site haritasına otomatik olarak dahil edilir ve arama motorlarına sinyal yollanarak index alması talep edilir.
3. Rel NoFollow Checkbox
Sitenizden dışarı çıkan linklerin bazıları iyiyken bazıları değildir. Kaliteli, otoriter sitelere verilen linkler sizi iyi yönde etkilerken katma değeri düşük sitelere verilen linkler mevcut içeriğinizin kalitesiz olarak algılanmasına neden olur. Buna engel olmak için rel=”nofollow” kullanmanız gerekmektedir.
Rel Nofollow Checkbox eklentisi eklenen linklere meta etiketi eklemenizi sağlar. Kalitesi düşük sitelere link verirken bu aracı kullanabilirsiniz.
4. Google Analytics by MonsterInsights
Web siteniz hazır ve artık gelen ziyaretçilerin davranışlarını analiz etme zamanı ancak Google Analytics yeni başlayanlar için biraz karmaşık olabilir. Verileri okumak ve analiz etmek yeni başlayanlar için karmaşıkken Mosterinsights bu verileri kolay bir şekilde anlamanıza yardımcı olur.
Kullanıcı analizlerini yapan ve davranışlarını ölçen bu eklenti sayesinde site içi düzenlemelerinizi kolaylıkla yapabilirsiniz.
5. LinkPatrol
Uygun bir web sitesi referansı olmadan başarılı olamaz. Linkler sitelerin güven oranlarını gösterir. Dolayısıyla gelen her bağlantının bir anlamı bulunur. Tüm bağlantılar eşit bir şekilde oluşmaz. Düşük kaliteli sitelere bağlanmak kaliteyi düşürürken, kaliteli sitelere bağlanmak otoritenizi artırır.
Web sitenizdeki bağlantıları kontrol etmeye yarayan Linkatrol genel bir tarama yaparak düşük kaliteli linklerle ilişkilerinizi kesmenize yardımcı olur.
6. W3 Total Cache
Mükemmel görünen bir siteye sahip olabilirsiniz ama bu hala yeterli olduğunuzu göstermez. Müşterlerinizin en fazla dikkat ettiği noktalardan biriside sitenin yüklenme süredir. Eğer hızlı bir web sitesine sahip değilseniz geri dönüşüm oranlarınız düşebilir.
Bu sorunu çözmek için oluşturulan W3 Total Cache eklentisi sitenizi optimize ederek daha iyi performans almanızı sağlar.
7. All in One WP Security & Firewall
Harika bir site oluşturmak için harcanan zaman ve paradan daha kötüsü sitenizin saldırıya uğramasıdır. Hiçbir işletme sahibi, özellikle müşterilerinin online olduğu bir zaman sitesinin kapanmasına izin veremez. Web siteniz , çoğu müşterinizin markanızla etkileşim kuracağı bir araçtır. Herhangi bir saldırı sonucu kapanması prestij kaybetmenize neden olur.
WordPress ne kadar güvenli bir sistem olsa da güvenlik duvarı, hesap güvenliği, sistem güvenliği gibi birçok etken site sahibinin sorumluluğundadır. Bu güvenlikleri kolay bir şekilde sağlamanız için All in One WP security eklentisi kullanabilirsiniz.
8. WPtouch Mobile Plugin
Mobil uyumlu olmayan siteler artık Google sıralamalarında yer alamıyor. Özellikle Mobile-first ve AMP yeniliklerinin ardından bu konu daha değerli bir hale geldi.
Eğer mobil uyumlu bir internet siteniz yoksa bu sorunu WPtouch eklentisiyle çözebilirsiniz. Mobile özel hazırlanmış tasarımlarla sitenizin daha şık ve arama motorlarına uyumlu gözükmesine yardımcı olur. Responsive bir tasarımınız varsa bu eklentiyi kullanmayabilirsiniz.
9. Yet Another Related Posts Plugin (YARPP)
Site performansınızı artırın, YARPP sitenizde bulunan popüler içerikleri en uygun başlıklar altına entegre ederek gelen ziyaretçileri bu sayfalara yönlendirir. Böylece ziyaretçilerin diğer sayfalara erişmesini sağlar.
Site içerisinde dolaşan trafik ise sıralamalarda değer kazanmanıza, otoritenizin artmasına, ziyaretçiler tarafından sevilen bir site haline gelmenize yardımcı olur.
10. SEO Optimized Images
SEO uyumlu resimler, internet aramalarının yaklaşık %20’lik dilimini resim aramaları oluşturur. Eğer resimlerinizi SEO kuralları dahilinde optimize ederseniz daha fazla trafikte elde edebilirsiniz. Seo Optimized images eklentisi, otomatik olarak alt&başlık etiketleri ekler, daha fazla trafik elde etmenizi sağlar, resim url yapılarını seo uyumlu hale getirir.
Optimizasyonu, WordPress sitenizin bir parçası haline getirin
Yapılan optimizasyonlar sadece arama motorları için değildir. Kullanıcılarında sitenizi daha kolay algılamasını ve gezinmesini sağlar. WordPress, eklentileriyle her şeyi yapmayı mümkün kılan bir platformdur ancak kullandığınız her eklentinin sunucunuzdan kaynak tükettiğini unutmayın. Yani ihtiyaç duyduğunuz eklentileri kurup optimizasyonları yapın ihtiyaç dışı oldukları zamanlarda ise pasif hale getirerek sunucu performansını artırabilirsiniz.
LinkPatrol eklentisini geri çekmiş sanırım. Site de ne yazık ki ücretli ama yazınız aydınlatıcı olmuş. Teşekkür ederim.