Search Console Kullanım Rehberi

Google Search Console Rehberi

Google Search Console, Google’ın webmasterlara sunduğu en büyük kolaylıktır. Web geliştiricilerinin tüm ihtiyaçlarına cevap veren bir araç olarak tasarlanmıştır. Talep ve gelişmelere göre sürekli yeni özelliklerin eklendiği webmaster dostu ücretsiz bir araç olarak hizmet vermektedir. SEO çalışmalarına başlamadan önce yapılması gereken adımlar hakkında teknik bilgiler.

Google Webmaster Search Console Nasıl Kayıt Olunur?

Google Search Console’a site eklemek oldukça kolaydır. Öncelikle bir adet Gmail hesabına ihtiyacınız vardır. Ardından Search Console giderek Gmail hesabınızla beraber giriş yapın, karşınıza gelen ekranda “Özellik ekle” tıklayın. Karşınıza gelen ekrana web site adresinizi yazarak ekle yapınız.


search console


İlk işlemin ardından sitenin gerçekten size ait olduğunu doğrulamanızı istemektedir. Bu işlemi 5 farklı yöntem HTML etiketi, Alan adı sağlayıcı, Google Analytics, Google Etiket Yöneticisi veya dosya oluşturma olarak yapabilirsiniz.


search console


Yöntemler arasında HTML etiket doğrulama kodunu botların görebileceği herhangi bir kod arasına yerleştirerek bu işlemi kolayca tamamlayabilirsiniz. Console kaydınızın ardından Google websitenizde bazı izleme ve takipler yaparak gelişiminize yardımcı olacaktır. Olası hatalar ve yapılması gerekenler hakkında bildirimler iletecektir. Bu bilgilendirmelerden haberdar olmak için Search Console ana sayfasında Ayarlar > Search Console Tercihleri > E-posta bildirimlerini etkinleştir yaptığınızdan emin olunuz.


search console

Google Search Console Özellikleri ve Kullanımı

Google Search Console üzerinde birçok özellik bulunuyor. Bu özelliklerin tamamına değinerek hangi görevleri yerine getirdiklerini ve nasıl kullanacağınızı anlatacağız.

Kontrol Paneli

Sitenizin console üzerindeki ana sayfası olarak tanımlayabiliriz. Google’un bildiği hata mesajları ve sitenizin haritalar, ziyaretçi, tarama hataları gibi önemli panellere hızlı erişim sunmaktadır.


search console


Arama Görünümü

Sitenizin arama sonuçlarında nasıl göründüğü, geliştirmeler, sitenize bağlantı verenler gibi site dışı işlemlerini yapabileceğiniz console kategorisidir.

Yapılandırılmış veri

Veri yapılandırması, Google’dan yapılan açıklamaya göre veri yapılandırması sıralamaları etkileyen bir faktör değildir. Kullanım amacı botların sitenizi daha kolay algılamasını sağlamak içindir özellikle zengin kart kullanılan sayfaların yapılandırılması fayda sağlamaktadır. Yapılandırılmış veri’de alınan hatalarda büyük bir sorun olmadığını hatırlatalım.


search console


Siz herhangi bir yapılandırma yapmamış olsanız da kullanılan site şablonları bir yapılandırmaya sahiptir ve botlar buna göre tarama yaparak verileri size sunmaktadır. Özellikle tema değişikliği sonrası yapılandırılmış veri hatalarıyla sıkça karşılaşabilirsiniz.

Zengin Kartlar

Arama motorları üzerinde ekstra özelliklerle çıkmak isteyenler için sunulan bir özelliktir. Zengin kartlar sıralama üzerinde ziyaretçilere daha fazla bilgi vererek kullanıcıları doğru sitelere yönlendirmeyi hedeflemektedir. Yani içeriğiniz puanlamaya uygunsa kullanıcı puanlarını sıralamalar üzerinden yıldızlı bir şekilde gösterebilirsiniz. Eğer bir tarif sitesine sahipseniz küçük görsellerle beraber sıralamalarda çıkabilirsiniz. Daha detaylı bilgi için Zengin kartlar makalemizi inceleyebilirsiniz.

Veri İşaretleyici

Kullanılan zengin kartların botlar tarafından algılanmasına yardımcı olmak için kullanılan bir araçtır. Bu araç üzerinde etkinlik, listeler, puanlamalar, yorumlar gibi çeşitli bölgeleri sıralama sonuçları site açıklama bölümleri üzerinde göstermenize yardımcı olur.

Veri işaretleme işlemini tek tek sayfalarınızda uygulamanızı öneririz. Benzer sayfaları da işaretle dediğinizde hatalar oluşabilir ve botlar algılarken hatalı veri girişinden dolayı sıralama kaybetmenize neden olabilir.

HTML Geliştirmeleri

Siteniz üzerinde gerçekleşen yenilikleri takip ederek yapılan hataları tespit eder ve kullanıcı deneyimini ve performansını iyileştirmenize yardımcı önerilerde bulunur. Ancak her yapılandırma sitenize fayda sağlayacak gibi bir kavram söz konusu değildir. Örneğin; Yenilenen meta uyarısı veriyorsa içeriğinize tanımlı bir meta olmadığı ve gelen yorumlarla değişime uğramasını iletiyor olabilir. Bunun için belirtilen içeriğe meta açıklaması eklemeyerek sorunu çözebilirsiniz. Uzun meta açıklaması, eklenen metaların uzunluğu konusunda uyarılar çıkıyor olabilir ancak olumsuz etki edeceği anlamına gelmez değişimler yaparken mevcut sıralama ve verimliliğini göz önünde bulundurarak değişimler yapmanızı tavsiye ederiz.

Site Bağlantıları

Sitenizde sıralama almasını istemediğiniz sayfalar veya olması gerektiğinden daha üst sıralarda çıkan sonuçların kaldırılması için kullanabileceğiniz alandır. Örneğin; site isminiz arandığında çıkan iletişim, künye, hakkımızda, kullanım şartları gibi sayfalar ön planda çıkıyorsa o sayfaların adreslerini bu alana ekleyerek sıralamalarını düşürebilirsiniz.

Hızlandırılmış Mobil Sayfalar

Yeni gelen özelliklerden biri olan AMP’nin kontrol panelidir. Yaptığınız değişiklerin çalışıp çalışmadığını kontrol ederek hata raporları hazırlar. Eğer AMP hatası veren sayfalarınız bulunursa bu alandan hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz. Ayrıca AMP yapılandırmasını nasıl yapacağınız konusunda bir rehber sunmaktadır.

Arama Trafiği

Sitenizin nasıl trafik aldığını, Google sıralamalar üzerindeki sağlık durumu, sitenize verilen referans linkler gibi birçok bilgiye ulaşabilirsiniz. Çok sayıda sitenin ücretli olarak verdiği hizmetleri bu alandan ücretsiz olarak erişebilirsiniz. Google search console üzerinden düzenli olarak arama trafiğini kontrol etmeniz gerekmektedir.

Search Analytics (Arama Analizi)

Sitenize gelen ziyaretçi trafiğini en detaylı haliyle görebileceğiniz araçtır. Google Analytics gibi diğer araçlar ziyaretçilerin hangi kelimelerle geldiğini detaylı olarak gösteremezken Search Analytics ziyaretçilerin hangi kelimelerden ziyaretçi edindiğinizi göstererek gelişmenize yardımcı olur.


search consela


Bu aracın en önemli özelliklerinden biri aranma trafiğin de sitenizin ne kadar sıralamalarda gösterildiğini ve konumunu belirtmesidir. Bu verileri değerlendirirken konum, gösterim ve tıklanma oranı (TO) dikkat etmeniz gerekiyor. Eğer gösterim oranınız yüksek ancak TO oran düşükse rakiplerinizi değerlendirmeniz gerekmektedir. Genellikle ziyaretçiler bildikleri, markalaşmış siteleri tercih ettiği için diğer sitelerin tıklanma oranı düşer veya dikkat çeken detaylı bir başlık kullanmamanız halinde bu oranlar değişiklik gösterir. Verileri takip ederek performansın düşük olduğu içerikler üzerinde çalışmalar yapmanızı tavsiye ederiz.

Konsol üzerinde sorgular, sayfalar, ülkeler, cihazlar ve tarihler alanlarını kullanarak verileri özelleştirerek detaylı incelemeler yapabilirsiniz.

Sitenize Bağlantılar

Sitenize bağlantı veren diğer siteleri görüntüleyebileceğiniz araçtır. Bu hizmeti çok sayıda firma ücretli olarak verirken Search Console üzerinden tamamen ücretsiz olarak erişebilirsiniz. Bu alanı güncel takip etmek için, En çok bağlantı verenler > Diğer > Son Bağlantıları indir yaparak son günlerde sitenize gelen linkleri güncel olarak takip edip zararlı veya düşük etkiye sahip bağlantıları engelleyebilirsiniz.


link engelleme


Dahili Bağlantılar

Site içinde en fazla link verilen alanları göstermektedir. Ana sayfanızın en fazla bağlantı verilen bölüm olmasını tavsiye ederiz. Eğer anahtar kelime bir domain kullanmıyorsunuz, kategorilere ağırlık vererek çalışmalarınızı yapabilirsiniz. Bir alana ne kadar fazla bağlantı veriliyorsa bu sayfaları botların daha sık ziyaret edeceğini unutmayın.

Manuel İşlemler

Google’ın verdiği cezaları bu alanda görüntüleyebilirsiniz. Eğer site indexleriniz siliniyor ise veya tamamen arama sonuçlarından kaldırıldıysa bu alandan aldığınız ceza türünü görebilirsiniz. Cezaların manuel işlemlere yansıması 2 ile 7 gün sürebilir.

Uluslararası Hedefleme

Konum ve dil hedefi belirterek kitlenize ulaşmanızı kolaylaştırır. Bu alanda iki dil ve ülke olarak iki farklı seçenek yer almaktadır. Dil tercihi panel üzerinden yapılamazken kitleyi sitenize hreflang etiketi ekleyerek belirleyebilirsiniz. Ülke alanından hedef ülkenizi belirleyebilirsiniz. Diğer dikkat edilmesi gereken konu ise; bazı alan adlarının uluslar arası hedefleme seçenekleri Google tarafından otomatik olarak yapılmaktadır ve değiştirilememektedir. Örnek vermek gerekir ise “in , us, com . tr, fr ” gibi alan adlarının uluslar arası hedefleme seçenekleri seçilememektedir. Bu sorunu gidermek için Hreflang etiket kodu ve Google my business müracatı yaparak google’in sitenizi daha iyi anlamasına yardımcı olabilirsiniz.

Mobil Kullanılabilirlik

Son dönemlerin en önemli geliştirmesi tartışmasız mobil uyumluluk, eğer mobil uyumlu bir web siteniz bulunmuyorsa üst sıralarda yer alamazsınız. Mobil uyumluluğu kontrol eden bu alan sitenizi sürekli takip ederek mobil hataları raporlamakta. Yani uyumluluk onayının yanında size olası hataları bildirerek yardımcı olur.

Google Dizini

Web sayfalarınızın Google üzerindeki sağlık durumunu göstermektedir. Kalıcı sıralamalar almak ve gelişim kaydetmek için içeriklerinizin dizinlere eklenmesi büyük önem taşımaktadır. Google sadece kaliteli bulduğu içerikleri dizinlerine eklemektedir.

Dizin Durumu

Dizinlere eklenen URL sayısını göstermektedir. Dizine eklenen URL’lerin özgün içerik, kalite yönergelerine uygun, bilgi içermesi gerekmektedir. Dizinlerden kaldırılma, genellikle ceza alan sitelere uygulanırken, Google güncellemelerin de web’in yenilenme ve bilgi kirliliğini engellemek için belli aralıklarla yapılabiliyor. Yani bazı dönemlerde dizinlerde azalma ve artışlar görmeniz normaldir.

İçerik Anahtar Kelimeleri

Dizinlere eklenen tüm içerikler analiz edilerek sık kullanılan kelimeleri sıralar. Bir sitenin ne ile alakalı olduğunu belirlemek ve doğru hedeflerde ilerlemesine yardımcı olur. Bu alanda yapılan sıralamayla site için en önemli anahtar kelimeler belirlenmektedir.

Engellenen Kaynaklar

Google botlarının sitenizi taraması için belirli kaynaklara erişmesi gerekir. Sayfalarınızı oluştururken kullanılan kaynaklarda sorun yaşanması halinde botlar sayfaları doğru tarayamaz ve index alamazlar bu durumda içerikleriniz dizinlere eklenmez. Engellenen kaynaklar bölümünden hataları görüntüleyerek sorunları gidermenize yardımcı olur.

URL’leri kaldır

Arama sonuçları üzerinde çıkmasını istemediğiniz sayfalarınız varsa bu alandan URL kaldırma isteği yollayarak sayfaları kaldırabilirsiniz. Bu yöntem genellikle 404 hatası veren sayfalardan kurtulmak için kullanabilirsiniz.

Tarama

Google örümceklerinin siteniz üzerindeki gezinmelerini takip ederek onları yönlendirebileceğiniz alandır.

Tarama Hataları

Siteniz üzerinde gezen botların karşılaştığı hataları göstermektedir. Bu hataları değerlendirerek yapılan yanlışları düzeltmeniz gerekir. Botlara ne kadar kolaylık sağlarsanız o kadar hızlı ve sık sitenizi tararlar. Hatalardan bazıları; Sunucu hatası, servis sağlayıcınız kesildiği dönemlerde karşınıza çıkmaktadır. Sunucu hatalarını gidermekten başka çözümü yoktur. Sorun giderildiğinde panele girerek sayfaları işaretleyip, düzeltildi olarak işaretle yapınız. Soft 404 hataları, bu hata site rss, haritalarda veya kullandığınız feed sayfalarında oluşan hataları listeler. Bulunamadı, genellikle botların 404 uyarısı aldığı sitenizde içerik bulunmayan ancak Google dizinlerinde bulunan URL’leri göstermektedir. Bu URL kaldır yaparak sorunu çözebilirsiniz ancak botlar bazı dönemlerde engellenen kaynak olduğunda sayfaları 404 hatası olarak algılar, hatalı URL kaldırmaları yapmamanız için sayfaları önce kontrol edin.

Tarama İstatislikleri

Botların sitenizde yaptığı gezinme verilerini gösterir. Günde taranan sayfa sayısı, indirilen miktar, gezinme hızı gibi bot verileri yer almaktadır.

Google Gibi Getir

Güncel bir site değilseniz veya anlık index almıyorsanız anında sayfalarınızın index almasını sağlayan araçtır. Bu alana gelerek index almasını istediğiniz sayfa URL girip ekle yaparak hızlı tarama istediği yollarsınız. Getir yaptığınızda sadece botlar index alıp sıralamalarda görünmenizi sağlarken, getir ve oluştur yaparak dizinlere ekleme isteğini erken yollayabilirsiniz. Bu araç aylık 500 sayfa taraması, 10 site içi tarama genel limitiyle sınırlıdır.

Robots.txt Test Aracı

Sitenize gelen botların hangi sayfaları taraması, hangilerini taramamasını söyleyeceğiniz alandır. Sitenizin her sayfasının taranması olumlu bir etki gibi düşünebilirsiniz ancak katma değeri düşük sayfaların dizinlere eklenmesi site genel otorite ve güven oranını düşürmektedir. Bu nedenle iyi bir yapılandırma yapmanı gerekir.

Site Haritaları

Botlara sitenizde yol göstermesi için kullanılan bir diğer araçtır. Site haritaları sayesinde gelen botların sitenizi kolay gezmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca yeni eklenen içerikler haritalar üzerinden Google’a sinyal yollayarak yenilikler olduğunu bildirir. Oluşturduğunuz site haritalarını sağ üst alanda bulunan “Site haritası ekleme/test etme” bölümünden yollayabilirsiniz.

Güvenlik Sorunları

Sitenizde zararlı bir yazılım tespit edilmesi halinde veya saldırı aldığınızda bu alandan bildirir. Ayrıca içerikleriniz yetişkinlere uygun veya şiddet içeriyorsa güvenlik sorunu olarak algılanır. Sitenizde güvenlik sorunu olup olmadığını bu alandan görüntüleyebilirsiniz.

Diğer Kaynaklar

Şuana kadar sıraladığımız sık kullanılan araçların yanı sıra Google’ın site geliştirmelerine yardımcı diğer araçlarına bu alandan ulaşabilirsiniz.

Yapısal Veri Test Aracı

Yaptığınız veri yapılandırmalarını test edebileceğiniz bir araç sunmaktadır. Örneğin; eklediğiniz bir zengin kart için yapılandırma yaptıysanız sıralamalarda nasıl gözükeceğini bu alandan test edebilirsiniz.

Yapısal Veri İşaretleme Yardımcısı

Veri işaretleme konusunda yeterince bilginiz yoksa yine Google’ın sunduğu yardımcı araçtan faydalanarak nasıl işaretlemeler yapacağınızı öğrenebilirsiniz. Araçta bulunan kategorilerden size uygun olanı belirleyerek nası işaretleyeceğinizi öğretmektedir.

E-posta Biçimlendirme Test Aracı

Yolladığınız mailler HTML ile geliştirildiyse öncelikle bu araçtan test etmenizi öneririz. Eski zararlı olarak kabul edilen kodlar içermesi halinde mailleriniz gereksiz veya spam olarak algılanabilir. Test aracında mailleri kontrol etmeniz halinde yapılan hataları göstermektedir.

Google My Business

Google My Business özellikle işletmelerin kullandığı geniş bir araçtır. İşletmenizin ücretsiz olarak Google Arama’da, Haritalar’da ve Google+’da görünmesini sağlar. Yeni yapılan güvenlik kurallarına göre işletmeniz olduğunu kanıtlayan belgeler talep edilmektedir.

PageSpeed Insights

Siteniz ne kadar hızlı? Page speed insights site hız test aracıdır. Sitenizi test ederek yapılan hataları belirleyerek nasıl geliştirmeniz gerektiği hakkında bilgiler verir.

Doğru ve kesin çözümler için ücretli araçlar yerine, Seo Şefi olarak Google’un webmastarlara sunduğu ücretsiz Google Search Console’u aktif olarak kullanmanızı tavsiye ederiz. Site verilerini düzenli olarak takip edip siteleriniz de geliştirmeler yaparak daha hızlı ilerleyebilirsiniz.

Author:
SEO ve Dijital Pazarlama Ajansı
Comments
  • Çok detaylı makale, elinize sağlık üstad. Her işte farkınızı gösteriyorsunuz.

  • Merhabalar sitemi Search Console ekledim ama bir türlü indenkslemiyor bunun için yardımlarınızı beklerim iyi akşamlar.

    • sitenizi ekledikten sonra, sitemap.xml dosyanızı ekleyip göndermeniz gerekmektedir. Eğer siteniz geç index alıyor ise, google gibi getir veya sosyal medya çalışmaları ile hızlı index almasını sağlayabilirsiniz.

  • Merhaba, “Google gibi getir” dediğimiz de Masaüstü ve Mobil olarak ikisinide yapmamız gerekiyor mu? Yoksa sadece Masaüstü olarak yeterli mi.

  • Merhaba, ben search console u kullanmaya başladım. sitemi entegre ederken diğer mail adresimle yapmışım işlemleri. onu değiştirmek istedim. sonrasında kullanmak istediğim mail adresimle doğrulamayı yaptım. ancak önceki adreste site sahibi olarak görünüyor. onu nasıl kaldırabilirim? meta etiketi olduğu için kaldırılamıyor diyor. ama önceki html urlsini kaldırıp onun yerine diğerini kopyalamıştım. başka nereden kaldırmam gerekiyor ? yardımcı olursanız çok sevinirim, teşekkürler..

    • Dosya yükle seçeneğini kullanarak değiştirebilirsiniz. Ek olarak header dosyanız içerisinde kodları görebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teklif Al

Bize projenizi anlatın. En kısa süre içerisinde tarafınıza dönüş yapacağız.