JPEG 2000 Nedir? SEO İçin Faydaları Nelerdir?

jpeg 2000 rehberi

Öncelikle SEO çalışmaları açısından özellikle e-ticaret sitelerinde ürün görsellerinin kalitesi ve kullanıcı dostu olması son derece önemlidir. Ancak bu konu çoğunluk tarafından pek önemsenmemektedir. En basit ifade ile görseli bozuk ve bulanık bir ürün ile görseli kaliteli ve yüksek çözünürlüklü aynı ürün arasındaki satış miktarı ciddi oranda değişmektedir.

Bu içerikte en çok kullanılan resim sıkıştırma dosyası olan JPEG formatının çok kullanılmayan ancak çok daha iyi sonuçlar verme potansiyeline sahip JPEG 2000 standartlarını hazırladık.

JPEG 2000 konusuna geçmeden önce JPEG nedir ve ne işe yarar? öncelikle buna kısaca değinmekte fayda var.

JPEG Nedir?

jpeg2000

JPEG, dijital görüntüler için standartlaştırılmış bir sıkıştırma teknolojisidir. Dijital kameralar, dosyaları küçültmek için ham fotoğrafları JPEG görüntüler olarak sıkıştırır. Fotoğraf saklama için en yaygın kullanılan dosya formatı JPEG’dir.

JPEG dosyası, web üzerinde görüntü paylaşımı için en popüler formatı tasarlayan tasarımcılardan “Joint Photographic Experts Group” un adını almıştır.

Kısacası kayıplı sıkıştırma teknolojisi diyebiliriz. Kayıplı sıkıştırma dememizin nedeni sıkıştırma esnasında görüntülerdeki bazı detaylar kaybolur.

Bitmap gibi eski formatlara kıyasla JPEG’ler daha fazla depolama alanı kaydettikleri için popüler hale gelmiştir. JPEG’in elde ettiği başarıdan sonra, bu grup, JPEG 2000 adını verdikleri daha iyi bir sürüm üzerinde çalışmaya karar vermiştir.

JPEG Görüntüleri Nasıl Sıkıştırır?

Bir görüntüyü JPEG olarak kaydettiğinizde, dosya boyutunu küçültmek için orijinal görüntünün bazı kısımları atılır.

İnsan gözü, küçük bir alanda birçok parlaklık farkını görme konusunda o kadar da iyi olmadığından, JPEG ile sıkıştırılmış fotoğrafların kalite kaybını %10’a kadar düşürebilir.

Aşağıda, JPEG 2000’in neden diğer biçimlerden farklı olduğunu, JPEG’den neden net bir gelişme olduğunu ve neden hiçbir zaman yakalandı.

JPEG 2000 Nedir?

JPEG 2000, dalgacık teknolojisi ile orijinal JPEG dosya biçiminden daha iyi görüntü deneyimi sunan, yüksek düzeyde ölçeklenebilirlik sağlayan ve sofistike bir kodlama yöntemi kullanarak daha az göze çarpan görsel performans kaybı olan dosyaların sıkıştırılmasını sağlayan teknolojidir. Ayrıca, dosya biçiminin daha düzgün kodlama yapısı nedeniyle BİT hataları ve diğer dosya hatalarından etkilenme olasılığı daha düşüktür.

JPEG 2000, JPEG (Joint Photograpic Expert Group) standartının yerini almak için oluşturulmuştur. JPEG 2000, görsellerde sıkıştırma yaparken herhangi bir kayıp ile karşılaşmasını önleyen sıkıştırma tekniklerini kullanır.

Böylece JPEG 2000, farklı özelliklere sahip birçok görüntü türü için yeni nesil kodlama sistemi oluşturmak için tasarlanmıştır.

JPEG 2000 genelde dijital kameralardan, tarayıcılardan, uydu sistemlerinden, photoshop gibi fotoğraf düzenleme programlarından gelen görüntüleri sıkıştırmak için kullanılır.

Aşağıdaki görsellerde sağda bulunan normal JPEG formatında oluşturulmuş. Soldaki ise JPEG 2000 ile oluşturulmuştur.

örnek jpeg 2000

Buradaki Orijinal formattaki yapıya dikkat edin. Dosyalarını JPEG 2000 standardında kaydetmeyi tercih edenler, detayları korumak için sıkıştırmayı kullanma veya dosyayı kayıpsız olarak kaydetme arasında rahatlıkla seçim yapabilirler.

Daha yüksek bir dinamik aralık, görüntünün BİT derinliği sınırlaması olmayan biçim tarafından da desteklenir. Bu özellikleri sayesinde JPEG 2000 orijinal JPEG çözümünden daha iyi bir alternatif sunar.

Peki bu kadar iyi bir özellik sunmasına rağmen JPEG 2000 neden çok fazla kullanılmıyor?

JPEG 2000, yeni koda dayalı olarak tamamen farklı bir formattır. Bu, geriye dönük uyumlu olmadığı anlamına gelir. JPEG 2000’i desteklemek isteyenler orijinal standardı desteklerken yeni standartta kodlama yapmak zorunda kalacaklardır.

Ayrıca, JPEG 2000 dosyalarını kullanmak çok daha karmaşıktır ve işlemek için daha fazla belleğe sahip makineler gerektirir.

JPEG 2000’in Avantajları Nelerdir?

  • Çözünürlük ve kalitede ölçeklenebilir ve kontrol edilebilir bir dosya yapısından oluşur.
  • Sıkıştırma esnasında daha iyi verimlilik sunar.
  • JPEG 2000 algoritma ve kodlaması ile dosyalar kayıpsız şekilde sıkıştırılır.
  • Network tabanlı uygulamalarda renk alan bilgisi gibi metriklerin kullanılmasını sağlayan formatlara sahiptir. (.jp2 ve .jpx gibi)
  • Oluşturulan dosyalara sınırsız sayıda veri ve özel amaçlı bilgi eklenmesi mümkündür.
  • Çözünürlük ve kalite konusunda ölçeklenebilir bir yapıya sahiptir.
  • Dosyalarda şeffaflık koruması sunmasının yanında, bir dizi sıkıştırma şeması içerdiğinden dolayı, yazılımcı ve geliştiriciler tarafından uygulamalar için en uygun alan üzerinde de çalışma imkanı sunar.
  • Orijinal dosya üzerinde birçok kez üst üste sıkıştırma yapılsa bile kaliteyi bozmaz.
  • Eğilme olmaksızın 64Kx64K pikselden daha büyük görüntü boyutlarını işleyebilir .
  • JPEG formatına nazaran %20 ile % 200 arasında daha fazla sıkıştırma ve daha az kayıp özelliğine sahiptir.
  • JPEG standartları sadece RGB (Kırmızı, Yeşil ve Mavi) renklerle sınırlı iken, JPEG 2000 birçok bilgi kanalını kullanabilir. (İki seviyeli, gri tonlamalı, palet renkli ve tam renkli görüntü verilerini tanımlayabilir.
  • JPEG 2000 Özetle;
  • Gelişmiş Sıkıştırma Teknikleri Kullanır:Geleneksel JPEG standartlarının, JPEG 2000 hem kayıplı hem de kayıpsız sıkıştırma gerçekleştirebilir. Üstelik tek bir görüntü dosyasında bu işlemleri gerçekleştirebilir.
  • Daha Yüksek Sıkıştırma Oranları Sunar:Aynı boyuttaki bir JPEG görüntüsüyle karşılaştırıldığında görüntü kalitesini korur.
  • Aşamalı Kod Çözme Sistemi İle Çalışır:Yani web sitesi ziyaretçilerinin, görüntünün tamamı arka planda indirilirken görüntünün daha düşük kaliteli bir sürümünü görmelerini sağlayarak veri akışı devam ettikçe görüntü kalitesini artırır. “Ne kadar ekmek o kadar köfte…”

JPeg 2000 Dezavantajları Nelerdir?

Her yazılım veya sistem gibi harika avantajları olan JPEG 2000’in de, evrensel kullanımı ve desteğini engelleyen bazı istenmeyen etkileri vardır;

  • JPEG 2000 formatı geriye dönük olarak uyumlu bir standart değildir.
  • Evrensel tarayıcı desteği yoktur. Ancak JPEG 2000 Jpeg standartlarından daha iyi olacak şekilde oluşturulduğu için, tarayıcı desteği ihtiyacı olmayan alanlarda tercihiniz JPEG 2000 olabilir.
  • Evrensel olarak kabul edilmediğinden, birçok web sitesi ve kamera formatı kabul etmeye hazır değildir.
  • JPEG 2000 kullanmak isteyen kullanıcılar yeni bir standartta kodlama yapmak zorunda kalacaklar ve bu belli bir süreç alacaktır. JPEG 2000 dosyalarının kodlanması yoğun CPU’dur ve sunucuları zorlayabilir ve işleri yavaşlatabilir.
  • Düşük bir bit hızı seçmek bir görüntünün karışıklığına neden olur.
  • JPEG 2000 kodlaması, JPEG kadar zahmetsiz ve hızlı işleyen bir süreç değildir.

Özetlemek gerekirse JPEG 2000, sınırlamalar nedeniyle, dijital görüntülerinizi kaydederken tercih edebileceğiniz bir dosya olsa da ve JPEG’den daha iyi olmasına rağmen evrensel olarak kabul görene kadar beklemek zorunda kalabilirsiniz. Çünkü şu aşamada birtakım uyumluluk sorunlarını aşmanız gerekebilir.

JPEG 2000, 15 yıldan daha uzun bir süre önce piyasaya sürülmesine rağmen, hiçbir zaman ana akıma geçmedi ve çoğu fotoğrafçı onu kullanmakla uğraşmıyor bile. Öyleyse neden JPEG gibi yakalanmadı? İlk olarak, JPEG 2000’in son teknoloji kodu, kullanıcıların orijinal JPEG dosyalarını yeni formatta kaydetmelerini imkansız hale getirdi. JPEG 2000 piyasaya sürüldüğünde, zamanının çok ilerisindeydi ve birçok bilgisayar, dosyaları sorunsuz bir şekilde işlemek için yeterli bellek içermiyordu.

İnsanlar yalnızca arkadaşları ve aileleri ile paylaşabilecekleri bir formatı kullanmak isterler ve fotoğraf şirketleri yalnızca insanların istediği bir formatı destekler, bu nedenle JPEG 2000 konusu belirsizliğe dönüşmüştür.

Not: JPEG 2000 formatını kullanabileceğiniz yazılım ve masaüstü programları araştırarak süreci daha kolay hale getirebilirsiniz.

Author:
SEO ve Dijital Pazarlama Ajansı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teklif Al

Bize projenizi anlatın. En kısa süre içerisinde tarafınıza dönüş yapacağız.