Blogspot, Google’ın ücretsiz olarak sunduğu bir içerik yönetimi platformudur. Blogspot, bir blog oluşturmanıza ve hemen çevrimiçi yayınlamanıza olanak tanıyan kullanışlı bir platformdur. Bu içerikse Blogspot kurulumundan sayfa içi SEO ayarlarına kadar birçok konuya değineceğiz. Bu sayede 2021 yılında SEO temelleri sağlam blogspotlar ile çalışmalarınıza devam edeceksiniz.
Blogspot, yatırım yapmadan blog açmak isteyenler için mükemmel bir araçtır. Sunucu masrafı ya da domain masrafı gibi masraflar yoktur. Bunun yanı sıra özellikle SEO öğrenmek isteyenler için iyi bir platform olduğu söylenebilir.
Blogspot tüm özellikleriyle birlikte tamamen ücretsizdir. Hiçbir şekilde ekstra ödeme yapmanıza gerek yoktur.
Blogspot’un artıları kadar eksileri de vardır. Bu içerikte tarafsız bir gözle sistemin hem artılarına hem eksilerine değineceğiz. WordPress gibi diğer CMS sistemleriyle karşılaştırmasını da yapacağız.
Kullandığınız sistemin %100 güvenli olmasını istiyorsanız kesinlikle Blogspot kullanmanızı tavsiye ederiz. Bu sistem size ücretsiz alan adı ve barındırma hizmeti sunar. Aklınızdaki soru işaretleri gittiyse SEO uyumlu Blogspot nasıl açılır konusunda bilgilenmeye başlayalım.
- Blogspot’ta Blog Nasıl Oluşturulur?
- Blogspot Hesabı Açmak
- Blogspot Şablon Yükleme
- Blogspot Düzen Bölümünün Özelleştirilmesi
- Daha İyi SEO Performansı İçin Blogspot Ayarları
- Blogspot Sayfa İçi SEO
- Blogspot Kullanmanın Artıları ve Eksileri
Blogspot’ta Blog Nasıl Oluşturulur?
Bu makale, daha önceden hiç Blogspot açmamış kişileri de düşünerek hazırlanmıştır. Bir Blogspot bloğuna sahip olmak istiyorsanız öncelikli olarak bir Gmail hesabı oluşturmanız gerekmektedir. Gmail.com adresini kullanarak Gmail hesabı oluşturabilirsiniz.
Blogspot Hesabı Açmak
Öncelikli olarak Blogger.com adresine gidin ve daha önceden oluşturduğunuz Gmail hesabıyla oturum açın. Sisteme giriş yaptığınızda oluşturmak istediğiniz bloğun adının ne olması gerektiğini belirleyeceğiniz sayfa karşınıza çıkacak. Bu, blogunuzun üst tarafından gösterilecek başlıktır. Bu yüzden hedeflediğiniz anahtar kelimenin burada yer almasını sağlayın.
Blog adını belirledikten sonra sonraki adıma geçmek için “sonraki” butonunu tıklayın.
Bu kısımda bloğunuz için bir URL seçimi yapacaksınız. Sistem izin verdiği ölçüde URL’nizde hedeflediğiniz anahtar kelimenin olmasına özen gösterin.
Sonraki adımda bloğunuzda görünen adınızın ne olduğunu belirleyeceksiniz. Otoriter bir yazar olma hedefiniz varsa kişisel adınızı kullanmanızı tavsiye ederiz.
Belirdiğiniz adı girip “son” sekmesine tıkladığınızda Blogspot tabanlı bloğunuz açılmış olacak. Bu işlemden sonra artık bloğunuzda SEO odaklı düzenlemeler yapmaya başlayabilirsiniz. Şimdi gerekli SEO düzenlemelerinin nasıl yapılacağını öğreneceğiz.
Blogumuz artık kuruldu. Şimdi okuyucularla paylaşmak istediğimiz içerikleri oluşturmaya başlayabiliriz. Hazırda makaleleriniz varsa sol menüde yer alan Yeni Yayın butonuna basın. Bu içerik girişini yapacağınız panelin aktif olmasını sağlayacaktır.
Blogspot Şablon Yükleme
Blogunuzun harika ve kullanıcı dostu görünmesini istiyorsanız, kaliteli bir Blogspot şablonu yüklemeniz gerekir. Kullandığınız şablonun hem masaüstü hem de mobil cihazlarda sorunsuz bir şekilde açılması gerekmektedir. Bu yüzden mobil uyumlu olduğundan emin olduğunuz bir şablonu kullanmalısınız.
Eminim birçoğunuz en iyi SEO uyumlu Blogspot şablonu nedir diye merak ediyordur. Şahsen ben Blogspot sisteminin ücretsiz olarak sunduğu şablonları kullanıyorum. Gerekmesi halinde gerekli düzenlemeleri yapıp mevcut şablonu kullanıcı dostu haline getiriyorum.
Piyasada SEO uyumlu ve kullanıcı dostu olan çok sayıda Blogspot şablonu var. Dilerseniz Premium olan şablonları alıp da kullanabilirsiniz. Eğer kodlama bilginiz yoksa Premium şablon seçmeniz kesinlikle daha doğru olacaktır.
Eğer Premium şablon kullanacaksanız Tema > Özelleştir > HTML’yi Düzenle adımlarını takip edin. Açılan sayfaya aldığınız şablonun HTML kodunu yapıştırın. Kaydet demeniz halinde Blogspot şablonunuz web sitenizde aktif olacak.
Blogspot şablonunda gerekli düzenlemeleri yaptığınızı düşünüyorsanız her ihtimale karşı şablonunuzun yedeğini almanızda fayda var. Yedek almak için Tema > Özelleştir > Yedekle adımlarını takip etmeniz yeterli olacaktır.
Hazır olarak aldığınız bir şablonu kullanıyorsanız kesinlikle web sitenizin tüm cihazlarda sorunsuz bir şekilde açılıp açılmadığını test edin. Bunun için https://search.google.com/test/mobile-friendly?hl=tr adresini kullanabilirsiniz. Google tarafından sunulan bu hizmet sizlere mobil görünüm ile alakalı sorun varsa bilgi verecektir.
Blogspot Düzen Bölümünün Özelleştirilmesi
Blogspot sitenizi kurduğunuzda ilk olarak varsayılan ayarlar aktif olacaktır. Blogunuz için bir logo eklemek istiyorsanız, Blogspot panosuna ve ardından Düzen sekmesine gitmeniz gerekmektedir.
Blogspot düzen sekmesinden istediğiniz alanlara Gadget eklemesi yapabilirsiniz. Menü, sosyal paylaşım sayfaları gibi şeyler Gadget oluşturarak eklenebilir. Ayrıca Adsense reklam eklemelerini de HTML gadget oluşturarak yapabilirsiniz.
Şimdiye kadar yaptığımız düzenlemelerin tamamı web site görünümüyle alakalıydı. Şimdi daha iyi SEO için gerekli olan en önemli ayarları ele alacağız.
Daha İyi SEO Performansı İçin Blogspot Ayarları
Önceden alt başlıklardan oluşan Blogspot ayarlar kısmı tek bir başlık altında birleştirilmiş durumda. Ancak sayfa içerisinde daha önceden olan tüm alt başlıktaki ayarlar da yer alıyor. Bu kısmı adım adım takip ederek tüm ayarları doğru bir şekilde yapmanız gerekmektedir. Bu ayarlar için Blogspot panelinizde yer alan Ayarlar bölümüne geçmelisiniz.
# Blogspot Temel Ayarlar
Bu kısımda Başlık, Açıklama, Blog Dili, Yetişkinlere Uygun İçerik, Google Analytics Mülk Kimliği ve Site Simgesi (Favicon) ayarları yer almaktadır.
Başlık: Blog başlığının belirlendiği kısımdır. Bunu blogun kurulumunu yaparken girmiştik ancak herhangi bir değişikliğe gitmek isterseniz temel ayarlar bölümünden gerekli başlık değişikliğini yapabilirsiniz. Blog başlığında hedeflediğiniz anahtar kelime olsun. Ayrıca bu kısım web sitenizin neyle alakalı olduğunu büyük ölçüde ifade edebilsin. Blog başlığı kesinlikle üstünde düşünülmesi gerekilen bir kısımdır.
Açıklama:Ana sayfa meta açıklama girişi buradan yapılır. Web site açıklaması oluşturulurken kullanıcının dikkatini çeken, tıklamaya teşvik edici cümleler kurulmalıdır.
Blog Dili: Türkçe bir blog oluşturacaksanız blog dilini Türkçe olarak seçmelisiniz. Kısacası hedeflediğiniz coğrafyaya göre site dili seçiminin yapılması gerekmektedir.
Yetişkinlere uygun içerik: 18 yaş altı kişiler için uygunsuz olan içeriklere sahip bir bloğunuz varsa blog okuyucularına uyarı gösterilmesi gerekir. Bu tarz içerikleriniz varsa ilgili bölümden seçeneği aktif edin.
Google Analytics Mülk Kimliği: Kullanıcı davranışlarını takip etmek için Google Analytics kullanıyorsanız Analytics kimlik eklemesini bu kısımdan yapmalısınız.
Site Simgesi: Web site için hazırladığınız favicon eklemesini bu kısımdan yapabilirsiniz. Marka bilinirliliği için mutlaka favicon eklemesi yapılmalıdır.
# Blogspot Gizlilik Ayarları
Web sitenizi arama motoru taramasına açıp kapatabileceğiniz kısımdır. Örneğin yapım aşamasında olan bir web siteniz varsa indeks alması pek doğru olmayacaktır. Bu tip durumlarda gizlilik ayarları kısmından web site arama motorlarına kapatılabilir.
# Blogspot Yayıncılık Ayarları
Blogunuzun URL kısmında düzenleme yapabileceğiniz bölümdür. Ayrıca ücretli olarak satın aldığınız alan adını blogspot üstünden aktif etmeniz de bu bölümden olur. Örneğin seo-dijital-pazarlama.blogspot.com yerine upgo.com.tr adresi bu bölüme girilerek kullanılabilir. Bu sayede size özel alan adını blogspot altyapısını hosting sağlayıcısı olarak kullanabilirsiniz.
# Blogspot HTTPS Ayarları
Blogspot sisteminde ücretsiz olarak HTTPS güvenlik sertifikası yer almaktadır. HTTPS yönlendirmesi olmayan bloglar güvensiz olarak işaretlenir. Bu durum ciddi anlamda kullanıcı kaybına neden olur. Bu yüzden blogspot panelinizden tüm HTTPS yönlendirmelerinin yapılmış olmasını kontrol edin.
# Blogspot İzin Ayarları
İzinler başlığı altından bloğunuza yönetici ekleyebilir ya da çıkarabilirsiniz. Ayrıca içeriklerinizin sadece yazarlar tarafından okunabilmesini istiyorsanız okuyucu erişimi kısmını kullanarak gerekli düzenlemeleri yapmanız mümkün.
# Blogspot Yayın Ayarları
Bu bölümden ana sayfada kaç adet yayın görüntüleneceğini, yorum şablonunun nasıl olacağını belirleyebilirsiniz. Ayrıca resimlere lightbox özelliği de bu kısımdan eklenmektedir. Lightbox, resimlerin sayfada aşağıya indikçe yüklenmesini sağlar. Bu da şüphesiz bir SEO sıralama kriteri olan sayfa yükleme hızının iyi olması için önemli bir özelliktir.
# Blogspot Yorum Ayarları
Blogunuz popüler olmaya başlayınca çok sayıda spam yorum alacaksınız. Bu durum normal kullanıcı yorumlarını denetlemenizi zorlaştıracak. Bu tip zaman alıcı şeylerle uğraşmamak adına yorum ayarları kısmından kimlerin yorum yapabileceğini belirtebilirsiniz. Yapacağınız düzenlemeler spam yorumlardan ciddi anlamda kurtulmanızı sağlayacaktır.
# Blogspot E-Posta Ayarları
Yorumlarla alakalı bildirimlerin e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız buradan ilgili ayarları yapabilirsiniz. Blogspot sitenizin paneline sıklıkla giriş yapmıyorsanız yorumlardan haberdar olamazsınız. Okurlarla etkileşim halinde olmak için yorumlara cevap vermeniz gerekir. Bu yüzden yapılan yorumlarla alakalı bilgilendirmelerin e-posta adresinize gelmesi mantıklı olacaktır.
# Blogspot Tarayıcılar ve Dizine Ekleme Ayarları
Blogunuzda adsense kullanıyorsanız kimlik doğrulaması yapmanız gerekmektedir. Bunun için ads.txt yüklemesi yapılması gerekir. Özel ads.txt içeriğini etkinleştir kısmı aktif ederek blogunuzu adsense için uyumlu hale getirebilirsiniz.
Bu kısımdan ayrıca özel robots.txt oluşturmak da mümkündür. Blog paneli bazı izinleri yönetmenizi engelleyebilir. Bu tip durumlarda gerekli izinleri özel olarak robots.txt oluşturup yapabilirsiniz.
# Blogspot Blog Yönetim Ayarları
Bu kısımdan blogunuzun ve içeriklerinizin tam bir yedeğini alabilirsiniz. Ayrıca blogunuzun yayın hayatını sonlandırmak istiyorsanız blogumu kaldır kısmından tüm blogu silebilirsiniz. Herhangi bir ceza işleminde tüm içeriklerinizi kaybedebilirsiniz. Bu yüzden belirli zaman aralıklarında blogunuzun tam yedeğini almanızda fayda var.
# Blogspot Hata ve Yönlendirme Ayarları
Zaman içerisinde bloğunuzda sildiğiniz içerikler olacak. Bu içeriklerin 404 hata kodu oluşturması gerekmektedir. Hata ve yönlendirme ayarları kısmını kullanarak özel 404 sayfası oluşturmanız mümkündür. Ayrıca sildiğiniz içerikleri farklı içeriklere yönlendirmek için özel yönlendirmeler kısmını kullanabilirsiniz.
Tüm bu işlemleri harfiyen yaptıysanız artık bloğunuz SEO uyumlu olarak yayın hayatına başlayabilir. Tabi ki blogspot SEO ayarları bununla bitmiyor. Şimdi sayfa içi SEO ayaları konusunda sizi aydınlatacağız. Bu sayede iyi sıralamalar alan kusursuz içerikler oluşturmanızı sağlayacağız.
Blogspot Sayfa İçi SEO
Bir web sitenin popüler olmasını sağlayan en önemli şey sahip olduğu içerikleridir. İçeriklerin iyi olması kadar SEO açısından iyi düzenlenmesi de önemlidir. İçerik ne kadar iyi olursa olsun SEO açısından iyi optimize edilmezse kesinlikle iyi sıralama almak bir hayalden öteye geçmeyecektir. Şimdi sayfa içi SEO düzenlemesi için neler yapabileceğinizi öğrenelim.
# Blogspot Özel Kalıcı Bağlantı Oluşturma
Blogspot kalıcı bağlantı kısmında iyileştirmeler yapıldı. Düne kadar birçok Türkçe karakteri oluştururken sıkıntı yaşanıyordu. Tabi hala sıkıntılar kısmen de olsa devam ediyor.
Örneğin başlıkta kullandığınız “ı ve ğ” harfleri URL’ye düzgün bir şekilde aktarılamıyor. Eğer sizin de başlığınızda bu harfler varsa URL kısmı bozuk olacaktır.
Bunu düzeltmek için özel kalıcı bağlantı kısmını tıklayıp URL’yi kendiniz oluşturmalısınız. URL’de anahtar kelimenin yer alması iyi sıralama almak için önemlidir. URL yapısı bozuk olursa bu kesinlikle dezavantaj olacaktır. Bu yüzden hangi içerik olursa olsun mutlaka URL tanımlaması özel olarak yapılmalıdır.
# Blogspot SEO Uyumlu Etiket Oluşturma
Blogspot sisteminde kategori oluşturma özelliği yoktur. Bu yüzden etiketler kategori vazifesi görecek şekilde oluşturulmalıdır. Çok sayıda etiket girip spam yapmamak için etiketlerinize kategoriymiş gibi davranın.
Örneğin SEO ve Dijital Pazarlama ile alakalı bir blogspot için SEO, Dijital Pazarlama ve ADS gibi etiketlerin içeriklerde kullanılması yeterli olacaktır. Daha fazla sayıda gereksiz etiket kullanımı köprü sayfa sayısını arttırarak sıralama kaybı yaşamanıza neden olur.
# Blogspot Resimlere Alt Etiket Girilmesi
Eklediğiniz resimleri SEO uyumlu olması için resimlere alt açıklama girilmesi gerekmektedir. Bunun için makale içerisine eklediğiniz resmin üstüne tıklayın. Açılan menüden dişli çark şeklinde olan ayarları seçin. Akabinde karşınıza çıkan ekranda yer alan alternatif metin ve başlık metni kısımlarını doldurun. Bu sayede resimlerine alt açıklama girmiş olacaksınız. Bu da görsel aramalarda daha iyi sıralama almanız anlamına gelmektedir.
Blogspot sayfa içi SEO ayarları genel hatlarıyla bu şekildedir. Akıcı makaleler yazarak, kelime spamı yapmayarak yayınladığınız makaleler ile ciddi anlamda iyi sıralamalar alabilirsiniz. Blogspot SEO bundan ibarettir. Yapacağınız diğer SEO çalışmaları site dışı SEO ile alakalı çalışmalar olmalıdır.
Blogspot Kullanmanın Artıları ve Eksileri
Elbette Blogspot altyapısını seçmenizin kendinize göre birçok geçerli nedeni vardır. Ancak WordPress’in Blogspot’tan SEO açısından daha iyi olduğunu bilmelisiniz. Buna rağmen Blogspot bloglara iyi SEO düzenlemeleri yapılarak WordPress sitelerden bile daha iyi sıralama alınması mümkündür. Şimdi Blogspotun artıları ve eksileri nelerdir öğrenelim.
Blogspot Kullanmanın Artı Özellikleri
- Hiçbir zaman sunucu kesintisi olmaz
- % 100 güvenlidir
- Sonsuza kadar ücretsiz hosting sağlayıcısı vardır
- Basit kontrol paneline sahiptir
- Süper hızlı web sunucusu vardır
- Google’da hızlı indekslenme mümkündür
- Sonsuza kadar tamamen ücretsizdir
- Ücretsiz, hızlı yüklenen XML tabanlı temaları vardır
Blogspot Kullanmanın Eksi Özellikleri
- Müşteri desteği yoktur
- Zayıf tasarım ve özelleştirme söz konusudur
- SEO araçları mevcut değildir.
Blogspot ara yüzünde yapılan son güncelleme ile birlikte SEO açısından ciddi yenilikler oldu. Özellikle ücretsiz olarak sunulan Blogspot temaları gerçekten de SEO uyumlu. Kısa zaman içerisinde getirilmesi beklenen ek özellikler ile Blogspot en çok tercih edilen blog açma sistemi olmaya aday gibi görünüyor. Alan adınızı kimse almamışken sizin de bir Blogspot uzantılı bloğa sahip olmanızı tavsiye ederiz.