Marka olmak her Web Sitesi ve yatırımcının hayalidir. Markalaşma sürecinde dikkat edilmesi gereken SEO ve Dijital Pazarlama çalışmalarını inceleyeceğiz. Sizde markalaşma sürecine yeni başladı iseniz, Facebook üzerinden gerçekleştirdiğimiz canlı yayınımızı izleyebilirsiniz.
Markalaşma Sürecinde karşılaşacağınız SEO sorunları ve tavsiyeler ?
Herkesin bildiği bir marka olmak kadar harika bir duygu olamaz. Peki, bunun için ne kadar bilgilisiniz ve yatırım yapacağınız proje için yeterli ekibe ve ekipmana sahip misiniz? Alışveriş yapma oranlarına bakıldığı zaman, ürün almak isteyen ziyaretçilerin ortalama %60’lık bölümü bilinen markaları tercih ediyor. Bu pazar payında yer almak için zor ve uzun bir süreçten geçeceğini bilmelisiniz. Bulunduğunuz sektörde bilinen markalar haricinde ilk başladığınızda %40’lık dilimde ne kadar paya sahip olacağınızı hesaplayarak ilk adımları atmalısınız. Unutmayın marka yaratmak sadece reklamlarda, afişlerde ve diğer sitelerde gördüğünüz reklamlar yer alan görsellerden ibaret değildir. İstikrarlı olmalı ve emin adımlarla yürümelisiniz.
Peki, neler yapabiliriz hadi inceleyelim;
En az bizde sizin kadar heyecanlıyız, yeni bir marka oluşturmak için içeriğimizi okumanız bizi çok mutlu etti ve size bu konuda elimizden geldiğince yardımcı olacağımızı bilmenizi isteriz. Markalaşma sürecinde bizimle birlikte ilerlemek isterseniz burada olduğumuzu unutmayın.
1. Diğer markalar ve rakipleriniz hakkında araştırmalar yapın
Büyük firmalar hakkında araştırma yapmalısınız. Ne zaman kim tarafından, ne kadar bir bütçe ile hangi ürün gamı baz alınarak pazara girdiklerini araştırın. Büyük markaların her yaptığını yapmanıza gerek yok, zaten bir çoğu için başlangıçta bütçeniz yetmeyecektir. Lakin, markalaşma süreçlerini, reklamlarını, hangi ürünlere ağırlık verdiklerini, sosyal medya kanallarındaki gelişmeleri, Adwords ve diğer reklamları nasıl verdiklerini çok sıkı takip etmeli ve araştırmalısınız. Diğer konu ise rakipleriniz evet asıl burada iş başlıyor diyebiliriz. Rakipleriniz SEO, Adwords, Dijital Pazarlama, TV reklamları ve site içerisinde ne kadar başarılılar. Rakiplerinizin yaptığı başarılı işleri analiz edin, başarısız oldukları kampanyalar ileride sizinde aynı hataya düşmemenizi sağlayacaktır.
Rakiplerinizi incelerken nelere dikkat etmelisiniz?
- Reklamları düzenli olarak yayınlıyorlar mı?
- Siteleri özgün bir tasarıma sahip mi?
- Müşteri yorumlarını okumalı ve cevaplara göz atmalısınız
- Sosyal medyadaki başarısı ve sayfaları ne kadar organik
- Kurumsal logo çalışmaları mevcut mu?
- SEO konusunda ne kadar başarılılar
rakipleriniz hangi kanallarda başarısız ise, siz o kanalda daha başarılı olmak için stratejiler geliştirebilirsiniz.
2. Markanız için Hedefinizi Belirleyin
Dijital Pazarlama ve SEO’ya başlamadan önce yatırım getirisi yani SEO ROI hesaplamanız gerekmektedir. Ürünlerinizin ortalama kar marjını hesaplayarak, sitenize gelecek ziyaretçilerden hangi konumlarda olursanız yüzde kaçlık geri dönüş alacağınızı hesaplamalısınız. Bir çok yatırımcı genellikle hazır yazılımlar ile başlamaktadır. Eğer büyük çaplı bir satış peşinde iseniz, mutlaka kendinize özel bir yazılım ile yola çıkmalısınız. Her zaman duyuyoruz yazılım yaptırmak çok uzun sürüyor ve çok pahalı, lakin markalaşmak kendine ait konseptler ile ortaya çıkmaktır diyebiliriz. Site görsellerimiz den tutunda, tasarım, logo sizi temsil eden ögeler arasındadır. Peki, markalaşma sürecinde nelere dikkat etmek gerekiyor inceleyim;
- Yazılım tercihinin yapılması ve mutlaka bir yazılım ekibi ile düzenli geliştirmeler yapılması
- Sunucu seçimi, cloudflare kurulumu ve günlük yedeklerin alınması
- Logo ve site içi görsellerin grafik ajanslarına çizdirilmesi
- Dijital pazarlama için tüm giderlerin %50’si kadar en az bütçe ayırılmalı
- Adwords, facebook, linkedin, instagram reklamları için video ve görsellerin oluşturulması
- SEO çalışmalarının tamamlanması ve düzenli bir SEO desteğinin alınması
3. Misyon ve Vizyonunuzu Oluşturun
Hedeflerinizi ziyaretçiler ve üyeleriniz ile paylaşmaktan kaçınmayın. Firmanızın gerçekleştirmek istediği ve gerçekleştirmiş olduğu projeleri paylaşın. Büyüme oranınızı, bu yıl ne kadar büyümek istediğinizi ve pazar payındaki söz hakkınızdan bahsedin. Sitenizde misyon ve vizyonumuz olarak sayfalar oluşturun, sayfalarınızı şirketiniz ile alakalı görseller, etkinlik görselleri, hedeflerinizi ve projelerinizi anlatan video ve görseller ile süsleyin.
4. Markanızın avantajlarını vurgulayın ve öne çıkarın
Diğer firmalardan farklı olduğunuz yönleri öne çıkarın ve ziyaretçilere sunmaktan çekinmeyin. Sitenizden alışveriş yapmalarını sağlayacak güven verici nedenleri madde imleri ile anlatın. Farklı siteler aynı ürünleri satıyor olabilirler. Sizden almaları durumunda mutlaka bir farklılık yaratacak kampanya düzenleyin. Örneğin kargo bedava, 100 TL üzeri alışverişlerde 12 taksit imkanı üstelik kapıda ödeme imkanı sizleri bekliyor gibi kampanyalar geliştirin. En çok sattığınız ürünleri vurgulayın, sizden almaları durumunda ürünün arkasında olduğunu iade ve değişim için %100 müşteri memnuniyeti olduğunu belirtin.
5. Markanızı anlatan logo ve site oluşturun
Yazılım aşaması bittikten sonra, kullanılan tema renkleri ile uyumlu mutlaka bir vektörel logo yaptırın. Logonuzun her format da ölçülen dirilebilir olduğundan emin olmalısınız. Logonuz kargo, mektup, teklif ve bir çok alanda kullanılacağı için yaratıcı olmaya özen gösterin. Unutmayın marka bilinci oluşturulduğunda ilk akılda kalan logonuz olacaktır. Eğer grafik konusunda becerikli değilseniz, mutlaka bir grafik ajansı ile anlaşmalı hayalinizdeki logoyu anlatmalısınız. Birden çok logo denemesi yapın, örnek çalışma sürecinde logomuzun nasıl ortaya çıktığına bakalım. Yaptığımız yarışma sonucunda en anlamlı logoyu seçtik diyebiliriz.
6. Markanızı dijital pazarlama ile geliştirin
Dijital pazarlama markalaşma sürecinde en iyi dostunuz olacaktır. Doğru hedef kitlelere yapacağınız reklam çalışmaları, basın bültenleri, video sunumlar, görsel kampanyalar hedefinize ulaşmak için yardımcı elementler arasındadır. Bu noktada bir dijital pazarlama ajansı ile çalışmanız gerektiğini söyleyebiliriz. Hedef kitle seçimi ve reklam çalışmaları zahmetli ve profesyonellik gerektirmektedir. Ajanslar daha önce bir çok markaya hizmet verdikleri için yol haritanızı en doğru şekilde çizeceklerdir. Bütçeniz dahilinde start vermek için destek almanız şarttır. Eğer tek başınıza ilerlemek istiyorsanız Google Dijital Atölye eğitimleri izleyebilir ve küçük çaplıda olsa markalaşma sürecini başlatabilirsiniz.
7. Markanız için SEO Çalışmaları Yapın
SEO’ya başlamak için henüz çok geç değil. Öncelikle SEO Başlangıç rehberi ile yüzeysel bilgiler edinebilir, SEO makalelerimize göz atabilirsiniz. Arama motorlarında ön planda çıkmak sitenize daha fazla trafik ve müşteri kazandırmak demektir. Bu süreçte arama motorlarının kalite yönergelerine uygun olarak çalışmalar yapmalısınız. Aksi taktirde geri dönüşü olmayan cezalara maruz kalabilirsiniz. Yanlış yapılan çalışmalar gerilemenize ve anahtar kelimelerde SERP sonuçlarında geri planda çıkmanıza neden olacaktır. Ek olarak marka itibarınızı korumanız gerektiğini de bilmelisiniz. SEO çalışmaları sabır isteyen ve uzun vadede sonuç veren çalışmalardır. Size karmaşık geliyor ise bizlerden destek alabilirsiniz.
Sormak istediğiniz soruları yorum bölümünden bizlere lütfen iletiniz, en kısa sürede cevap veriyor olacağız.