WordPress kullanarak bir internet sitesi kurmak çok kolaydır ancak site kurmak sıralamalarda yer alacağınız anlamına gelmez. İlk anlardan itibaren SEO uyumlu bir site hazırlamazsanız ilerleyen dönemlerde hatalarınızdan dönmesi de bir o kadar zor olur.
İnternette gezerken yüzlerce hatta binlerce SEO hakkında makaleye denk gelirsiniz. On page SEO, Off-page SEO, iç SEO, dış SEO vb. sayısız alt kategoriye sahiptir. Yeni başlayan birinin bir anda hepsini kavrayıp hatalarını düzeltmesini beklemek zordur. Öncelikle kavram yetersizliğinden dolayı birçok terim ve makale anlaşılmaz. Durum böyle olunca da yeni başlayan birisi kendi SEO uygunluğunu sağlayamaz.
Bunlar sizinde başınıza geliyorsa endişelenmeyin yalnız değilsiniz. SEO zor olabilir, aşırıya gidildiğinde zararlı olabilir ama hiç yapmamanızda sonuç elde edemeyeceğiniz anlamına gelir. Kontrollü şekilde temelden çalışmalarınıza başlamanız ve bunları zamana yayarak yapmanız önemlidir.
Sizin işlerinizi kolaylaştırmak için WordPress kullanıcılarının sık yaptığı hataları ve çözümlerini sıraladık bu hatalardan uzak durarak veya yaptıysanız biran önce hatanızı telafi ederek daha iyi sıralamalar elde edebilirsiniz.
-
Doğru Temayı Bulmak
Kendinize şunu sorun “Tema seçerken hangi özelliğine dikkat ettim” eğer cevabınız görsel açıdan zengin olması ise hata yapan insanlardan birisiniz. Sitenizin şık gözükmesi önemlidir ancak ilk kriter bu değildir. Temaların güzel gözükmesi için çok sayıda java dosyası ve SEO çin zararlı sayılabilecek kod eklenir. Kodların karmaşık ve fazla olması sıralamalarda düşüş yaşamanıza neden olur.
Ayrıca wordpress sunucuları yoran bir sisteme sahiptir. Eğer kod yapısı karmaşık bir tema seçtiyseniz, içerik ve ziyaretçi sayınızın artmasıyla sitenizde yavaşlamalar başlar. Sitenizin yavaş olması da kullanıcılarınızı kaçırarak arama motorlarında büyük değerler kaybetmenize neden olur ayrıca ileri seviyelerde yüksek sunucu masrafları ödemek zorunda kalırsınız. WordPress sayfa hızlandırma teknikleri konumuzu inceleyip daha fazla bilgi alabilirsiniz.
Çözüm
Öncelikle çok kullanılan temalar her zaman iyidir anlamına gelmez! Tercihlerinizi yaparken rakiplerinizin kullandığı temaları kullanmaktan uzak durun. Kod yapısı örtüşeceği için benzer site muamelesi görebilirsiniz ve sıralama elde etmeniz zorlaşır. Önceliğiniz sektörde daha önce kullanılmamış bir tema bulmak olmalıdır.
Kullanacağınız temanın hız testi sonuçlarını inceleyin. Eğer kod yapısında ve mobil versiyonunda hatalar alıyorsanız o temadan uzak durun.
Algoritmalar kodlara karşı sürekli değişkenlik gösterir. Temalarda çeşitli nedenlerden dolayı hatalar verebilir. İleri seviyelerde bu hatalarla uğraşmak istemiyorsanız sık güncellemelerini doğru şekilde yapan yayıncılardan tema alın.
Kısaca, önceliğiniz temanın şıklığı değil kod yapısının temizliği ve arama motorlarının temaya karşı verdiği tepkiler önemlidir. Mümkünse tema almadan önce temayı kullanan siteleri inceleyin. Düşük rekabetli ve yüksek rekabetli kelimelerde nasıl sıralamalar aldığına bakın. Sitelerin mevcut değerlerine göre aldıkları sıralar makul ise sizde temayı gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
-
Bilinçsiz Eklenti Kurulması
WordPress’in en büyük avantajı eklentilerdir ancak doğru kullanılmazsa en büyük dezavantaj haline gelmektedir. Özellikle wordpress’de yeni olan insanlar eklentileri düşüncesizce sitesine kurar ancak eklentilerin temalarda ekstra kod ürettiğinden ve sunucu kaynaklarını tükettiğinden habersizlerdir. Eklentiler ne kadar işlerinizi kolaylaştırıyor olsalar da neredeyse her eklenti sitenizden bir takım kaynak tüketimi sağlar buda önemli ölçüde sitenizin yavaşlamasına neden olur.
Çözüm
İlk andan itibaren ihtiyacınız olmayan hiçbir eklentiyi kurmayın. Eklentileri test etmek subdomain oluşturun veya local sunucularınızda test edin. Bu işlemler kesinlikle sitenizin yer aldığı veri tabanları üzerinde yapmayın. Testleriniz için yeni bir veri tabanı oluşturarak denemeler yapın. Kullanılan eklentilere ihtiyacınız kalmadığında pasif hale getirin böylece site performansının düşmesini engellemiş olursunuz.
-
Site Haritası Sorunu
Eklentileri gereksiz kullanmayın uyarısından sonra site haritası eklentisi kullanmanızın zorunlu olduğunu hatırlatalım. Arama motorlarının sitenizi keşfetmesi ve rahat gezmesi için bir site haritasına sahip olmanız gerekmektedir.
Çözüm
Tavsiyemiz yoast SEO eklentisinin site haritaları kısmını kullanmanız. Eklentinin haritalar bölümünden oluşturduğu harita bağlantısı alıp, Google Search Console eklemeniz yeterli olacaktır.
-
Bağlantı Yönlendirmesi
Sitenize gelen ve sitenizden giden bağlantılar otoritenizin belirlenmesinde kritik bir değere sahiptir. Kaliteli kaynaklara yönlendirilen bağlantılar içeriklerin ve sitenizin önemli ölçüde değer kazanmasına yardımcı olur. Ancak burada dikkat edilmesi gereken şey çok fazla bağlantı çıkmamaktır. Bazı yayıncılar işi abartarak 20 den fazla yönlendirilen bağlantı paylaşabiliyor. Zorunlu olmadığı sürece aynı sayfada 3 den fazla dış bağlantı vermemelisiniz.
Birçok tema bağlantı optimizasyonu yapılarak gelir ancak yayıncıların eklediği bağlantılarla iç bağlantı sayısıda artar. Özellikle içerik sayfalarınızda iç bağlantı sayınızın 25-30’dan fazla olmamasına dikkat etmelisiniz.
-
Schema Yapılandırmalarının Yanlış Kullanımı
Google’ın schema yapılandırmalarına ne kadar önem verdiğinden bahsetmiştik, sitenizin kategorisine göre kullanılacak olan schema yapıları, botlar tarafından sitenizin daha kolay anlaşılmasını sağlar ancak birçok site sahibi yapılandırmaları yaparken sitelerinde olan olmayan içeriklere göre schema kod yapılarını kullanıyor veya içerik girişlerinde ilgili bölümleri doldurmuyor. Durum böyle olunca botlar sadece kodlarla karşılaşıp içerikleri bulamıyor ve bilgi içermeyen sayfa olarak index alıyor buda sitenizin önemli ölçüde sıra kaybetmesine neden oluyor.
Gerçekten ilgili bilgilere, içeriklere ve site genelinde mevcut yapıya sahip içeriklere sahip değilseniz schema yapılarını kullanmaktan uzak durun bu size fayda sağlamak yerine zarar verecektir.
-
Resimler için alt metni hafife alma
İnsanlar önceliğini içerik optimizasyonuna vermektedir aslında bu rakiplerinizin önüne geçmek için büyük bir avantajı ortaya çıkartır. İçerik optimizasyonunu yaptıktan sonra kullandığınız görsellerin optimizasyon işlemlerini tamamlamanız kısa ve uzun vadede daha iyi sıra almanıza yardım eder.
Görsellerde alt metin eklemek kullanılan görselin, botlar tarafından daha kolay algılanmasını sağlarken daha iyi sıralar elde edersiniz ayrıca görsel aramalarda daha üst sırada yer almanızı sağlar buda görsellerden organik hit kazanmanızı sağlar.
Kullanılan görselin kalitesi ve boyutu oldukça önemlidir. Yüksek çözünürlükte dosya boyutu fazla görsel kullanmak fayda yerine zarara neden olabilir bunun önüne geçmek için kullanılan görselleri öncelikle sıkıştırma yaparak boyutlarını küçültün veya site genelinde görselleri optimize eden SEO Friendly Images eklentiler kullanmayı deneyin.
-
Hatalı Kalıcı Bağlantılar
URL yapısı küçükte olsa bir sıralama belirleme kriteridir. Daha önce kategori/post şeklinde veya tarih içeren bağlantılar popülerken domain yakınlık derecesinin önem kazanmasıyla domain/post url yapıları daha ön plana çıkmıştır. Kısaca url yapınız ne kadar temiz olursa o kadar çok fayda sağlayacaktır.
-
H1 Etiketlerini Görmezden Gelmek
Her fırsatta H1 etiketlerinin önemini açıklıyoruz ancak birçok yayıncı hala bu etiketin önemini görmezden gelmeye devam ediyor. H1 etiketleri arama motoru botlarına içeriğin ne ile ilgili olduğunu belirten önemli etiket türüdür. Bu etiketi kullandığınız anda faydasını görmeyebilirsiniz ancak siteniz yükselmeye başladığı anda bu etiketlerin önemi ortaya çıkar. Eğer daha önceki içeriklerinizde kullanmadıysanız geriye dönüp hatalarınızı düzeltmek oldukça zaman alacaktır bu nedenle hangi şartlarda olursa olsun h1 etiketlerini kullanmak zorundasınız.
-
İçerik Yenilemekten Korkmak
Yayıncıların birçoğu eski içeriklerini yenilemekten korkuyor bunun sıra kaybetmesine neden olacağını düşünenler var ancak öyle bir ihtimal oldukça düşük aksine yeni eklenen hedef kelimelerle daha iyi sıralar elde edebilirsiniz. Daha önce yayınladığınız bir içerik hakkında yeni bilgiler geldiyse eski içeriğinizi güncelleyerek ön plana çıkartmayı deneyin, yeni bir içerik oluşturarak bilgiye vermek sitenizde ve sıralamalarda örtüşen başlık ve hedeflere neden olacağından sıra kaybetmenize neden olacaktır.
-
İçerikleri Birbirine Bağlamamak
Yeni bir içerik eklerken sitenizde daha önce eklenen içeriklere yer vermeye özen göstermelisiniz. Yeni içeriğinizde daha önce eklediğiniz bir bilgiden bahsederken eski içeriğin linkini ekleyin böylece insanlar ve botlar o bilginin detaylı anlatımına ulaşabilir. Son yaptığımız SEO Dersleri canlı yayınını izleyerek genel hatalarınız hakkında bilgiler edine bilirsiniz.
Bunu yapmak içerik kalitenizi artıracaktır ayrıca gelen ziyaretçiler aradıkları bilgilere ek bilgilere ulaşarak sitenizden daha fazla verim alacaktır buda kullanıcı deneyimini artırır, artan kullanıcı deneyimi de sıralamaları artırır!
Kapsamlı bir açıklama, sık kullanılanlara ekledim. Benim için ders niteliğinde bir içerik oldu. Seo sektöründe yerinizi hakediyorsunuz, canlı yayın çok iyi diğer dersleri de en kısa zamanda izleyeceğim.
merhaba yoast seo ile kategory url kaldırma işlemi yaptıgımda siteden urun_kategori kısmını kaldırmıyor. bunun nedenı ne olabilir bütün yolları denedim ama olmadı hiç bir şekilde
Bu durumu düzeltmek için woocommarce permalink manager eklentisini kullanabilirsiniz.