Küçük İşletmeler İçin SEO Kontrol Listesi: Sıralama İyileştirmenin 10 Yolu

işletmeler için seo ipuçları

SEO, ilk bakıldığı zaman basit bir kavram olarak görülse de işletmeler için SEO çalışması yapmak aslında kolay değildir.

SEO çalışmalarını zorlaştıran etkenlerin başında yeterli miktarda zaman ve para olmaması gelmektedir.

Özellikle küçük şirketler SEO çalışmaları için yeterli bütçe ayıramadığından dolayı SEO yapmak gerçek anlamda zorlaşmaktadır.

Yeterli oranda bütçe ve zaman ayrılmamasından dolayı küçük şirketlerin SEO çalışmaları zor olsa da, yapılacak küçük iyileştirmeler sayesinde daha iyi sıralamaların alınması mümkündür.

Sıralamaları İyileştirmek İçin Neler Yapabilirsiniz?

Şirketlerin tamamı serp sonuçlarında sadece bir gecede iyi yerlere gelmek ister ancak iyi sıralamaların elde edilmesi kesinlikle bir gecede gerçekleşmez. İyi sıralamalar almak için SEO çalışmalarının daimi olarak yapılması, gerçekleşen algoritma güncellemelerine göre sürekli olarak düzenlemelerin gerçekleştirilmesi gerekir. Buna dikkat edildiği müddetçe bir gecede gerçekleşmesi beklenen iyi organik sıralamalar zaman içerisinde gerçekleşecektir.

Küçük şirketlerin organik sıralama sonuçlarını iyileştirebilmesi için 10 ipucunu sizlerle paylaşacağız. Yapacağınız bu düzenlemeler sayesinde organik aramalarda sıralamalarınızda ciddi değişimler olacaktır. Bu sayede daha büyük bir hedef kitlesine ulaşabileceksiniz.

1. Web Sitenizin Neden Ziyaret Edildiğini Belirleyin

web site ziyaretçileri

SEO çalışmalarına başlarken ilk olarak hedef kitlenizin web sitenize ne amaçla geldiğini belirlemeniz gerekmektedir. Müşteri amacını anlamak için çeşitli soruları kendinize sorabilir ve bu yönde iyileştirmeler yapabilirsiniz. Müşterilerinizi tanımak adına kendinize ilk olarak sormanız gereken sorular şunlar olabilir.

  • Hedef kitleniz vermiş olduğunuz hizmete nerede, ne zaman ve neden ihtiyaç duymaktadır?
  • Ziyaretçileriniz masaüstü bilgisayarlarla mı yoksa cep telefonlarıyla mı ziyareti gerçekleştiriyor?
  • Web sitenizin ziyaret edilmesinin sebebi zaman geçirmek istenmesi mi yoksa belirli bir hizmetin alınması mı?

Bu sorulara cevap bulabilirseniz müşterilerinizin yapmış olduğu aramaların gayesini daha iyi anlarsınız. Sorulara bulacağınızı doğru yanıtlar web site içerisinde kullanıcı deneyimini geliştirmek adına iyileştirmeler yapmanızı sağlayacağı gibi doğru anahtar kelime tespiti yaparak uygun içerikler oluşturmanızı sağlayacaktır.

2. Teknik SEO Sorunlarını Düzeltin

Teknik seo sorunları

Web sitenizin görüntüsü ne kadar güzel olursa olsun eğer teknik sorunlar varsa bu durum serp sonuçlarında iyi sıralamalar almanızı engelleyecektir. Bu yüzden web sitenizi görsel açıdan iyileştirdiyseniz kesinlikle teknik SEO konusunda da çalışmalar yapmanız gerekmektedir.

Bir işletmenin teknik SEO kısmında sorun varsa bu durum arama motoru örümceklerinin ilgili içerikleri düzgün bir şekilde taramasını engeller. Bu da arama sonuçlarında iyi sıralamalar alınmaması anlamına gelir. İyi sıralama alabilmek için kesinlikle sağlam temellere oturtulmuş, teknik SEO çalışması yapılmış bir sitenizin olması gerekmektedir.

Dünya genelinde yer alan işletmelerin teknik SEO sorunlarına baktığımızda birçoğunun sorununun benzerlik gösterdiğini düşünüyoruz. İşletmenizin de bu sorunları olabilir. O yüzden teknik SEO çalışması yapmaya aşağıdaki hususlardan başlayabilirsiniz.

  • Yinelenen içerik
  • Web site hızı
  • Bozuk iç ve dış bağlantılar
  • Yeterli oranda optimize edilmemiş sayfalar
  • Yanlış kullanılan iç bağlantılar

Yukarıdaki sorunların web sitenizde olup olmadığını manüel olarak kontrol etmeniz zor olacaktır. Bu yüzden çeşitli kontrol araçlarını kullanabilirsiniz. Sizlere teknik SEO çalışmalarınız için Semrush, Screaming Frog ve GT Metrix gibi araçları tavsiye ederiz. Bu araçlar eğer sorun varsa sorunlarınızı daha hızlı bir şekilde tespit etmenizi sağlayacaktır.

3. Web Site Sayfalarını Optimize Edin

Sayfaları optimize etme

Nedense sayfa optimizasyonu denildiği zaman herkesin aklına anahtar kelimelerle alakalı düzenlemelerin yapılması gelir. Aslında sayfa optimizasyonu daha fazlasını içermektedir.

Elbette web sayfalarının optimize edilmesinin büyük kısmını anahtar kelimelerin doğru kullanılması içerir. Spam yapmamaya dikkat ederek anahtar kelimelerinizi iyi bir şekilde kullanıp sayfa optimizasyonu yapabilirsiniz. Sayfa optimizasyonu için aşağıda yer alan kısımlarda düzenleme yapmanız gerekmektedir.

  • Sayfa başlıkları
  • Meta açıklamalar
  • Sayfada yer alan makale (metin) kısımları

Bazı SEO araçları sizlere sayfa optimizasyonu konusunda yardımcı olacaktır. Google Search Console ve Semrush sayfa optimizasyonu yapmak için yeterli olacaktır.

4. Google Benim İşletmem Hesabınızı Optimize Edin

Google benim işletmem

Ücretsiz olarak güncellenmeye imkan tanıması sayesinde Google benim işletmem hizmeti, özellikle küçük işletmelerin ciddi anlamda işine yaramış durumda.

Google benim işletmem uygulamasında ilk olarak yapmanız gereken şey hesabınızı doğrulamak olmalıdır. Sisteme giriş yapınca işletmenizin görünürlülüğünü arttırmak için elinizden geldiğince video ve fotoğraf eklemeye çalışın.

Google benim işletmem uygulamasında başarısız olan şirketleri incelediğimizde birçoğunun başarısızlığının yanlış kategori seçiminden kaynaklandığını gördük. Böyle bir durumla karşılaşmamak için işletmenize en uygun olan kategoriyi seçmeye dikkat edin.

Google benim işletmem hesabınıza soru cevap bölümü oluşturun. Bu kısma ne kadar fazla zaman ayırırsanız o kadar çok görünürlülüğünüzü artacaktır. Yerel işletmeler soru cevap kısmında ne kadar fazla kullanıcı sorusuna yanıt verirse serp sonuçlarındaki görünürlülüğü o oranda artacaktır. Eğer yeterli oran soru almıyorsanız kendiniz soru oluşturarak bunlara cevap verin. Bu kullanıcı kitlenizin her geçen gün artmasına yardımcı olacaktır.

5. Rakip İşletmelerin Yaptıklarını Tespit Edin ve Daha İyisini Yapın

Rakip site analizi

Rakip işletmeleri analiz etmek için ilk olarak hedef anahtar kelimenizi arama motorunda aratın. Yaptığınız arama sonucunda karşınıza çıkan ilk 10 sonuç sizin rakip işletmelerinizdir. Rakipleri belirledikten sonra rakiplerle alakalı tespit etmeniz gerekenler şunlar olmalıdır.

  • İlgili aramada rakip sitelerin sıralaması nedir?
  • İndekslenen toplam sayfa sayısı nedir?
  • Web site alt yapısı nedir?
  • Gelen dış bağlantı (backlink) kalitesi nasıl?
  • Rakip sitelerin sayfa açılış hızı nedir?

Sayfa açılış hızının bir sıralama kriteri haline gelmesi son zamanlarda yapılan SEO çalışmalarında sayfa hızına odaklanılmasına neden olmuştur. Rakiplerin sayfa açılış hızları bu yüzden özellikle dikkat etmeniz gereken şeyler arasında yer almalıdır.

Yaptığınız analizler sonucunda rakiplerinizde olup sizde olmayan şeyleri belirleyin ve bu doğrultuda iyileştirmeler yapın. Ayrıca mevcut iyileştirmelere ek olarak neler yapabileceğinizi düşünerek fark yaratmaya çalışın. Bu analizler için Semrush ve Majestic araçlarını kullanabilirsiniz.

6. İşletme Bilgilerinizin Doğruluğunu Kontrol Edin

işletme bilgileri

Özellikle Google benim işletmem hesabınızda yer alan işletme adresinizin, telefon numaranızın ve diğer ulaşım bilgilerinin doğruluğunu kontrol edin. Vereceğiniz yanlış bilgiler hedef kitlenizin kısa süre içerisinde erimesine neden olacaktır.

Bazı işletmeler özellikle yerel aramalarda her bölgede görünür olmak istedikleri için işletmelerinin bayileri olmasa da sahte hesaplarla bayilikler açmaktadır. Bu durum tespit edilecek olursa arama motoru örümcekleri tarafından ceza uygulanacaktır ve işletmeniz sıralamada kaybolacaktır. Bu yüzden verdiğiniz tüm bilgilerin doğru bir şekilde teyit edilmesi önemlidir.

7. Yerel Web Sitelerden Bağlantı Edinin

Yerel işletmeler

Belirli bir bölgede bilinilirlik derecesi yüksek olan web sitelerden dış bağlantı edinmeye çalışın. İşletmenizin bu tarz yerel işletmelerde tanıtılması bilinirliliğinizi arttıracaktır.

İşletme bilinirliliğinin artması bir süre sonra direkt girişlerin artmasını sağlayacaktır. Bu durum işletmenin otoritesinin artması anlamına gelir. SEO çalışmalarında en başarılı sonuçlar otorite artınca alınır. Yerel web sitelerden edinilen dış bağlantıların otorite arttırma konusunda etkili olduğu bilindiği için buna daha ayrı bir özen göstermeniz gerekmektedir.

8. Schema İşaretlemelerini Kullanın

Schema işaretlemeleri

Schema işaretlemeleri doğru kullanıldığı zaman arama motorlarına olumlu sinyaller gönderir. Bu da serp sonuçlarında daha iyi sıralama alınmasını sağlar. Schema işaretlemesi olarak aşağıdakileri kullanabilirsiniz.

  • İş yeri adı
  • Adres
  • Yayımlama tarihi
  • Telefon numarası
  • Kullanıcı puanlamaları
  • Çalışma saatleri

Bunlar rich snippet olarak arama sonuçlarında yer alarak işletmenizin tıklanabilirlik oranının artmasını sağlayacaktır. Yapmış olduğunuz schema işaretlemelerinin doğru olup olmadığını Google yapısal veri test aracını kullanarak öğrenebilirsiniz.

9. Kullanıcıların İnceleme Yazmasını Sağlayın

inceleme yazısı yorum

İnternet üstünden alışveriş yapan kişiler incelendiğinde bir şey alırken kullanıcı yorumlarına ve incelemelerine dikkat ettikleri tespit edilmiştir. Web sitenizde yer alan hizmetlere yapılan incelemeler ve yorumlar sayesinde güvenilirliğinizi arttırabilir ve bu sayede daha fazla kişiye hizmet satabilirsiniz.

İnternet dünyasında kullanıcıların mağdur olmasına neden olan çok sayıda kuruluş vardır. Bu yüzden inceleme yazıları yani yorumlar alıcılar için önemlidir. Hedef kitlenizi yanıltmamak adına kesinlikle sahte inceleme yazıları oluşturmayın. Yapacağınız kampanyalarla kullanıcıları yorum yapmaya teşvik edebilirsiniz.

10. Rekabeti Yüksek Kelimeler İçin Video ve Görsel Oluşturun

Video görsel oluşturun

Arama motorları makalelerde yer alan içerikler sayesinde yapılan aramalara uygun listeme yapmaktadır. Arama motoru örümcekleri ilgili makaleleri sahip olunan içerikler sayesinde belirlemektedir.

Metinsel öğeler elbette bir içeriğin neyle alakalı olduğunu anlama konusunda yeterlidir ancak anahtar kelimeye uygun video ve resimler sayesinde alaka düzeyi arttırılabilir. Bu da sıralamalarda daha iyi konum alınmasını sağlayacaktır.

Bonus: Hedef Kitleye Ulaşmak İçin Reklam Verin

Adwords reklam verme

SEO çalışmaları çoğu zaman uzun sürmektedir. Bu da işletmelerin sabırlı olmasını gerektirir. Bazı verilen hizmetlerin kısa süre içerisinde hedef kitleye ulaşması zorunludur. Bu da SEO çalışmalarına yeterli oranda zaman ayrılmasını engelleyebilir.

Bu tip durumlarda yapılması gereken şey reklam vermektedir. Reklam vererek organik arama arttırılabilir ve hedef kitlesine daha kısa süre içerisinde ulaşılabilir. Başta sosyal medya platformlarından reklam hizmeti alınabileceği gibi arama motorlarının kendi sunmuş olduğu hizmetlerden de yararlanabilirsiniz. Kısa zaman içerisinde olumlu geri dönüşler alabilmek için sizlere Adwords ve Facebook üstünden reklam vermenizi tavsiye ederiz.

Author:
SEO ve Dijital Pazarlama Ajansı
Comments
  • Hocam çok faydalı bilgiler anlattığınız yerel işletmem de bunların hepsini kullanacağım yozgat çiçekçilik adına çok teşekkür ediyorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teklif Al

Bize projenizi anlatın. En kısa süre içerisinde tarafınıza dönüş yapacağız.