Heading Taglarının Doğru Kullanımı

Heading tags eğitim dersleri

Yeni başlayan ve uzmanlar için 100 dersten oluşacak eğitim setinin ilk dersi olan Heading Tagları (H tagları) hakkında teknik bilgiler, en sık yapılan başlık kullanım hataları ve daha fazlasını eğitim videomuz ve içeriğimiz de bulacaksınız. 5 adımda fark yaratan başlıklar eğitim dersi.

Heading Tag Kullanım Dersi

Sürekli içerik yazmanıza rağmen site trafiğiniz yerinde mi seyrediyor? H taglarını ne kadar doğru kullanıyorsunuz? İçerik yazarken ne kadar H tag’ı kullanmak gerekir? H Tag’ları maksimum kaç adet olmalıdır ve standartı nedir?

H taglarının Doğru ve Yanlış kullanım örnekleri. Sorularının cevaplarını bulacağınız video eğitim dersine hadi başlayalım.

https://youtu.be/kWOxtDJwkcI

H tag’larının kullanımından önce bilmeniz gereken en önemli püf noktayı anlatarak dersimize başlamak daha faydalı olacaktır.

Ziyaretçileriniz ile Aranızda Bağ Kurun

Blog yazılarınızı oluştururken ziyaretçileriniz ile aranızda bir bağ kurmalısınız. İçeriklerinizi yazarken “siz” “sen” “ben” “biz” “birlikte” kelimelerini kullanmaya özen göstermelisiniz. Neden mi? Ziyaretçileriniz içeriğinizi samimi bulacak ve sorularına cevap bulacağından emin olacağı için içeriğinizi okumaya devam edeceklerdir. Ders niteliğinde bir içerikle karşılacaklarının izlenimi ilk satırlardan itibaren hissettirmiş olursunuz. Samimiyet ile anlatılan bilgiler genellikle doğru ve kar amacı gözetmeksizin oluşturulan içerikler olduğu için daha fazla merak uyandıracaktır. Artık bir takipçiniz var, çok heyecanlı değil mi? Diğer teknikleri okumak için eminim sabırsızlanıyorsunuz.

Heading Taglarının Yanlış Kullanımı ve Çözümleri

Uzun ve kısa içeriklerde yanlış kullanılan Heading Tag’ları (H1,H2,H3,H4,H5) içerik kalitenizi bozabilir.

Peki, en doğru H Tag’ı kullanımı nasıl olmalıdır?

Öncelikle H Tag’ı kullanımında bir adet şartı koymak tamamen hatalı bir yaklaşım olacaktır. Kullanım UX deneyimine göre gerçekleştirilmelidir. Kullanım esnasında bir mektup yazdığınızı düşünmelisiniz. Word belgesini açarak, sevdiğiniz birine mektup yazarken ne kadar başlık atma ihtiyacı duyuyor iseniz o kadar başlık kullanabilirsiniz. Emin olun, içerik yazarken ne kadar çok hata yaptığınızın farkına varacaksınız. Mektup yazarken çok ihtiyaç olmadı değil mi? Gülümsediğinizi görür gibiyiz.

Farklı bir yaklaşım açısı ile tekrar inceleyelim;

Bir öğrenci olduğunuzu düşünelim, öğretmen sınıfa girdi ve çocuklar bu günün konusu üçgenler dedi. Üçgenler kelimesi doğal olarak günün konusunu oluşturduğu için H1 tag’ı olmuş oldu. Ders devam ediyor ve öğretmen, üçgenleri anlattıktan sonra. Dik üçgenlere geçiş yaptı, evet bir yıldız umarım belirdi sizlerde de. Dik üçgenler H2 tag’ı oldu. Neden? üçgenlere bağlı olarak anlatılan alt madde olduğu için H2 tag’ı verilmesi gerekti.

Eğer dik üçgenlerde kendi içerisinde bölümlere ayrılıyor olsa idi H3 tag’ını kullanmamız gerekecekti. Buraya kadar her şey normal görünüyor. Yaptığınız teknik hataları birazdan göreceğinizden hiç kuşkunuz olmasın. İçeriğimizin 5000 kelimeden oluşan bir içerik olduğunu düşünelim. İçerik içerisinde fazla kullanılan H tag’ları konu bütünlüğünü ve UX (Kullanıcı deneyimi) açısından hiçte hoş karşılanacak bir durum değildir. Amacımız bir konu hakkında bilgi vermektir. Eğer içeriğinizi oluştururken konu amacından çıkarak, fazla yani gereksiz alanlara giriş yaparsanız konu bütünlüğü dağılacaktır. İçeriği okuyan ziyaretçi amacından çıkmış bir içeriği okumak istemeyecek ve merak uyandırmayacaktır.

Anahtar Kelimelerin Gerilemesine Neden Olan Link Yönlendirmeleri

H1 Tag’ları ile çakışan anahtar kelimelerden dışarıya verilen bağlantılar, evet tamamen gerileme nedenleri arasında yer almaktadır. Daha rahat anlamanız için bir görsel ile anlatacağız;

h1 hata örneği

Yukarıda göreceğiniz gibi, H1 tağında yer alan AMP Hata Raporu kelimesi bizim focus anahtar kelimemizdir. Lakin, focus anahtar kelimeden dışarıya verilen bir bağlantı olduğunu göreceksiniz. Anahtar kelimeden H tagları içerisinde yer alan anahtar kelimelerden dışarıya bağlantı vermemeniz gerekmektedir.

Düşeceğiniz en büyük SEO hatalarından biri olacaktır. Bunun yerine içeriğinizde anahtar kelimeleri ve eşleme türlerini detaylandırmaya özen göstermek olacaktır.

Daha teknik bir açıklama ile anlatalım, amp hata raporu anahtar kelimemiz ise;

Makale içerisinde amp hata raporunun ne olduğunu anlatmalı ve amp hata raporu ile ilgili daha önce aranmış terimler ve aranacak terimleri barındıran bir içerik oluşturmak daha performanslı bir içerik üretmenizi sağlayacaktır.

H Taglarında Sık Kullanılan Anahtar Kelimeler

H1 tag’ın da yer alan anahtar kelimenin diğer H tagların da sıkça tekrarlanması. Anahtar kelimeyi sürekli tekrarlayan H başlıkları türetmek, UX ve arama motorları tarafından spam içerik algılanmasına neden olacaktır. Bu teknik eski bir tekniktir ve artık günümüz itibari ile kesinlikle kullanılmaması gereken bir tekniktir.

Farklı konuya geçiş yapan H tagları Kullanımı

Çok sıklıkla rastladığımız bir durumdur. Konumuzun Heading tagları olduğunu biliyoruz. Konu içerisinde kimi zaman makaleyi uzun tutmak adına farklı H Tag’ları kullananlar aslında hem konuya hemde siteye UX taraflı ciddi zararlar vermektedirler. Konu içerisinde tam da gereksiz bir satırda aniden Başlıklar ile bağımsız olan bir konuya geçiş yapılarak H2 veya H3 tag’ı ile alt başlık açarak farklı konunun anlatılması.

Kendinizi ziyaretçinin yerine koyun; heading ile ilgili bir arama yapıyor ve içeriğinize ulaştı. İçerik içerisinde her şey normal gidiyor ve merakla okumaya devam ediyor. Birden karşısına AMP ile ilgili bir başlık çıkıyor ve başlık altında yazmış olduğunuz kısa veya uzunca bir makale ile karşılaşıyor.

İçerikte ziyaretçi sizce duracak mı? Yanıt kesinlikle HAYIR!

Merak ettiği içerik artık başka bir içerik haline dönüşmüş olduğundan içeriğiniz den çıkarak, farklı bir siteye giriş yapacaktır. Olumsuz etkileri bununla da bitmiyor!

  • Sizce ziyaretçi sitenizi tekrar ziyaret edecek mi?
  • Sizin içeriğinizi referans olarak sunacak mı?
  • Sosyal medya ve çeşitli platformlarda paylaşacak mı?
  • Sitenizi sık kullanılanlara ekleyecek mi?

Aslında yanıtı çok iyi biliyorsunuz. Tabi ki HAYIR!

Anlatmak istediğiniz konu ne ise, sadece o konuya odaklanın ve o konu için araştırma yapılacak teknik arama terimlerini doğal olarak makalenizde kullanmaya özen gösterin. Arama motorlarını sevmeli ve arama motorları için seveceği içerikleri üretirken sabırlı olmayı prensip haline getirmelisiniz.

Daha Önce İndexlenmiş Başlıkların Kullanımı

Web sitesi sahiplerinin sık sık düştüğü hataların en başında daha önce kullanılmış başlıkların tercih edilmesi gelmektedir. Konumuzun “Portal nedir?” olduğunu düşünelim. Sitemiz bir portakal sitesi ve bizde içeriğimizi yazdık. Başlık seçimini “Portakal nedir” yaptık, arama motoruna beraber bakalım ne dersin?

başlıkların farklılaştırılmasının önemi

Arama Motoruna sorulmuş terim; “Portakal Nedir?” Arama motoru bu aramayı gerçekleştirebilmek için ilk önce “Portakal” kelimesini dizinlerinde arayacaktır. Sonra Hem portakal hem de”Nedir” tag’ı kullanmış başlıklar içerisinde bir arama gerçekleştirerek. “Portakal nedir” sorunun cevabını size sunacaktır. Yukarıda göreceğiniz örneklemede 4. sırada yer alan sonuç anlamanız konusunda yardımcı olacaktır.

Diğer sonuçlara bakarsanız anahtar kelimenin başa alınması halen iyi sıralar elde etmenizi sağlayacak sıralama sinyalleri arasında yer almaktadır. Anahtar kelimelerin sonlarına dikkat ederseniz, farklılaştırılmış başlıkların arama sonuçlarında yer aldığını görebilirsiniz. Bu yüzden H1 tag’ınızın sadece “Portakal Nedir” olması maalesef kötü bir konum elde etmenizi sağlayacaktır. Çünkü; daha önce Google dizinlerinde yer alan bir başlığı tekrar etmiş olduğunuzdan dolayı bu durum arama motorunun çok dikkatini çekmeyecektir. Daha önce yazılmış içeriklerden, aynı başlık ile daha iyi bir içerik üretemediğiniz sürece iyi bir konum elde etme şansını yok denecek kadar azdır.

Daha önce kullanılmış başlıklar ile;

  • UX deneyimleri elde edilmiş
  • Konuya yorumlar alınmış
  • Paylaşılmış içerikler

Rakip içerikleriniz olacaktır.

SEO Çalışmalarında fark yaratmak için fark yaratan başlıklar seçmelisiniz.

H1 Tagı Hakkında Yanlış Bilinenler

H1 taglarının sadece bir defa kullanılması gerektiğini yıllarca bir çok platformdan okumuşsunuzdur. Peki, okuduklarınızın tamamen hurafe bilgiler olduğunu söylesek! Hatta biz değil, Google Çalışanı John Muller söylemiş olsa!

H1 tag’ı konu bütünlüğü bozulmadan birden fazla kullanılabilir. Kullanım alanlarına videoyu izleyerek hakim olabilirsiniz.

SONUÇ:

Dikkat çeken başlıklar ile konunuzu pazarlamayı, meta açıklama bölümü ile aramayı gerçekleştirmiş ziyaretçiye içeriğe ulaşmadan ön bilgi verilmesi her zaman kazanmanızı sağlayacaktır.

Author:
SEO ve Dijital Pazarlama Ajansı
Comments
  • H taglerde bulunan metinde bağlantı olması konusunda uyardığınız için teşekkür ederim.
    Bu benim farkında olmadan yaptığım bir iş olmuş şimdi hepsini düzeltmek zor iş.

    Buradan benim sorum örneğin OneDrive kelimesi h tagde geçiyor. Başlığın altında yer alan metinde OneDrive kelimesine bağlantı vermişim. Bu kelimesi MSOneDrive olarak düzeltsem bu yanlıştan kurtulur muyum?

    Teşekkürler.

    • H tagı altında bu anahtar kelimeden nereye link vermek istiyorsunuz? ve neden veriyorsunuz?

  • OneDrive üzerinden aldığım bağlantıyı bu kelime üzerinden veriyorum. Fakat kelime h etiketlerde geçtiği için hatalı bir işlemmiş.
    OneDrive bağlantısına dofollow olarak veriyorum.

    bu şekilde çalışmanın bir zararı olur mu? MSOneDrive şeklinde bağlantıları düzeltsem yeterli midir? Yoksa ifade geçmemeli midir? Orasını tam anlamadım.
    Teşekkürler.

    • sitenizi kontrol ettiğimizde dışa verdiğiniz bağlantıların nofollow olması gerekiyor ve anahtar kelimelerden link çıkışının olmaması gerekiyor. Buradan bakabilirsiniz veya >> işareti bırakıp link verebilirsiniz.

  • Kriter kelime mi yoksa bağlantının tamamındaki tümce mi?
    Yazıda tamamı şeklinde göstermişsiniz. Benim yaptığım düzeltme de yanlış oldu o zaman.
    Gösterdiğiniz şekilde ayarladım. OneDrive bağlantılarının dofollow olmasında bir sakınca var mı? Bundan sonra nofollow yaparım.

    • Dofollow link çıkışı yapmayın bu tarz sitelere, Nofollow for external link eklentsini kurarak dışarıya çıkan linkleri nofollow yapabilirsiniz.

      • Blogger kullanıyorum. Bloggerda toplu olarak yapmanın bir yolu yok sanırsam.

        İlginiz için teşekkürler.

  • 37 tane videonuzu izledim. Bir yandan çalışırken bir yandan da dinliyorum.
    Yararlı çalışmalarınızın devamını diliyorum.

    Teşekkürler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teklif Al

Bize projenizi anlatın. En kısa süre içerisinde tarafınıza dönüş yapacağız.