Google Search Console mülkünüzde yer alan site haritaları raporu; yeni web site haritasının gönderilmesi, yer alan site haritalarının incelenmesi ve site haritalarının taranması sırasında oluşan hataların neler olduğunun öğrenilmesi adına kullanılan bir rapordur.
Yeni Google Search Console, arama motoru örümceklerinin yeni içeriklerinizi daha hızlı bir şekilde keşfetmesi adına geliştirilmiştir. Web site sağlığını güvence altında tutmak için site haritaları raporu oluşturma işlemi yapılmalıdır.
Web Site Haritasının Eklenmesi
Web sitenizde yer alan içeriklerin arama motoru botları tarafından daha hızlı taranmasını sağlamak adına site haritası eklemesi yapmalısınız. Bu ekleme işlemi için aşağıdaki adımları takip edin.
- Öncelikli olarak web sitenizde bir web site haritası oluşturup yayınlayın. Robots.txt dosyası aracılığıyla Google botlarının site haritasına erişimini engellemediğinizden emin olun.
- Mülkünüz kayıtlı olduğu kısımda yer alan site haritaları raporu kısmından haritanızın göreli URL’sini girerek gönderin.
- Yaptığınız bu işlem sonrasında site haritanızda yer alan URL’ler işleme alınacaktır. Web site boyutuna ve almış olduğu trafiğe göre site haritası içerisinde yer alan URL’lerin taranması biraz zaman alabilir.
#Bilgi: Farklı bir göreli isme sahip sitemap oluşturduysanız, yukarıda belirttiğimiz adımları uygulayarak web sitenizin yer aldığı Google Search Console mülküne yeni site haritasını ekleyebilirsiniz.
Google Search Console Site Haritası Raporu Alma
Mülkünüz aracılığıyla web site haritası gönderdiyseniz aşağıda yer alan konular hakkında site haritası raporu alarak bilgi alabilirsiniz.
- Site haritası URL’si aracılığıyla, web sitede yer alan site haritası ve buna ait olan alt site haritaları hakkında bilgi alınabilir.
- Web site haritası türünün Google tarafından desteklenip desteklenmediğini anlamak mümkündür. Site haritası gönderildiği zaman bilinmiyor uyarısı ile karşılaşırsanız bu durum ilgili site haritası türünün desteklenmediğini ifade eder.
- Site haritasının hangi tarihte gönderildiğini öğrenebilirsiniz.
- Site haritasının arama motoru botları tarafından en son ne zaman işlendiğini öğrenebilirsiniz.
- Site haritasının işlenip işlenmediğini, sorunların olup olmadığını ve getirilip getirilmediğini de öğrenmeniz mümkündür.
- Site haritası raporu aracılığıyla site haritasında toplamda kaç URL’nin yer aldığı ile alakalı bilgi almanız da mümkündür.
Bilinen Web Site Haritası Hataları
Google site haritası raporu gönderildikten sonra bazı hata türleri ile karşılaşılması mümkündür. Şimdi sizlere karşınıza çıkabilecek türden tipik site haritası hataları hakkında bilgi vermek istiyoruz.
URL’ler erişebilir değil: Bazı nedenlerden dolayı site haritası içerisinde yer alan URL görüntülenemeyebilir. Bu durumda karşınıza ilgili hata çıkar. Hata alınmasına neden olan URL’yi URL denetleme aracını kullanarak inceleyebilirsiniz.
URL’ler izlenemedi: Site haritası aracılığıyla gönderilen URL’lerin çok sayıda yönlendirme içermesi kimi zaman ilgili URL’lerin izlenemedi hatası vermesine neden olur. Bu tip durumlarda yönlendirme sayısını azaltmaya çalışın.
URL’ye izin verilmiyor: Özellikle site haritası içerisinde yer alan URL’lerin ana domain ile eşleşmiyor olması URL’ye izin verilmiyor hatasının alınmasına neden olur. Bu hatayla karşılaşmamak adına URL’lerin ana domain ile eşleşip eşleşmediğini kontrol edin.
Sıkıştırma hatası: Site haritasını sıkıştırma işlemi sırasında hata alınması nedeniyle oluşur. Sıkıştırma için gzip gibi araçların kullanılması bu tarz hataların alınmasını engelleyecektir.
Boş site haritası: Site haritası içerisinde herhangi bir URL’nin yer almaması boş site haritası hatasının alınmasına neden olan bir durumdur. Bu hata alınıyorsa site haritasında yer alan URL’lerin doğru bir şekilde etiketlenip etiketlenmediği kontrol edilmelidir.
Site haritası dosya boyutu hatası: Bu hata site haritası boyutunun 50 MB değerinden daha büyük olması durumunda alınır. Büyük boyutlara sahip site haritanız varsa bu haritayı parçalara ayırarak Google Search Console mülkünüze göndermeniz gerekmektedir.