Birçok müşterimizin sitesinde geliştirme yapıyoruz. Bunların arasında köklü, yıllarca sektörde liderlik yapmış, Türkiye’de hatta dünya çapında büyük değerler kazanmış markaları inceliyoruz. Yaptıkları işlerde başarılılar ancak iş internet sitelerine gelince o kadarda başarılı değiller! SEO’yu artık kullanıcı deneyimi ve site optimizasyonun oluşturduğu bir dönemde yüzeysel, özenilmemiş, dağınık yapılarda siteler kullanmak marka olmak isteyen siteler için gerçekten kötü bir imaj bırakıyor. Deneyimlerimiz ve sık karşılaştığımız hatalara dayanarak neler yapmanız gerektiği ve iyileştirme yapılması gerekilen yerlerin neler olduğuna bakalım.
Kusursuz Bir Giriş Sağlayın
Web sitesine girdiğinizde temiz, insanların kolay algıladığı, dikkat dağıtmayan düzen ve içeriklere kolay erişilen bir sistem kurmanız önemlidir. Özellikle e-ticaret sitelerinde bu kritik bir önem taşır. İnsanlara güven vermeniz, bir düzen içinde sitede gezmeleri, kategorilere hızlı erişmeleri gibi etkenlerin kullanımı basit olmalıdır.
Her şeyden önce, kayan menülerin sık kullanıldığını söylememiz gerekir ancak yapılan araştırmalar bu menülere %1 tıklama oranı olduğunu gösteriyor yani menüyü sabit tutarak ekranda ekstra alan kaplamak çok mantıklı değildir. Ayrıca kaydırıcı elementler (slider, menü, ürün reklamı) sitelerin yavaşlamasına neden olur. Deneyim açısından düşünüldüğünde kayan elementler kullanmak mantıklı değildir.
Site girişinde video, birçok marka tanıtım yaparken girişe Youtube videosu ekliyor. Video’yu açan ziyaretçi üst url tıklayıp video’yu Youtube üzerinde izliyor veya video sonunda dikkatini çeken başka bir şey görüp sitenizden ayrılıyor. Video içerikleri kendinizi anlatmak için faydalı olabilir ama kolayca insanların dikkatinin dağılmasını sağlayabilir. Bu riski almamak için tavsiyemiz sizi net olarak anlatan, algılaması kolay resimlerin kullanılmasıdır. Eğer kesinlikle video kullanmamız gerekiyor diye düşünüyorsanız, kendi player ve sunucunuz ile videoları göstermeyi denemelisiniz.
Site sayfaları ne hakkında?
Google, sayfaları sıralamaya başlamadan önce anahtar kelimelerin ne olduğunu anlamalıdır. Tabi ki bu anlamı metin içerikleri vermektedir. Metnin önemli kısmı başlıklardır. Başlıklar bir sayfanın ne olduğunu anlatan özet olarak algılanır. Diğer metin içerikleri Google’a bilgi verir ancak başlık buradaki en değerli şeydir. Metinlerde H etiketleri kullanmak algı sürecini daha kolay geçmenize yardım eder. Başlık için H1, alt başlıklar için H2 veya H3 yazılar içinde H4,H5 etiketleri kullanmak büyük bir artı puan kazanmanıza yardım eder.
Örneğin, bir ürün sayfasını düşünelim, genellikle tasarımcılar yazıların fazla büyük gözükmemesi için H3 etiketi kullanır mantık olarak doğrudur ancak SEO açısından hatalıdır. Ürün isminin H1 tagı olarak kullanması önemlidir. En azından başlığa H1 etiketi ekleyip diğer kodlarla yazının sitede görünümünü orantılayabilirsiniz.
Google’a bir sayfanın ne hakkında olduğunu anlatmanın bir başka yolu da meta açıklamalarıdır. Bu alanlar konunun özetini daha geniş yazmanıza olanak sağlar ancak genel içeriğe göre çok kısadır ve Google’un sayfayı daha kolay anlamasına yardım eder. Ayrıca doğru başlık ve meta açıklaması arama sonuç ekranında daha fazla tıklama almanızı sağlar buda kullanıcı deneyimini artırarak organik şekilde yükselmenizi sağlar.
Sayfaları daha güçlü hale getirme
Her web sitesi belirli anahtar kelimeler üzerine odaklanarak ilerlemeyi seçer. Hedeflenen başlıklarla uyumlu içerikler hazırlanır, sayfa optimizasyonu yapılır. Bunları eksiksiz yerine getirdiğiniz halde istediğiniz başarıya ulaşamıyorsanız sayfaları güçlendirme zamanı gelmiş demektir.
Öncelikle Google’un ilgili hedef kelimeyi nasıl benimsediğini anlamanız gerekmektedir. Anahtar kelimenizi aradığınızda çıkan ilk 20 siteyi inceleyin, verilen açıklama ve bilgileri anlayın aranan kelime Google dizinlerinde bilgi olarak kayıtlıdır ve doğru olarak kabul edilir. Eğer siz çok daha farklı bir bilgi veriyorsanız Google sitenizi hatalı olarak algılayıp sıra vermeyebilir. Açıklama ve diğer metinleri yazarken rakiplerinizden faydalanın ancak onların verdiği bilgiden daha iyi vermesini hedefleyin asla aynı yazıları kullanmayın.
Bilgi doğruluğunu teyit etmenin bir başka yolu da sizde yer alan metnin farklı sitelerde yayınlanmasıdır. Dost bloglar da Google otoritesi yüksek sitelerde bu bilgileri paylaşarak otoritenizi artırabilirsiniz.
Google’ın neyin önemli olduğunu bilmesine izin verin
Tüm sayfalarınızın Google’da ilk sayfada gösterilmesini isteyemezsiniz. Asıl amacınız önemli sayfalarınızın üst sıralara çıkmasıdır. Siz sitenizin temellerini oluşturan önemli sayfalarınızı hazırlarken, diğer sayfalarda çapa metin kullanarak önemli sayfalarınızı destekleyebilirsiniz. Google, karşılaştığı iç linklerle hangi sayfanızın daha önemli olduğuna karar verebilir. Çapa metin eklerken hedef anahtar kelimeleri ve olası alternatiflerine yönelmeyi unutmayın.
Sayfa yenilemeleri bunun için iyi bir fırsattır. Eski, ziyaretçisi az sayfaları tespit ederek yeniden düzenleyin, güncel bilgileri ekleyerek SEO optimizasyonları yapın ve önemli sayfalarınıza iç link verin. Tabi ki bunu yaparken içeriklerin dolaylı da olsa bağlantılı olmasına özen gösterin. Sayfanın herhangi bir yerine link bırakmayın, ziyaretçilerin seveceği, link verilen adres ile en bağlantılı noktalara eklemeye özen gösterin.
Rehber butonlar kullanın
Her yaştan, teknolojiye yakın veya uzak birçok ziyaretçiniz olabilir. Bazıları için sitenizi kullanmak kolaydır bazıları içinse zordur. Tüm kitlelerin sitenizi kolay kullanması için yardımcı butonlar ekleyin.
Butonlar e-ticaret siteleri için ekstra önem taşır. Özellikle kategorilendirme sırasında sayfalar arası geçiş ve ürünü ararken kazanılan vakit gibi birçok etkende yardım eder. Sitenizde gezmek ne kadar kolay olursa ziyaretçiler o kadar çok sizi seçer.
Kategori detay seçenekleri, ürün renkleri, özellikleri, en çok satanlar, fiyat göre sıralama gibi ziyaretçilerin işini kolaylaştırabilecek butonlara yer vermeyi deneyin.
Ürün sayfasında, ürün detayları, açıklama, sepete ekle, hemen al, yorumlar gibi alanlara yer veriniz.
Arama sonuçları, site içinde yapılan genel aramalarda sonuçlar kelime odaklı gelir ancak ilgili bir kategoriden biriyle bağlantılı bir arama ise yardımcı butonları da göstermeyi deneyin.
Butonların kullanılması kadar optimizasyonu da önemlidir. Renk ve konumu ile kullanıcıların kolay fark etmesini sağlayın ancak bunu yaparken dikkat dağıtacak aşırı göz alıcı renkler kullanmayın!
Web sitenizin hızlı yüklendiğinden emin olun
Site hızı site optimizasyonları arasındaki en önemli etkenlerden bir tanesidir ancak site hızını sadece Google için geliştiriyoruz düşüncesine kapılmayın. Kullanıcı ziyaret ettiği sitenin hızlı olmasını tercih eder. Hızlı olduğunu gördüğü siteleri daha sık ziyaret etmeye başlayacaktır.
Ziyaretçi deneyimini artırmakta daha fazla ziyaretçi ve daha fazla sitede kalma süresi anlamına gelir buda sıralamaların dolaylı olarak artmasını sağlayacaktır.
Hızlı bir site sahibi olmanız için kaliteli bir sunucuya sahip olmasınız ancak sunucu tek başına yeterli olmaz. Sitenizde kullanılan yazılımın temiz olması site hızını etkiler, kullanılan resimlerin sıkıştırılması gerekmektedir. Java ve css dosyaları mümkün olduğunca az kullanın, kullandıklarınızı sıkıştırmayı deneyin, cache sistemlerinden faydalanın.
Reklam çalışmaları
Ne kadar marka olursanız olun, sıralamalarda üst sıralara çıkarsanız çıkın reklam çalışmalarına devam etmeniz gerekir. Sürekli olarak müşterilerinizin gözü önünde olmanız, sizi unutmak üzere olan ziyaretçilere varlığını hatırlatmanız, sitenizi ziyaret eden insanlara sık sık adınızı göstererek markalaşma sürecini hızlandırmanız SEO açısından olumlu olacaktır.
Ancak sıralamalarda üstte olduğunuz kelimelerde reklam vermekten kaçının, adwords kullanmak kısmen organik sıra kaybetmenize neden olabilir (rekabete ve sitenin otoritesine göre değişebilir). Öncelikli testler yaparak hangisinde daha fazla kar ediyorsanız onu kullanmalısınız.
Facebook piksel ölçümleri, sitenize giren ziyaretçilerin profilini sistemine kaydeder. Facebook reklamlarında bu piksel verilerini hedef kitle olarak kullanabilirsiniz böylece sitenizi ziyaret insanların sosyal medya da istediğiniz zaman markanızı görmesini sağlayarak markalaşma sürecinde daha güçlü olabilirsiniz.
Sonuç
Sitelerde ileri düzey optimizasyonlar yapmak için A/B testlerini başlatmanız gerekir. Kullanıcıları anlamadan ne istediklerini bilemezsiniz. Siz ne kadar kalıplar üzerinden gitseniz de kitleniz bu kalıplara uygun olmaya bilir bu nedenle ziyaretçilerinizi yakından tanıyın gerekirse anketler yapın ama en iyi yöntem denemelerdir. Sitenizde değişiklikler yaparak sonuçları izleyin, ziyaretçinin nasıl tepki verdiğini ölçün böylece en iyi sonuçlara ulaşabilirsiniz.
Site hızı, daha önce de belirttiğimiz gibi site hızı her açıdan çok önemlidir. Elinizden geldiğince hızınızı artırın tüm şartları zorlamaya çalışın.
Site içi çapa metinler kullanarak önemli sayfaları ön plana çıkartın. Site içi işlemleri kolaylaştıracak ek kategori ve butonlar koyarak kullanımı kolaylaştırın.
Kısaca, tüm çalışmalarınızı kullanıcı deneyimini artırmak için yapın, sayfa ve siteyi daha kolay anlamalarını ve gezmelerini sağlayın, bunu yaptığınızda arama motoru başarısı beraberinde gelecektir.