Fark yaratmak isteyenler için MUP SEO Tekniği tüm detayları ve uygulama yöntemleri. Bu güne kadar bildiğiniz en iyi SEO tekniğini bir kenara bırakın ve MUP SEO tekniği ile tanışın. SERP sonuçlarında kısa sürede etkili sıçramalar yapmanızı sağlayacak teknik için eğitim videomu izleyin ve tekniğin uygulanış şemasını adım adım takip edin.
MUP SEO Nedir? Nasıl Uygulanır?
MUP SEO belirli anahtar kelimelerde ani sıçramalar yaratmak için kullanılan tekniğe verilen isimdir. Eski çağda yapılan mancınıkları bilirsiniz, gerebildiğiniz kadar gerer ve fırlatırsınız. Bu teknik inanamayacağınız kadar etkili ve hızlı çözümler sunan bir tekniktir. Sadece nasıl yapacağınızı bilmeli ve emin adımlarla hareket etmelisiniz.
Tekniği uygulamaya başlamadan önce seo hakkında başlangıç düzeyinde bilgiye sahip olmanız yeterli olmayacaktır. Bunun için daha önce yazmış olduğum seo içeriklerine göz atmanızı tavsiye ederim.
Anahtar Kelime Gruplarının Tespiti
SEO’ya yeni başlayanlar genellikle tek anahtar kelime üzerine odaklanırlar ve bu durum yapılan en büyük hatadır. Sektörünüzde bilinir olmanız için evet en önemli kelimelerde çıkmanız gereklidir, lakin bu konuda biraz sabırlı olmalısınız. Adım adım ilerlemek gerekiyor, ilk adımda sıralamasını yükseltmek istediğimiz anahtar kelimeyi tüm varyasyonları ile araştırmamız gerekiyor. Hadi başlayalım, anahtar kelimemizi nasıl araştıracağız;
Öncelikle tamamen ücretsiz olan Google arama sonuçlarından yararlanmamız gerekiyor. Anahtar kelimemizin “dijital baskı” olduğunu varsayalım. Google arama alanına “dijital baskı” yazalım. En alt alanda karşınıza çıkacak ilgili arama terimleri daha önce en sık aranmış terimleri barındırmaktadır.
İlk adım için biraz veri toplamış olduk bundan sonraki adımda ücretli bir analiz programı gerekiyor. Anahtar kelime araştırması ve diğer adımlarda ahrefs işimizi %90 civarında çözecektir. İlk odaklanmamız gereken kelime “dijital baskı” kelimesi olduğu için başlığa karar vermek gerekiyor. Bazı teknik kuralları bildirmek istiyorum başlık seçimleri için;
İyi bir başlık nasıl olmalı?
Title yani başlık seçimi yaparken dikkat edilecek önemli unsurlar vardır. Başlıkların her zaman kısa olması SEO açısından önemli bir etkendir. 3 kelimeyi geçmeyen başlıklar tercih etmenizi öneriyorum. Meta açıklamalarınızda mutlaka anahtar kelimenin en az 1 defa geçmesini ve diğer arama terimlerinden en az 1 tanesinin geçmesini sağlamalısınız. 160 karakteri geçmemelisiniz neden? Google snippets olarak uzun kullansanız dahi geri kalan bölümleri görünümü bozmamak adına kesmektedir. Yanlış bilinen bir durumada açıklık getirmekte fayda var. Meta açıklamalarında bir karakter sınırlaması bulunmamaktadır. Google tarafından yapılan resmi bir açıklama bu konuda bulunmamaktadır. Google Top Contributor olduğum dönemlerde en sık cevapladığım sorular arasında yer almaktaydı diyebilirim.
Bazı hurafe bilgilerden öncelikle çok hızlıca uzaklaşmanız gerekiyor diyebilirim. Meta açıklamalarını 160 karakter seçin dememin nedeni arama yapan kullanıcılara net bir görünüm sağlamak ve içeriğe girmesi için biraz daha tetiklemek amaçlıdır. Çok iyi kurgulanmış bir meta açıklaması ile harika geri dönüşler alabilirsiniz. Şimdi çok önemli anahtar kelimelerden bazılarını Google’ı aç ve yaz. Karşına 160 karakter kullanan sonuçların geldiğini göreceksin. En iyi konumlarda olan sonuçların %80’inde bu durum geçerlidir. Meta açıklamasında anahtar kelimeyi başa almak evet daha iyi sıralama almanızı sağlayacaktır, lakin bu her zaman geçerli bir durum değildir. Rekabetin düşük olduğu kelime gruplarında bunu yapmanıza gerek yok diyebilirim.
Şimdi asıl konumuza tekrar dönelim, başlık seçimi yani H1 seçimi yapacağız. Kısa başlık kullanmak gerekiyor evet, şuraya dikkat edin. Başlangıçta değil, zamanı gelince kısa başlığa geçmeniz gerekiyor!
Google arama motoru her zaman yeni veriler arar, bunun için siteden siteye gezen botlar elde ettikleri yeni verileri altın madeni bulmuşcasına işler ve değer verir. Sitenizde sürekli yeni veri girişleri yapıyorsanız kesinlikle aceleci olmayın. Eninde sonunda mükafatını göreceksiniz. Başlıklar ilk çıkış noktasında kesinlikle farklı olmalıdır. Örnek verdiğim kelime yüksek rekabetli bir kelime olduğu için, daha önce kullanıcı ve Google etkileşimi kurmuş içerik veya sayfaları, kategorileri geçmeniz aynı başlıklar ile çok zordur. Hayal perest olmayın, ilk hamle anahtar kelimenin başta olduğu kusursuz bir başlık seçimi yapın, burada yine dikkat etmeniz gereken konu maksimum 4 kelime olmasını sağlamaktır. Eğer 3 kelime ile benzersiz bir başlık atabiliyorsanız daha iyidir.
Power Kelimelerin yardımı?
Adım 1 içerisinde başlık seçimlerinde power “tetikleyici” kelimeler gereklidir. En sık kullandığım teknikler arasında yer almaktadır. 11 yıllık tecrübe sonucunda, sayısız deneme yaptıktan sonra bu bilgiyi sizlerle paylaştığımı ve %100 net bilgi olduğunu söylemek isterim. Peki nedir bu power kelimeler?
Başlıklar madem farklı olacak, ilk önce bir power kelime yardımı almak gerekiyor. Arama yapanların yerine kendinizi bırakın. Bir ürün aradığınız da genellikle; en iyi, en ucuz, en iddalı, en uygun gibi kelimelerin yer aldığı başlıkları tıklarsınız. Google arama sonuçlarında da bu sonuçları çok sık görürsünüz. Demekki yapımız içerisinde Anahtar kelime + Power kelime olmak zorunda.
Üçüncü ve dördüncü kelime tamamen size bağlı kelimelerdir. Başlık seçimini tamamladıktan sonra anahtar kelimeleri araştırmaya devam ediyoruz.
İçeriğin Oluşturulması
Şimdi Ahrefs programından yararlanarak bunu bir ücretsiz araç ilede sağlayabilirsiniz veya Google Ads anahtar kelime aracında olabilir. Ama ben anlatırken Ahrefs ile anlatacağım.
Anahtar kelimemizin aranma hacmini bulmamız gerekiyor. Ahrefs’e giriş yaparak “keywords explorer” butonunu tıklıyoruz.
Anahtar kelimeyi yazdıktan sonra ara butonuna basmanız yeterli olacak. Anahtar kelimemizin zorluk derecesinin 21 olduğunu yani orta rekabette bir kelime olduğunu görebilirsiniz. 5700 aranma hacimli bir anahtar kelimeye odaklanmak, yani tek anahtar kelimeye odaklanmak hatalı bir yaklaşım olacaktır.
Şimdi diğer aranma terimlerine bakalım.
Yukarıdaki tabloda göreceğiniz üzere, tam keywords olan anahtar kelimemiz “dijital baskı” 5700 defa aranıyor ve diğer anahtar kelimelerinde aranma hacimlerinin daha fazla trafik çekmemize yaracağını görebilirsiniz.
Asıl SEO burada başlıyor diyebilirim. Anahtar kelimemiz “dijital baskı” ise kullanacağımız H1 başlığında yer alması gerektiğini anladık. Meta açıklaması içerisinde yer alması gerektiğini de anladık. Peki, şimdi ne yapmak gerekiyor.
Yazacağımız hizmet sayfasında trafik oranından geriye doğru H başlık standartını uygulamak olacak. Yani anahtar kelimelerimizin aranma hacimlerine bakarak dizilim yapmamız gerekiyor. Burada “dijital baskı makinası” kelimesini eğer içeriğiniz içerisinde bir kelime grubunda geçirirseniz sıralama almanız söz konusu dahi olamaz. Önemli olan anahtar kelimemizin en yüksek aramaya sahip olan gruplarını H başlıklarında kullanmak olacaktır. Aranma hacmi 100 ve altında olanları H başlıklarında kullanmanıza gerek yok, sadece makale içerisinde kullanmanız yeterlidir.
İçeriği oluştururken dikkat etmeniz gereken konu bildiğiniz okuduğunuz bir çok içerik standartı hurafe bilgilerinden uzaklaşmanız olacak. İçerik anahtar kelime oranı, H başlık adetleri, kullanılacak resim adedi veya video adedi gibi kesin net olarak sunulan bazı makaleler okumuş olabilirsiniz. Bunları unutun diyebilirim…
Önemli olan içeriğin taranabilir olmasını sağlamaktır. İçeriği oluşturduğunuzda öncelikle KB değerlerine dikkat etmelisiniz. Gereksiz resim ve video kullanımından uzak durabilirsiniz. Bu içeriği referans alabilirsiniz, en asgari seviyede görsel kullanarak anlatmaya çalışıyorum. İçerikte bir teknik anlatıldığı için H başlık kullanımlarımı kesinlikle referans olarak almayınız. Tamamen tekniği anlatmaya yönelik, sıralama almaktan uzak bir içeriktir.
İçeriğinizde mutlaka ama mutlaka anahtar kelime barındıran bir görsel bırakmayı unutmamalısınız. Bu anahtar kelime peki, ne olacak. Tabiki en önemli anahtar kelimenizi barındıran bir alt açıklama olmalıdır.
Makale uzunluğuna gelecek olursak, makale standartlarına uymamanızı tavsiye ederim. Dünyada hiç bir şey aynı uzunlukta ve aynı kalıplarda anlatılamaz. Bu yüzden 200 kelime 300 kelime 1000 kelime gibi hurafe bilgilerden uzak durmalısınız. Değerli bilgilere sahip bir içerik ise anlatılması ve olması gereken kadar bir uzunluğa sahip olmalıdır. Bu içeriği yine uzunluk konusunda referans alabilirsiniz. Çünkü yazıyorum ve kaç kelimede biteceğini ben dahi bilmiyorum. Anlatacağım tüm maddeler bittiğinde işte gerçek ve olması gereken içerik uzunluğu elde edilmiş oluyor.
Anahtar kelime yoğunluk durumuna gelecek olursak. İşte burada biraz üzüleceksiniz maalesef %1,7 %2 gibi bir oranı geçmemenizi defalarca okumuşsunuzdur. Lakin yüksek rekabetli kelimelerde bu oranı hiç göremezsiniz. Traji komik bir durum değil mi? İyi bir sıralama için öncelikle ilk giriş satarını maksimum 200 karakter yazarak bir alt satıra geçmelisiniz. İlk giriş satırında mutlaka anahtar kelimenin yer almasını sağlayın.
Bir alt satıra geçtiğinizde anahtar kelime ile başlayın ve çok kısa bir satır olmamasını sağlayın. Anahtar kelime sayısına burada takılacaksınız eminim. İlk başlangıçta abartılı rakamlardan uzak durmalısınız. Lakin %2 standartını kesinlikle geçmelisiniz. Yazınız uzadığında kullanma oranınız artacağı için biraz uzun içerikler oluşturabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken konu, sıf uzun içerik yazacağım diye laf kalabalığı yaratmamak ve okuyucuyu sıkmamaktır. Sizlere bir standart vermiyorum çünkü yüksek rekabetli kelimelerde spam yapmadan çıkabileceğiniz en yüksek orana çıkmanız gerekiyor.
Anahtar kelime sayısında düşük kalmak istiyorsanız. Yapmanız gereken, geri bağlantı ile beslemek olacaktır. Bunu başarmak içinde kaliteli bir içerik yazarsınız. Siz istemeseniz dahi bu içeriğinizin bazı satırları, başlıkları, görselleri başkaları tarafından kullanılacaktır. Merak etmeyin bu iyi bir şeydir, daha çok değer kazanırsınız. Sadece şuna dikkat etmelisiniz içeriğiniz bir haber sitesinin veya sizle alakalı içerikleri barındırmayan bir sitenin eline geçmemelidir. İşte bu noktada içeriğin kaldırılmasını talep etmeniz gerekiyor. Referans göstereyim içeriğiniz kalsın deseler dahi o içeriği kaldırtmanız gerekiyor.
Geri bağlantı almanın en iyi yolu iyi içerikler oluşturmaktır. Bunun dışında alaka düzeyine sahip sitelerde benzer içerikler oluşturarak, sizin içeriğinizden bir satırın alınıp açık URL olarak kaynak gösterilmesi de önemli bir sıçramaya neden olacaktır. Düşündüğünüzden çok daha fazla, geri bağlantı alma yöntemi var. 100 den fazla geri bağlantı alma tekniğine sahip olduğumu ve bu teknikleri ilerleyen zamanlarda paylaşacağımı bilmeni isterim. Uzun süredir, bir içerik oluşturmuyordum. Umarım bundan sonra daha sık bir arada olacağız. Merak etme geri bağlantılar ile ilgili en kısa sürede bir canlı yayın yapıyor olacağım.
Yüksek rekabetli bir kelimede imkan var ise bir videonun olması işinizi çok daha kolaylaştıracaktır. Videoyu olabildiğince kısa tutmanızı tavsiye ederim. 2dk ile 5dk arasında yayımlayacağınız video daha çok dikkat çekecek ve izlenecektir. Ayrıca içerikte ve sitede kalma oranınızı olumlu yönde etkileyecektir.
İçeriğe devam ederken H başlıkları arasında kısa satırlar barındırmamaya da özen göstermelisiniz. Çok sık denk geliyorum bu duruma, araya görsel ekleyip içeriği zengin göstermeye çalışıyorlar. Çok içerik yazmak bir marifet değildir, önemli olan iyi içeriklerin yer aldığı bir siteye sahip olmaktır.
Aşağı yukarı içerik alanı ile ilgili tekniğin tüm adımlarını tamamladık diyebilirim. Şimdi yapmamız gereken daha çok iş var.
Rakiplerin Araştırılması
İşin en eğlenceli adımı diyebilirim. Uzun yıllardır seo uzmanlığı yapabilmemin tek nedeni işi seviyor olmam diyebilirim. Yüksek rekabet haricinde hiç iş almadım ve bu süreçlerde çok fazla test yapma imkanına sahip oldum. Rakipler her zaman nasıl bir seo yapacağınıza karar verdiriyor. Yani her anahtar kelimede aslında, yeni bir dünya ile karşılaşıyorsunuz. Önünüzde yenmeniz gereken rakipler var.
Anahtar kelimemizi Google’ a yazıyoruz ve ilk 10 sonucu alıp bir exel tablosuna işliyoruz. Aşağıda örnek bir işleme şeması görebilirsiniz.
Yukarıda yer alan tablo aslında seo çalışmasının finali yol haritasıdır. Ne yapacağımızı artık adımız kadar iyi biliyoruz. Yapmamız gereken rakipler ile asgari seviyede eşit olmaya çalışmaktır.
DR: Burada biraz marka çalışmasına yani ana URL çalışmasına ihtiyacınız olduğunu görebilirsiniz.
UR + Baclink: Alt sayfa yani çıkmanız gereken alan. Asla ve asla anahtar kelimelerde ana domain olarak çıkmaya çalışmayın. Tek kelime için sitenize zarar verirsiniz. Domain adı ne ise sitenize gelen bağlantıda “anchor” da aynı olmalıdır. URL hizmetiniz çıkmanız gereken URL’dir. Rakiplere baktığımızda tamamının hizmet sayfasına geri bağlantı geldiğini görebilirsiniz. Sizinde yapmanız gereken tabloda gördüğünüz en düşük değere odaklanmak olacaktır. En yüksek adete bir anda odaklanmayın gereksiz ve aşırı seo yapmış olabilir. Bağlantıların kalitesi, alaka düzeyi de çok önemlidir. Rakibiniz 100 geri bağlantı ile sıralama elde etmiş olabilir. Bu durum sizinde 100 bağlantıya sahip olacağınız anlamına gelmez. Bu yüzden en düşük bağlantı adedi ile gitmeye özen göstermelisiniz.
Domain: URL’inize gelen domain sayısını belirlemektedir. En iyi yöntem bir siteden değilde birden çok siteden gelen alakalı bağlantıdır. Yukarıdaki kurallar geçerlidir, en düşük adette ilerlemeniz gerekiyor.
Keywords: Kaderi belirleyen ve sizin uzmanlığınızı kanıtlayan alan burasıdır. Yaptığım bazı çalışmaları takip etmek isteyenler oluyor. Kurumsal ve kişisel sitemde dikkat ederseniz bir referans alanı göremezsiniz. Kendime ait tekniklere yer verdiğim için genellikle iş alırken dahi referans vermiyorum. Sır gibi saklamak zorundayım diyebilirim. Lakin bu yöntemi anlamanız için bu noktaya değinmem gerekiyor. Keywords alanı içeride kullandığı anahtar kelime ve diğer aranma hacimlerini barındıran kelimeler demek. Asıl marifet buradadır, spam yapmadan diğer aranma terimlerininde yer almasını sağlayarak hizmeti en iyi şekilde anlatmaktır.
Yukarıdaki tablo çok önemlidir, hata yapmanızı nerede ise imkansız hale getirir. Geri kaldı çalışma süresince rakipleri takip etmek. Burada dikkatli olmanız gereken rakiplerin yeni bağlantılarına bakmak ve aldıkları yeni bağlantılar ile nasıl bir sıralama aldıklarını olumlu, olumsuz etkilerini takip etmektir.
Cache Yöntemi: Bir canlı yayınımda değindim, emin olabilirsiniz bu tekniği duyan herkes paylaşmak istedi. Biraz kurnaz olmak gerekiyor. Ben rakiplerin sıralamaları değiştiğinde ilk olarak cache: siteadi yazar Google’dan bakarım. En çok dikkat ettiğim alan burasıdır. İçerikte nasıl bir değişiklik yaptıklarıdır. Olumlu bir ilerleme oldu ise benzer formatlarda bende içerikleri tekrar düzenleyip güncelleyorum. Çok fazla geri bağlantı kullanan ve kullanmayı seven bir uzman değilim, nerede ise istisna geri bağlantı kullanıyorum diyebilirim.
Teknik çok kısa sürede çok olumlu sonuçlar almanızı sağlayacak bir tekniktir.
Müslüm Aslantürk “Bildiğini paylaşmaktan çekinmeyen” bir seo gurusu olmanın heyecanını halen taşıdığımı bilmenizi isterim. Alışıla gelmiş teknikler veya kulaktan dolma bilgilere yer verilmeyen sitemde umarım güzel bilgiler ediniyorsunuzdur. Tekniği anlatırken çok keyif aldım, umarım seni heyecanlandırabilmişimdir.
Tekniği uygulamaya başladığınızda gelişmelerden mutlaka haberdar etmeyi unutmayın.