
Google sıralamalarını etkileyen 200 kriterden bir tanesi de içeriklerde kullanılan resimlerdir. Gelişen algoritma ve Google yapay zekaları artık içeriklerde yer alan görsellerinde ne hakkında olduğunu daha kolay bir şekilde algılamaya başladı. Buda sıralamaları etkileyen bir faktör haline geldi. Özellikle haber sitelerinde önemli bir kriter olan öne çıkarılmış görseller hakkında bilmeniz gerekenler;
-
Resimlerin ilgi düzeyi
Google resimler için özel bir algoritma kullanarak ekstradan görsel arama seçenekleri de sunan, bu alanda dünyanın en gelişmiş arama motoru olma özelliğine sahip. Dizinlerinde kayıtlı olan görselleri anlamlarla bütünleştiren Google bir dönem alt etiketleri dikkate alırken artık dahada akıllı bir hale gelerek görselleri kendi tanıyor. Yani bir köpek resmi ekleyip alt etiket ve tanımlara “kedi” yazarak görsel sıralamalarda yer almanız imkansız ayrıca içeriğinizi doğru bilgi içermeyen bir yazı haline dönüştürüp sıralama kaybetmenize neden olur.
İçeriklere resim eklerken, öncelikle ilgili kelimelerde arama yaparak karşınıza çıkan görsel öğeleri inceleyin ve alaka düzeyi en yakın, başlık ve makalenize en uygun olan görselleri kullanın.
-
Görsel üzerindeki yazı metinleri
Google botları görselleri dizinlere yollarken alaka düzeyini ölçmek için üzerinde yazılan yazıları da algılar. Eğer görsel üzerinde anlaşılabilir anahtar kelime veya başlıklara yer verirseniz size avantaj sağlayacaktır. Bu kriter özellikle haber sitelerinde büyük avantaj sağlamaktadır. Özellikle son dakika haberleri ve sıcak gündeme dair gelişmeleri manşet olarak hazırlarken görsel üzerinde haber başlığı açarsanız “en çok okunanlar” sıralamasında yer almanızda kolaylaşır.
-
Resim sıkıştırmaları
Google indexlemelerinde 10 mb sınırı bulunmaktadır. Yani bir sayfa 10 mb boyutundan fazlaysa Google gözünde bu sayfalar değersizdir ve büyük ihtimalle index almazlar. Bu nedenle resimlerin sıkıştırılması önemli bir kriterdir. Hem ziyaretçilerin sitenize daha hızlı erişmesini, hemde botların sayfaları daha kolay algılamasını sağlayacaktır. Resim optimizasyonunu nasıl yapacağınızı buradan öğrenebilirsiniz.
-
Resim URL Yapısı
Ne kadar Google resimler konusunda akıllı yapılandırmalar yapıyor olsa da görsellerin ne ile alakalı olduğunu botlara belirtmeniz avantaj sağlayacaktır. Genellikle sitelere yüklenen resimler isimlerine göre linklendirilir, örneğin; “resimlerin SEO etkisi” adında bir görseli içeriğe eklediğimizde URL yapısı “seosefi.com/…/resimlerin-seo-etkisi.jpg” şeklinde olacaktır. Kullanılan bu kelimelerde botlara görselin anahtar kelimeleri sinyalini verir. Bu durumu avantaja çevirmeniz için resimlere en alakalı ve doğru kelimeleri vermeniz gerekmektedir.
İpucları: ziyaretçiler liste içeriklerden hoşlanırlar ve okumaktan çok görsellere bakmak daha tatmin edici olur. İçeriklerinizde optimizasyonu yapılmış çok sayıda konunuzla ilgili görsel kullanabilirsiniz. Unutmayın ki görsellere verdiğiniz isimler makale anahtar kelimesi olarak etki eder.
Elinize sağlık, gayet bilgilendirici olmuş. Sizde olmasanız seo Hakkında bilgimiz olmayacak. Emeği geçen herkese teşekkürler.