E-ticaret sitelerinin en önemli değerlendirme faktörleri arasında ilk sırayı satış almaktadır. İstediğiniz satış miktarına ulaşmak için yüzlerce, hatta binlerce strateji gerçekleştirirsiniz. Kusursuz görünüme sahip bir ticaret siteniz olabilir! Lakin, gözden kaçan sorunlar, satışlarınızı %50 oranında etkilemektedir.
Hiçbir kaynakta bulamayacağınız eticaret seo ve dijital pazarlama stratejilerini öğrenmeye hazır mısınız?
Google alışveriş reklamları 10 Ağustos itibari ile arama ağı reklamlarından kaldırıldı. Peki bu süreç içerisinde neler yapabilirsiniz. SEO’nun önemi giderek artıyor! Rakiplerinizden daha akıllıca hamleler yapmanızın zamanı geldi. Hazırsanız 1,30 dk lık eğitim setimizi izleyerek satışlarınızı arttırın!
Rakbet için yaptığımız yorumlar, rekabet kurulu maddelerinde geçen unsurlar değillerdir. Piyasada yaşanan rahatsız edici, diğer rekabet sorunları ele alınmıştır.
- Dinamik alışveriş reklamları oluşturun! CSV dosyaları ile iş akış verileri alanını tıklayarak ürünlerinizi içeri aktarın ve sonrasında dinamik reklamı kurarken feed verilerini seçerek kurulumu tamamlayın.
- Slider yerleşimi sorunları, en çok rastladığım sorunlar arasında geliyor. En önemli kampanyanın ilk sıraya bırakılması ve ziyaretçinin slider alanına görene kadar ilk sliderdaki görselin bir geriye gitmesi. Hızlı değişen sliderler, otomatik değişen sliderlarda önemli kampanyaların yanlış sıra ile yerleştirilmesi. İyi bir dizilim için search console üzerinden en çok ziyaret edilen sayfaları ve ürünleri seçebilirsiniz.
- Slider görsellerinin pc ve mobil için yapılmamış olması. Aynı ölçüde bannerlerin mobilde gösterilmesi ve okunamayacak kadar küçük görsellerin ziyaretçilere gösterilmesi.
- Ana sayfa yerleşim hataları, saymakla bitmeyecek kadar çok yerleşim hatası vardır. Temel olarak en sık rastladığımız sorunlar arasında tüm kategorilerin alt alta listelenerek her kategori için 10’dan fazla ürün gösterilmesi. Bunun yerine ana sayfanızda çok satan ürünler için 1 sıra barındırıp geri kalan bölümler için kategori bannerleri yaparak ziyaretçilerin daha anlamlı ve hızlı dolaşmasını sağlayabilirsiniz. Satışlarını önemli ölçüde etkileyeceğini söyleyebilirim.
- Yapılan aramalara karşılık, anahtar kelimeler için kategori üretimi. Bu aslında SEO’nun temelleri arasında yer almaktadır. Ziyaretçilerin çok sık aradıkları anahtar kelimeler kategori için uygun ise kategori açılmalıdır ve üst menülerinizde yer alan kategoriler içerisinde dizilim sırası, kategorilerde yer alması son derece önemlidir.
- Şişirilmiş kategori yazıları ve üst alanda görünmesi. Kategori vitrin yazılarınızın üst alanda aşırı uzun görünmesi ziyaretçiler açısından olumsuz bir durumdur. Alt alanda yer almasını sağlayabilirsiniz.
- Dönüşüm kodlarının yanlış eklenmesi ve hedeflerin tam olarak anlaşılmaması. Örnek vermek gerekir ise sepetinize giren kullanıcıları ölçmek için bir hedef, iletişime girenleri analiz etmeniz bir hedef, siparişi tamamlayanları analiz etmek için bir hedef oluşturabilirsiniz. Diğer hatalı durum ise dönüşüm kodunun tüm siparişler için aynı değeri kullan olarak eklenmesidir. Her sipariş için farklı bir değer kullanmanız gerekmektedir. Bunun için dönüşüm kodunu oluştururken her sipariş için farklı bir değer kullanı seçmelisiniz. Sipariş tamamlandı sayfanıza ekleyeceğiz kodda yer alan value değerinin yanında 1.0 yazacaktır. Bu değer yerine toplam sipariş tutarını yazdırmanız gerekiyor. Bunun için yazılımcınızdan destek alabilirsiniz örneğin ticimax için siparistoplamtutar yazılmaktadır.
- Ürün başlıklarının aşırı uzun olması, gereksiz click almanızı ve seo’da iyi bir sıra alamamanızı sağlamaktadır. Başlıklarınızın 60 ila 65 karakter arasında kalmasını sağlayarak iyi konumlar ve gereksiz clicklerden kurtulabilirsiniz.
- E-ticarete sadece alışveriş reklamları olarak bakmamalısınız. Standart alışveriş reklamlarınızda yer alan arama terimlerini bir exel şablonu olarak indirin ve en çok aranan kelimeler için aranma ağı reklamları açarak ilgili ürün veya kategorilere yönlendirin.
- Akıllı alışveriş reklam kampanyanız yoksa açın, açık ise kapatmayın. Google iş ortaklarında gösterimleri devam etmektedir. Sitelerde, gmail, youtube vb kaynaklarda görsel olarak ürünlerinizin reklamı devam ediyor.
- Site içi aramalarınızı aktif hale getirin bunu yapmak için bir yazılımcı desteği alabilirsiniz. Eğer böyle bir imkanınız yok ise search console ayarlar bölümünden site içi aramalar için sorgu parametrenizi girerek çözüm üretebilirsiniz. Karşınıza çıkacak arama sonuçları için kampanyalar, kategoriler, ürün dizilimlerini gerçekleştirdiğinizde satışlarınızın önemli ölçüde arttığını göreceksiniz.
- Üst menü, yan menü yerleşim hataları. Click oranlarına ve sipariş oranlarına göre bir dizilim gerçekleştirmeniz gerekiyor. Sitenizden daha önce alışveriş yapmış ve tekrar yapmak isteyenler için yeniden pazarlama reklamlarını açık tutmayı unutmayınız. Sitenizi tekrar ziyaret eden kullanıcıların yeni ürünler aradıklarını biliyor muydunuz? Yeni çıkan popüler ürünlerinizi mutlaka manşet alanlarınızda göstermelisiniz.
- Reklamlarınızın performansını ölçmelisiniz. Adwords raporlar alanından oluşturabileceğiniz sayısız rapor bulunmaktadır. En basit örneği ile hangi kampanyaya kaç TL harcadığınızı, toplam maliyeti, dönüşüm başına maliyeti ve aldığınız click oranını gösteren bir tablo hazırlamalısınız. Hangi kampanyaya daha fazla yüklenmeniz gerektiğini görebilirsiniz. Yine ürünleriniz için performans raporu hazırlayabilirsiniz.
- Analytics içerisinde ayarlar bölümüne giriş yaparak, eticaret verilerini açmayı unutmayınız. Ürün performans analizleri için açık olması gerekmektedir.
- Merchant Center için oluşturduğunuz feedlerde mutlaka, özel etiket 0, özel etiket 1, özel etiket 2, özel etiket 3 alanlarını kullanın. Bu alanlara kategori, marka, satış adedini işleyebilirsiniz. Ve reklam oluşturduğunuzda yapmış olduğunuz kategorileme sayesinde daha verimli sonuçlar elde edeceksiniz.
- Bulanık, küçük, fligran barındıran, tek ürün görselinden oluşan sitelerin satış oranları düşüktür. Ürün almak isteyen kişiler, daha fazla görsel görmek isterler ve görsellerin büyütülebilir olması, bulanık olmaması, üzerinde yazı olmaması çok önemlidir.
- Eksik ürün açıklamaları, sadece görsel ve ürün adından oluşan ürünlerin satış adetleri düşüktür. Ürün alımı gerçekleştirecek ziyaretçiler ürün hakkında bilgi sahibi olmak isterler. Her ürün için ziyaretçilerin size yöneltmiş oldukları soruların cevaplarının yer aldığı bir açıklama oluşturabilirsiniz. Gereksiz, sadece anahtar kelime geçirmek için 1000 kelime yazılmış ürün açıklamaları yine satışı olumsuz etkilemektedir. Ziyaretçilerin aradıkları net bilgilerdir. Gereksiz bilgilerden kaçının.
- Hızlı açılan bir mobil dostu siteye sahip olun. Pagespeed optimizasyonu ve mobil uyumluluk bir sıralama kriteridir. Resimlerinizi optimize etmeden yüklememelisiniz. Çok fazla css, js den kaçınmalı, css leri ve js leri birleştirmelisiniz.
- Ürün fiyatının mutlaka bold olarak ve büyük puntolar ile gösterilmesini sağlayın. Ürün alımı gerçekleştirecek kişilerin en çok dikkat ettiğini diğer unsur ise kargodur. Her ürün kargo bedelini farklı bir renk ile, kargo bedava ise mutlaka yeşil bold renkle yine büyük puntolar ile gösteriniz.
- Ürün açıklamalarında mutlaka kategori adının yer almasını sağlayınız. Ürün adı altında kategori adının olmasına ve tıklanabilir olmasına dikkat edin. Genellikle ziyaretçiler reklamı tıkladıktan sonra aradığını ürünü %100 net olarak bulamazlar. Benzer ürünlere bakmak isterler veya kategoride yer alan diğer ürünlere bakarlar.
- Her ürün için aynı görsel ölçüsünde gösterim sağlanması. Kategorilerde, ana sayfada her ürünün farklı bir görsel ölçüsüne sahip olması olumsuz bir durumdur.
- İndirim oranlarının farklı renk, genellikle kırmızı ile ile gösterilmesi. Bazı sitelerde indirim oranları başlık renkleri ile aynı olduğu için ziyaretçiler tarafından algılanamamaktadır. Doğal olarak satışlarının düşmesine ve siteden hemen çıkmaya yol açar.
- Önemli ürün ve kategoriler için alakalı geri bağlantıların sağlanması. Site içerisindeki link dolaşımıda önemlidir.
- Tarama, oluşturma hatalarının giderilmesi. Ürünleriniz için yapısal veri test aracını kullanarak tarama sorunu olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Çok sık rastladığımız durumlar arasında; ürünlerinde shema.org standartlarının uygulanmamasıdır.
- Tarama önceliklerinin belirlenmesi. Priority (kodla bunu) değerlerinin atanması bunun için en sık güncellenen alanlardan, en az güncellenen alanlara doğru bir belirleme yapmalısınız.
- Sipariş tamamlanın en kolay yolla bitirilmesi. Gereksiz bilgilerin istenilmemesi.
- Sepet sayfanız için hotjar ile izleme, sepetinizi mutlaka izlemelisiniz. Sepetinizde gerçekleşen olumlu ve olumsuz durumları not alarak güncelleme yapmalısınız. Satışlarını arttırmak için yine adwords remarketing reklam kurarak, sadece sepeti terk edenleri seçebilirsiniz.
- Eğer çok fazla ürün barındırmıyor iseniz, ürün detayına mutlaka whatsapp ile sipariş ver ekleyiniz.
- Negatif havuzunun oluşturulması, dinamik, aranma ağı, görüntülü reklamlar için negatif anahtar kelime havuzu oluşturmalısınız. Size dönüşüm vermeyen ve sürekli click alan kelimelerden kurtulmalısınız.
- Google’da yapılan aramaların büyük bir bölümü artık daha önce aranmamış aranmamış kelimeleri içermektedir. Yani sadece SEO ve Reklam tarafında tam eşleme anahtar kelimelere odaklanmak yerine sıralı eşleme kelimelere odaklanmalısınız. Yine reklam tarafında ise sürekli yeni anahtar kelime araştırması yapmalısınız.
Aklınıza takılan soruları bizimle paylaşabilirsiniz.