Google Search Console üstünden alınan dizin kapsamı durumu raporu, web sitede yer alan sayfaların hangilerinin dizine eklendiğini, eklemesi yapılamayan sayfaların nasıl düzeltileceğini öğrenmek adına kullanılan bir rapordur. Grafik çubuğunda yer alan URL sayıları Google tarafından belirlenmiş olan URL’leri kapsamaktadır.
Sizler de web site mülkünüze ait olan dizin kapsamı durum raporunu Search Console Üstünden indirebilir, sorunların neler olduğunu bu rapor sayesinde tespit edebilirsiniz.
Raporun Paylaşılması
Dizin kapsamı durum raporu içerisinde yorumlayamadığınız sorunlar varsa bu sayfada yer alan paylaş butonunu kullanarak ilgili raporu diğer kişilerle paylaşabilirsiniz. Paylaş butonuna basınca elde edilen URL’ye sahip olan tüm kişiler bu raporu görebilir. Raporu görüyor olmaları web site mülkünüz hakkındaki diğer bilgilere ulaşmalarını sağlamaz. Görebilecekleri kısmın sadece bu rapordan ibaret olan sayfa olduğunu bilmelisiniz.
Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Web sitenize içerik girdikçe dizine eklenen sayfa sayısında doğal olarak artış olması gerekmektedir. Eğer dizine ekleme hatalarında bir artış söz konusuysa bu durum hata oluşmasına neden olan değişikliklerinizden kaynaklanmaktadır. Google botlarını engelleyici yönde değişikliklerin yapılması da dizine ekleme hatalarının oluşmasına neden olacaktır.
Sürekli olarak içerik girişi yapmanıza rağmen dizine eklenen sayfa sayısında ciddi bir düşüş yaşanıyorsa ilgili sayfalara erişimi engellemiş olabilirsiniz. Robots.txt içerisine eklenen noindex etiketi ya da kimlik doğrulama zorunluluğu gibi özellikler bu sorunun oluşmasına neden olabilir. Eğer bu tarz bir engelleme söz konusu değilse hariç bırakılan hatalara bakarak sorunu tespit etmeye çalışın.
Web siteye önceden eklenmiş olan sayfaların silinmesi de dizine ekleme hatalarının oluşmasına neden olur. Sildiğiniz sayfaları alakadar olan yayındaki diğer sayfalara 301 yaparak yönlendirmeniz bu hataların oluşmasını engelleyecektir.
Üst Düzey Rapor Hazırlanması
Google Search Console üstünden alacağınız üst düzey rapor, taraması yapılan tüm sayfaların dizine eklenme durumuyla ilgili bilgileri içerisinde barındırır. Tüm sayfalar belirli duruma ve nedene göre gruplandırılarak sorun tespitinin daha kolay yapılmasına olanak tanımaktadır.
Durum
Durum kendi içerisinde hata, uyarı, hariç bırakıldı, geçerli şeklinde sınıflara ayrılır.
• Hata bölümünde yer alan sayfalar dizine eklenmemiştir ve açıklamasında ekleme yapılmamasının nedeni yer almaktadır.
• Uyarı altında yer alan sayfalar yakın zamana kadar bu sayfaların dizinde olduğunu ancak çeşitli nedenlerden dolayı dizinden kaldırıldığını ifade eder.
• Hariç bırakıldı grubundaki sayfalar özellikle noindex etiketi kullanılarak dizine eklenmesi engellenen sayfaları kapsamaktadır.
• Geçerli grubunda yer alan sayfalar ise hiçbir sorun teşkil etmeden dizine eklenen ve hala dizinde yer alan sayfaları gösterir.
Gerekçe
Geçerli, uyarı, hata, hariç bırakıldı gibi gruplarda çeşitli sayfalar yer almak. Grup nedenlerine göre her sayfa için bir gerekçe açıklaması bulunur. Bazen birden fazla URL tek satır içerisinde ele alınır ve ortak gerekçe belirtilir.
Doğrulama
Geçerli sorunlar kaldırılarak ilgili sayfaların dizine eklenmesi istendiği zaman doğrulama yapılır. Doğrulama başlığı altında doğrulaması devam eden ve başarısız olan sayfalar yer almaktadır. Özellikle başarısız doğrulamaya sahip olan sayfalara öncelik vermeniz gerekmektedir.
Sayfalarınızla İlgili Sorunların Giderilmesi
Dizine eklenen toplam sayfa sayısı ile toplam hata sayısını grafiği esas alarak karşılaştırın ve bunlar arasında bir bağlantı oluşturmaya çalışın.
Hatalı sayfaları önem sırasına göre sıralayın ve bunları belirli bir sıraya göre ele almaya çalışın. Özellikle aynı hatayı veren çok sayıda sayfa varsa hataların toplu bir şekilde kurtulmak adına ilk olarak bunları ele almanızı tavsiye ederiz.
Hatalarla ilgili daha fazla bilgiyi içerisinde barındıran sayfalara gitmek için hata satırına tıklayın. Burada ilgili hata türüyle nasıl başa çıkabileceğinizle alakalı bilgiler yer almaktadır.
Hataları düzelttikten sonra hata ayrıntısında yer alan doğrula butonunu tıklayarak doğrulama yapın. Doğrulama gerçekleştiği zaman ilgili hatalar da ortadan kalkacaktır.
Doğrulama işlemi devam ederken bildirimler almaya devam etmeniz normaldir. Doğrulamayı başlattıktan ancak birkaç gün sonra hata sayısının azalıp azalmadığını gözlemleyebilirsiniz.
Hariç bırakılan sayfalarla ilgili filtreyi periyodik şekilde kaldırın, etkilenen sayfa sayısına göre sıralama yapın ve istenmeyen sorunlar için tarama gerçekleştirin.
çok teşekür ederim çok güzel bir makele elinize sağlık
faydalı bilgiler için teşekkürler.