Mobile-First indexing için Web Site Nasıl Optimize Edilir?

mobile-fisrt indexing optimizasyonu adımları

Mobile-first indexing güncellemesi, son zamanlarda Google tarafından gerçekleştirilmiş olan en köklü değişiklikleri içerisinde barındıran bir güncellemedir. İnternet dünyasında mobil trafiğin her geçen gün artmasından dolayı mobile-first indexing güncellemesi gerçekleştirilmiş olup hedef tüm web siteleri mobil kullanıcılar açısından yüksek UX değerine sahip hale getirmektir. Bu bağlamda sizlere Google mobile first indexing güncellemesi için web site nasıl optimize edilir konusundaki en kilit bilgileri sunacağız.

Mobile first indexing güncellemesi sonucunda serp sıralamalarında ciddi değişiklikler yaşandı ve yaşanmaya devam ediyor. Eğer işletmeniz yaşanan bu değişikliklerden olumsuz etkilendiyse web siteniz bu güncellemeye hazır değil demektir. Sizlere vereceğimiz harika taktikler sayesinde serp sonuçlarında eski konumunuzu, hatta eskisine oranla daha iyi konumlar alabilirsiniz.

Mobile first indexing güncellemesi için web site optimizasyonu hakkında bilgi vermeden önce, ilk olarak yapmanız gereken bir konuya değinmek istiyorum. Çalışmalara başlamadan önce mobile friendly test servisini kullanarak web sitenizin mobil uyumlu olup olmadığını test edin.

Mobile test

Web siteniz yaptığınız Mobile Friendly Test sonucunda mobil uyumlu çıksa bile bu durum mobile-first indexing güncellemesi için yapılması gereken optimizasyonlarla alakalı bir durum değildir. Benim web sitem nasıl olsa mobil uyumlu diyerek güncellemeyle alakalı gerekli optimizasyonları yapmazsanız kesinlikle serp sonuçlarında gerilemeye başlarsınız. Bu bağlamda işlerinizi kolaylaştırmak adına önemli birkaç optimizasyon taktiğini sizlere aktarmak istiyoruz.

Mobile-First İndexing İçin Web Sitenizin Optimizasyonunu Yapın

Sizlere önemli taktikler vermeden önce mobile-first indexing güncellemesinin özellikle mobil hızla alakalı olduğunu, mobil hızınızı yükseltmenizin iyi sıralamalar almanızı sağlayacağını belirtmek isteriz.

Web Sitenizi Hızlandırın

Site hızlandırma

Mobile-first indexing güncellemesine hazır olmanın ve optimizasyonu bu yönde gerçekleştirmenin ilk kuralı web site hızını arttırmaktır. Yapılan incelemeler sonucunda mobil görünümde yüksek hıza sahip olan web sitelerin UX yani kullanıcı deneyimi daha fazladır. Bu da web sitede uzun süre vakit geçirilmesini, paralel olarak serp sonuçlarında daha iyi sıralama alınmasını sağlar.

Günümüzde web sitenizi mobil cihazlarda hızlandırmanın çeşitli yolları vardır ve bazıları şu şekildedir.

AMP Kullanarak Mobil Hızı Yükseltin

AMP’nin kavramının Türkçe açılımı hızlandırılmış mobil sayfalardır. Mobil hızı geliştirmek adına Google tarafından hayata geçirilen açık kaynaklı bir sistemdir. AMP siteminde kullanılan html sistemi sayesinde web siteler daha hızlı bir şekilde yüklenmektedir.

Hızlı yükleme Google sisteminde sitenizin önbelleğe alınmasıyla gerçekleştirilmektedir. Sistem ilgili sayfada yer alan tüm gereksiz şeyleri ortadan kaldırır ve kullanıcı deneyimi yüksek bir sayfa haline getirir. Bu hem hızın artmasını hem de kullanıcı deneyiminin iyileşmesini sağlar. Tüm bunlar da doğal olarak arama sonuçlarında daha iyi sıralamalar alınmasına yardımcı olur.

WordPress sisteminde yer alan eklenti indirme bölümünden ücretsiz bir şekilde AMP eklentisini indirip web sitenize uygulayabilirsiniz. Bu eklentilerin daha gelişmiş yapıda olanları da vardır. Eğer bütçe ayırma imkanınız varsa premium olan sürümleri de deneyebilirsiniz.

PWA Kullanarak Mobil Hızı Arttırma

PWA sistemi, web sitelerin görünümünü mobil uygulamalara benzer şekle getirip kullanıcı deneyimini artıran ve hızı yükselten uygulamalara verilen genel isimdir. En önemli özelliği internet bağlantısı olmasa bile web sitede dolaşmaya imkan tanımasıdır. Bir web site PWA sistemine göre tasarlanırsa kesinlikle mobil hızında ve kullanıcı deneyiminde artış olacaktır.

PWA sistemi chrome alt yapısıyla birlikte destek ve hizmet sunmaktadır. Bir web site PWA sistemiyle tasarlandığı zaman mobil sürümde güncelleme olunca direkt olarak PWA sisteminde güncellenmiş olan sürüm görünmeye başlar. Bu da kullanıcının ekstra bir güncelleme yapmaması anlamına gelir. Bireysel olarak tasarlanması mümkün olmadığı için PWA sistemine dahil olmak isteyen kişiler uzmanlardan destek almalıdır.

Hızı Korumak İçin Hiçbir Şey Yapmamak

SEO uzmanları arasında AMP ve PWA gibi sistemlere geçilmesinin bir gereklilik olduğu yönünde bilgiler olsa da kesinlikle yüksek mobil hıza ve iyi kullanıcı deneyimine sahip olan web sitelerin bunları kullanmasına gerek yoktur.

AMP ve PWA gibi sistemler özellikle Adsense gibi reklam odaklı gelirleri ciddi anlamda düşürmektedir. Bu da işletmenizin karının düşmesi anlamına gelir. Web sitenizin kullanıcı deneyiminin iyi, mobil hızının yüksek olduğunu düşünüyorsanız hız açısından bir müdahale yapmadan sistemi aynı şekilde kullanmanızı tavsiye ederiz. Bazen hiçbir şey yapmamak daha fazlalı olabiliyor.

İçeriklerinizi Mobil Cihazlara Göre Hazırlayın

Mobil içerik

Mobil kullanımda alan adınızın ön kısmına “m” koyuyorsanız bu durum içeriklerinizi doğru bir şekilde yönetmenizi engelleyebilir. Mobile-first indexing güncellemesine göre hareket edecek olursak hem masaüstü hem de mobil sürümde içeriklerin aynı olması gerekmektedir. Masaüstü sürümünüzde yapmış olduğunuz değişiklikler eğer mobil sürüme yansımıyorsa bu durum ilgili güncellemeden olumsuz etkilenmesine neden olabilir.

Web siteniz mobil uyumlu olsa bile hiyerarşinin kesinlikle kullanıcı deneyimini iyileştirici yönde olması gerekmektedir. Bu yüzden sizlere bazı önemli ayarlar hakkında da bilgi vermek istiyoruz.

Açılır Menülerin Uygun Şekilde Kullanılması

İçeriklerin açılır menülerin arkasına gizlenmesi cezaya sebebiyet verebilir şeklinde yanlış bilgiler bulunmaktadır. Google yetkilileri bunun bir cezaya sebep olmayacağını belirtmiştir. Zaten arama motoru botları kullanıcının mobil sürümden mi yoksa masaüstü sürümden mi web siteyi ziyaret ettiğini bilmektedir.

Açılır menü

İçerikleri masaüstünde açılır menü arkasına gizlemek sıkıntı oluştururken bu durum mobil sürümde olumsuz bir etkiye sebep olmayacaktır. Kullanıcının sayfayı aşağıya kaydırmasını engellemek ve alakadar başlıklara kolay ulaşmasını sağlamak adına, içeriklerinizi açılır menü içerisine koyabilirsiniz. Yukarıdaki görsel ilgili sistemi anlamanızı sağlayacaktır.

Flash Kullanmaktan Kaçının

Apple cihazlara sahip olan kullanıcılar flash içerikleri göremediğinden dolayı Apple yetkililerinin flash uygulamasını tarihe karıştırdığını söyleyebiliriz. Apple cihazları kullanan çok sayıda kullanıcı olmasından dolayı flash kullanımından kaçınılmalıdır. Bunun yerine Html5 ve java sistemlerinin kullanılması hem hız hem de kullanıcı deneyimini arttıracaktır. Flash ağırlıklı bir web site tasarımınız varsa en kısa süre içerisinde tasarımınızda iyileştirme yapmanızı tavsiye ederiz.

Pop-Up Kullanımını Sınırlandırın

Web site kullanıcılarını en çok sinir eden şeylerin başında web sitede yer alan pop-up sistemleri yer alır. Bu sistemlerin kullanılması kullanıcı deneyimini düşürmektedir. Ziyaretçilerin kısa süre içerisinde web sitenizi terk etmesine neden olur. Bu da serp sonuçlarında sıralama kaybı yaşamanıza neden olacaktır.

Pop-up kullanmaya devam edecekseniz kesinlikle kapatma butonlarını belirgin şekilde yapın. Ayrıca ziyaretçiye maksimum 1 defa pop-up gösterilmesini sağlayın. Her sayfa geçişinde pop-up açılmaya devam ederse kesinlikle bir süre sonra yaşayacağınız sıralama kayıpları bundan kaynaklı olacaktır.

Metin Boyutlarını Mobil Okunabilirliğe Göre Düzenleyin

Web sitede yer alan metinlerin küçük olması, kullanıcıların butonları tıklamasını zorlaştırabileceği gibi metinsel bilgileri okumasını da ciddi anlamda engelleyecektir.

Yaptığımız araştırmalar sonucunda metin boyutlarının 16 piksel olmasının uygun olacağını saptadık. Web sitenizde yer alan metin öğelerinin en az 16 piksel olmasına dikkat etmeniz, kullanıcı deneyiminiz için önemlidir.

CSS, Javascript ve Resim Dosyalarını Engellemeyin

CSS Java dosyaları

Web site sahiplerinin büyük kısmı mobil hızı arttırmak için CSS, Javascript ve resim dosyalarını engelleme yolunu seçmektedir. Bu durum da ilk yükleme sırasında görüntüleme sorunlarının oluşmasına neden olmaktadır. Düne kadar bu yapılan işlemden verim alınsa da mobile-first indexing güncellemesiyle birlikte çark tersine dönmeye başladı.

Günümüzde akıllı telefonların en az bilgisayarlar kadar güçlü olması artık bu tarz müdahaleleri gereksiz kılmıştır. Ayrıca mobile-first indexing güncellemesiyle birlikte indexleme artık mobil görünüm üstünden yapıldığı için engellediğiniz kaynaklar web sitenizde hataların gözükmesine neden olacaktır. Bu da serp sonuçlarında gerileri gitmeniz anlamına gelmektedir.

Bu tarz bir problemle karşılaşmamak için mobil görünümde Google botlarının web sitenizde yer alan her şeyi gördüğüne dikkat etmenizi tavsiye ederiz.

Mobil Görünümü Önceliğiniz Haline Getirin

Mobil Görünüm

Düne kadar Google botları indexleri masaüstü görünüme göre yaptığından dolayı web site sahiplerinin mobil görünüme odaklanması zordur. Hatta yeni şeylere kendisini kapalı tutan işletmeler masaüstü görünümün iyi olması konusunda ısrarcı olmaya devam edecektir. Bu zihniyeti değiştirmediğiniz müddetçe mobile-first indexing güncellemesi nedeniyle başarılı olmanız mümkün değildir.

Yaşanan bu güncelleme sonrasında artık mobil odaklı olarak düşünmeye başlayın ve web sitenizi mobile-first indexing mantığına göre optimize edin. Böyle bir köklü değişikliğe odaklanmanız elbette zor olacaktır ancak pazarda yer almaya devam etmek için artık sadece mobil odaklı düşünmeniz gerekmektedir.

Mobile-first indexing nedeniyle sıralama kaybı yaşayan bir işletmeniz varsa kesinlikle bir yerde hata yapıyorsunuz demektedir. Mobile first indexing için web site nasıl optimize edilir konusunda verdiğimiz bilgileri dikkate alarak yapacağınız düzenlemeler sayesinde, serp sonuçlarında eskisine oranla daha iyi sıralamalar alabilirsiniz.

Author:
SEO ve Dijital Pazarlama Ajansı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teklif Al

Bize projenizi anlatın. En kısa süre içerisinde tarafınıza dönüş yapacağız.