2018 Yılının En Popüler 18 SEO Tekniği

popüler seo teknikleri

Google üstünden organik trafik elde etmek ve gelen trafiği her geçen gün arttırmak tüm web site sahiplerinin hayalidir. SEO teknikleri sürekli değiştiğinden dolayı düne kadar işe yarayan ancak bugün negatif etkiye sahip olan teknikler vardır. Bu tekniklerin uygulanması web sitenize bireysel olarak negatif SEO yapmanız anlamına gelebilir. Bunun bilincinde olarak sizlere 2018 yılında halen olumlu etki gösteren 18 SEO tekniği hakkında detaylı bilgi vereceğiz. Bu SEO tekniklerini web sitenizde hayata geçirerek trafiğinizin artmasını sağlayabilirsiniz.

2018 yılı şüphesiz SEO açısından devrim niteliğinde bir yıl oldu. Eğer halen alışagelmiş olan SEO tekniklerini kullanarak serp sonuçlarında iyi sıralama almaya çalışıyorsanız tüm bildiklerinizi unutun. Artık popüler olan bu SEO tekniklerini kullanarak daha başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz.

1. Web Sitenizi Rankbrain İçin Düzenleyin

Rankbrain algoritması

Rankbrain, Google tarafından gerçekleştirilen yeni algoritmalardan birisidir. Aktif edildiği günden itibaren serp sonuçlarında ciddi değişimlerin yaşanmasına neden olduğundan dolayı devrim niteliği taşıyan algoritmalar arasında yer almaktadır.

Rankbrain, kısaca makine öğrenimi olarak tanımlanır. Kullanıcıların serp sonuçlarında listelenen web sitelerle nasıl etkileşime geçtiğini belirlemek, sıralamaları bu yönde değiştirmek adına geliştirilmiş bir algoritmadır. Rankbrain algoritmasına göre kullanıcıların memnun kaldığı, uzun süre vakit geçirdiği web siteler yararlıdır. Kullanıcılar ne kadar mutlu olursa siz de serp sonuçları açısından o kadar mutlu olursunuz. Kullanıcıları mutlu etmeye yönelik çalışmalar yaptıkça sizler de mutlu olmaya devam edersiniz.

Google yetkilileri tarafından yapılan açıklamaya göre sıralamaların değişmesinde en önemli sinyallerin rankbrain üstünden alındığı ifade edilmektedir. Bu da ister istemez akıllara web sitemi rankbrain için nasıl optimize ederim sorusunu getiriyor. Şimdi sizlere rankbrain için web sitenizi nasıl optimize edebileceğiniz konusunda küçük tiyolar vermek istiyorum.

Organik tıklama oranınızı (TO) arttırın.

Organik tıklama

Anahtar kelimeyle yapılan aramalarda kullanıcılar listede yer alan indeksinize ne kadar fazla tıklarsa o kadar yararlı bir site kavramı ortaya çıkacaktır. Arama motoru örümcekleri birçok web site listelenmiş olmasına rağmen kullanıcıların ısrarla daha fazla ziyaret ettiği web siteleri daha yararlı bulmaktadır. Böyle bir durum ortaya çıkınca sıralamayı daha üste çekmektedir.

Tabi ki bunun tersi bir durumun da oluşma ihtimali vardır. Kullanıcılar serp sonuçlarında yer alan indeksinize ısrarla tıklamıyorsa bu durum web sitenizin yararsız olduğuna dair bir kanının oluşmasına neden olacaktır. Bir süre sonra serp sonuçlarında iyi sıralamada olan indeksleriniz geri plana alınacaktır. Bu nedenden dolayı web sitenizde organik tıklamaları arttırmak adına çalışmalar yapmanız önemlidir.

Organik tıklamaları arttırmak için başlık ve meta açıklamalarınızda rakam kullanın.

Başlıkta rakam kullanımı

Başlıklarda ve meta açıklamalarda rakam kullanılması kullanıcıların ilgili içeriği daha fazla ziyaret etmek istemesini sağlamaktadır. Kullanıcı hareketleri üstünde yapılan araştırmalar sonucunda kullanılan rakamların tıklamaya etkisinin yüksek olduğu belirlenmiştir.

Daha önceden ele aldığınız makalelerin başlıklarına ve meta açıklamalarına anlam akışını bozmayacak şekilde rakamlar eklemeniz organik tıklama (TO) oranının kısa süre içerisinde artmasını sağlayacaktır.

Web sitede kalma süresini yükseltin.

sayfada kalma süresi

Arama motoruna göre kullanıcılar bir içerikte ne kadar fazla kalırsa o içerik o derecede yararlıdır. Bir kullanıcı bir içeriğe girip 3 saniye içerisinde o içeriği terk ediyorsa bu durum o içeriğin yararsız olduğu anlamına gelir. Kullanıcının içeriği direkt olarak terk etmesi Pogo Sticking olarak tanımlanır. Pogo Sticking sinyalinin sürekli olarak yaşanması serp sonuçlarında bir süre sonra gerilemelerin yaşanmasına neden olacaktır.

Buradan yola çıkacak olursak içeriklerinizin hemen çıkma oranı ne kadar iyi olursa sıralamalarınızın da o kadar iyi olacağını söyleyebilirim. Çalışmalarınızı hemen çıkma oranını iyi olacak şekilde yaparak sıralamalarınızı iyileştirebilirsiniz. Hemen çıkma oranını iyileştirmek için şunlar yapılabilir.

Makale içerisinde yer alan paragrafları elinizden geldiğince kısa tutmaya çalışın. Aşırı uzun olan paragrafların kullanıcıyı sıkarak hemen çıkmasına neden olduğu biliniyor.

Kurmuş olduğunuz cümlelerin okumaya teşvik edici olmasına dikkat edin. Cümleleriniz ne kadar heyecan verici olursa okurlarınız da o derecede daha fazla okumak isteyecektir.

İçeriklerinize video ve görsel eklemeyi ihmal etmeyin. Video ve görsellerin web sitede daha fazla süre geçirilmesini sağladığı yapılan analizler sonucunda belirlenmiştir.

2. Eski Makalelerinizi Güncelleyip Tekrardan Yayınlayın

Eski makaleleri güncelleme

İçeriklerin düzenlenerek güncellenip tekrardan yayımlanması organik trafiğin artmasında hayal edemeyeceğiniz kadar büyük bir etkiye sahiptir.

İçeriklere çeşitli eklemeler yapıp tekrardan yayımlanması SEO dünyasında “Content Relaunch” olarak tanımlanır.

Zaman içerisinde içeriklerde yer alan bilgilerin doğruluğu değişebileceği gibi ekstra bilgilerin verilmesi gerekebilir. Ayrıca kimi aramalarda arama anahtar kelimelerinde de değişimler olur. Bunun bilincinde olarak eski içeriklerinize güncel bilgileri kullanarak eklemeler yapmanız ve bu içerikleri güncelleyip tekrardan yayımlamanız içeriklere olan ilginin artmasını sağlar.

İçeriklere güncel bilgilerle eklemeler yaptıktan sonra tabi ki de bu içeriği kullanıcılara tanıtmanız gerekmektedir. Yapılan güncellemeden maksimum verim elde edebilmek için Facebook, Adwords, Mail gibi sistemleri kullanarak hedef kitlenize ulaşabilirsiniz. Bizler de bu tarz güncellemeler yaparak trafiğimizi arttırıyoruz.

3. Başlık ve Meta Açıklama Optimizasyonu İçin Reklamları Kullanın

Google aramalarında yer alan Adwords reklamları, başlık ve meta açıklama optimizasyonunda size ciddi anlamda yardımcı olacaktır.

Adwords reklamları, yapılan testler sonucunda uygun açıklamalar elde edilerek oluşturulur. Reklamlarda yer alan başlık ve açıklama kısmında tetikleyici nitelikte kelimeler bulunur.

Başlık ve meta açıklama optimizasyonu yaparken bu reklamlarda yer alan tetikleyici kelimeleri kullanarak organik trafiğinizi arttırmanız mümkündür.

Bunu bir örnekle açıklarsak aklınızda herhangi bir soru işaretinin kalmayacağını düşünüyorum. Arama terimimiz abiye elbise olsun. Yapılan bu arada karşımıza aşağıdaki görselde yer alan reklam çıkmaktadır. Gelin Bu reklamı şimdi ele alalım.

Adwords reklamları

Yukarıdaki görselde yer alan reklamı incelediğimizde karşımıza çıkan tetikleyici anahtar kelimeler arasında yeni sezon, bedava kargo, kampanya gibi kelimeler çıkmaktadır. Bu kelimeleri içeriklerimizin başlıklarında ve meta açıklamalarında kullanarak organik trafiğimizin artmasını sağlayabiliriz.

4. Wikipedia Kırık Linkleri Bulun

Dünyanın en güçlü web siteleri sıralamasın şüphesiz Wikipedia baş sıralarda yer alır. Buradan web sitenize gelecek olan bağlantıların SEO açısından olumlu etkisinin olacağı aşikardır.

Wikipedia içerisinde yer alan kırık linkleri tespit edip bunları kendi web site linklerinizle değiştirerek pozitif anlamda geri dönüş alabilirsiniz.

Wikipedia içerisinde bir link kırık olduğu zaman editörler bu linki silmeyip yanına ölü bağlantı şeklinde not düşerler. Sizin asıl hedefiniz bu ölü bağlantıları bulmak olacak.

Wikipedia üstünden ölü bağlantıları bulmanız zor olabilir ancak bunun da kolay bir yolunun olduğunu bilmelisiniz. Anahtar kelimenizle alakalı ölü bağlantıları bulmak için Google üstünden aşağıda yer alan aramayı gerçekleştirebilirsiniz. Bu arama sonrasında karşınıza sistemde olan ölü bağlantılara dair indeksler çıkacaktır.

site:wikipedia.org [keyword] + “dead link”

Ölü bağlantının yer aldığı sayfalar karşınıza çıktıktan sonra size uygun olan içeriklere giriş yapın. Ctrl+f tuşlarını basıp “dead link” yazın ve arama yapın. Bu arama sonrasında kaynaklar kısmında yer alan ölü bağlantı kısmına geçiş yapılır.

Wikipedia ölü link

Bağlantıyı tespit ettikten sonra Wikipedia sistemine giriş yapıp burada yer alan bağlantıyı web sitenizin bağlantısıyla değiştirebilirsiniz. Buradan elde edeceğiniz bağlantı her ne kadar nofollow olsa da olumlu etkisinin olacağından şüpheniz olmasın.

5. Rakiplerinizin En İyi Anahtar Kelimelerine Çalışın

Rakip site anahtar kelimeleri

Doğru anahtar kelimelerin bulunması için en etkili yöntem rakip sitelerin analiz edilmesidir. Google üstünden anahtar kelimenizle arama yaptığınız zaman ilk sayfada yer alan web siteler rakiplerinizdir.

Rakip siteler hali hazırda bazı anahtar kelimelerde yüksek trafik almaktadır. Bu anahtar kelimelerin neler olduğunu belirleyip sizler de bu anahtar kelimelerle alakalı içerikler oluşturarak aranma hacmi yüksek kelimeler elde edebilirsiniz.

Rakiplerinizin en iyi anahtar kelimelerini tespit etmek için Ahrefs ve Semrush gibi sistemleri kullanabilirsiniz. Burada yapacağınız analizler sonucunda sistem sizlere rakibinizin en iyi organik trafik alan anahtar kelimelerini sunacaktır.

Bilgi: Rakibiniz sırf iyi trafik alıyor diye web sitenizle alakalı olmayan anahtar kelimelere yönelmeyin. Hedefiniz web sitenizin alaka düzeyini arttıracak yönde etkisi olan, aranma hacmi yüksek anahtar kelimeler olmalıdır.

6. İçeriklerinizin Paylaşabilirlik Derecesini Arttırın

Yayınladığınız içeriklerin okuyucular tarafından paylaşılmaya teşvik edici olmasını sağlayın. Sosyal medya platformlarında, forumlarda ve bloglarda yoğun bir şekilde paylaşılan içeriklerin geri dönüşü muhteşem olmaktadır.

Yaptığımız incelemeler sonucunda kısa URL yapısına sahip olan içeriklerin daha fazla paylaşılma eğilimi gösterdiğini belirledik. Bu yüzden başlıklarınız uzun dahi olsa URL’lerin ana anahtar kelimeleri içerecek şekilde kısa olmasına çalışın. Bu sayede içeriklerinizin paylaşılabilirlik derecesini arttırabilirsiniz.

Sosyal paylaşım butonları

İçeriklerinizin özellikle sosyal medya platformlarında daha fazla paylaşılmasını sağlamak adına içeriklerinizin belirlin kısımlarına paylaş butonlarını ekleyin.

Google sosyal medya paylaşımlarını elbette bir sıralama faktörü olarak kullanmamaktadır. Fakat sosyal medya üstünden gelen trafik sıralamalarınızın iyileşmesinde etkilidir. Yani sosyal medya paylaşımlarının direkt olarak değil de dolaylı yoldan SEO çalışmalarını etkisinin olduğunu söyleyebilirim.

7. Otoriter Sitelere Bağlantı Verin

Hilltop algoritması

Yurtdışı kaynaklı siteler dış bağlantı vermekten çekinmese de ülkemizde yer alan webmasterların dış bağlantı vermeye çekindikleri görülmektedir. Bu durum aslında “Hilltop” adlı algoritma güncellemesinin tam olarak bilinmemesinden kaynaklanmaktadır.

Google Hilltop adlı algoritma güncellemesini yaklaşık olarak 10 yıldan beri devrede tutmaktadır. Bu algoritma genel olarak bir içerikten verilen dış bağlantıların kalitesini kapsar.

Her ne kadar güçlü sitelere dahi bağlantı vermeye çekinsek de otoriter sitelere vereceğiniz dış bağlantılar serp sonuçlarında daha iyi sıralamalar almanızı sağlayacaktır.

Dış bağlantı verirken verdiğiniz bağlantının makalenizle alakalı olmasını özen göstermeniz gerekmektedir. Google gözünde Hilltop uyumlu içerikler saygın içeriklerdir çünkü okuyucuya tartışmaya açık güçlü bilgilere ulaşılmasını sağlamaktadır. Bu etkisinden dolayı çoğu SEO uzmanı uzak dursa da otoriter sitelerin alakalı makalelerine dış bağlantı vermenizi tavsiye ederim.

8. Sıralaması İyi Olan İçeriklerinizden İç Bağlantı Verin

Site içi bağlantı

Çok kaliteli içerik yazmış olmanıza rağmen arama motoru odaklı düzenlemelerin yeterli oranda yapılmamasından dolayı 2. Hatta 3. Sayfada yer alabilirsiniz. Bu içeriklerinizi ana sayfaya çekmek için web sitenizde vereceğiniz iç bağlantılardan yararlanabilirsiniz.

Bunu yapmak için tabi ki de dikkat etmeniz gereken hususlar vardır. Öncelikle olarak içeriklerin birbirine yakın kavramları içermesi gerekmektedir. Yani ilgili içeriği okuyan kişinin diğer içeriği de okumak istemesi önemlidir.

3. sayfada yer alan içeriğinize 1. Sayfada yer alan içeriğinizden iç bağlantı vererek otoritenin bölünmesini, doğal olarak diğer içeriğinizin de yükselmesini sağlamanız mümkündür.

Bu yöntem çok sayıda kişi tarafından deneniyor olmasına rağmen maalesef herkes olumlu sonuç almamaktadır. Bu durumun en büyük nedeni bağlantı verilen içeriğin ilgili içerikle alakalı olmayışıdır. İyi konumda olan içeriklerinizle paralel özellik gösteren farklı içerikleriniz varsa bu yöntemle serp sonuçlarında daha iyi sıralamalar almasını sağlayabilirsiniz.

İyi sıralamada olan içeriklerinizi tespit etmek için Ahrefs kullanabileceğiniz gibi yeni Google Search Console sisteminden de büyük ölçüde yararlanabilirsiniz.

9. Okurlarınıza Mail Yoluyla İstekte Bulunun

Okuyuculara istek

Mail kayıt sisteminiz varsa okurlarınıza mail göndererek çeşitli isteklerde bulunabilirsiniz. Mail gönderirken istekte bulunurken ayrıca bu isteğinizin neyden kaynaklandığını da belirtmeniz gerekmektedir. Bunu bir örnekle açıklamamız daha doğru olacaktır.

Zayıflamayla alakalı bir içeriğimizin olduğunu düşünün. Bu içeriğimizi mail yoluyla okurlarımıza ulaştıralım ve mailimizin metin kısmına “zayıflamayla alakalı bu içeriğimizi okuyun” yazalım. Mail içeriğini bu şekilde tutacak olursak çoğu kişi bağlantıya tıklamadan maili silecektir.

Bunu yaşamamak içi ek olarak “çünkü bundan daha hızlı zayıflatan diyet yok” gibi açıklayıcı bilgi verelim. İnsan psikoloji uzmanları yapılan açıklamaların teşvik edici özelliğinin olduğunu belirtiyor. Sizler de mail yoluyla okurlarınıza ulaşırken gerekli açıklamaları maile ekleyerek daha fazla trafik alabilirsiniz.

10. YouTube Açıklamalarını Uzun Yazın

Youtube açıklama

Web sitemizle alakalı video hazırlayıp YouTube hesabımıza yüklerken çoğu zaman açıklama kısmını es geçiyoruz. Öncelikli olarak bunun yanlış bir uygulama olduğunu belirtmek isterim.

Google, video açıklamasında yer alan metinsel öğeler sayesinde ilgili video içeriğin neyle alakalı olduğunu daha iyi anlamaktadır ve bu sayede daha iyi sıralama elde etmesini sağlamaktadır.

Son zamanlarda YouTube videolarının iyi sıralamalar aldığını eminim gözlemliyorsunuz. Hazırlamış olduğunuz videoların iyi sıralamalar almasını sizler de istiyorsanız açıklamaların en az 250 kelime içermesine özen gösterin. Ayrıca açıklama kısmında anahtar kelimelere yer verin. Bu sayede ilgili videonun alaka düzeyi artar ve daha iyi sıralamalar alır. Bu da trafiğinizin yükselmesi anlamına gelmektedir.

11. İçeriklerinizi Semantik SEO Kurallarına Göre Düzenleyin

Semantik SEO, bir içeriğin ana anahtar kelimenin alt kelimelerini de içermesidir. Semantik SEO denildiği zaman anlam karmaşası yaşandığı için en kaba dille bu şekilde bir tanımlama yapılabilir.

İçerik hazırlarken elbette önceliğiniz ana anahtar kelimeye göre düzenleme yapmak olmalıdır. Gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra anahtar kelimenizin alt kelime gruplarını da makalenizde geçirin. Bu sayede içeriklerinizi semantik SEO uyumlu hale getirebilirsiniz.

semantik seo

Semantik kelime ve kelime gruplarını bulmak için Google’dan yararlanabilirsiniz. Anahtar kelimenizi aradığınız zaman arama sayfasının alt kısmında ilgili aramaları göreceksiniz. İşte burada yer alan kelime ve kelime grupları ilgili anahtar kelimenin alt aramalarıdır. Bunların makalede uygun bir şekilde geçirilmesi makaleyi semantik hale getirecektir. İlgili yönteme göre makaleler düzenlenecek olursa bir içeriğe birden fazla anahtar kelimeyle trafik çekilmesi mümkündür.

12. Başlıklarda Uzun Kuyruklu Anahtar Kelime Kullanın

Uzun kuyruk anahtar kelime

Web site optimizasyonunun en önemli kısımlarından birisi de başlıkların optimize edilmesidir. Yapılan araştırmalara göre başlıklarda uzun kuyruklu ve gömülü anahtar kelimelerin kullanılmasının daha yüksek trafik alınmasını sağladığı belirlenmiştir.

“SEO Nedir?” Başlıklı bir makale hazırlayıp yayına soktuğumuzu düşünelim. Bu makale sadece SEO nedir gibi güçlü bir anahtar kelimeye göre hazırlandığı için ilk etapta yüksek trafik alması bir hayli zordur.

Bu başlık yerine “SEO nedir nasıl yapılır?” şeklinde başlık kullanalım. Bu makalede diğerine göre daha avantajlıdır çünkü artık SEO nasıl yapılır araması için de sıralama alması mümkündür.

Sizler de makale başlığı oluştururken rekabeti düşük ancak aranma hacmi yüksek olan uzun kuyruklu anahtar kelimeler bulmaya çalışın. Bu sayede daha fazla arama için sıralama alabileceğiniz gibi makalenizin daha otoriter hale gelmesini de sağlayabilirsiniz.

13. Anahtar Kelime Bulmak İçin Wikipedia Kullanın

Birçoğumuz anahtar kelime bulmak için anahtar kelime planlayıcısını kullanıyoruz. Anahtar kelime planlayıcısı elbette bizlere yan anahtar kelimeleri bulma konusunda yardımcı oluyor ancak yeterli olduğunu düşünmüyorum. Anahtar kelime planlayıcı aşırı derecede yakın anahtar kelimeleri vermektedir. Bizim şüphesiz daha farklı kelimelere de ihtiyacımız var.

Bu tip durumlar için en iyi makalelerin yer aldığı Wikipedia sistemini kullanabilirsiniz.

Bunun için Wikipedia sitesine giriş yapın ve arama kutusuna anahtar kelimenizi yazın. Daha sonra karşınıza çıkan ilgili içeriğe girin.

Wikipedia anahtar kelime

İçeriğin içerisinde, içindekiler kısmında yer alan kelime ve kelime grupları anahtar kelimenizle alakalı olan alt anahtar kelimelerdir. Ayrıca makale içerisinde yer alan iç bağlantılar da alakadar anahtar kelimeler arasında yer alır. Wikipedia sistemi sayesinde hayal edemeyeceğiniz kadar çok anahtar kelimeye ulaşabileceğinizden şüpheniz olmasın.

14. En Alakadar Bağlantı Alınacak Yerleri Tespit Edin

Dış bağlantılardan en iyi sonuç elde edebilmek için kesinlikle web sitenize alaka düzeyi yakın olan yerleri tercih etmeniz gerekmektedir.

Çok basit aramalarla en doğru dış bağlantı edinebileceğiniz yerleri tespit etmeniz mümkündür. Aşağıda yer alan satırı anahtar kelimenize göre düzenleyerek arama gerçekleştirecek olursanız alakadar birçok bloğa ulaşmanız mümkün olacaktır.

Alakadar dış bağlantı

“[Anahtar kelime] en iyi bloglar”

Yapacağınız bu arama sonrasında karşınıza çıkacak olan blog listelerindeki bloglarla iletişime geçerek dış bağlantı edinmeye çalışın. Buralardan alacağınız dış bağlantıların alaka düzeyi yakın olduğu için kısa süre sonrasında serp sonuçlarında iyi sıralamalar alabilirsiniz.

15. İçeriklerinizi Saçmalamamak Koşuluyla Uzun Tutun

içerik uzunluğu

Serp sonuçlarında yer alan siteleri incelediğimizde, iyi sıralama alan web sitelerin içeriklerinin minimum 1500 kelime olduğunu gözlemledik. Bu da uzun içeriklerin daha iyi sıralama aldığını göstermektedir.

Uzun içeriklerin iyi sıralama almasının en büyük nedeni içerisinde çok sayıda anahtar kelime barındırıyor olmasıdır. Kısa bir içerik sadece bir anahtar kelimede iyi sıralama alırken uzun içerikler birden fazla anahtar kelimede iyi sıralama alarak yüksek oranda trafik çekmektedir.

Bu etkisinden dolayı saçmalamamak koşuluyla içeriklerinizin minimum 1500 kelime olmasına özen gösterin. Düzenlenmeye uygun içerikleriniz varsa bunların içerik uzunluğunu arttırarak iyi sıralamalar almasını sağlayabilirsiniz.

16. Site Üst Menüsünde Anahtar Kelimeleri Kullanın

Site üst menü

Arama motoru örümcekleri her zaman bir web sitede ilk bağlantıyı referans alır. Bir makale yazdığınızı ve bunun içerisine bir iç bağlantı bıraktığınızı düşünün. Bu bağlantıdan önce üst menüde link verilmiş olan farklı bir bağlantı olduğu için arama motoru örümcekleri makale içerisindeki iç bağlantıyı göz ardı edecektir. Yani üst menüde yer alan iç bağlantı daha güçlü hale gelecektir.

Özellikle kategori bazlı olarak çalışma yapan kişiler üst menülerinde kesinlikle anahtar kelimeye sahip kategorilerini kullanmalıdır. Bu sayede ilgili kategorilerin daha fazla güçlenmesini sağlayarak daha iyi sıralamalar alabilirsiniz. Buradan yola çıktığımızda Google örümceklerinin ilk çapa metni daha güçlü saydığını söylememiz mümkündür.

17. Kendi Anahtar Kelimenizi Oluşturun

Otoriter bir siteye sahip olmanın en önemli yöntemlerinden birisi de kendi anahtar kelimenizi oluşturmaktadır. Bu güne kadar ana anahtar kelimeyle alakalı yazılmış olan binlerce içerik vardır. Bu da ciddi anlamda rekabetin artmasına neden olur.

Kendi anahtar kelimelerinizi oluşturarak rakiplerinize göre fark yaratıp otoriter hale gelmeniz mümkündür. Bunu bir örnekle açıklama daha doğru olacaktır.

SEO çalışmaları konusunda geliştirmiş olduğunuz size has bir yöntemin olduğunu düşünelim. Bu yöntemle alakalı bir makale hazırlarken “Etkili SEO Yöntemi” şeklinde bir başlık atacak olursak bu durum serp sonuçlarında geri planda çıkmamıza nende olacaktır. Bu başlık yerine “Nirvana SEO Yöntemi İpuçları” şeklinde başlık yazalım. Daha önceden nirvana SEO tekniği diye bir teknik paylaşılmadığı için nirvana SEO tekniği aramasında baş sırada çıkmamızı sağlayacaktır.

Kısacası bir web siteniz varsa ve rakiplerinize göre fark yaratmak istiyorsanız size özel olan içerikler oluşturmalısınız. Ayrıca paylaşılan yöntemleri kendiniz isim vermelisiniz. Bu sayede hayal edemeyeceğiniz kadar kısa süre içerisinde yüksek trafik alabilirsiniz.

18. Aktif Olarak Google Search Console Kullanın

Dünya genelinde geliştirilmiş olan çok sayıda SEO aracı olsa da en başarılı bilgilerin Google Search Console üstünden alındığını söyleyebilirim. Web sitenizde yer alan içeriklerde iyileştirme yapmak için aktif olarak Google Search Console kullanmanızı tavsiye ederim.

Google Search Console sayesinde en çok tıklama alan içeriklerinizden tutun da en az tıklama alan içeriklerinize kadar birçok bilgiye ulaşabilirisiniz. Az tıklanan içeriklerinizi belirleyip bunları optimize ederek daha yüksek trafiklere ulaşmanız mümkündür.

Yeni Google Search Console farklı bir yapıyla karşımıza çıktığından dolayı bu sistemi anlamayanlarınız ya zorlananlarınız olabilir. Bu yüzden sizlere içeriklerinizin tıklama oranlarına nasıl ulaşabileceğinizi anlatmak istiyorum.

Google Search Console giriş

Öncelikle olarak kullanıcı adınızı ve şifrenizi kullanarak Google Search Console hesabınıza giriş yapın.

Google Search Console analytics

Mülkünüzün menüsünde yer alan “Search Analytics” kısmına geçin.

Google Search Console tıklamalar

Açılan pencerede hangi anahtar kelimeye kaç tıklama aldığınız görünmektedir. Sayfaları çok tıklama alandan az tıklama alana göre sıralayabileceğiniz gibi tam tersi şekilde sıralamanız da mümkündür. Az tıklama alan anahtar kelimelerin yer aldığı içerikleri belirleyip bu içerikler üstünde iyileştirmeler yaparak organik trafiğinizi arttırmanız mümkündür.

Organik tıklama değeri düşük olan içeriklerinizi geliştirmek için aşağıda yer alan ipuçlarını kullanabilirsiniz.

  • İçeriklerinizi uzatın.
  • İçeriklerinize görseller ve videolar ekleyin.
  • Serp sonuçlarında iyi sıralamalar almak için güçlü dış bağlantılar edinin.
  • Meta açıklamalarınıza ve başlığınıza ilgili uzun kuyruklu anahtar kelimeleri ekleyin.

Google Search Console üstünden aldığınız verilere göre tıklama oranı az olan içeriklerinize bu yönde yapacağınız değişiklikler pozitif etki yapacaktır. Kullanıcıların arama niyeti zaman içerisinde değişebilir. Arama niyetinin değişmesi halinde yeni arama kelimelerine göre içeriklerinize optimize etmeye devam edin.

Author:
SEO ve Dijital Pazarlama Ajansı
Comments
  • Teknikler gerçekten dikkate alınması gereken teknikler aslında her site sahibinin bu içeriği okuması lazım.

  • SEO – Arama Motoru Optimasyonu teknikleri açısından bu makale çok etkili ve bir o kadar ayrıntılı anlatılmış.
    Paylaşım için teşekkür ederim… Elinize sağlık…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teklif Al

Bize projenizi anlatın. En kısa süre içerisinde tarafınıza dönüş yapacağız.