Kodlama Bilmeden Kendi Siteni Kur

Kodlama Bilmeden Kendi Siteni Kur

Kendinize ait bir internet sitesi istiyorsunuz ancak hiçbir kodlama bilmiyorsunuz. Gelişen teknolojilerle beraber artık hiç bir kodlama bilmeden websitesi kurmak mümkün! Kendinizi tanıta bilir, blog yazıları yayımlayabilir, haber sitesi oluşturabilir hatta e-ticaret sitesi dahi kurabilirsiniz. Aklınızda ne varsa açık kaynak kodlu wordpress sistemini kullanarak hayalinizdeki İnternet sitesine sahip olabilirsiniz.

Ancak kodlama bilmenizde bazı basit web bilgilerine sahip olmanız gerekmektedir. Temel işleyiş sistemini anlamınız hayalinizdeki siteye ulaşmaktaki oldukça önemlidir. En basite indirgeyerek eğitime başlayalım;

Hosting: Host veya sunucu, 24 saat çalışan İnternet’e bağlı birer bilgisayardır. Bizlerin kullandığı bilgisayarlardan tek farkları sadece donanımsal özelliklere sahip olmalarıdır. Eğer bir İnternet sitesi kurmak istiyorsanız, diğer insanlarla paylaşacağınız bilgileri yüklemeniz gereken bir sunucuya ihtiyacınız vardır.

Hosting hizmetlerini yerli veya yabancı birçok firmadan satın alabilirsiniz. Başlangıç seviyesinde olanlar paylaşımlı hosting hizmetlerinden faydalanarak yaklaşık 50-75 TL (yıllık) bu tür hizmetlerden faydalanabilir. Paylaşımlı hosting demek bir sunucu üzerinde birden fazla sitenin barınması anlamına gelir. Buna bağlı olarak sıradan sunuculardan daha yavaş bir şekilde çalışır ancak yüksek seviyede ziyaretçiniz yoksa yeni başlayanlar için yeterli olacaktır.

Domain (alan adı): Hostingler tek başına bir site kurmak için aslında yeterlidir ancak yaptığınız tüm çalışmaları bir IP adresi üzerinden insanlara sunar buda arama motorların yer almamanıza, ziyaretçilerin size güvenmemesine gibi türlü olumsuzluklara neden olur. Bu yüzden bir alan adına ihtiyacınız vardır. Host IP adresini maskeleyerek insanların sitenize alan adı üzerinden ulaşmasını sağlar.

Eğer bir marka olmak istiyorsanız, akılda kalıcı, kısa, hedef odaklı domain adresleri tercih etmeniz gerekmektedir. Yine alan adı kaydını yapan yerli ve yabancı birçok firma bulunmaktadır. Bu firmaları kullanarak 20-30 TL aralığında hatta kampanyalardan faydalanarak çok daha ucuz fiyatlara alan adları satın alabilirsiniz.

WordPress: Kodlama bilmeyen ancak bir web sitesine sahip olmak isteyen insanlar için hazırlanmış bir sistemdir. Açık kaynak kodlu olması nedeniyle istediğiniz düzenleme ve tasarımları kullanmanıza olanak sağlamaktadır. Üstelik yapmanız istediğiniz değişiklikleri yine yazılım uzmanlarının sunduğu eklentilerle hiçbir kodlama yapmadan düzenlemenizi sağlamaktadır. Gelişmiş eklentilerle sürekle bırak yaparak kendi tasarım ve sayfalarınızı oluşturmanıza olanak sağlar.

Adım Adım Kodlama Bilmeden Site Kurulumu

  • Öncelikle işlemleri yapacağınız bir hosting satın almanız gerekmektedir. Host satın aldığınızda size Cpanel veya DirectAdmin kurulu giriş bilgileri verilir. Bu bilgileri kullanarak hostunuza bağlanın.
  • Hosting’e tanımlayacağımız ve sitenizin ismi olacak bir domain (alan adı) almanız gerekmektedir. Site ismini belirleyerek kayıt işlemini tamamlayın.
  • Yapacağımız işlemleri sağlıklı bir şekilde görebilmeniz ve takip etmeniz için alan adınızı sunucuya tanımlamanız gerekmektedir. Cpanel veya directadmin panelinizden “alan adı ekle (domain setup)” kısmına gelerek alan adınızı buraya ekleyin. Ardından yine host panelinden “DNS yönetimi (DNS management)” alanından sunucunuzun “NS” adreslerini kopyalayın, daha sonra domain kaydı yaptığınız firmaya gelerek alan adlarını yönet>DNS yönetimi bölümüne gelip sunucunuzun NS adreslerini kaydedin. Alan adınızı sunucuya tanımlama işlemi bitmiştir. Bu işlemin tamamlanması kullanacağınız firmalara bağlı olarak 5 dakika – 24 saat aralığında sürmektedir.
  • Yönlendirme işlemi tamamlandıktan sonra wordpress.org adresine giderek sağ üst köşeden “download wordpress” yaparak dosyaları bilgisayarınıza kaydedin. Winrar içinde indireceğiniz bu dosyaları bir klasöre çıkartın. Bu dosyaları sunucunuza yüklemeniz gerecektir bu işlemi yapmak için FilleZilla programını yüklemeniz gerekmektedir.
  • FilleZilla bir FTP erişim programıdır. Bu program ile sunucuya bağlanıp sitenizin tüm dosya ekleme, silme, değiştirme işlemlerini yaparız. Öncelikle programı buradan yükleyin. Hosting satın aldığınızda size FTP bilgileri verildiyse bunu kullanmanız gerekmektedir. Eğer ftp bilgilerini bilmiyorsanız sunucu panelinize gelerek “FTP yönetimi (FTP Management)” bölümünden kendinize kullanıcı adı ve şifre oluşturun. Daha sonra programı çalıştırarak sağ üst köşeden Dosya > Site yöneticisi tıklayarak giriş yapın, bu alanda sunucu kısmına kullandığınız hostingin IP adresini veya site adresinizi girin, kullanıcı adı ve parola kısmına ise daha önce oluşturduğumuz bilgileri girerek bağlan yapın.
  • FTP girişini yaptıktan sonra karşınıza gelen ekranda Domain>siteniz.com>public_html dosyasına gelin buraya daha önce wordpress.org adresinden indirip .rar’dan çıkardığınız dosyaların tamamını seçerek yükleyin.
  • Yükleme işlemi tamamlandıktan sonra siteniz.com veya siteniz.com/wp-admin adresine açın karşınıza wordpress kurulum aşaması gelecektir. Dil seçeniğini Türkçe yaparak size söylenen komutları takip edin. Son adımlara geldiğinizde MySQL bilgileri isteyecektir. Sitenizin çalışması ve güvenliğin sağlanması için database yani MySQL oluşturmanız gerekmektedir. Bunu hosting panelinizden “MySQL yönetimi (MySQL Management)” alanından oluşturmanız gerekmektedir. Buradan oluşturduğunuz bilgileri wordpress kuruluma ekleyerek işlemi tamamlayın.
  • Artık siteniz hazır tüm kurulum işlemleri bitti. Sitenizi düzenleme ve hayalinizdeki internet sitesini yapılandırma zamanı geldi. Siteniz (.) com/wp-admin adresinden kurulumda belirlediğiniz kullanıcı adı ve şifre ile giriş yaparak kodlama kullanmadan düzenleme yapmaya başlayabilirsiniz.

WordPress kullanımı

Wordpess kullanmak oldukça basittir. Yeni başlayanlar için biraz karmaşık gelebilir ancak içerisine girdiğinizde kavraması ve kullanması çok kolay bir arayüze sahiptir. İşlemlerinizi ve değişiklikleri hiçbir kodlama kullanmanıza gerek kalmadan yaparsınız.

Kendi sunduğu tasarımlarla hayalinizdeki sitenin temelini atmanıza yardımcı olur. İçerisinde binlerce farklı tasarım vardır. Bunları kullanarak sitenizi yapılandırmaya başlarsınız. Eğer wordpress’de keninidizi geliştirmek ve daha iyi bir site yapmak istiyorsanız wordpress makalelerimizi okuyarak daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.

Arama motorları

Şuana kadar yazdıklarımız biraz karmaşık gelebilir ancak pratikte çok basit işlemlerdir. İlk defa site kuracaklar biraz zorlansa da yapmanıza engel olabilecek herhangi bir zorluğu yoktur. İnternette web sitesi kurmak yapabileceğiniz en kolay işlemlerden biridir. Önemli olan arama motorlarında üst sıralarda yer alarak sitenizin ziyaretçisi olmasıdır.

Biz buna SEO yani arama motoru optimizasyonu deriz. Google gibi arama motorlarında herhangi bir şey aradığınızda karşınıza çıkan sonuçlar belli kriterlere göre sıralanmaktadır. Eğer bu kriterlere uygun bir İnternet siteniz yoksa üst sıralarda yer alamazsınız buda sitenizin ziyaretçisi olmayacağı anlamına gelmektedir. Bu konuda kendinizi geliştirmek istiyorsanız ücretsiz olarak SEO kitabımızı inceleyerek kendinizi eğitebilirsiniz.

Author:
SEO ve Dijital Pazarlama Ajansı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teklif Al

Bize projenizi anlatın. En kısa süre içerisinde tarafınıza dönüş yapacağız.