Link Yapısı inşaa Etmek

link yapısı

Ziyaretçilerin sık kullandığı, bilgi içeren, faydalı siteler ve içerikler sık olarak paylaşılmaktadır. Ayrıca Google örümceklerinin, sitenizin ne hakkında olduğunu daha iyi anlamalarını sağlamak için kullanabileceğiniz bir SEO çalışmasıdır. Link yapısını iki farklı türde inşaa Edebilirsiniz;

İç Link Yapısı (Dahili Bağlantılar)

Sitenizin önemli alanlarını ön plana çıkarmanıza katkı sağlayan bağlantılardır. Hem kullanıcıların, hemde arama motorlarının sitenizde kolayca gezinmesi için iç link yapısının doğru hazırlanması gerekir. İç linki inşaa ederken dikkat etmeniz gerekenler;

Menü Alanında Kullanılan Linkler

Kullanıcılara yardımcı olmak için menü alanında link verdiğiniz kategoriler her sayfada gözüktüğü için en çok kullanılan iç linklerden biridir. Bu linkleri yapılandırmak için Google webmaster tools > Arama Trafiği > Dahili Bağlantılar alanından ulaşabilirsiniz.

Resimde görüldüğü gibi en çok bağlantı Ana sayfaya gidiyor. Bizim için en önemli alan domain isminin otoritesinin artarak anahtar kelimede yükselmesidir. Ardından anahtar kelimeler kullandığınız kategorilere menüde yer verebilirsiniz. Bu süreçte dikkat etmeniz gereken en önemli alan sayfaları tanımlayan “title” kısmıdır. Yani kullanıcıların gördüğü “Ana Sayfa” olarak isimlendirilirken arama motorlarına doğru tanımlamak için title kısmında hedef kelimenizi kullanmanız daha iyi sonuçlar almanıza yardımcı olacaktır. Örnekleri bir haber sitesi oluşturuyoruz gibi yapalım Ana sayfa için hedef kelimemiz Güncel haberler olsun Ana Sayfa ( http:// habersitesi . com)kullanılması gereken link yapısıdır. Böylece kullanıcılara ve arama motoru botlarına daha iyi bir yön vermiş oluruz. Kategoriler içinde aynı işlemi yapmanız gerekmektedir. Yani menüde yer alan Spor bölümünde hedef kelimemiz “Spor Haberleri”dir. Mümkün olduğunca anahtar kelimenizi detaylı olarak tercih edin “Spor” tek başına rekabet oranı çok fazla olduğu için sıfırdan iyi yerlere gelmesi çok zordur. Doğru kullanım Spor (http://habersitesi . com / spor - haberleri)  link yapısı ile kullanabilirsiniz.

İçerik İçi Link Kullanmak

İçeriklerde kullanacağınız bağlantılar kullanıcılara daha çok hitap eder ancak alakasız linkler kullanmanız sizlere çok fazla katkı sağlamaz. Hazırladığınız içeriklerin alakalı olduğu, geçmişte hazırladığınız içerikleri yeniden ön plana çıkarmak için kullanın örneğin haberimiz ” Arda Turan Barcelona’ya Transfer Oldu” ilk hedefiniz kullanıcıların eklenen bağlantı ile etkileşimini artırmak olmalı. Ziyaretçiler bu bağlantıları kullanarak sunduğunuz bilgiye erişirse hedef kelimelerinizde yükselmeniz o kadar kolay olacaktır. Yani bu başlık için kullanılacak içerik linki kullanıcılara sunulacak alternatif bilgiler “Arda Turan’ın oynadığı takımlar” gibi olmalıdır.

Yakın zaman dilimlerinde aynı linkleri farklı içeriklerde bağlantı vererek kullanmamaya özen gösterin yapılan çalışmaların doğal olması önemlidir.

Sidebar

İç link alanında içerikleri yöneteceğiniz en önemli alandır. Sitenizde her sayfada gözüken bağlantılar oluşturduğu için yapılanan iç link sayıları oldukça yüksektir. Ayrıca ziyaretçilerinizle içerik etkileşimini en iyi şekilde artıracağınız bölgedir. Ancak kısa sürede içeriklere onlarca link gittiği için ilk etapta düşüş yaşamanıza neden olabilir. Sidebar’da öne çıkarılan içeriğin en az 6-10 gün kalmasını öneririz. Ayrıca ziyaretçileriniz bu içeriklerle ne kadar çok etkileşim sağlarsa sıralamanız o kadar hızlı ve kalıcı olarak artar.

Footer

Sitenizde öneli anahtar kelimeleri öne çıkartıp iç link sayısını yükselte bileceğiniz bölgelerden bir tanesidir. Her sayfada göründüğü için eklenen her bağlantı çok sayıda link alır. Ancak footer alanına eklenecek linklerde seçici davranmanız gerekmektedir. Birçok kelimede link verdiğinizde ortalama iç link sayıları aynı olacağından hedeflerde yükselemeye bilirsiniz. Webmaster tools alanında link sayılarını takip ederek orantılı bir şekilde artırmanız gerekmektedir.

Not: Kullandığımız iç linkler botlara yön göstererek hangi içeriklerimizin önemli olduğunu göstermek ve kullanıcı etkileşimini artırmak içindir. Sayının fazla olması iyi olduğu anlamına gelmez orantılı olarak ilerlemeniz sağlıklı sonuçlar almanıza yardımcı olacaktır. Google Analytics > Davranış > Davranış akışı alanından Google ile beraber kullanıcı etkileşimlerinizi takip ederek site içi link inşasını daha kolay yapabilirsiniz.

Dış Link Yapısı (Sitenize Bağlantılar)

Site içinde kullandığınız linkler kadar sitenizin dışında size bağlantı veren bloglar, sosyal medya siteleri, forumlar, siteler gibi birçok tür sitenizi tanıtmak ve link oluşturmak için kullanılır. Dış link inşası yaparken site içindende yaptığınız çalışmalardan daha dikkatli olmanız gerekmektedir.

Bağlantı Çeşitliliği

Sitenize gelen bağlantıların çeşitliliğin doğal olarak oluşması gerekmektedir. Tek bir alana binlerce link aldığınızda sıralama artışı yerine düşüler yaşamanız muhtemeldir. Bu rakamlar üst seviyelere ulaşırsa “Doğal olmayan site bağlantıları” cezası alarak sandbox gönderilebilirsiniz. Yani tüm siteniz dizinlerden, sıralamalardan kaldırılır. Bu hatayı yapmamak için alınan linklerin ana sayfa, kategori, içerik gibi dağılımlarla yapılması gerekmektedir. Sitenize gelen bağlantılar birkaç alanda siteden değil farklı çeşitli sitelerden gelmesi gerekmektedir.

Gelen Bağlantı Türü

Sitenize gelen bağlantı türleri doğal ve çeşitli olması alacağınız verimi artıracaktır. Yani sürekli “Dofollow” türünde link alırsanız beli bir noktada sıralamanızın yükselmemesine neden olur alternatif olarak “Nofollow” ve resimlerle (banner) linklerle gelen bağlantı türünü artırabilirsiniz. Tüm bağlantılar Google botları tarafından algılanmaktadır.

Bağlantı türlerini, Text ve direk link olarak çeşitlendirin, yani bir siteden anahtar kelimenizi içeren bağlantı alırken başka bir siteden direk link olarak alıp çeşitliliği artırın.

Bağlantı Veren Site Kaliteleri

Sizden daha kaliteli sitelerden link almaya özen gösterin, size bağlantı veren sitelerin sayfa ve domain otoritelerini kontrol edin, çok fazla dışarıya çıkan link kullanmadığından emin olun, bağlantı verdiği sitelerin kalitesini değerlendirin, özellikle sadece link çıkışı yapmak için kullanılan sitelerden uzak durun, sitenizle aynı veya yakın kategorilerdeki sitelerden bağlantılar alın.

Zamanlama

Özellikle ana sayfaya link alırken bunu belli süreçlerde yapmanızı tavsiye ederiz. Tanıtım yazısı olarak alınan linkler eğer size hit sağlayacaksa istediğiniz aralıklarda alabilirsiniz ancak yayınlanan sitede arka planda sadece link olarak verilecekse (bu tür link alımlarını tavsiye etmiyoruz) haftalık aralıklarla alınması gerekmektedir.

Yapılan en büyük yanlış ise onlarca siteden yakın zamanlarda footer link alınmasıdır. Bir anda gelen binlerce bağlantı sizi yükseltmek yerine düşürecektir. Kalıcı çalışmalar olması için alınan linklerin tanıtım yazısı olarak tercih edilmesini öneririz. Eğer footer üzerinden almak istiyorsanız belirli aralıklarla alınız. İlk siteden aldığınız linkler tamamen index alıp webmaster araçlarında görünmeden bir başka siteden link almayın.

Author:
SEO ve Dijital Pazarlama Ajansı
Comments
  • Bizim gibi yeni başlayanlara yol gösterecek makaleler paylaştığınız için teşekkürler.

  • Hocam ısrarla sizden videolu sunum bekliyoruz. Artık eğitimlerı Video yapın lütfen. Bu harika sitenin tek eksiği bu bence.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teklif Al

Bize projenizi anlatın. En kısa süre içerisinde tarafınıza dönüş yapacağız.