Semrush Rakip Analizi

Semrush Rakip Analizi

Bir web sayfası sahibi iseniz, mutlaka rakipleriniz olacak demektir. Peki rakiplerinize karşı ne tür stratejiler uyguluyorsunuz? Onlardan daha iyi yerlere gelebilmek için ne tür çalışmalar yapıyor ve ne tür içerikler yayımlıyorsunuz?

Günümüzün en popüler backlink ve kelime analiz sitelerinden olan semrush ile rakip siteleri analiz etmeyi ve hit aldıkları kelimeleri bulmaya çalışacağız. Öncelikle belirtmek isterim ki semrush ücretli bir yazılım ve fiyatları aylık olarak 70$’dan başlıyor. Bu yüzden üyelik kısımlarını geçerek bir hesabınızın olduğunu varsayıyoruz ve direkt olarak rakip analizine geçiyoruz.

rakip

Backlink Analizi

Her zaman rakibimizin almış olduğu backlinkleri analiz etmeli ve doğal gelişen backlink yapısına odaklanmalıyız. İlk öncelikle hangi sitelerden link çıkışı yapıldığına bakmamız gerekiyor.

Dashboard (Panel) -> Domain Analytics (Domain Analizi) -> Backlinks (Backlinkler) yolunu takip ediyoruz.

screenshot_2

Resimden de gördüğümüz gibi rakip sitemiz toplam olarak 862 bin tane backlink’e sahip. Ayrıca siteye 14 bin domain ve 15 bin ip adresinden link verilerek referans olunmuş. TLD Authority kısmında ise sürekli önemi vurgulanan .gov ve .edu backlinkler ve diğer uzantılar yer alıyor. Toplamda 2 adet gov ve 26 adet edu linke sahip ve bunların büyük bir etkisi olacağı yapay SEO firmalarına göre kesin, lakin organik SEO firması olan bizler için muallak bir durumdur. Doğal yollar ile gelişen linklerin yerine tercih etmediğimiz bir link çalışması çeşididir.

screenshot_3

Analiz ekranında backlinklerin olduğu sekmeye girecek olursak sitenin aldığı backlinkleri kalitesi yüksek olandan başlayarak sıralıyor. Bu liste üzerinden hangi tarihte alındığını, hangi metin üzerinden alındığını, tipini ve hangi url için alındığını görebiliriz. Bu sayfayı incelediğinizde sizde buradaki siteler üzerinde doğal olarak link alma yöntemlerini denemenizde fayda var. Domain otorite konusuna gelecek olursak, Google’da domain otorite diye bir kavram yok biliyorsunuz, eskiden PR değerleri vardı. Bu tarz yazılım firmaları tarafından verilen değer olduğunu bu değerleri Google’in vermediğini unutmamak gerekiyor.

screenshot_4

Anchors sekmesinde ise rakibimizin hangi kelimelere link aldığını detaylı bir şekilde görebiliriz. Buradaki kelimeleri baz alarak sizde link çalışmaları yapabilirsiniz.

Hedef Kelime Analizi

Bu bölümde ise site dışı SEO’dan daha çok site içi SEO ile ilgili kısımla ilgileniyoruz. Rakibimizin arama motorları üzerinden en çok hangi içeriklerden ve kelimelerden hit aldığını görerek benzer yada aynı konuları daha fazla geliştirerek sitenize ekleyebilirsiniz. Böylece rakibimizin bulunduğu sıralarda onu geçerek yada altında yer alayarak hitini paylaşabilir yada tamamen elinden alabiliriz.

Dashboard (Panel) -> Domain Analytics (Domain Analizi) -> Organik Research (Organik Araştırma) yolunu takip ediyoruz.

screenshot_5

Öncelikle dikkat etmemiz gereken durum, analiz ettiğiniz sitenin dilini yukardaki dil seçenekleri kısmından belirtmeniz. Aksi takdirde başka ülkelerden ve dillerden yapılan aramalar ile karşılaşabilirsiniz.

  • Keyword: Arama sonuçları üzerinden ziyaretçi gelen kelime grubu
  • Pos.: Google sıralaması
  • Volume: Aranma Hacmi (Aylık)
  • URL: İçerik adresi
  • Traffic: Elde edilen hit oranı
  • Last Update: Sıralamanın son güncellendiği zaman

screenshot_6

Buradaki listemizi incelersek rakibimizin hitinin 25%’ünün  “google images” aramasından geldiğini görebiliyoruz. Sonrasında 6%’lık kısım ise “SEO” kelimesinden geliyor. Buradaki Pos değeri Google aramalarında sitenin kaçıncı sırada olduğunu gösterir. Volume değeri ise aranma hacmidir. Rakibinizin hit aldığı kelimeleri bu şekilde öğrenerek o kelimeler üzerine çalışmalar yaparak rakibinizin önüne geçebilirsiniz.

Reklam Analizi (Google Adwords)

Önceki kısımlarda genel olarak sitenin aldığı linklerden ve hit kelimelerinden bahsettik. Bu bölümde ise rakip sitenin Google Adwords “Google Reklam Ağı” üzerinden hangi kelimeler için reklam verdiğini görebiliriz. Buradaki avantajımız ise eğer rakip sitenizin reklam verdiği bir kelimede arama sıralarında üst sonuçlarda çıkarsanız reklam maliyeti olmadan ziyaretçi elde edebilirsiniz.

Dashboard (Panel) -> Domain Analytics (Domain Analizi) -> Advertising Research (Reklam Araştırması) yolunu takip ediyoruz.

Diğer bölümlerde olduğu gibi üst kısımdan alan adını ve dili seçerek sonuçları listeliyoruz.

  • Keyword: Reklam verilen kelime
  • Pos.: Reklam sıralamasındaki durum
  • Block: Sayfanın üstünde veya altında olduğunu belirten ikonlar
  • CPC (USD): Reklam tıklanma başına dolar kuru ile ödenen ücret
  • URL: Reklamın yönlendirildiği sayfa adresi

screenshot_7

Ayrıca sadece rakip sitenin Google Adwords üzerinden verdiği reklamlara değil, benzer kelimelerdeki reklam veren diğer sitelere de ulaşabiliriz. Bu şekilde rakip sitenizin de rekabet ettiği sitelere ulaşabilirsiniz. Ata sözünde söylendiği gibi “Düşmanımın düşmanı dostumdur.” mantığıyla değil tam tersi olarak hareket etmeniz gerekiyor. Rakibinizin rakibi sizinde rakibinizdir. Araştırdığınız sitelerden bu şekilde daha fazla araştıracak site elde edebilirsiniz.

Dashboard (Panel) -> Domain Analytics (Domain Analizi) -> Advertising Research (Reklam Araştırması) -> Competitors (Rakipler) yolunu takip ediyoruz.

Örneğin bizim rakibimizin birinci rakibi Google

screenshot_8

Pek bir işlevi olmasa da sol  menüdeki “Video Advertising” üzerinden video reklamlarını analiz edebilir ve “Display Advertising” seçeneğinden de görüntülü reklamlara ulaşabilirsiniz.

Siteleri Karşılaştırma

Şuana kadar rakibimizin yaptığı SEO çalışmalarını ve nasıl ziyaretçi kazandığını semrush analiz ile test etmiş olduk. Şimdi ise rakip site ile kendi sitemizi karşılaştıracağız ve bu şekilde eksiklerimizi öğreneceğiz ve yapmamız gerekenler hakkında bilgi sahibi olacağız.

Dashboard (Panel) -> Domain Analytics (Domain Analizi) -> Domain vs. Domain (Domain Karşılaştırma) yolunu takip ediyoruz.

screenshot_9

2 veya 3 siteyi karşılaştırabilirsiniz. Ek olarak siteleri tek bir yönden değil masaüstü ve mobil şeklinde de karşılaştırma yapabilirsiniz.

Biz yazımızın başında da belirttiğimiz gibi kendi sitemiz ile land sitesini karşılaştıracağız. Biz farklı iki dildeki siteyi karşılaştırdığımız için pek verimli bir sonuca ulaşamayacağız fakat aynı dil üzerindeki iki site için durum aynı olmayacaktır.

screenshot_10

Anahtar Kelime Zorluğu

Rakip site için hedef kelime analizi yaptığımızda elde ettiğimiz popüler kelimelerin bu aracı kullanarak zorluğunu bulacağız. Bu şekilde hangi kelimeyi daha az uğraş ile üst sıralara çıkaracağımızı karar verebiliriz. Bu araç sadece rakip site karşılaştırması için değil sizin normal bir şekilde optimizasyon çalışması yapacağınız zamanlar içinde gerekli bir araçtır.

  • Keyword: Anahtar kelime
  • Difficulty: Zorluk (%’lik biçimde belirtir ve 0-100 arası değer alır)
  • Volume: Aranma hacmi (Aylık aranma sayısı)
  • Results: Google üzerinde bu arama sonrasında kaç tane sonuç listelendiğini belirtir.
  • Trend: Popülariteyi belirtir ve artış miktarı yüksek olan kelimeler için çalışma yapmak daha mantıklıdır. Örneğin “seo nedir” kelimesinin trendi geçmiş diyebiliriz çünkü grafiğe baktığımızda yarısından sonrasının alt sınıra çok yaklaştığını görebiliriz.

screenshot_11

Semrush Kullanımı Video Dersi

Makaleyi okudunuz ve kafanız mı karıştı? Semrush kullanımı Video eğitim dersimizi izleyerek daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

https://youtu.be/gFEl11GaU4A

Not: Semrush rakip analizi sistemi üzerinden yaptığınız sorguların sonuçlarını listenin hemen sağ üstündeki “Export” butonu ile adetli olarak yada tümünü bilgisayarınıza kaydedebilir ve hesabınızın süresi dolsa bile analizlerinizi bu kaydettiğiniz dökümanlar aracılığı ile yapabilirsiniz.

Author:
SEO ve Dijital Pazarlama Ajansı
Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teklif Al

Bize projenizi anlatın. En kısa süre içerisinde tarafınıza dönüş yapacağız.