Gerileyen Siteler için Çözüm Önerileri

gerilen siteler için çözümler

Siteniz sürekli geriliyor mu? Her güncelleme sonrasında siteniz dahada geriye mi gidiyor? Bir çok SEO eklentisi kullanıyorsunuz peki ne kadar doğru bir optimizasyon yapıyorsunuz? Sizin için pratik, uygulanabilir çözüm önerilerimiz var.

Sitem Neden Sürekli Geriliyor?

Sitenizin sürekli gerilemesinin birden çok nedeni bulunmaktadır. Sadece tek noktaya odaklanarak hareket etmeniz durumunda sorunu bulmanız çok zaman alacaktır. Doğru teşhisi bırakmak için sabırlı olmanız gerekiyor. Google 05 Mart tarihinde güncelleme yapmıştır ve güncelleme içerisinde çok önemli sinyaller bulunmaktadır. Bugün güncellemeler sonrasında gerileyen siteler için elde ettiğimiz verileri sizlerle paylaşacağız. Haydi başlayalım ve artık gerilemeye bir son verelim.

1. Yoast SEO Güncellemesi Sonrasında Sıra Kaybı ve Çözümü

Yoast mart ayında bir güncelleme yaptı ve 7.1 sürümü ile bir çok alanı ücretsiz kullananlara kapattı. Siteniz aniden gerilemeye başladı ise ilk nedeni Yoast kullanmanız olabilir.

Peki, Yoast SEO’da değişen bölümler neler oldu? Güncelleme sonrasında sayfaların alt sayları page1 / page/2 bölümleri “noindex” tagın dan çıktı ve yinelenen başlıklar sorunu oluşturmaya başladı. İlk olarak yapmanız gereken, GSC “Search Console” üzerinde Arama Görünümü > HTML Geliştirmeleri > Alanına girerek Yinelenen başlık etiketleri, Yinelenen meta açıklamalar bölümüne bakmak olacaktır. Yinelenen başlık etiketleri bölümünde alt sayfalarınızın index’e açıldığı için tekrarlandığını görebilirsiniz. Bu durum işte ilk gerileme nedenleri arasında yer almaktadır. Yine Yinelenen meta açıklamaları alanında bir uyarıya dikkat etmeniz gerekiyor görseller, yoast seo güncelleme sonrasında görselleri ayrı sayfada açmaya başlamış ve içeriğe yönlenmediği için diğer problemde bu alanda oluşmuştur.

Yoast SEO Sorunu Çözümü

Yapmanız gerekenleri adım adım anlatacağız. Uygulamadan önce public_html > wp-content > plugins> wordpress-seo klasörünün bir yedeğini almanızı veya klasör önüne “-” işareti atmanızı tavsiye ederiz.

İlk öncelikle buradan yoastın tüm sürümlerine ulaşıyoruz.

yoast 6 sürümü

Sayfayı en aşağı çektikten sonra sürümlere ulaşabilir. 6.2 sürümünü seçtikten sonra indirdiğiniz dosyayı FTP’nizden public_html > wp-content > plugins> wordpress-seo , klasörü ile değiştirmeden önce;

yoast araçlar

Yoast SEO > Araçlar > Alanından İçeri Al > Dışarı Aktar’ı seçiyor ve tüm ayarları yedek almış oluyoruz. Eğer bir problem oluşur ise eski ayarlara dönmemiz için yaptığımız bir işlemdir. Artık eski klasörün önüne bir tire işareti atarak yeni klasörü yükleyebilirsiniz. Yükleme işlemi tamamlandıktan sonra, Update öncesi sürüme dönmüş olacaksınız. Burada dikkat edilmesi gereken diğer konu ise, tekrar güncelleme yapmamasını sağlamak olacaktır. Bunun için yapmanız gerekenler;

yoast versiyon değiştirme

FTP den “wp-seo.php” dosyasına resimde gördüğünüz gibi erişim sağlayıp, versiyon yazan bölümü 50.0 yapabilir ve böylece tüm güncellemeleri pas geçebilir uyarı çıkmasını önleyebilirsiniz.

Sonrasında ise eski ayarlarınıza tekrar dönmemiz gerekiyor.

yoast diğer ayarlar

Diğer ayarlar sekmesinden, Arşivlerin alt sayfaları bölümünü “noindex” yapmanız gerekiyor. Meta anahtar kelime etiketleri kullanılsın mı? bölümünü ise etkisiz yapmanız gerekmektedir.

yoast ortam ayarları

Diğer yapılması gereken ayar ise, Ortam ayarlarıdır. Yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi, Meta Robots bölümünü “İndex” Kod parçacığı ön izlemesindeki tarih bölümünü “gizle”, Yoast SEO meta kutusu bölümünü “göster” olarak işaretledikten sonra kaydet yapmanız yeterli olacaktır.

Tüm ayarları yaptıktan sonra GSC “Search Console” üzerinde oluşan hataların gün gün azalacağını görecek ve tekrar eski sıralamanızı alacaksınız. Burada biraz sabırlı olmanız gerekiyor, bir anda tekrar eski sıralamanızı almanız söz konusu değildir. Yoast SEO Kurulum ve Ayarları içeriğimize göz atmanızda fayda var.

2. Zayıf İçeriklerden Oluşan Gerileme Sorunları

Web sitenizin dikkat çekmesini ve arama sonuçlarında iyi bir konum almasını hedefleyerek oluşturduğunuz içerikler aslında ileride en büyük problemler olarak karşınıza çıkmaktadır. Evet sorun zayıf, derleme, alıntı ve benzer içerikler yayınlamaktan kaynaklanıyor. UPGO olarak, bizler her zaman az ve öz içerik yayınlanmasını tavsiye ediyoruz. Sitenizi ziyaret eden takipçileriniz için en iyi içerikler ile karşılama yapmak. Bunun için araştırma yapmayı öğrenmelisiniz ve başlıkları özenle seçmeli, meta açıklamalarının bir pazarlama alanı olduğunu unutmadan dikkat çekecek kısa bir açıklama yazılmasını sağlamak gerekiyor.

İçerikleriniz de bulunan görsellerin resim alt açıklamalarının mutlaka doldurulmuş olması gerekiyor. Dikkat etmeniz gereken konu konu başlığınızı kopyalayıp resimlere birebir aynı başlıkları vermemek olacaktır.

Zayıf içerikler den sürekli anahtar kelimelere yönlendirmeler yapmak yine gerileme nedenleri arasında yer almaktadır. Sık sık içerikleriniz den anahtar kelimelere link yönlendirmesi yapıyor iseniz, bir an önce bırakmayı denemelisiniz.

Ücretli bağlantı satıyor iseniz ve üstelik bu tanıtımları zayıf içerikler ile yapıyor iseniz yine gerileme nedenlerinden birini siteniz için uyguladığınızı bilmelisiniz.

3. Doğal Olmayan Backlinkler’in Yol Açtığı Gerileme Sorunları

Hızlı yükselmek adına yapılan en büyük hatalardan biridir diyebiliriz. Doğal olmayan ve ücretli bağlantılar oluşturmak her zaman kısa vadede etki görmenizi sağlayacaktır. Backlinkler zamanla can sıkıcı duruma gelerek, gerilemenize neden olacaktır. Kontrolsüz gelişen tüm backlinkler siteniz için ileride büyük sorunlara neden olabilirler. Yapmanız gereken işlem doğal olmayan backlinklerin “nofollow” olmasını sağlamaktır.

Sık sık ücretli bağlantı alıyor iseniz yine en kısa zamanda vazgeçmelisiniz. Kaliteli içerikler yayınlayarak her zaman doğal linklere sahip olabilirsiniz. İçerikleriniz paylaşılıyor ve tavsiye ediliyor olacaktır. Diğer dikkat etmeniz gereken konu, kontrol altında tutamayacağınız kadar backlinke asla sahip olmaya çalışmayın. Backlink bir sitenin sizin sitenizi tavsiye etmesidir. Eğer siteden linkiniz kalkar ise, ne kadar olumlu etki aldı iseniz, kalktığında o kadar olumsuz etki alırsınız. Linklerinizin kalıcı ve alakalı sitelerde olmasına dikkat etmelisiniz. Eğitim videosunu mutlaka izleyiniz harika tavsiyelerimiz var.

4. Yazılım, Tarama ve Oluşturma Hataları

Search Console biliyorsunuz artık beta sürümüne geçti ve tarama hatalarının giderilmesi için harika çözüm önerileri sunmaya başladı. Arama motorlarının ilk dikkat ettiği sinyal, taranan ve oluşturulabilen bir site ile karşılaşmaktır. İçerikleriniz çok iyi olabilir lakin tarama hataları yüzünden ciddi sorunlar yaşıyor olabilirsiniz. Peki, neler yapabilirsiniz;

  • Google Yapısal Veri Test Aracı kullanabilir
  • Search Console > Tarama > Tarama Hataları alanından gerekli düzeltmeleri yapabilirsiniz.
  • Search Console > Tarama > Google gibi getir > sekmesinden ana sayfanız ve yeni oluşturduğunuz içerikleri getir yaparak tarama hatalarını gözlemleyebilirsiniz.
  • Ücretli bir yazılım kullanabilir ve Crawl Analizi yapabilirsiniz.

Eğer Search Console kullanımı hakkında teknik bilgilere sahip değil iseniz, Search Console Kullanım rehberimizi okumanızı tavsiye ederiz.

5. Mobil Uyumluluk Sorunu

Google yeni güncellemeden sonra artık tüm sitelerin mobil uyumlu olmasını ve hızlı olmasını istemektedir. Güncelleme mobile first indexing güncellemesini de kapsamaktadır. Daha önce duyurduğumuz Mobile-first indexing Güncellemesi Yayınlandı içeriğini mutlaka okumalısınız. Artık PC arama sonuçlarının tarih olacağını bilmeniz gerekiyor. Bu süreç içerisinde siteniz için diğer dikkat edilecek husus SSL Sertifikasının olması ve HTTPS ye geçiş yapmanız olacaktır.  WordPress Siteyi HTTPS’ye Taşıma içeriğimiz deki yönergeleri takip ederek kurulum yapabilirsiniz.

Sitenizin mobil uyumluluk testini yapmanız çok önemli, WordPress Mobil Uyumluluk kılavuzumuz sizlere yol gösterecektir.

Sonuç

UX deneyimi oluşmuş, yapısal tarama hataları olmayan, mobil uyumluluk testinden geçmiş, doğal backlinklere sahip olan, içerik kalitesi oturmuş siteler her zaman kazanan siteler arasında yer almaktadır. Bu yüzden doğal olmayan yöntemlerden uzak durmanızı tavsiye ederiz.

Author:
SEO ve Dijital Pazarlama Ajansı
Comments
  • Hocam tam kanayan yaraya parmak basmışsınız. 21 mart sonrası resmen şok yaşıyorum. Yılbaşından bu yana özenle ilgilendiğim 500+ hite çıkardığım eğitim blogum yoast & yasr eklentileri iş birliğiyle google’dan silinmek üzere. Sizin yazınızı okumadan önce yoast kaynaklı bir analizde bulunmuş eski sürüme dönmüştüm. Tesadüf o da 6.2 🙂 Sonra youtube yayınınıza denk geldim. Fakat eski sıralara geri dönüş için neler yapılmalı? İçerik girişi uzun süre günceldi. Şu an çok yapılmıyor. Arttırsak faydası olur mu? Nacizane tavsiyelerinizi bekliyorum. Teşekkürler.

    • Öncelikle bu sorunu yaşımanıza ve çözüm üretmenize sevindiğimizi bildirmek isteriz, eğer bir blog sitesine sahip iseniz içerik girişlerini aksatmamalı ve faydalı sitenize değer katacak içeriklere odaklanmanızı tavsiye ederiz. UX deneyiminiz için ve paylaşılabilir içerik üretmek için biraz daha araştırma yaparak içerik üretmeli, çok içerik yayınlamaktan ise kaliteli içeriklere odaklanmanız gereken bir dönem içerisinde olduğunu bilmelisiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teklif Al

Bize projenizi anlatın. En kısa süre içerisinde tarafınıza dönüş yapacağız.