
Başlıksız metin okumak oldukça sıkıcı ve kötüdür. Başlıklar ve alt başlıklar okuyucuların makaleyi anlaması ve aradıkları bilgiyi kolaylaştıran bir etkendir. İnsanlar başlık içeren makaleleri daha dikkatli okur. Metnin ne ile ilgili olduğu daha kolay anlaşılır. Özellikle uzun içeriklerde insanların makaleyi okumak isteyip istemediklerine karar vermelerinde en önemli etkendir. Başlık içermeyen metinler okuyuculara korkutucu gelir. Peki sitenizde doğru başlıklar kullanıyor musunuz? Ve başlıklar SEO için herhangi önem taşıyor mu?
Başlıklar ve Metin Yapısı
Başlıklar, okuyucuları yönlendiren bir metin ayracı görevi üstlenmektedir. İnsanlar bu başlıkları okumaya eğilimlidir. Bu nedenle, başlıklar paragrafın ne hakkında olduğunu belirtmelidir, aksi takdirde insanlar ne beklediklerini ve aradıklarını bulamaz. Üstelik, yazıları yetersiz ve faydasız olarak belirleyerek sitenizin dönüşüm oranını düşürürler.
Düz bir metni okumak kolaylıkla dikkat dağınıklığına neden olur. İnsanlar, blog yayınlarınızda anlatmaya çalıştığınız öyküye kolayca adapte olmaz ancak başlık kullanımı verilen mesajları kavramalarını ve hikaye akışında kalmalarına yardımcı olur.
Web yazılarında okuyucu bilgilendirici ara başlıklar yazmanızı öneririm. Bazı yazarlar başlıkları okuyucu eğlendirici şekilde derleme yapabilir. Okuyucuların sempatisini kazanmak için güzel bir yöntemdir ancak ana içeriğin odağından şaşmadan başlık seçimleri yapmanız şarttır. Başlıkların ana amacı, metni daha okunaklı hale getirmek olmalıdır.
Başlıklar ve SEO?
İnsanlar odak anahtar kelimelerini başlıklara koymaktan hoşlanıyor. Bunlardan bazıları yüksek sıralamalara neden olacağına inanıyor. Bu kesinleşmemiş, rekabet oranına göre farklılıklar gösteren bir kriterdir. Yinede odak anahtar kelimeniz kesinlikle bir alt başlığa ait olmalıdır. Birden fazla alt başlık kullanarak makalenizi anlatın, bir konu genellikle alt başlık olabilecek konular barındırır. Yazılarınızın içinden bu başlıkları belirleyerek seçimler yapmanız gerekmektedir. Başlıklarda kullanılan odak kelimeler doğal olmalıdır. Eğer başlığın doğal durmadığını düşünüyorsanız farklı başlıklar kullanın önceliğiniz anahtar kelime odaklanmak değil yazı akışını sağlamaktır.
Başlıca bir sıralama faktörü olmamasına rağmen, başlıklar SEO’yu etkiler. Bunun nedeni kullanıcı deneyimini artırmasıdır. Okuyucular bir metni ne kadar faydalı ve yeterli bulursa sıralamaları o kadar iyi yükselir. Okuyucular metinlerden ne öğrendiklerini başlık kullanarak daha iyi anlar. Google’da bu kurallara dikkat ederek makale içinde düzene sahip içerikleri daha üst sıralarda gösterir.
Başlıkların Kullanımı
Bazen geliştiriciler nasıl başlık kullanacaklarını karıştırırlar. Genellikle <H1> ve <H2>, <H3>, <H4> taglarının nasıl kullanılması gerektiği hakkında ortaya farklı fikirler atılır: H1, sayfanın veya blog yazısının içinde en az 1 kez kullanılması gerekmektedir. H1 sayfanın ne hakkında olduğunu belirten başlığı belirtir. Eğer yazı içinde alt başlık oluşturmanız gerekiyorsa ve genel bir başlıksa H2, alt başlığın altı olarak bir başlık seçimi yapacaksanız H3’ü kullanmanızı tavsiye ederiz. Örnek bir başlık yapısı;
H1: En iyi bale ayakkabıları
H2: Neden en iyi bale ayakkabıları
H3: Pembe balya ayakkabıları
H3: Esnek bale ayakkabıları
H3: Ucuz bale ayakkabıları
H2: Bale ayakkabıları nereden alınır
H3: Online mağazalar
Genel işlemler için H1,H2,H3 taglar yeterli olacaktır ancak içerik şemanız kapsamlı ve çok fazla alt başlıklar içeriyorsa H4,H5,H6 kullanımları yapabilirsiniz.
Başlıklar ve Erişilebilirlik
Başlıkların önemi hep normal insanlar açısından vurguladık ancak başlık kullanımı görme engelli insanlar içinde önemli bir faktördür. İçeriklerin içinde yer alan HTML başlıklar (H1,H2…) görme engelliler için hazırlanan bilgisayarlarda başlık olarak kabul edilip sesli olarak okunur, eğer başlık aradığı bilgileri içerdiğini ifade ediyorsa içeriğin devamı dinlenir.
Özetle, başlıklar tüm insanların makaleleri kolay algılamasına yardımcı olur ve doğrudan ve dolaylı sıralamaları etkiler. Makalenizin okunma şansını artırır. Tamamı okunmasa dahi ziyaretçi ilgilendiği bölümlere göz atarak sitenizi kullanır.
Mümkün olduğunca başlık kullanmayı unutmayın!